• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Infant Massage

    Monday, August 26, 2013

    Yesterday, on Sunday, I have the privilege of attending an infant massage class. The class was conducted by Ms Rina Krishna Kumar, a Certified member of IAIM, Physiotherapist , and best of all it's free. IAIM stands for International Association of Infant Massage (IAIM) was founded by Vimala McClure, Colorado, U.S. Its mission is to promote nurturing touch and communication  through training so that parents and children are love, and respects throughout the community.

    The first class was focused on what I assumed the first step when we wanted to massage an infant, and that would be the foot and leg massage. First of all, the baby must be comfortable, the light is dimmed, soothing music background, baby is not sleeping or crying and the most important thing is to let your baby know that u are going to massage her, and asking gently for her permission to do the massage.

    for example: pour some massage oil on your palm and rubbing your palm together in front of her. Gently touch her leg and say "sayang, mommy is going to massage you now. Are you okay with it?"

    It was really a rewarding experience. Although, Zulaikha is not so cooperative during the session, because she is so busy looking at other babies, and are quite preoccupied with the babydoll that mummy or daddy use to replace her.. hahaaa.. but its a new thing for me, and knowing the right technique in performing the massage was great. I am planning to start the massage earlier with the second baby, to make sure baby would already be familiar with the routine. Its great for bonding and I really believe, touch is very essential. I always touch my baby affectionately so that she know I care deeply for her.

    I'll explain some of the technique we've learned in the next entry. :)

    Time to go back home now.

    www.tips-fb.com Almost there!

    Tuesday, August 20, 2013
    Finally, dah confirm jugak ambil confinement lady untuk 14 hari. Alhamdulillah, walaupun schedule akak tu dah penuh waktu pagi, so dia datang waktu tengahari. Ok kot, pagi tu tak ade lah kelam-kabut, takat breakfast, roti bakar je dah cukup.

    So basically rutinnye, akak tu datang, sediakan air mandian, mandi, urut, tungku, bengkung, berparam dan berpilis. Bagi mandi baby, urut2 ringan baby dan lastly rasanyer masakkan makanan ibu berpantang.

    Hospital mana nak bersalin, rasanya masih memilih Hospital Serdang. Based on previous experience, nurse and doctor okay2. Cuma kekadang biasalah diganggu oleh para2 doktor pelatih atau nurse pelatih. Selagi boleh layan, layan jelah. Moga2 dorng nie nanti grad, dapat berjasa kat patient2 lain. Kita pun pernah jadi student kan, tak salah kita membantu dorang belajar jugak.

    First time masuk hospital serdang, sewaktu terpaksa gugurkan baby Firdaus, stay kat wad class 3 je. Still okay, selesa tapi takde aircond lah dan orang selalu ramai. Masa lahirkan Zulaikha pulak, minta wad class 2, memang selesa kalau nak dibandingkan dengan wad class 3 tapi tak dibenarkan ditemani even oleh mak mertua. Terpaksa la terkial2 membersihkan najis first baby (meconium) tu, dan agak kekok nak jaga baby, tapi alhamdulillah, naluri ibu dapat je guide untuk survive detik2 berseorangan ngn baby. But itu bersalin normal, kalau c-sect, mmg payah la. Tak dapat nak dibayangkan.

    So this time around, hopefully can get first class ward. kalau boleh biarlah bilik seorang supaya husband boleh teman. And harap sangat tak ade apa2 complication pada diri sendiri mahupun baby. Nak discharge cepat2. Mesti sangat rindukan Zulaikha time tu. Tak sampai hati nak tinggalkan Zulaikha lama2.

    Barang2 baby apa pun tak siapkan lagi. Nak kena cari balik semua baju2 dan kelengkapan baby. Itulah, semuanya dah disimpan daddynye.. entah mana letak pun tak tahu.  Nanti nak kena check dan listkan balik apa yang ada dan apa yang kena beli. Harap2 lah rumah dapat disiapkan sebelum bersalin. Tak sabar nak duduk rumah sendiri. Senang nak letak barang or nak cari barang sebab kita boleh decide sendiri nak simpan mane. :p

    Semoga segala nya berjalan lanar. Amin.

    www.tips-fb.com 2nd MGTT Result

    Friday, August 16, 2013


    Finally, the result is out. Not so lucky as the first MGTT test, this time my after glucose-drink reading is 10.7, yeah, officially I have Gestational Diabetes Melitus (GDM). I was really hoping to be free of GDM because if possible I did not want to be induce again, but with a family history and all, I guess it hard to escape.

    Anyway, now that I am already 31 Week pregnant, so it is not too bad after all. Only a few weeks to go, where I have to do those dull BSP test (for my baby sake, as long as she's healthy, I won't complaint much! :)) Last pregnancy I was detected to have GDM at 18Week pregnancy, imagine the time and effort needed to go to clinic every so often... and all those waiting time. So having GDM at 31 Week surely is good enough for me.

    Haven't had any u/scan recently so gonna went for checkup this weekend. Really praying that the little one is fine and healthy. As for soon-to-be big sister Zulaikha, she's just so smart, gorgeous and clever little things. Always makes us laugh with her antics. I am so blessed. Thank You Allah.

    My husband, as supportive and caring as ever, very understanding and never push me around if I am tired. What more could a wife and a mother ask for? hehee..

    May happiness always be around us and God Blessed.

    www.tips-fb.com Confinement Set and Confinement Lady

    Friday, August 02, 2013


    Alhamdulillah, harinie dh 24 Ramadhan. Tinggal beberapa hari je lagi. Dalam sibuk2 berpuasa dan buat persiapan raya, kenalah tengok2 jugak nyer persiapan nak bersalin ni. Eventho ini anak yang kedua, still banyak benda yang tak tahu dan kena diperbaiki. One of it is penjagaan semasa berpantang.

    Masa Zulaikha dulu, Alhamdulillah stay dengan mertua, so ibu mertuaku lah yang susah payah jaga, memasak, bagi mandi baby. Tapi bab pakai2 bengkung ke nak apply segala benda tu, sendiri2 lah, dia cuma bagi tunjuk ajar jer. Then lepas sebulan, balik kampong berpantang dengan mak sendiri. Lagilah kelaut je pantang memandangkan my mom nie jenis, makan je lah... heheee.. dh anak dia pun jenis makan mana le reti pantang2 sangat. Berurut pun kejap je.. bertungku langsung la tidak.. haish... macam mana perut nak slim kan.. dh ler pakai bengkungnyer malas (actually bukan malas sangat, tp sakit kena jahit, pastu terjatuh bilik air, jahitan terbuka, kena jahit lagi.. mau amek masa lama betul nak lega.. caner nak pakai bengkung, nak jalan pun sakit)

    So azam untuk kali nie, kalau boleh, biarlah berpantang elok2 sket. Dulu memang satu badan sakit, hendaknye pula si bb Zulaikha tu jenis suke ngempeng je. Kali nie terfikir, better ambil confinement lady, atleast dia nanti dapat jaga betul2. Takde lah nak ngelat2 lagi kan. Bermulalah pencarian mencari confinement lady, but price, Ya Allah, mahal jugak yer, takpe, untuk diri sendiri jugak, invest sket lah... xnak jadi macam anak first lagi. Dah survey/ tanye beberapa confinement lady, ada satu tu harga dia macam okay sket, tapi belum confirm lagi. Lepas raya lah baru jumpa.. then bolehlah confirmkan samada nak ambil dia ke tak.

    Untuk set confinement plak, set NR harituh pun belum habis, so continue  jelah memandang kan masih elok lagi and tambah pulak dengan beberapa product Tanamera. Kenapa pilih Tanamera Nye postnatal product? sebab rata2 review okay. Tambahan retis2 yang cun2 gitu pun guna tanamera kan, so kita give it  a try. From Tanamera, aku beli  Feminine Herbal Wash (akak agent tu cakap boleh guna jugak untuk bertangas, bagus betul kan), Herbal Bath, Herbal Massage Oil, VCO dan Brown Soap. Oh yer aku beli semua total RM120 (brown soap tu aku beli 2 ketul) lepas 20% discount dan akak tu hantar sampai ke office without additional charge. Best!!

    Okay, barangan yang aku terus guna adalah VCO dan brown soap. One thing for sure, I really love the brown soap. Baru 1st time pakai dah rasa cam kulit bersih, licin dan lembut. Nak sental pun senang sebab biji2 grain dia mmg jelas terasa. But Mr Hubby kata bau macam kat hospital.. hahaa... bau herbal kan, but I like the smell anyway. Then VCO guna kat perut untuk streachmark. Masih awal nak tahu kesannye kan. Aku jugak apply kat bawah tuuttt!! hehehe.... faham2 jelah. Sambil2 tu sempat jugak apply kat rambut Zulaikha, biar rambut dia lembut dan cantik.

    Hopefully everything would be better this time. Another two month jer nak jumpe new person nie. So excited. :)