• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Annisa Zulaikha binti Ahmad Khalil

    Wednesday, May 30, 2012











    www.tips-fb.com Seorang Ibu

    Pengalaman menjadi ibu sangat menakjubkan. Pertama kali mendengar tangisan bayi dan rasa lega apabila doktor mengesahkan bayi dilahirkn sihat tanpa komplikasi dan apabila bayi diletakkn di dada buat pertama kali untuk skin kontek... mengalir air mata kegmbiraan dan kesyukuran.

    Memang mulanya terasa kekok, namun aku cuba sedaya upaya mengaplikasikan apa yg aku belajar utk menyusukan bayi. Susu ini mmg utk anak ibu. Ini adalah hakmu, sayang. Awal2 lagi aku dinasihatkn supaya memberi susu formula kerana kononnye awal2 nie susu tiada. Sedikit sebanyak ia mempengaruhi aku. Aku mula risau, apalagi bila payudara terasa lembik mcm tiada susu dan baby meminta disusukan setiap 15minit. Baby hisap ade susu ke? Aku tau ape yg aku belajar.Susu awal hanya colostrum. Sikit sangat tp cukup utk bayi... perut bayi kecil.. sebesar guli kecil jer.. xperlu susu tambahan atau air.

    Disebabkan itu.. aku cekalkan hati dan pekakkan telinga.Aku berdoa kepada Allah supaya susuku cukup utk baby. Bila org tanye, susu ade ke... aku cume menjawab... InshaAllah ader. Pada hari ke-3 payudara ku mula membngkak dan terasa panas. Alhamdulillah... susu putih sudah mulai ade. Nasib baik juga baby pandai menghisap susu dan tidak banyak ragam.

    Cabaran penyusuan penuh susu ibu mmg.byk cabaran. terutama berhadapan dgn org tua yg telah byk kali melahirkan bayi.. tapi utk ank ibu ini... inshaAllah... ibu akan pertahankan... hanya susu ibu yg terbaek utk anak ibu. Biarlah org kata ibu nie degil... ibu akan terangkan yg susu ibu ini sudah cukup utk anak ibu.

    Jadi seorg ibu... hati mmg sgt mudah tersentuh. Bila nurse cucuk ambil darah atau lakukan suntikan bcg... ibu pulak yg nangis... baby xnangis pun. Nasib baikla baby tiada kuning... kalau tak.. byk kali kena cucuk ambil darah.. mesti ibu sedih dan xsanggup hati.

    Setelah bergelar ibu.. barulah aku faham bagaimana rasa kasih ibu pada anaknya. Semuga kita semua lebih menghargai ibu kita. Sentiasa.

    www.tips-fb.com Detik lahirnya puteri kesayangan kami...

    Friday, May 25, 2012
    Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang menciptakan keseluruhan alam. Dengan limpah kurnia-Nya, serta berkat doa keluarga, dan juga rakan2, akhirnya selamat aku melahirkan anugerah Allah ini, yang sekian lama aku dan suami nantikan. Semuga dengan kehadirannya bakal menceriakan kehidupan kami dan sesiapa yg berdamping dengannya.

    Seperti dijadualkan, aku dimasukkan wad pada hari Ahad, 6 Mei 2012 untuk persiapan bersalin memandangkan tarikh jangkaan bersalinku telah lepas, namun baby masih belum menunjukkan tanda2 mahu keluar. Sepnjang malam nurse memonitor pergerakan jantung baby bagi memastikan tiada tanda2 distress. Keesokan pagi aku masih belum merasakan apa2 kontraksi, jadi doktor memasukkan ubat (induce) bagi merangsang kontraksi pada pukul 6. Pada waktu tengahari aku mula merasakan sedikit kontraksi dan doktor mengatakan bukaan servik sudah 3cm, jadi doktor tidak akan memasukkan ubat lagi. Doktor mengatakan perlu tunggu sakitnya makin kuat. Jika tidak, mereka akan memecahkan air ketuban bagi meransang sakit. Peliknya, selepas itu sakit kontraksi hilang. Sementara itu, jantung baby sesekali dipantau oleh nurse.

    Keesokannya, doktor check bukaan os sudah 4cm, namun aku masih belum sakit, jadi doktor sarankan aku dihantar ke labor room. Pukul 10pg, doktor memecahkan air ketuban di labor room. Aku juga di masukkan drip bagi mencetus rasa sakit. Tak lama selepas itu, aku mulai merasakan kontraksi. Suami sentiasa di sisi memberikan semangat. Makin lama, sakitnya makin kuat. Akhirnya, tepat pukul 3.13ptg, terdengarlah tangisan pertama puteri kami. Alhamdulillah, syukur sangat kepada Allah kerana bayi kami ini sihat dan sempurna.

    Terima kasih kepada para doktor dan nurse di hospital Serdang atas dorongan semangat dan layanan yang baik sepanjang 4 hari 3 malam aku di sana.

    www.tips-fb.com Fetal heartbeat monitored...

    Wednesday, May 02, 2012
    Actually dah dua mlm... Bila check hb baby is way above normal reading... Its 165 n 175... So of coz i'm a bit worry... Normally baby nyer hb dlm 138-150 cmtuh. Depend dia tgh move or resting. So last night, i drag mr hubby with me to the clinic... Unfortunately, i never do any check up in any kajang or bangi private clinic or hospital... So we r not very confident. We decide to go to Umra, bjt it is too far and by the time ww reach there, we gonna b charge double (after 930pm). But i still very worried.. So not to take any changes, we decided to go to Serdang Hospital directly.

    First time pegi Serdang Hospital at night time. Tatao pun nak kena refer ke bahagian mana, so mr hubby suruh i turun tanya kat bahagian dewan bersalin. Nervously, i follow the suggestion.

    Masa tanya kat kaunter pendaftaran, nurse tu terua suruh i isi form utk admit ke ward jika perlu. Oh tolongla jgn admit lagi... Seriously i am mentally not ready yet. Then i terangkan pasal hb baby. All the nurses are very friendly and helpful... And smiling... I like that. Nobody saying anything like i am being over reacting or anything. The nurse take my blood pressure reading... And runs the urine test. After that they place me in bed #6, where i was attached to a fetal heartbeat monitor machine. Instead of having the round thingy placed in my chest, they placed it on my tummy and the machine recorded the heartbeat with a line graph reading... That sort of reading u can see from a lie detector. The reading was taken for 20 mins. Boy am i so nervous at that time of waiting. I can see other people waiting for labor and some runs some test to see if they are ready... And suddenly it occur to me how i am not ready yet. I started to feel very...very nervous.

    After more than 20mins, the nurse came back to get the reading and doc gonna see me afterward.

    To cut the story short, alhamdulillah the heartbeat is okay at 145. And the MO explain to me that sometimes baby hb do increased like that.

    I was to admit to hospital on 4/5/2012 for labor, buti dunno why the MO change the date to 6/5/2012. Maybe because i did not have any sign of labor yet? But i dun really mind, i just wnt baby to be healthy and safe. Because i know i couldn,t handle anymore lost. Not at this stages. So please pray for my baby. Pray she will be born safely and healthy. :-)