• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com 3 more Mondays

    Wednesday, February 29, 2012


    Yes.. I know.. today is Wednesday... kenape cerita about Monday? Well, didn't we all (maybe not all) dreaded the coming of Monday. after having a nice eventful or chilling weekend, Monday would come again and yes, dear, back to the daily routine work.

    I don't know whether to rejoice or just feel sad. Truthfully, only 3 Mondays left for me as the employee of Spansion. I have work at many different places, six to be exact, with 4 different companies, but honestly, I like working in Spansion. I thought this would be the last place I would be working towards my retirement. But Allah has a different plan for me. I am sad, but still looking forward for a better and maybe advancement in my career.

    Maybe the news is like some kind of break for me. When the company closedown, I am already 34 weeks pregnant. Would be quite heavy I guess, and Spansion is a big factory (imagine strolling the corridor with a big belly and swollen feet :p) and sitting all day, in front of computer (just imagining the backache). So, it is a nice break. I could rest on my 34 weeks onwards, until my delivery day.

    Really hope and pray that I would be able to secure a good job after this. :)

    www.tips-fb.com Nursery Rhyme

    Thursday, February 23, 2012


    I'M A LITTLE MUSLIM(Tune of 'im a little teapot)
    I'm a little Muslim, brave and strong.
    Here is my heart and here is my song,
    i will fight for Allah all life long.
    Never, ever will i do wrong!

    DO GOOD DEEDS(Tune of 'Row your boat')
    Do, do, do good deeds,
    Many as you can.
    Verily, verily, verily,
    Do what god commands.

    Go, go, go and see,
    What good you can do.
    Surely, surely, surely,
    Allah rewards you.

    A DOA FOR LITTLIEZ
    Oh, make me humble,
    never ever grumble.
    Please make me grateful for what i've earned
    Make me remember,
    to You i surrender
    And to you we shall all be returned.

    www.tips-fb.com The waiting...

    Monday, February 20, 2012


    29 Weeks!!

    Approaching destination in 11Weeks ^____________^

    www.tips-fb.com When you have less/ no work...



    This is a story about what would happen if you have no work to be completed but a lot of time. One word to describe it..and one word says it all "BOREDOM". Some may say it's "FREEDOM" but although most of the time I would be complaining about being overload or overwork or stress because of work, but still when you come to the office and have less thing to do, even surfing or facebooking doesn't seem so much interesting now. I am bored!!!

    What did I do to occupy my time? Online-shopping (not really interesting now that I have less money in the bank account :p), reading articles about parenting or baby (yea, that keep me busy most of the time, but reading too much, having too many different view does make it a bit confusing, and doctor always advice, please don't believe everything you read, profesional opinion does matter), playing monopoly (blame it on my colleague for introducing this game to my machine.. but can't play too much as well, as i would look bad if caught playing game during office hour, although the MD did give permission to even watch movie if you don't have any task on hand, my self-concious can play a strong role here)... uh, what else.. oh ya, pretend to be busy by looking at the code and database query, to see if I could somehow make a damage to it... hahaaaa...

    Well, i just finished up updating my resume, and started job-hunting now. Hopefully I could secure a good job and start on 1st July 2012. If not, I would be in trouble as money can only last that long...and I have another extra mouth to feed... :)

    So let pray..Pray for all the best things to come and may Allah bless my family and me to manage thru this challenging time.

    www.tips-fb.com Klinik Kesihatan Seksyen 19

    Tuesday, February 14, 2012


    Officially, today I've transfered my routine maternity check-up to section 19 clinic. Because this is the first visit, and being so insecured and low confident (dlm erti kata lain, mengada-ngada jek :p), I asked Mr Hubby temankan.

    Sampai ke klinik dalam pukul 7.30am tapi klinik belum buka lagi (pintu tutup, xleh masuk, kena tunggu luar, kat luar pun dah ada orang beratur dah.. hehe). Dalam 10 minit camtu tunggu, pintu pun di buka dan kami bergerak ke kaunter klinik ibu dan anak. Aku pun inform lah Nurse yang I'm a transfered patient from section 7 clinic. Haruslah dia tanye, ada buat appointment ke? Alamak, haritu tanyer clinic sect. 7, dia kata walk-in jer, xyah buat appointment dolu. Bebellah nurse tu cakap, patutnya dorang tahu, mesti kena set appointment dulu, takut kang orang ramai, lama pulak tunggunya. Huhu, memang la dapat buat check-up jugak, tapi nurse bagitao yang maybe kena tunggu lambat jugak, takut ramai orang yang ada appointment hari ni. Hati dah rasa xbess..lecehla kalau kena tunggu lama, tapi takder la nak complaint sangat, kita pun kena faham sistem dorang... ada la tu misunderstanding kat mana2.

    So bermulalah acara menunggu giliran. Amek berat, tekanan darah, air kencing, hemoglobin count, check perut. Dalam pukul 8.45 am tu semua dah settle. Sukanya saya... ingat kan kena tunggu lama, tapi cepat jugak dorang buat keje. Xpernah secepat ini, selalunya dalam pukul 8.30am camtu, mesti dok tunggu giliran lagi, xbuat apa2 pun. Lima minit kemudian dah dipanggil jumpa doktor, untuk review BSP aku buat semalam. Cepat kan? heheee

    Semuanya settle dalam pukul 9am dan pukul 9.20am dah ada kat office. Giler seronok, dah la dekat je ngn tempat kerja. Alhamdulillah, tak perlu tunggu lama sangat walau tanpa appointment. (W/pun agak kekok sebab tempat baru dan belum biasa lagi).

    Harap2 selepas nie pun sama, xambil masa lama sangat, tapi next appointment aku ambil petang, pukul 3pm, sebabnye appoinment pukul 8am dah penuh, kalau amek pukul 9am, lambat pulak masuk office nanti (terpaksee laa)

    Oh, BTW, I am officially 7months and entering the Third Trimester.. Hooray!!

    P/S: Alhamdulillah, perkembangan baby semua bagus. Kali nie just check heartbeat jer, next appointment baru scan lagi (2 week time). Tapi next Monday ada buat detailscan lagi kat UMRA. Hopefully semuanya fine. Kalau semua OK, rasernyer dah xperlu detailscan dah kot... (depend la kan camner)

    www.tips-fb.com Malacca

    Wednesday, February 08, 2012


    Letak gambar dah la yek.. malas nak tulis panjang2. Nie gambar semasa bercuti ke Melaka, rumah kakakku dari hari Ahad, sampailah petang Selasa.

    Kami tiba Melaka pada tengahari Ahad. Petang tu, kami ke sebuah Park dekat Stadium Tun Fatimah, apentah nama tempatnyer.. kat situ ramai orang buat senaman aerobik, sebab free, sesiapa nak join pun boleh, best jugak... aku dan Mr Hubby pun join jugak kejap, satu lagu ja tapi boleh tahan jugak la penatnyer.



    Next destination, kami menuju ke Bandar Melaka, sebab aku memang planning nak naik Melaka River Cruise. Banyak kali pegi melaka, xpenah try pun. So kali nie apa lagi, try je lah. Harga tiket RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak2.



    Esoknya, berjalan2 lagi. Singgah kejap dekat Pantai Kelebang, tengok submarine. Masuk RM1 jek.



    Pastu sesaja berjalan ke Kuala Linggi, singgah kat Kota Supai. Ada restoren terapung kat sini, tapi buka waktu malam jek.




    Lepak kejap kat pantainye, piknik ala kadar sambil makan sandwich.


    Then patah balik Pantai Kelebang, kitorang berhenti try Coconut Milk Shake. Memang marvelous, shedap tao!! Orang pun punyalah ramai. Nasib baik boleh dapat seat. Nasi Lemak dia pun okay, pedas sambalnyer.



    Nak masuk Bnadar Hilir konon nak shopping tapi sangatlah jam, sampaikan parking pun takde. So we all call it a day dan balik je.


    Esoknye, sebelum kembali ke Shah Alam, kitorang saje bawa Shamsuri jalan2 Zoo Melaka. Lagipun Mr Hubby beria-ia cakap dia boleh jaga Shamsuri... hehee, aku sendiri pun dah lama tak pergi Zoo Melaka. Best jugak (aku memang suka pegi zoo.. hahahaa)...



    Masa masuk sangkar burung cenderawasih (seriously, the bird is so beautiful, no wonder people call it bird of paradise), ada sekor kucing nie panjat sangkar, tapi tak pandai nak turun balik. Sampai terkucil-kucil kat atas tu. Kesian kucing tu, tu mesti berangan nak tangkap burung, last-last dia yang terperangkap.




    Tengahari tu, join my sister lunch kat Kota Fesyen. Restoren ape ntah, lupa namanya. Kitorang order Asam Pedas ikan Jenak, memang marvelous, sedap giler, agak mahal tapi yang penting puas hati.


    After lunch, rehat2 jap di rumah, then we end our cuti-cuti and headed back to Shah Alam.





    www.tips-fb.com Assalamualaikum lil' Jr.



    Alhamdulillah, seperti yang diwar2kan, hari Jumaat lepas, selamat buat 3D Scan. Walaupun agak kelam kabut dan tak seperti yang dibayangkan, dapat jugak sneak peekaboo baby kat dalam. Yang kelakarnya, maybe waktu scan time tidur baby kot, so masa poke2 dia, mahulah marah sebab kacau tidur, siap berkerut dahi, hidung, mulut tu hah... kelakar betul.

    Layan je lah pic kat bawah. Rasa2 ikut muka siapa yer.. hidung macam hidung jawa je. Anak daddy la nie... ikut muka daddy kot ... heheee...



    Tengah tidur la nie... baik, senyap jer...




    Dah start terjaga... muka marah kena kacau... sorry ye baby...




    Tengok tu, berkerut habis muka.. dengan jelir lidah lagi.... hahahaa...

    Macam muka daddy kan.. tapi dagu tu tajam...





    www.tips-fb.com Cepatlah Jumaat!!!

    Wednesday, February 01, 2012


    Hari nie baru hari Rabu... esok Khamis ..then JUMAAT!!!!

    Naper excited lebih jer Jumaat nie? Sebab weekend yang panjang ke?(Isnin dan Selasa I cuti yerr..Maulidur Rasul n Thaipusam..jgn jelessss wahai bukan-warga-kerja-negeri-Selangor) Itu salah satu sebab laa...cuti panjang...byk planning.. hari Sabtu g Raub, wedding Mr Hubby nyer opismate.. 1st time nak attend Indian Wedding..so cam excited gak aahhh... hahaaahaaa...

    Tapi sebab utama kenapa aku tertunggu2 hari Jumaat sebenarnya Jumaat adalah 3hb Febuari 2012, iaitu tarikh appointment I untuk buat 3D Scan dekat Vision College Kelana Jaya. Lama you tunggu tarikh nie (buat appointment dari December 2011 lagi taoo!!)

    Baby..baby... jumaat nie jangan shy-shy ngn mommy daddy yer. Baby jangan la main sorok2 muka.. baby suker sangat letak tangan kat muka kan.. nanti time 3D scan jgn buat camtu lagi yerr.. ;)

    Oh tak sabarnyerr!!

    www.tips-fb.com Government, Private Clinic?



    Salam uollss....

    Okay, actually baru2 nie, on last Friday to be exact, aku telah kembali menyambung lawatan ke government clinic di seksyen 7, shah alam tu, setelah dua bulan meninggalkan sessi lawatan dan menyambung lawatan kat UMRA je... sebab kekangan masa dan stress sebab kena pegi selalu and kena menunggu yg amat lama. Dari sihat boleh jadik sakit2 tao, kesan psychology sebab menunggu nie. (cube la bawak bersabar sket kan.. hehee)

    Anyway, reason of why I return back to government clinic, simply because of my GDM. Buat BSP sendiri kat rumah, everyweek, tapi asek ader bacaan fail jer. Cheq pun risau la noo kot2 ada effect kat baby pa...

    Kira hari Jumaat tu pergi walk-in jer, first kena sound kat nurse di registration kaunter tu pasal ikut suka hati aku je nak walk-in. Katanya, akan didahulukan orang yg ada appoinment dolu... haaa...nah.. lama la kena tunggu eventho aku orang ketiga ikut giliran nombor. Sabaq la noo...

    Dah tu..tunggu punya tunggu, lastly after check perut, nurse bawala buku aku g jumpe doktor, sebab aku kan under BSP. Dia cakap doktor nak jumpe. Tunggu pulak giliran nak jumpe doktor. Jumpe doktor apa lagi, kena la sound sebab lama tak datang, buat BSP sendiri, saper nak review. Then the doctor goes on cakap pasal risk of a GDM mother to her baby, baby maybe mati dalam perut laa..orang lain pun keje jugak but have time to come la... and so on. Cakap memang tak berlapik (dlm hati... takkan la aku tak kisah, that's why aku pegi private buat check-up eventho tak pegi government. Keje bukan nyer ikut suke je bile2 nak amek cuti. Kompeni nak tutup lagi, nak kena handover project to Bangkok lagi.. hurm, malas nak explain kat doktor tu, biar je dia marah... that's means she really concern about her patient and the baby health... aku diam je bila doktor marah2, sebab takut teringgi suara pula kalau menjawab.) So doktor set appointment hari Isnin tu buat BSP di klinik and hari Selasa, jumpe doktor untuk review result.

    Hari Isnin tu buat BSP macam biasa.. nasib baik dapat lari dr office jap. 3x ulang-alik dari seksyen 26 ke seksyen 7, di bawah panas terik... oh terasa jauhnyer perjalanan dan terus fikir, after this ubah ke klinik seksyen 19 je, dekat sket ngn office nak lari2 keluar cenggini. Malam tu, confirm2 rasa nak demam dan sakit kepala sangat (nasib baik ada Bye-bye Fever extra cool!!)...okay badan I memang manja... sebab selalu memang terperap kat office je... stay dalam aircond... xder keluar time cuaca panas2 ya amat.

    Bacaan BSP ari Isnin tu pun sangat cantik. Alhamdulillah, xder yang over the range. Selasa tu, cam biasa, dalam pukul 7.30pagi dah tercongok kat clinic untuk jumpe doktor. Aku anggarkan kejap je, sebab jumpe doktor je kan and I am the first person. Minta Mr Hubby temankan sebab masih penat nak drive, gara2 ulang-alik buat BSP semalam. Terima kasih dear sebab terpaksa bersama-sama sacrifice masa :)

    Tapi lama jugak la kena tunggu doktor. Dalam pukul 9.00++ baru nombor aku dipanggil. 1j30min melepak dekat kerusi yang xbest (tanpa buat apa2). Menambahkan penat dan sakit belakang, tapi kita sabar je la..cuba memahami tugasan seorang doktor.Hari tu jumpe doktor lain pula. Doktor terangkan bacaan BSP normal dan schedule 2 minggu lagi utk buat BSP, jumpa doktor dan check perut. Aku pun tanya if boleh transfer ke seksyen 19, dia cakap lagi better macam tu...hehe..memandangkan lokasi rumah dan office lagi dekat dengan seksyen 19 tu. Then doktor scan tengok baby pe semua dia cakap okay. dia soh aku amek darah dan suntikan ATT (utk kancing gigi).

    Dalam pukul 10.15am barulah selesai semua dan Mr Hubby terus hantar aku g office. Penat betul. Harap2 lepas nie dekat Seksyen 19, better sket, jimat masa menunggu (mungkinkah??) dan masa / minyak keta untuk ulang-alik.

    Kenapa aku pilih government clinic jugak dari private walaupun terpaksa mengorbankan masa yang banyak di situ:-
    1) Harus akui, di government clinic everything is free... hehehee...
    2) Dah ada GDM, senang kalau dorang nak pantau.. kang nak kena amek insulin ke, admit hospital ke apa.. senang sket
    3) Semuanya direkodkan dalam Buku Merah, senang kalau apa2 jadi, doktor boleh rujuk kat situ
    4) Memang plan nak deliver kat Government hospital, takut ada complication, kat private, kalau ada complication hantar ke government jugak kan
    5) Dah ada history baby meninggal, risau tu tetap ada
    6) Kat private pergi jugak, tapi lebih kepada nak buat detailscan saja, dia xder check hemoglobin atau blood sugar, kalau nak buat,boleh jer..heheee... bayar je lah kan :) .. kat government kan free...

    Lebih kurang 3bulan je lagi nak ulang-alik klinik. I try not to complaint too much and hope my superior would understand, plus can complete my task on schedule. The most important thing is to ensure baby grows as a healthy and happy baby. ^__^