• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Kisah Biskut Florentine

    Friday, July 26, 2013


    Dekat2 nak raya nie, meh cerite sedikit berkenaan biskut raya. Seperti kebiasaan, menjelang ramadhan je, mesti penuh dekat FB atau mana2 media sosial para2 sahabat ingin menambahkan duit poket yakni dengan buat bisnes kuih raya. Memang bes, sebab tak perlu susah2 nak beli kat luar macam di supermarket yang kita tak pasti rasa dia macam mana. So ada seorang kawan nie, menjual Krunchy Karamel Almond. Memang dah lama ade biskut nie dan sangat glamer. Cuma aku je tak tahu sebab tak pernah nak ambil tahu. Bila ramai dok promot, makenye ter-influence lah juga untuk merasa. Sambil2 tu ada la juge cakap kata teringin nak buat tapi tak tahu macam mana. Yelah, nak beli kan mahal benor, makan sekejap je dah abes. Seorang kawan bagi cadangan, "ala, ko gugel je beb, type biskut bepang atau biskut florentine, dia guna tepung florenta, senang je nak buat"

    Selepas digoogle, ternyata cara sangat mudah, hanya perlukan tepung florenta dan kekacang yang kita nak mix kan sekali. So pergilah aku dengan penuh harapan ke kedai jual barang bakeri nak mencari tepung tersebut. Sekali, ditakdirkan semua kedai yang aku perlu jawapannye sama je "Stok dah habis lah, ramai yang beli banyak2. Dorang buat bisnes online. Lepas raya nanti baru ada stok". Ya Allah biar betul. Kempunan la nie nak try buat biskut florentine.

    Memang dah give up sebab banyak jugak kedai aku mencari dari bangi ke kajang. Lastly, one last resort, aku try cari online. SMS sorang seller tu, jawapannya, sorry stok dah abes. Ok, fine, memang takde rezeki. Sekali seller tu SMS lagi "Awak ader 2 pack tepung florenta last, tapi jenama bienex, sama je lah, nak tak?" Tanpa fikir panjang, aku rembat je. walau agak mahal, namun kalau beli Krunchy Karamel Almond tu lagi lah mahal .. hahahaaa....
    Hasilnya....
    Setelah siap dibakar

    Setelah siap dipotong oleh Mr Hubby yang sangat gigih

    Alhamdulillah, dapat juga buat akhirnya. Baru sekali buat (guna tepung 200g, ada balance lagi 1kg). Dekat2 raya nanti baru nak habiskan buat semua. Buat awal2, confirm tak sempat nak bawa balik kampung untuk raya nanti. Resepi Florentine?? Boleh tengok sini --> Azlita Masam Manis

    Mudah dan sedap :)


    www.tips-fb.com Jom Layan Gambar

    Thursday, July 25, 2013


    Dah lame tak post gambar keletah anak daraku sorang nie. So layan je lah...

    Cantekkk x apron sayerr??


    Macam mualaf kecik kan :p

    Gambar2 kat bawah nie, gambar Zulaikha dan kazen dia, Adam. Kekadang BFF la sangat... teman bergaduh pun ye jugak.


    Caught in camera, tak pose ye kamu dua nie..


    Time berbuke, dua orang nie lah yang paling excited :)
    Dapat gak Zulaikha bergambar ngn Tun M. Terserempak kat Param Sg Ramal


    www.tips-fb.com Shopping (Nak raya kan) =)

    Wednesday, July 24, 2013


    Lebih kurang 2 minggu lagi je nak raya. Excited nak raya tahun nie sebab anak dah pandai berjalan kan, syok la. Last year raya dok kena berdukung lagi, so bagi pakai dress kembang2 pun, xnampak sgt sebab kena dukung dia. And masa tu, Zulaikha masih menyusu badan, so agak leceh bile bertandang rumah orang, kena discreet sket kan nak selak2 bagi susu pun.. :p

    Oh lagi best sebab tahun nie is my turn (tu sebab utama excited lebih kan.. hahahaaa). Talk bout raya shopping, gara2 nak cari baju and tudung bagai, secara tak lansung, boleh pulak aku terjebak dalam gejala online shopping, especially beli tudung (baju xconfident sgt sebab tgh preggy, kang beli xmuat, payah...membazir pulak).

    Banyak betul fesyen2 tudung/ shawl ni kan. Selama ni, being a simple person, aku hanya sarung tudung awning (tak banyak pun ada) dan tudung bawal. Kebanyakannya plain. Oleh sebab dah terjebak kan, raya tahun nie teringin la nak try shawl and tudung yg printed and colourful. Sedar tak sedar, banyak juga duit keluar, sebab kebanyakan tudung2 sekarang nie, harga kekadang lebih mahal dari baju. Disebabkan aku ni tak pernah update koleksi tudung yang ada, so invest sket la.. tak banyak pun aku beli, cukup untuk dipadankan masa raya nanti. Antara tudung/ shawl aku beli dari Shazara, Radiusite, Butik Zaida, dan Koleksi bawal AidiJuma.  Byk lagi site yang menarik macam sugarscarf, al-humaira, qaira hijab and etc.

    Dulu selalu je aku perhatikan orang pakai maxi dress, blouse, skirt lawa2 dan tertanya2 mana la diorang nie beli (outdated sangat mak nie sejak kawin, almaklumlah, dulu selalu keluar ngn kengkawan, skang asyik ngn family kecilku, manalah zulaikha atau daddy dia nak tahu kan). Then semangat raya punya pasal, aku pun mulalah membaca blog2 orang bagai. Baru kutahu rupanya di Bangi ada  banyak butik baju yang best2. Aku pun g terjah Butik Mama, malangnya sebab dia freesize, mmg tak muat lah kan. Then pergi Butik Zaida, tapi jubah2 yang ada xbanyak choice, xtengok pulak baju kurung atau blouse sebab budget2 mesti x muat jugak. Then pergi ke EDZ boutique. Alhamdulillah, jumpe maxi dress yang aku suke. Paling best sebab dia kembang2, so muat lah saiz nyer. Happy sangat. Teringin sangat nak beli skirt dia, tapi terpaksa la tunggu after delivery kan.

    Okay, baju raya dah hampir kautim (for me lah). Dear hubby xstart beli baju dia lagi, teruk kan wifey nie, beli barang2 dia jek.. ehhee.. susah nak cari baju hubby nie memandangkan dia nih fussy orangnya. Baju Zulaikha pun hampir kautim jugak. So tunggu shopping baju daddy je lah lepas nie.

    Dah panjang dah merepek. Saje take 5 dari buat kerja. Back to work balik.

    Selamat berpuasa dan solat tarawikh!!

    www.tips-fb.com First Entry in 2013

    Friday, July 19, 2013


    Ya Allah, more than half years have passed, baru nak tulis entry kan. Semua gara2 workplace have blocked blogger.com. Surprisingly, just trying for fun, today it is accessible. hahaha... hantam je lah.. ambek je kesempatan nie nak update. Furthermore, I run into a dead end in my coding, and my sifu on leave pulak, kena dapatkan confirmation dia dolu before boleh proceed.

    Lot of things have happen the few months back. Alhamdulillah.. all good things. I am so blessed to be rewarded with good things in life. My darling Zulaikha, now 14months, clever, cute, healthy, very happy and active little girl, are more than everything to me. Plus, now I am expecting the second one. Zulaikha gonna be a big sister soon, InshaAllah, in 3-month time. Despite having a scared, one or two times running to the ER and going to hospital for details pregnancy check-up, my little beans is healthy and kicking hard. Alhamdulillah.

    More good thing, we finally own our own house. Although we still not moving in yet, because we still need to do some repair and renovation, plus the fasting month, InshaAllah the house would be ready by the Raya Haji. Yay!!

    There goes my first entry for the Year 2013. Happy Fasting and May Allah Bless Everyone with happiness and good health :)