• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Mood..Moody...

    Monday, January 30, 2012
    Mood tak berapa besh sekarang... bukan sebab tak happy... bukan ada sebab2 tertentu jugak.. atau ada sebabnyer... maybe badan penat.. otak penat...

    cuti duduk rumah pun penat... keluar jalan2 pun penat...

    nak bercuti lagi??

    www.tips-fb.com For me (and baby)...

    Wednesday, January 25, 2012


    Asyik2 shopping untuk baby je kan.. hehe... kali nie I beli something for me pula (on top of buying more baby stuffs :D... it might be taboo for some old folks sebab beli barang baby awal sangat, but lagi bagus beli time masih larat lagi nak jalan-jalan shopping and survey2 lagi kan, furthermore semuanya di bawah kekuasaan Allah).

    Inilah bendanyer yang aku beli:-


    Holga Fish Eye Lens

    Dah lama oo cari benda nie asyik takde jer.. so biler dapat tao ade stock, terus je rembat tanpa fikir panjang, but mahal lah jugak kan..dalam RM140... pas nie target nak beli wide lens plak.. then nak beli kamera sprocket.. hehee... bilenyer ntah ler.. lps pantang la kot... skang masih fokus nak lengkapkan checklist baby dulu.

    Antara contoh gambar hasil daripada fish eye lens ...




    Tapi nie bukan gambar yang aku amek... hehe..nie curi dari google jer.. susah la xder kamera digital.. nak load image kat blog pun susah... Kena tunggu beli henset baru dolu... ala nak beli henset biasa jek... mana ler da budget nak cekup samsung galaxy S2 atau iphone 4s.. nak beli henpon nokia biasa ja... lagipun aku bukan pengguna tegar internet... cam xberbaloi beli mahal2..baik beli laptop Acer S3 kan... suker betul..nipis jerr..

    Anyway, semua2 tu kena tunggu dolu..masuk wishlist dolu.. ;)

    But dalam shopping2 for my stuff, ade jugak la beli barang baby... kali nie kitorang beli:-


    Tomme Tippee Feeding Bottle
    - antara Tommee Tippee & NUK akhirnyer pilih Tommee Tippee sebab murah sket dari NUK. Plus suker ngan design dia.. hahaaa...yg penting banyak review cakap bagus untuk prevent colic and closely resemble breast-feeding


    Ini pulak Autumnz Breastmilk Storage container. Senang nak simpan susu untuk baby nanti bile dah start keje balik... or nak kuar dating ngn daddy, baby still boleh minum susu mommy walaupun kena tinggal :) Beli Autumnz sebab ianya murah dan BPA free.


    Yang nie Autumnz Breastmilk Storage Bag. Ada double ziplock untuk prevent leaking and dia dah pre-sterilized. Tapi gunanya pakai buang... belipun sebagai tambahan kepada simpanan susu, takut nanti tak muat peti ais kalau guna bottle je. Guna storage bag nie memang sangat2 menjimatkan space. Kenapa Autumnz punyer? Reasonnyer sama, sebab ianya kualiti dan murah berbanding jenama lain.

    Then tambah lagi koleksi pampers baby, dan benda2 kecil yang lain.

    Sambung pulak shopping next month lepas mommy dapat gaji yer ;)


    www.tips-fb.com Another story bout baby...

    Thursday, January 12, 2012


    Ingat tak entry lepas aku cerita pasal buat detail scan kan... then dapat dekat doctor and sonographer yang agak tidak best (bahasa kasarnya, agak hampeh dan menghampakan). So alih2 ada lah sedikit kerisauan dihatiku akan kesihatan baby. Buat pula baby nie macam ikut mood je, ada time bukan main menendang2, ada time, seharian, sunyi jek. Buat aku tertanya2 baby okay ke? Nasib baik ader fetal doppler yang beli hari tu, so atleast boleh check heartbeat (kekadang susah nak jumpe jugak heartbeat dia, suka main sembunyi2 baby sayang nie), tengok kiraan okay, so macam lega la sikit.

    But then hati masih tergerak2 mengajak suruh jumpe doktor, so lastly, hari Isnin lepas, aku pun mengajak Mr Hubby pergi ke klinik. Mr Hubby ape lagi, nape nak pegi klinik, kan belum sampai sebulan lagi... eee.. byk soal pula, dear, ikut je lah kan... :p

    So semasa sampai, kami request nak jumpa doktor yang kami suka, nasib baik dia ada. Semasa pemeriksaan, doktor explain yang everything looks good.

    "Air ketuban bagus. Can you see the black image surrounding the baby, that's the air ketuban" -Ok, great, lega hati mommy
    "This is baby's finger, see, baby is twitching the finger" -So cute!!
    "This is baby's leg, wow baby has big feet" -Big foot?? hahaa..no wonder baby kicking mommy's bladder so hard
    "Baby have sharp chin, baby is gonna be a tall person" -Haha, maybe, but I'm not tall, maybe baby take after daddy.. daddy has big feet as well :p

    Overall, the growth is normal and the EDD during u/scan follow my actual EDD. But doktor nasihatkan penjagaan makanan. I've told her about doing the BSP test myself, but then she say if it doesn't look good, there's no choice than to take insulin.. so scary, if I'm taking insulin, I am gonna have to deliver the baby at 38weeks instead of at 40weeks.

    Well, kita monitor betul2 sepanjang masa 2 minggu nie, if still not good, I have no choice than to follow doctor advice.

    Apa pun, bersyukur sangat2 atas kurniaan Mu ya Allah. Semoga baby terus sihat dan happy di dalam. :)


    www.tips-fb.com Masih Shopping Lagi...

    Monday, January 09, 2012


    Yes, I am guilty as charge. I think I've already been infected by shopping mode. Why? Because it seem like I cannot bring myself to stop from buying things. But do know, most of the things I bought are for our lil junior. Mommy really want the best for you dear. I wanna have everything ready once baby arrive. Baby have to know that you are really wanted and mommy and daddy are ready for you.

    Oh yeah, last Saturday was the Sogo Sale Preview for SCard and Maybank Member. We arrived at Sogo at almost 8.30am as we already anticipating crowd as the sales open at 9.00am but it still caught me by surprised as the carpark almost full already. Can you imagine that!! And there were lines of people lining up at each of the sogo entrances. Luckily we arrived early so there was no problem getting a parking space (still can see two to three empty parking space :p) and we queue up along with other people.

    There was a nice girl lining up behind us. She was the one who fill us with the information about the sales. Thanks to her, Mr Hubby went to make an SCard for RM12 to enjoy a RM10 voucher for every RM100 spent, while I mind the queue. Because I already know what I wanted to buy there, so I asked the nice girl on which floor is the baby's department and after the entrance door open, we quickly, straight away went there.

    I think we have quite a bargain for Stroller, CarSeat, Travel Mattress, BathTub,2pants and 1 belt for Mr Hubby, and an extra RM110 voucher to spend later, so we could buy more of the baby stuffs... hahahaaa...

    Our shopping list didn't stop there. On Sunday, we when to Jusco and Fiffy, so more and more additional things are added to the shopping list. And yes, I am also guilty of online shopping (great bargain for Bottle Warmer, as retail price is RM79.90, and I get to buy at RM63 (include postage ;)).

    So next week, looking forward for delivery of Jingle Jungle Bottle Warmer, more baby's and mommy's apparel from OneBabyWorld and of course, custom made, very cute baby pillow.

    My final confession, I am running out of money so quickly. Gotta get hold of myself as I have another 3months++ to go. Still have time to buy, no NEED to be so RUSH to buy things... but I so cannot help it... baby's things are so cute!!!

    www.tips-fb.com Shopping and shopping

    Tuesday, January 03, 2012


    Alhamdulillah, ada juga sedikit rezeki sempena meraikan berakhirnya tahun 2011. Walaupun tak banyak, ok jugak daripada tak merasa langsung...

    So apa kitorang buat.. of course shopping barang2 baby. Excitednyer mencari barang baby. Alhamdulillah, dah dapat beli baby cot dan beberapa barang kecil2an seperti barut, towel, blanket, diaper sket2, romper & etc. Macam awal je kan bershopping... hahaa... happy sebenarnya sebab setiap kali check up baby dalam keadaan baik je. Cuma skang nie uri baby masih di bawah, harap2 by week 28 nanti, dah makin jauh dari pintu cervix.. kalau tak, maybe ada complication and kena c-sect. Minta-minta dijauhkan... Amin.

    Sekarang nie tengah berkira-kira nak beli stroller, car seat, bottle warmer (sterilizer?? ye, i mmg first time mom yg semua benda nak..inshaAllah, akan digunakan dan dimanfaatkan nanti sepenuhnyer) and breast pump. Masih ada lebih kurang 4 bulan lagi, so kalau satu bulan beli satu dua barang, rasanya okay kot. :D

    Nak kena check balik shopping list dan budget balik. Yg mana penting kena didahulukan, yang rasa macam more of convenience than neccessity, kena hold dolu. :)

    " Ya Allah, sesungguhnya aku bermohon pada-Mu, jadikanlah anak didalam rahimku ini, seorang muslim yang beriman, seorang penyeru yang benar, jujur dan ikhlas ke jalan-Mu, dan menjadikannya indah dalam pandangan kedua orang tuanya, saudara-saudaranya dan kaum muslimin. Dan berikanlah dia syahid setelah panjang umur dan memiliki amal baik. Ya Allah, sesungguhnya aku belindung pada-Mu untuk anak ini dan keturunannya daripada syaitan yang terkutuk. "
    "Ya Allah, mudahkanlah masa mengandungkannya dan melahirkannya, dan mudahkanlah jalan keluarnya. Engkaulah ya Allah yang telah menciptakannya, menumbuhkannya, menyempurnakannya dan meluruskannya"
    AMIN.