• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Finally: The Last Week

    Wednesday, March 21, 2012


    I have to take 2 days medical leave because of refluxs and gastric. The pain started on Friday night where I have to wake up every 2hours to go to toilet. At first, it just having diarrhea, and it turn out to be worsen, no matter what I eat.

    My parents came down here on that Saturday afternoon. So despite having diarrhea, I try my best to entertain them (only manage to bring them to i-City and Putrajaya, and dine in arabic restaurant, a bit dissapointed but I was too weak to really bring them jalan-jalan) . While handling the pain which keep getting worst(from diarrhea to reluxs, heartburn and gastric), I finally go and seek treatment on Sunday, after my parents go back home to Kedah. The doctor advice me on the food intake and luckily, when the doctor scan the baby, baby is okay. Doctor also ensure me that the baby is doing quite well (she's now 2kg already), all the growth is normal, the amniotic fluid is suffice, the palcenta looks good, and there's no access fat in the skin layer, which could indicate an uncontrol diabetic condition. Thanks Allah, Alhamdulillah!

    The doctor gave me gastric medications and 2days medical leave which I used for bed-rest, and only eat porridge the whole day. Mr Hubby also has to go Terengganu on that Monday, so I am alone at home. Quite sad but atleast after resting and taking medication, the pain is getting lesser and lesser.

    Today, I am back to work. Not much to do, after all only two more days to go. Can't believe all the waiting is gonna be over soon. So SAD!!! Only two days at home being sick, I am already feeling bored, now can't imagine the life without work. Hopefully, I can do something to fill my time.

    2 more days... Good Bye Spansion!! I am gonna miss you, miss being an employed staff, miss going and returning from work, miss complaining about work... miss everything....!!!

    Hu waaaa!!!! :'(

    www.tips-fb.com Preparation...

    Monday, March 05, 2012


    Tak sangka dah masuk 31weeks sudah. Dulu, sebelum 20weeks, memang rasa lambat benar masa berlalu, berdebar2 menunggu masa detail scan, takut sangat, macam2 persoalan timbul... alhamdulillah, our baby membesar dengan sihat dalam perut mommy. Sesekali teringat dekat baby Firdaus, mommy xpernah lupakan Firdaus walaupun dengan kehadiran baby... semuga dapat jumpa semula dengan Firdaus nanti di syurga...

    Okay, after series of detail scans (@3month, 5month and 7month) and peekaboo look in 3D, so far, alhamdulillah, semuanya nampak normal (Ya Allah, Kau sihatkan dan sempurnakanlah zuriat kami ini, dan Kau mudahkanlah jalan keluarnya nanti), masa untuk book antenatal class pulak. Mommy memang suka get ready, for any scenario or situation. Biar kita ada knowledge yang mencukupi, takdelah menyusahkan diri sendiri atau lebih teruk menyusahkan orang dengan ketidaktahuan kita, betul tak?

    So akhirnya, hari nie, dengan pertolongan daddy, dah dapat book antenatal class di PPUM, which cost RM50 per couple, dari pagi hingga tengahari, pada 24hb March nie (26March tu birthday mommy..hehee...saje je nak interprem). Lega rasanya, sebelum nie masih tercari-cari nak cari kat mana antenatal class. Kat Hospital Serdang pun ada, foc je, tp sessi selama 1 jam je, maybe tak banyak yang dicover.

    Persiapan dari segi barangan baby and mommy, boleh dikatakan dah 90% ready (luckily get ready awal, kalau baru sekarang nak shopping, dengan kaki yang membengkak macam orang sakit gout nie, *faint* memang give up). cuma tinggal benda2 kecil je lagi... yang rasanya daddy pun boleh g beli kalu mommy tak larat nak join :)

    Persiapan mental, hurm, masih lagi rajin mencari info di internet, baca semula majalah Pa&Ma yang dibeli, harap2 ilmu tu kekal dan mommy tak mudah lupa. (juga harap sangat nanti mommy dapat breastfeed baby exclusively selama 6 bulan)

    Hujung bulan nie kembali berpindah ke Kajang. so every weeken akan diisi dengan mengemas barang seberapa daya, mana taknye... susah nak duduk bangun sekarang, kaki cepat kebas, cramp, tak ape...tu semua dugaan kecil aje, asalkan baby sihat... laeipun daddy banyak membantu tanpa sebarang rungutan. sayang kat daddy <3

    Masih ada 3 minggu bekerja, lepas nie, mommy dah boleh berehat di rumah dan buat persiapan apa yang patut. Bila dah masuk 36weeks, antenatal checkup pun kena seminggu sekali, nasib baik dah xkeja..so dah tiada masalah kekangan masa.. dan boleh terus prepare bilik baby cantik2... tak sabarnye nak sambut baby datang ke dunia nie...

    Baby, terus membesar dengan sihat yerr.. kami semua tunggu kehadiran baby dengan penuh rasa teruja dan kasih sayang ...