• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Total Rekall

    Monday, December 31, 2012
    Sometimes dreams are only fragment of your buried memories. Once in awhile... it will subconciously resurface.

    www.tips-fb.com Bubur nasi Zulaikha

    Thursday, December 13, 2012
    Lama x posting anything. Reason being, my new workplace blocked the blog wwbsite and facebook.. So now, back to using my dear not so smart phone. :p

    Alhamdulillah Zulaikha has turn 7months now. Cpt ja masa berlalu, mummy's baby now big and smart with a lil notty on the side... So cute. Bila dh 7months... Instead of juz bagi Zulaikha makan puri buah.. Mummy dh start bagi bubur nasi.

    I buy the organic brown rice for her. First i soaked it for two hours... Clean it.. Put in the slow cooker with a bit of water, cook it overnite.. And its ready in the morning... So no fuss and mummy pun xkelam kabut nk g keje kan.( I really love the flexi working hours)

    Tapi zulaikha langsung xnak makan bubur kosong... Maybe sebab tekstur sebab mummy xblend it at first or sbb ianya bubur nasi kosong.. Xder rasa... But I malas nk experiment and I know that Zulaikha sgt suka labu which is manis kan... So I blend the porridge with steam pumpkin... Baru dia nk makan...

    Today I cooked porridge again with pumpkin and red dates. Mmg dia makan la.. But sangat cair.. Slow cooker tak perlu byk air sbb dia xdela berwap sgt kan.. Plus labu sendiri dah banyak air. So keep in mind.. Perlu kurangkan lagi kuantiti air.

    P.S: dulu seronok nk masak utk hubby but now lg seronok masak utk baby.. Oppss! :p

    www.tips-fb.com Unbroken - Stan Walker

    Friday, November 09, 2012

    Dedicated to my beloved husband.

    What I am before and what I am now... you changed me for the best...



    I don't know what this is
    But I can tell it's something that I can't miss
    It's like your showing me where happiness lives
    And all I have the strength to do is turn to you
    With every empty space
    I'm missing pieces only you can replace
    I'm like a package saying please don't break
    The contents are fragile, so I'm glad your here to stay

    I can promise you that this heart
    Was brighter than a falling star
    And all the money that I could take
    Now theres nothing more I can break

    You picked up my pieces and put me together
    There's no way you'd ever know
    That my heart was breaking
    Cause you came and threw me a line
    I was falling apart but now I'm falling forever
    For someone who wont let go
    My love's a token
    Because of you I'm unbroken
    Now every piece of my heart is falling back into place

    Time stops
    When I'm with you I count the seconds I got
    Cause every minute I was something I'm not
    You give them back to me
    It's like history, don't mean a thing
    When I'm trying run away I can't hide
    I'm in the dark and all I see is your light
    And your shining brighter than anything I've ever seen

    And I can promise you this heart
    Will be a falling star
    Cause you know what it means

    You picked up my pieces and put me together
    There's no way you'd ever know
    That my heart was breaking
    Cause you came and threw me a line
    I was falling apart but now I'm falling forever
    For someone who wont let go
    My love's a token
    Because of you I'm unbroken
    Now every piece of my heart is falling back into place

    I just woke up from a dream when I was in one piece
    No fragment of me had ever seen these streets
    Love held me together and it never let me go

    I just woke up from a dream when I was in one piece
    No fragment of me had ever seen these streets
    Love held me together and it never let me go
    There's nothing left for me to break

    You picked up my pieces and put me together
    There's no way you'd ever know
    That my heart was breaking
    Cause you came and threw me a line
    I was falling apart but now I'm falling forever
    For someone who wont let go
    My love's a token
    Because of you I'm unbroken
    Now every piece of my heart is falling back into place

    www.tips-fb.com N.I.P & R.E.S.P.E.C.T



    Kecoh..kecoh... semuanya pasal blog yang agak diskriminasi apabila dia menolak secara terus perlakuan ibu-ibu yang menyusukan bayi di tempat awam. Jijik katanya. Jelek katanya. Menyusukan bayi satu perkara yang jelik...jijik... ?

    Saya secara amnya, menolak sama sekali perbuatan men-generalize- kan seseorang atau sesuatu perbuatan. Letak contoh paling mudah dan paling hampir dengan jantina si penulis. MEROKOK.

    Adakah saya merokok? Tidak
    Adakah saya benci asap rokok? Ya
    Adakah saya benci SEMUA orang yang merokok? Tidak

    Seperti menyusukan bayi di tempat awam, merokok di tempat awam juga boleh dikategorikan sebagai sesuatu yang menjelikkan bagi sesetengah orang. Kenapa? Sebab saya benci bau asap rokok, sebab si perokok kadang-kala tidak mempedulikan persekitarannya samada di kalangan ibu mengandung atau ada bayi atau kanak-kanak berhampiran, sebab si perokok sesuka hati membuang puntung rokok di merata-rata, sebab si perokok kadang-kala memandu kereta dalam keadaan yang cuai gara-gara sedang menghisap rokok di dalam kereta (dengan tingkap yang terbuka ya). Nampak sangat bau asap yang disedut dari hidung sangat tak best kan berbanding yang disedut daripada mulut.

    Tapi adakah semua ini menyebabkan saya benci semua PEROKOK? Tidak. Sebab saya ada kawan yang merokok dan bila dia mahu merokok dia akan bertanya dahulu samada saya selesa atau tidak jika dia merokok. Ada yang peka pada persekitaran dan mencari kawasan untuk menghisap rokok, jauh dari ibu mengandung, bayi atau kanak-kanak, golongan yang berisiko tinggi untuk terjejas disebabkan asap rokok. Second hand smoker.

    Sama seperti perbuatan menyusukan bayi. Diakui ada sesetengah orang kurang sedar yang perbuatan menyusukan bayi menampakkan kawasan sensitif mereka, menampakkan perut, meng-expose payudara. Tetapi tanya balik diri, berapa kali sangat kita nampak perkara macam nie? Bagaimana pemakaian si pelaku? Adakah dia melakukannya secara sengaja atau tidak sengaja? Jangan kerana segelintir para ibu yang mengambil mudah perkara ini, terus nak banned para ibu lain hak nak menyusukan anak mereka ditempat awam. Kena fahami, ibu-ibu ini menghabiskan duit yang kadang-kala bukan sedikit membeli peralatan yang membolehkan mereka menyusukan bayi mereka di mana-mana dengan selesa (seperti nursing cover, poncho, baju menyusu), dalam keadaan aurat masih terjaga. Bukan semua terdiri dari gaji yang beribu-ribu setiap bulan, tapi demi membolehkan bayi menyusu dengan selesa, dilaburkan duit itu untuk memastikan walau dalam apa keadaan jua pun, bayi masih boleh memperoleh susu ibu sepenuhnya, dengan selesa.

    Para ibu bukan hamba atau amah. Mereka juga ada kehidupan dan keinginan. Mahu keluar berjalan-jalan. Jangan jadikan kehidupan mereka suatu stress semata-mata kerana mentaliti menolak sesuatu yang fitrah seperti penyusuan ibu jika mereka sudah sedaya-upaya memastikan ia dilakukan tanpa melanggar batasan Islam.

    Kenapa tak guna botol susu saja kalau begitu? Bertuahlah bagi para ibu yang dikurniakan Allah susu yang melimpah ruah yang boleh dibuat stok yang lebih dari mencukupi. Tapi tak semua bernasib baik, ada yang pam hari nie, cukup2 untuk digunakan esoknya, atau kadang-kala tak cukup pun, mana nak cari stok untuk bawa semasa berjalan2 pula. Kalaulah para ibu lain atau para bapa lain yang memahami effort ibu-ibu ini dalam memastikan anak mereka mendapat yang terbaik iaitu susu ibu, tentu mengalir air mata. Berjaga malam untuk buat power pumping, dengan menyusukan anak secara direct lagi, esoknya kerja, dalam waktu kerja kena mengepam lagi... hari2 kerjanya mengepam saje siang malam..sedangkan kerja masih seperti biasa, penat tetap ada, ada jugak stress dari tempat kerja. Ada yang terpaksa memberikan susu formula akhirnya, namun ramai yang tak pernah putus asa, terus berusaha memastikan anak mereka hanya minum susu ibu. Perjuangan ini bukan mudah. Hanya ibu2 yang menyusukan sahaja yang memahami. Kalau ada para suami yang peka pada kesusahan dan usaha isteri ini, pasti mereka juga dengan mudah dapat memahaminya juga.

    Apa pun pandangan kita, saya rasa yang paling penting dan perkara yang perlu ada, adalah rasa hormat sesama sendiri. Kalau kita tahu menghormati orang, takkan dengan mudah kita nak mencemuh orang yang tidak kita kenali. Kalau kita terutamanya sebagai wanita, melihat seorang ibu dalam keadaan sedikit terdedah sedang menyusukan bayinya, pergilah tegur, mungkin dia tidak perasan. Kalau lelaki, mintalah isteri pergi menegur ibu terbabit, bukan masuk buat entry dekat blog dan menggunakan bahasa kasar, kononnya bertujuan menegur ibu2 ini. Di mana rasa hormat kita pada orang lain? Adakah orang akan hormat kita jika kita tak pandai hormati orang lain? Of course tidak kan.

    Semua perkara ni semuanya adalah common sense and kita punye good vs bad judgement. Bukalah minda dan lihatlah sesuatu isu dari segala sudut, jika tak mampu terima juga, tegur bukan kutuk, jika yang ditegur tidak mahu menerima, jangan dikutuk atau dikritik, berdoalah kepada Allah moga hamba Allah tersebut diberikan hidayah dan petunjuk.

    Me NIP my baby while hang out with friends. Do I look indecent to you? :)




    www.tips-fb.com Happy (Half) Birthday Zulaikha

    Thursday, November 08, 2012


    Zulaikha, my dear lovely darling babydoll... you are 6 months old today. You have been nothing but wonderful and has brought so much joy to mummy dan daddy. It an understatement to say that we love you, because you just couldn't imagine how much love we have for you. You are our greatest blessing... our most valuable treasure!!

    Zulaikha such a pretty and clever girl, started responsing with cooing back at two months-old, can sit on her tummy by 3-month and roll-over by herself near to 5-month. Now our darling babydoll can show her emotion clearly like laughing, smiling, crying, fussing... but you like to smile. A very friendly baby and always smiling, even to stranger.

    You also now taking your small baby steps whilst mummy holding both of your hands. And show an incredilble effort to get up from your sitting position by yourself. You cannot sit by yourself yet though, but I guess, anytime now, you can master that skill as well. Now you can roll-over and back and that is your method of "transportation" right now, beside effortlessly trying to bring yourself forward/ or can mummy say backward... hahaaaaa....

    Zulaikha, Happy (half) birthday!!
    Mummy and daddy couldn't wait another 6 months to celebrate your first birthday.

    Next week, we gonna have our first little family vacation. Can't wait for your first dip in the pool, swimming, or take your first boat trip. We love you, Zulaikha!



    www.tips-fb.com Panduan Pemakanan Bayi Mengikut Usia




    Pertumbuhan bagi setiap bayi adalah berbeza semenjak mereka dalam kandungan lagi. Tapi kita boleh menggunakan panduan am bagi menjangkakan apa yang mereka perlukan bagi setiap peringkat. Ini termasuk juga dalam hal pemakanan.

    Pengenalan makanan pada bayi bagaimanapun tidak semestinya mengikut turutan yang dicadangkan. Jika anda ingin memberikan tofu pada usia bayi anda 6 bulan, silakan, walaupun tofu hanya disenaraikan untuk pemakanan bayi berusia 8 bulan.

    Dahulu, ia dianggap amat penting untuk menangguhkan dulu pemberian makanan yang boleh menyebabkan alergi seperti telur, ikan dan kekacang sehinggalah bayi berusia 1 hingga 3 tahun, namun pakar kini percaya bahawa menangguhkan atau melewatkan pengenalan makanan ini, tidak akan mencegah alergi makanan.

    Bagaimanapun, pakar peadiatrik masih lagi mencadangkan agar menunggu masa yang sesuai untuk memperkenalkan makanan ini (iaitu pada usia 1-3tahun), terutama bagi bayi yang menghidapi ekzema atau yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai alergi. Penting untuk mendapatkan dahulu nasihat doktor bayi anda sebelum memperkenalkan apa jua makanan baru kepada bayi anda.

    Secara amnya, anda boleh merujuk kepada panduan pemakanan dibawah, untuk setiap peringkat bayi, dari lahir hinggalah ke usia 12 bulan.


    Usia: Baru Lahir - 4 Bulan

    Perlakuan Pemakanan
    • Tindakbalas hisapan membantu bayi anda mencari puting susu untuk medapatkan nutrisi
    Pemakanan
    • Susu ibu atau susu formula SHJ (susu ibu adalah makanan yang terbaik untuk bayi anda)
    Berapa kali sehari
    • Mengikut kehendak bayi anda. Bayi kecil akan menyusu secara kerap terutama bayi yang menyusu susu ibu kerana susu ibu mudah hadam berbanding susu formula.
    Tip Pemakanan
    • Organ penghadaman dan pemprosesan makanan bayi anda masih belum matang/ berkembang sepenuhnya. Jadi makanan pejal/ makanan tambahan tidak boleh diberikan sama sekali.






    Usia: 4 - 6 Bulan

    Secara amnya, makanan pejal seeloknya diperkenalkan semasa bayi berusia 6 bulan ke atas. Namun disebabkan setiap bayi mempunyai perkembangan yang berlainan, kita boleh memerhatikan beberapa tanda yang menunjukkan mereka sudah bersedia menerima makanan.

    Tanda-tanda kesediaan menerima makanan pejal/ separa pejal
    Bayi anda mungkin tidak menunjukkan kesemua tanda-tanda ini- ini cuma panduan bagi tanda-tanda yang boleh anda perhatikan:
    • Boleh memanggu kepala dengan baik
    • Mampu duduk di atas kerusi bayi dengan selesa (highchair)
    • Menunjukkan pergerakan seperti mengunyah makanan
    • Berat badan bayi telah meningkat dua kali ganda dari berat semasa lahir
    • Menunjukkan minat terhadap makanan
    • Mulut boleh mencangkupi sudu sepenuhnya
    • Mampu menggerakkan makanan dari depan ke bahagian belakang mulut
    • Mampu menggerakkan lidah kebelakang dan kehadapan, tanpa menolak makanan keluar daripada mulut (tongue thrust reflexs)
    • Masih kelihatan lapar walaupun selepas 8-10 sessi penyusuan susu ibu ataupun selepas minum 40 oz susu formula sehari.
    • Mulai tumbuh gigi
    Pemakanan
    • Susu ibu/ formula, TERMASUK
    • Makanan yang dipuri (cthnya: kentang, labu, epal, pisang, pir) atau bijirin separa cair yang diperkayakan dengan zat besi
    Berapa kali sehari
    • Mulakan dengan 1 sudu teh makanan puri atau bijirin. Campurkan dengan 4-5 sudu teh susu ibu / susu formula (biarkan ia cair).
    • Kemudian tingkatkan kepada 1 sudu besar makanan puri atau bijirin, dicampur dengan susu ibu /formula, dua kali sehari. Jika anda memberikan bayi anda bijirin, secara berkala, tingkatkan kepekatan bijirin dengan mengurangkan air/ susu ibu sedikit demi sedikit.
    Tip Pemakanan
    • Jika bayi anda enggan makan bijirin pada cubaan pertama, cuba semula dalam beberapa hari.






    Usia: 6 - 8 Bulan

    Tanda-tanda kesediaan menerima makanan pejal/ separa pejal
    • Sama seperti usia 4-6 bulan
    Pemakanan
    • Susu ibu/ formula, TERMASUK
    • Bijirin diperkaya dengan zat besi (beras, barli, oat)
    • Puri buah-buahan (pisang, pir, epal, pic)
    • Puri sayur-sayuran (avocado, karot yang dimasak, kentang)
    • Puri daging (ayam, daging lembu)
    • Puri tofu
    • Puri kekacang (kacang hitam, kacang hijau, peas)
    Berapa kali sehari
    • 3 - 9 sudu besar bijirin, 2-3 hidangan
    • 1 sudu teh buah-buahan, ditambah secara sedikit demi sedikit kepada 1/4 kepada 1/2 cawan dalam 2 -3 hidangan
    • 1 sudu teh sayur-sayuran, ditambahkan sedikit demi sedikit kepada 1/4 kepada 1/2 cawan dalam 2-3 hidangan
    Tip Pemakanan
    • Perkenalkan satu jenis makanan pada satu masa, dalam masa 4 hari berturut-turut (4days rules) untuk memastikan bayi anda tidak alergi pada makanan tersebut.






    Usia: 8 - 10 Bulan

    Tanda-tanda kesediaan menerima makanan pejal dan makanan jejari(finger food)
    • Sama seperti usia 6-8 bulan, TERMASUK
    • Mengambil makanan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk (pincer grasp)
    • Boleh memindahkan makanan dari satu tangan kanan ke tangan kiri dan sebaliknya
    • Meletakkan semua benda ke dalam mulut
    • Menggerakkan rahang dengan gerakan mengunyah
    Pemakanan
    • Susu ibu atau formula, TERMASUK
    • Sedikit keju atau yogurt yang telah dipasteur (jangan diberi susu lembu segar sehingga berusia 1 tahun)
    • Bijirin diperkaya dengan zat besi (beras, barli, gandum, oat, bijirin campuran)
    • Buah-buahan atau sayur-sayuran yang dilenyek (pisang, pic, pir, avocado, kentang)
    • Makanan jejari (Finger foods) (spiral pasta yang dimasak, potongan kecil pisang, biskut teething, roti yang dibakar)
    • Sedikit makanan berprotein (telur, puri daging atau ayam, ikan tanpa tulang, tofu, kekacang yang dimasak)

    Berapa kali sehari
    • 1/4 - 1/3 cawan tenusu (atau 1/2 oz. keju)
    • 1/4 - 1/2 cawan bijirin diperkaya dengan zat besi
    • 1/4 - 1/2 cawan buah-buahan
    • 1/4 - 1/2 cawan sayur-sayuran
    • 1/8 - 1/4 cawan makanan berprotein

    Tip Pemakanan
    • Hanya memperkenalkan satu jenis makanan pada satu masa mengikut 4-day-rules bagi memastikan bayi anda tidak mengalami alahan terhadap makanan tersebut.








    Usia: 10 - 12 Bulan

    Tanda-tanda kesediaan menerima makanan pejal dan makanan jejari(finger food)
    • Sama seperti usia 8-10 bulan, TERMASUK
    • Menelan makanan dengan lebih baik
    • Mempunyai lebih banyak gigi
    • Tidak lagi menolak makanan menggunakan lidah
    • Cuba sendiri untuk menggunakan sudu
    Pemakanan
    • Susu ibu atau formula, TERMASUK
    • Keju atau yogurt yang telah dipasteur (jangan diberi susu lembu segar sehingga berusia 1 tahun)
    • Bijirin diperkaya dengan zat besi (beras, barli, gandum, oat, bijirin campuran)
    • Buah-buahan yang dipotong, atau dilenyek
    • Sayur-sayuran dipotong mengikut saiz gigitan bayi (kacang pea, karot)
    • Makanan campuran (makaroni dan keju)
    • Makanan berprotein (telur, puri daging atau ayam, ikan tanpa tulang, tofu, kekacang yang dimasak)
    • Makanan jejari (Finger foods) (spiral pasta yang dimasak, potongan kecil pisang, biskut teething, roti yang dibakar)
    Berapa kali sehari
    • 1/3 cawan tenusu (atau 1/2 oz. keju)
    • 1/4 - 1/2 cawan bijirin diperkaya dengan zat besi
    • 1/4 - 1/2 cawan buah-buahan
    • 1/4 - 1/2 cawan sayur-sayuran
    • 1/8 - 1/4 cawan makanan campuran/ kombo
    • 1/8 - 1/4 cawan makanan berprotein
    Tip Pemakanan
    • Hanya memperkenalkan satu jenis makanan pada satu masa mengikut 4-day-rules bagi memastikan bayi anda tidak mengalami alahan terhadap makanan tersebut.

    Sumber/ditranslasi daripada BabyCenter.COM

    www.tips-fb.com Zulaikha first food - Avocado

    Thursday, November 01, 2012


    Zulaikha sekarang sudah berusia 5 bulan 3 minggu. Lagi 1 minggu, genaplah anak mummy nie usia 6 bulan. Seperti dinyatakan dalam post-post terdahulu... zulaikha memang sudah menunjukkan tanda2 nyata yang dia sudah bersedia nak makan. And yes, memang disarankan bayi mulai makan selepas berusia 6 bulan, tapi melihat kesediaan Zulaikha, mummy yakin, Zulaikha sudah ready 100%. hehee.. yakin jek mummy ye..

    Disebabkan semalam hujan yang turun teramatlah lebat, maka mummy n daddy sampai rumah agak lambat dalam pukul 8.30 malam. Kesian Zulaikha, neneknye bagitao dh mula nanges2. Maybe sebab biasanya dalam 7.30mlm mummy dah sampai, semalam lewat sket (dh bijak anak mummy nie, dah tau buat2 stunt yg cute and kenal ngn mummy, daddy)

    Mummy memang berhasrat nak start Zulaikha on solid food. Tunggu weekend tak boleh ke?? Tak boleh... hahahaaaa... mummy yang tak menyempat-nyempat.. dah tak sabar wooo... (evil laugh)
    Mummy buatkan Zulaikha avocado puree (mummy dh beli avocado, plum, dan apple utk zulaikha, tp avocado puree yg paling senang nak masak menjadi pilihan mummy). Mummy buat half saje, mashed kan dan tambah sedikit ebm.

    Letak zulaikha dlm bumbo seat.. then... Zulaikha.. open wide!!! nyum..nyum... waaa...pandai betul anak mummy makan. boleh menelan dengan baik tanpa buat muka pelik2 sangat semasa mummy suap Zulaikha makan.

    Buat permulaan, mummy hanya beri dalam 3-4 sudu sahaja (sudu baby yang kecil macam sudu teh tu), then yang selebihnyer buang (membazir jugak, pasni kena asingkan dan froze kan yang saki-baki tu). Anyway, mummy is very proud of Zulaikha. Mudah terima rasa baru tanpa banyak ragam.

    Okay apply 4day-rules. Malam nie bagi Zulaikha avocado lagi. Sehari sekali jer... nanti baru mummy bagi dua kali then 3 kali sehari.

    Weekend nie semangat nak buat frozen puree kat Zulaikha. Senang nenek nak suap Zulaikha makan kan. Semua barang2 yg diperlukan mummy dah sediakan, tunggu nak buat jek.  :)

    www.tips-fb.com Zulaikha masuk kontes (Vote dari 30Oct-30 Nov 2012)

    Wednesday, October 31, 2012




    Tak pernah2 Mummy join ape2 kontes online nie, tapi macam nak try2 la... photo contest baby ku comel. Yes, every baby sangat laaaa comel... and every mummy would think their baby is the comelest (hehe, rosak bahasa aku nie). Dan sebenar-benarnyer... we are nothing but just a very proud parent, aren't we?

    So Zulaikha ada join kontes ini Butik Tateh: Anakku Comel.

    Kalau ada yang sudi, please click HERE, pastu klik LIKE ye. Terima kasih in advance!!!



    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.514471625230172.126351.100000020184918&type=1&ref=notif&notif_t=photo_album_reply#!/photo.php?fbid=550167054999765&set=pb.476178545731950.-2207520000.1351666941&type=3&theater


    www.tips-fb.com Salam Aidil-Adha

    Thursday, October 25, 2012



    Selamat Hari Raya Korban semua. Berhati-hati memandu pulang ke kampung halaman. Patuhi had laju, berehat jika penat atau mengantuk.

    Semoga kita semua selamat tiba ke destinasi!!

    Sebelum memulakan perjalanan, marilah kita sama-sama memohon agar perjalanan kita ini terlindung dari perkara2 yang tak diingini.

    Mulakan membaca Ayat Qursi - 1x

    Hasbunallahu wa ni'mal wakiil wala hawla wala quwwata illa billahialiyyil 'adzim - 3x

    Bismillahilladzi laa yadhuru ma'asmihi syai un fil ardhi walafissama' , wahuwas sami ul 'aliimm. - 3x

    "Ya Allah aku berlindung denganMu dari segala musibah danselamatkanlah perjalananku (sekeluarga) dari segala musibah yang tidakdiingini, sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik Pelindung"Allahu Akbar - 3x

    Selawat ke atas Nabi.

    Ertinya:
    “Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!”
    (surah Az-Zukhruf 13-14)


     

    www.tips-fb.com My Baby WishList

    Wednesday, October 24, 2012
    Err.. Zulaikha dah pandai ke nak buat wishlist nie?? Heeee.... actually nie mummy dia punyer wish laa nie..tp untuk Zulaikha... ye..ye... kekadang memang diakui mummy is a bit "boros" whenit come to Zulaikha things. Kekadang tak think twice..terus beli..end-up cam agak redundant je benda yg Zulaikha ade. I mean, in terms of its function.

    Okay, Zulaikha sudah ada playgym (mommy dok fikir nak beli playmat pulak)
    Zulaikha dah ada baby rocker(yg nie at least selalu jer guna, letak Zulaikha depan tv time takde sesiapa layan dia.. kesian Zulaikha nie)

    Semalam mummy baru beli ini

     Harga retail RM459, mummy dapat dengan harga RM367, but hari ni dalam dok search benda lain, mummy jumpe pulak yang harganya RM359... rasa cam nyesal lak terus beli semalam..tak apelah..beza dalam rm8 jek... (memujuk hati ini)

    Bercakap pasal wish lish... or more to mummy shopping list.. nak beli ini pulak..

    Bumbo Seat with Tray. Retail price RM249, paling murah mummy jumpa adalah RM199. Senang bagi Zulaikha duduk sini memandangkan anak mummy blom boleh duduk sendiri, plus Zulaikha nie tak suka berbaring, especially masa kat meja makan. Oh yerr.. persediaan untuk Zulaikha makan juga, senang letak sini untuk suapkan makanan kat Zulaikha. (lepas nie mesti mummy nak beli highchair pulak kan..ish..ish)

    Munchkin Fresh Food Feeder. Retail price tak silap RM32, paling murah mummy jumpe RM25. Ini memang mummy nak beli, sebab nanti kalau nak bagi buah as a snack kat Zulaikha, boleh letak sini. Avoid choking hazard.


    Ini pun nak jugak. Tommee Tippee Explora HS weaning spoon. Nie saje2 je nak. Nanti leh guna nak suap makanan kat Zulaikha. Yang bagusnye spoon nie, kalau makanan tu panas, dia change colour, so xder la nnt tersuapkan makanan panas kat Zulaikha, especially microwave heated food, sebab bila heat ngn microwave, heat dia xsekata kat makanan tu.
     
     
     Oh, of course ada lagi wish list nie. Tapi ini yang mummy nak beli dalam minggu nie.. (bolehkah??) Teruk betul mummy kalau pasal shopping untuk barangan Zulaikha. Daddy, please help mummy, jgn boros2 sgt, sbb kalu fikirkan, benda2 nie semua bukan keperluan sangat.. xder pun xkisah..tapi nak jugak!!!!!


    www.tips-fb.com 5 makanan paling tidak sesuai untuk bayi.




    Menurut artikel di dalam BabyCenter.com, terdapat 5 jenis makanan yang harus dijauhi oleh bayi sama sekali. Makanan-makanan ini mempunyai kandungan kalori yang tinggi dan rendah khasiatnya, sedangkan dalam proses tumbesaran bayi, bayi amat memerlukan makanan yang tinggi kandungan khasiatnya. 5 jenis makanan ini adalah:

    1) Soda
    Percaya atau tidak, ada sesetengah ibu bapa memberikan soda kepada bayi mereka seawal usia 7 bulan. Tidak kisahlah sama ada soda ini jenis biasa ataupun jenis diet (diet soda), ia langsung tidak mengandungi apa-apa khasiat atau nutrisi. Soda biasa mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi, di mana ia boleh merosakkan gigi bayi. Selain itu, perut bayi yang kecil mudah kenyang, bermakna jika mereka telah minum soda, mereka akan kurang menerima makanan berkhasiat yang diperlukan oleh tubuh badan mereka.

    2) Jus Buah-buahan

    Secara amnya, mesti kita berfikir yang jus buah-buahan merupakan antara makanan berkhasiat untuk bayi, memandangkan ia datang daripada buah. Buah pula tinggi kandungan khasiatnya, kan? Salah tanggapan ini. Walaupun jus datang daripada buah, kandungan serat buah akan hilang sewaktu semasa pemprosesannya. Yang tinggal hanya kandungan gula yang tinggi. Menurut pakar peadiatrik, Ari Brown "Jus hanyalah membazirkan kandungan kalori"

    Penggunaan jus terutamanya seperti jus epal, dan jus buah pear untuk memaniskan makanan bayi juga bukanlah idea yang baik. Kandungan gula didalam jus ini akan mempercepatkan perjalanan makanan di dalam usus bayi. "Apabila makanan melalui usus dengan cepat, badan tidak dapat menyerap khasiat makanan ini" kata Leanne Cooper, seorang pakar nutrisi dan penulis  buku What Do I Feed My Baby: A Step-by-Step Guide to Solids. Ia juga akan menyebabkan bayi mengalami cirit-birit.

    Menurut Brown "Bayi dengan mudah dapat memperolehi vitamin C daripada satu hidangan kecil buah-buahan." American Academy of Pediatrics (AAP) mencadangkan bayi berusia 6 bulan ke bawah hanya memerlukan susu sahaja sama ada susu ibu atau susu formula. Bayi berusia 6 hingga 12 bulan pula boleh menerima sedikit jumlah air, namun susu ibu atau formula haruslah menjadi minuman utama mereka. Selepas bayi berusia 1 tahun, susu lembu segar boleh diperkenalkan.

    3) Biskut
    Biskut merupakan makanan yang sangat mudah didapati dan diberikan kepada bayi untuk dikunyah, tetapi hanya sedikit sahaja sudah mampu mengenyangkan bayi. Ini akan menjejaskan pengambilan makanan berkhasiat yang lain. Ia juga boleh menyebabkan bayi lebih cenderung kepada rasa manis atau masin.

    Pilihan yang lebih baik adalah sepotong buah-buahan sebagai snek. Jika anda ingin memberikan biskut kepada bayi, pilihlah bijiran rendah gula dan mempunyai nutrisi tambahan berbanding biskut biasa.

    4) Makanan Diproses
    Terdapat pelbagai definisi makanan yang telah diproses, tapi secara amnya, definisi makan diproses adalah segala bentuk makanan yang telah diubah daripada bentuk asal ia diperolehi (diternak,ditanam) - dan semakin panjang senarai bahan-bahannya- semakin banyak proses yang telah dilalui oleh makanan tersebut.  Dengan proses pemprosesan yang berat, makanan itu akan kehilangan kandungan nutrisinya dan ditambah pula dengan bahan tambahan yang tidak sihat.

    Menurut Kate Geagan, dietitian dan pengarang buku Go Green, Get Lean "Semakin banyak makanan itu diproses, semakin berkurangan nilai nutrisinya dan semakin tinggi kandungan gula, garam dan lemak"

    5)Pencuci mulut bergelatin (jeli/ puding)

    Ramai yang beranggapan bahawa gelatin adalah makanan yang sihat untuk bayi kerana gelatin mengandungi protein daripada tulang dan tulang rawan binatang. Ianya salah kerana apa yang bayi perolehi daripada gelatin hanyalah gula, pewarna tiruan, perasa tiruan dan sedikit sahaja kandungan gelatin bagi menjadikan ianya lembut seperti jeli.

    Memang benar gelatin mudah untuk ditelan, namun pencuci mulut yang lebih baik adalah seperti epal lenyek yang dipanggang, dan ditabur sedikit serbuk cinnamon. "Ia manis secara semulajadi dan mengandungi serat, vitamin dan enak dimakan dengan teksturnya yang lembut. Itulah pilihan saya" kata Gerbstadt

    ~ Sumber dari BabyCenter ~ ditranslasikan ke bahasa melayu ~




    www.tips-fb.com Peekaboo.. Baaa-Chak Aaa...

    Tuesday, October 23, 2012




    www.tips-fb.com Persediaan Zulaikha utk makan



    Usia Zulaikha sudah hampir menganjak ke 6 bulan. So Mummy kena buat persediaan untuk first food Zulaikha pula. Kalau boleh, mummy tak nak Zulaikha mulakan dengan bijiran instant yang ada di pasaran. Mummy nak sediakan puri buah2an dulu untuk Zulaikha. Zulaikha 7 bulan nanti baru mummy akan bagi rice cereal. Itupun kalau boleh mummy akan sediakan sendiri bubur nasi untuk Zulaikha. (rajin ke mummy nie eh? hehe... utk Zulaikha.. mummy mesti rajinkan diri)

    Some basic guideline mummy dapat dari HSFFYB (credit to Hasnita Shaari for her post)

    Basic questions:

    1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
    - Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru. Gunakan button 'Search' dan taip 'carta pemakanan' atau 'food chart' untuk dapatkan panduan umum mengenai pemakanan sesuai untuk anak 6 bulan hingga 1 tahun.

     2) Sehari berapa kali makan?
    - Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru.

    3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
    - 2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.

     4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur?
    - Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc (rujuk carta) supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.

    5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?
    - Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.

     8) Bagaimana mahu buat puri?
    - boleh guna buah epal, labu, pisang, avocado untuk buat puri.

    Puri Epal
    1) Ambil sebiji epal merah. Jenis Fuji, Golden Delicious, Ginger Gold, and etc (boleh rujuk disini)
    2) Kupas kulit epal dan potong dadu. Letak dalam pengukus dan kukus selama 5 minit
     (jika guna microwave takperlu kupas kulit dulu, lepas di microwavekan selama 3-4minit, baru kupas kulitnyer)
    3) Lepas tu masukkan dalam blender dan tambah sedikit air masak untuk memudahkan ia dikisar.
    4) Tapis puri dan sedia disimpan di freezer atau boleh terus feed baby

    Puri Avocado
    1)Ambil sebiji avocado yang masak ranum. (Kulit hijau gelab, sedikit menggerutu, bila pegang ia keras tapi lembut bila dipicit/ditekan.
    2) Belah dua avocado tersebut dan keluarkan bijinya. (Boleh digolek lembut sebelum dibelah untuk memudahkan biji avocado keluar)
    3) Keluarkan bahagian isi avocado menggunakan sudu.
    4) Lenyek isi avocado tersebut menggunakan sudu. Boleh campur sedikit susu ibu supaya ia cair sedikit sebelum diberikan kepada bayi.

    Puri Avocado dan Pisang
    1) Sediakan avocado seperti diatas (sampai langkah 3)
    2) Kupas sebiji pisang dan posong kecil2.
    3) Masukkan avocado dan pisang ke dalam blender dan kisar sehingga halus.
    4) Boleh campurkan sedikit susu ibu untuk cairkan sedikit campuran.

    Macam2 buah boleh buat puri. Sayur pun boleh campur sekali. seperti puri Pisang dan Bayam. Kalau baby menolak sesetengah makanan tu, cuba ubahsuai dengan menambah buah2an yang manis sedikit. Contohnya puri brokoli dan labu.

    Tak sabarnya nak bagi makan Zulaikha (memang.. baby ok je...mummy yg over excited... :p)

    Okay. Mummy tulis nie untuk peringatan sendiri, takut nnt mummy lupa, mudah nak rujuk.
    Anyway, mummy nak kena invest utk beli blender/ food processor pula lepas nie. dan tempat simpan makanan Zulaikha. Harap2 Zulaikha bukan fussy eater dan makan je apa mummy sediakan nanti tao.



    www.tips-fb.com Tukar lagi akhirnyer...

    Monday, October 22, 2012


    Its not what I plan to happen. It's come out all of the sudden.

    Well, we only can plan but it always the Higher Power who decide whether it happen or not.

    Anyhow, I am glad, happy (excited maybe :))... I'm sure it is for my own good... my family, my darling daughter... like I always reminded myself.. maybe what happen it is not meant for me but for somebody else which is closely related to me.

    I do.. Allah... so grateful and thank you for what You have bestowed upon me while I am alive in this world.

    May the changed be for the better. InshaAllah. Amin.

    www.tips-fb.com Sayang

    Wednesday, October 17, 2012

    Mummy sayang Zulaikha...

    Zulaikha makin hari makin comel mummy tengok. Asyik teringat2 je bila berjauhan. Zulaikha senyum, pandang mummy, senyum, muka tidur nyenyak... tenangnyer la wajah itu...

    Zulaikha baby yang baik. Tak banyak ragamnyer... sekarang suka golek2 atas katil... terlanggar daddy.. then tendang2 daddy yg tengah baca buku... hehee..

    Tidur malam, bangun nak menyusu, tendang2 mummy pula... suka kebam mulut.. pipi seketul naik... kalau excited, tangan, kaki semua berjalan.

    Kalau menyusu, daddy jangan kacau please.. kang zulaikha tak boleh concentrate... kejap2 nak pandang daddy... kalau buka tv pun tak boleh.. nanti zulaikha xfocus nak menyusu, mesti kejap2 nak tengok tv.

    Lights off... tv off... baru zulaikha boleh tidur... :) (dah xder gangguan)

    Anak sayang mummy daddy.. we LOVE u much!



    www.tips-fb.com I LOVE BabyWearing (BW) :)

    Monday, October 15, 2012
    Petang semalam jalan2 kat Pesta Konvo UPM. Kata ader ekspo pertanian, tapi ader beberapa booth je.. xjadi nak beli pokok... xbanyak choice.. huh...kecewa...

    Anyway, first time BW Zulaikha utk outdoor. Memula takut gak dia xselesa sebab panas, tapi she looks okay. Siap boleh tidur lagi. Cuaca petang redup sket..sebab tu okay agaknyer. Suka la BW nie.. senang!!! :)

     
    See how soundly she sleeps.

    www.tips-fb.com Hari paling payah...

    Monday, October 01, 2012

    Diakui.. monday memang dr dolu nak blues tak blues je... tapi semenjak ader bb zulaikha.. bertambah2 la payahnyer. Nak tinggalkan selepas dua hari habiskan masa bersama (ye.. I mmg kawal Zulaikha on weeken ye... sebab time nie je ade nak main2 ngn dia.. so memang kalau boleh xmau berenggang langsung... heeeee)

    Last weekend seronok sangat. First time bawa Zulaikha keluar with my friends.  Tak sangka excited benor anak mummy sorang nie... actually, she must be really excited to go out after 5days just stay home je tak keluar.. like mummy like daughter yee.. suke nak berjalan2 jerr...

    Zulaikha is so well-behave. Even when mummy was getting a haircut plus scalp treatment. She curiously watching the hairdresser cut my hair and always give me her best smile whenever my eyes caught with her eyes. Hairdresser tu pun compliment Zulaikha for being such smiley and happy baby.

    Then biler dh meet up with my friends, she is so excited and so friendly. Kinda hyper.. (i did not feed her sugar okay :p) maybe she's really in her good mood. My God, she's so cute like that... how i love that child so much! (even with all her crying and fussiness.. i still love her the same)

    Last night she really laugh so much. mummy nie funny sangat ke Zulaikha? Biler daddy cakap, zulaikha muka cool je.. biler dengar suara mummy terus ketawa mengekek... suara mummy pelik ke? or she love the different tones I use when talk to her.. either way, she make me a very happy person. Tapi mummy tak berjaya lagi put it on record... mummy ambil je kamera, zulaikhaa dah ngantuk nak tidur pulakk... aish...

    On Saturday she only slept for a couple of hours and her energy level was way up until midnight. So the next day, she spent her time sleeping. Sian anak mummy, mesti penat layan mummy ajak main kan... pagi tadi sebelum pergi kerja, zulaikha terjaga pula untuk menyusu. End up mummy daddy lambat sket keluar work and buat mummy lagi lah susah nak lepaskan zulaikha untuk pergi kerja. Kan bagus kalau mummy boleh bawa Zulaikha ke tempat kerja kan... (kalau la boleh...)

    K..Enjoy some of her picture taken last Saturday..







    www.tips-fb.com Zulaikha makan??

    Tuesday, September 25, 2012

    Semalam, rindu sangat kat zulaikha. Pukul 6pm sharp dh kat pintu keluar office.. hahaaaa... seb baik jalan xjem.. so pukul 635pm dh sampai rumah. Sampai2 je tengok bb Zulaikha tengah nyenyak tidur dlm buai. MIL kata dah lama dia tido dari pukul 3pm. Tp pagi dia xtidur lepas balik dr klinik, so mummy biar ja Zulaikha tidur.

    Tak sampai 10minit, tengok2 Zulaikha dah jaga. Oh, tahu la tu mummy dia dah balik... Zulaikha bangun tidur, bucuk masam xmandi... so kite mandi dulu. Zulaikha mmg suka mandi kan...selalu kaki aktif je menendang2 bath tub tu sambil tangan mengapai2 kat showerhead.. seronok air lalu kat tangan dia. pas mandi, mummy bagi Zulaikha susu, tapi Zulaikha minum sket jek sebab dah kenyang, perut pun dah buncit... heheeeee....

    so mummy spent time teman Zulaikha main2 sambil tengok tv... sambil layan milo panas ngn roti gardenia... tengah syok makan roti, tetibe je zulaikha tarik tangan mummy yg ader roti terus masuk mulut dia. Dari tadi dia dok usha ja mummy makan yerr... pandai pulak main tarik2 tangan nih... masuk2 jer roti dalam mulut, terus dihisapnyer roti tuh... cute plak ...

    tp no-no-no zulaikha tak boleh makan lagi. mummy bagi je zulaikha rasa sket.. then dah tak boleh... Zulaikha kan baru 4 bulan lebih..kena tunggu another 2 months ye darl. Pas tu Zulaikha asyik tengok je mummy makan. Dah habis makan tu, plastik gardenia tu pula digapainyerr.. agaknye nak tengok roti still ade lagi ke tak... (dah habis la sayang mummy makan)

    Sian kan Zulaikha mummy bagi Zulaikha susu lagi... pastu main2 lagi.. minum susu... then tidur... sekarang Zulaikha memang kerap jaga malam untuk menyusu. Tapi tak apalah.. asalkan jangan menagis kuat2 udah lerr... :)

    p/s: xsabar tunggu zulaikha boleh makan... nnt mummy buat fruit puree yerr kat Zulaikha

    www.tips-fb.com Monday

    Monday, September 24, 2012
    Today seriously feel a bit down. Hubby outstation to Bintulu till Wednesday... and I miss my baby so much!!! I wish weekend would be longer... :'(

    www.tips-fb.com Motherhood

    Friday, September 14, 2012



    "Motherhood started as soon as you know you are pregnant" says the doctor to me when I first time visit her on my first pregnancy checkup and complaining about not having appetite and difficulty to drink a lot of water. She was quite strict with me in consulting what is good for the baby and she's immediately be my favourite doctor. It is okay for her to scold me because I can sense her genuine care for the baby. That is what every maternity doctor should be concern of, priority is the mother and baby. Healthy mother equal to healthy baby.

    Why I tend to write about it today is the fact that some mother take for granted the important of taking care of the baby while they still in the womb. The most heartbreaking thing is the refusal to take the vitamins like folic asid, iron, calcium for the development of baby. Some take it lightly, sometimes take the vitamin sometimes don't. There are cases that I know of that the baby was small, fragile and sick at birth because the mother don't want to take or might I say lazy to take any pills. I am not saying that those who takes vitamins are confirm to have healthy baby (I myself lost my baby due to kidney problem in my 5th month of pregnancy even I take care of myself), but precaution or prevention is always better that cure.It is also important not to skip any pregnancy checkup, eventhough how busy we are in the daily routine and work. By following the scheduled checkup or takes extra one (investment in medical checkup for me is always worth it) to be on the safe side, if there's any problem with our pregnancy, it is good to know it earlier.

    Having said that; we do what we need to do as a responsible mother and leave the fate to Allah the Al-Mighty, with lots of doa that our dear baby would be born healthy and strong.




    www.tips-fb.com Happy Friday!!!






    Yay!! dah Jumaat. Sukernyer saye sebab esok mommy daddy start cuti 3 hari boleh main dengan sayerr!!!

    :)

    www.tips-fb.com Breastfeeding journey

    Thursday, September 13, 2012


    Memang betul kata orang, nak fully breastfeed baby memang besar cabarannya. Kalau bagi FM senang je kan... beli-bancuh-feed kat baby... tp atas niat suci murni (chewahh) sejak pregnant kan Zulaikha, aku memang nak fully breastfeed dia, ekslusif breastfeed sampailah dia umur 6 bulan (set target 6 bulan dulu, pastu baru sampai 2 tahun). Tapi nak dijadikan cerita, atas ilmu yang suam2 kuku aku nie, minggu ini baby Zulaikha terpaksa diberi FM.

    Minggu lepas first time kena Mastitis. Selalu kena bengkak susu je sebab lambat pam, takpun pam tapi susu tak nak keluar. Waktu kena mastitis, production susu dari sederhana, terus merudum jadi tersangat low. Pam nak dapat 10oz sehari pun susah, sedangkan bb Zulaikha minum dalam 20oz sehari... natijahnyer, stok yang tak seberapa dalam peti ais tu habis terus dan bekalan EBM hari ini pun tak cukup nak tampung keesokannya, tambahan dekat office sekarang banyak keje dan kekadang hubby banyak keje, so ada masanya pulang lewat, pukul 9-10mlm sampai rumah, sah2 Zulaikha perlukan extra susu.

    Sedih memang sangat sedih. Tapi takkan nak biarkan Zulaikha berlapar kan gara2 kita nak sangat fully bf dia. Tak apalah..sekarang aku berusaha nak kumpul stok balik. Lepas mastitis dah lega, (jumpe doctor, doctor kasi ubat antibiotic, lancar susu, painkiller) bila pam hasil masih sikit. Aku mula gelisah sangat. Takkan susu dah kering, tp bila perah tangan, ade je susunya. Lagipun aku ada ambil supplement shaklee. Langkah seterusnya, beli Avent Isis manual pam supaya kalau berjalan2 pun boleh bawa pam (nak bawa FS cam leceh jer, lgpun bunyi dia kan kuat sikit).

    Nasib baik ada Kump.Ibu Menyusu di facebook. Ada yang advice cakap maybe sebab pam, kerana breast aku selalu bengkak, maksudnye susu tu ader. So aku try pam manual Avent tu pulak kat rumah. Alhamdulillah, memang betul lah sebab pam. Sekali pam aku dapat mengumpul 5oz sedangkan sebelum nie nak dapat 2oz pun payah. Lega sket. Tapi manual is very time consuming, so aku kena juga guna FS masa kerja. So aku pun beli softfit breastshield kat eBay bagi menggantikan personalfit breastshield medela FS. Sampai2 je breastshield tu aku terus guna (sterilize la dulu kan). Alhamdulillah, dari 2oz boleh dapat 4oz. Walaupun masih tak seberapa, aku yakin jika aku terus ikut jadual mengepam masa kerja dan juga bangun mengepam waktu malam, nanti production mesti bertambah baik.

    Sementara kumpul stok, Zulaikha terpaksa ditop-up ngn FM. Harap2 weekend nie cuti 3 hari boleh buat stok lebih sket utk cover for next week. Aku tak kisah orang nak kata apa..aku tahu aku dah berusaha bersungguh2 untuk breastfeeding kan Zulaikha... semoga Allah memungkinkan aku terus berjaya meneruskan niat aku ini.

    www.tips-fb.com Zulaikha Now 4 Months

    Monday, September 10, 2012
    Dah lama tak bercerita di blog nie. Maklumla..biler dah ada baby.. memang waktu utk diri sendiri sangat terhad. Kekadang kena pakse daddy tengok2kan Zulaikha supaya mommy boleh dapat Me-time... contohnyer macam hari Sabtu lepas, mommy dah lama teringin nak buat kek karamel... resepi ambil pun dah lama dok peram... dah bucuk macam tau... anyway, antara Zulaikha tidur dan berjaga, kejap2 tinggalkan kat daddy, kejap2 mommy kena dukung ke dapur, berhasil jugak kek karamel, walaupun kurang menjadi sebab asyik kelam kabut (rasanya masak xcukup lama, so karamel dia xmenjadi sangat) dan nak cepat2 jek... tapi masih boleh dimakan kot.

    Zulaikha, now 4 month dan sangat2 manja. Tidur malam makin buas sebab dah pandai meniarap. So tidur kejap menelentang, keje meniarap, dan kejap mengiring...memula tidur berbantal tapi mesti end up bantal kemana, Zulaikha kemana... tak kisah lah asalkan Zulaikha tidur. Tapi bab yang buat mommy sakit bila Zulaikha suka sangat protes time tidur, baik siang atau malam. Bila dah ngantuk dan kena tidur, selalu buat perangai. Mesti berteriak kuat2, menyusu main2, gigit2 susu mommy... memang geram jugak kadang2, tapi tak dapatlah nak geram lama2, bila Zulaikha pandang dan senyum kat mommy, terus hilang rasa penat mommy tu...

    Anak mommy nie kejap je rasanya dah besar. Alhamdulillah sentiasa aktif dan sihat, bagi mommy kesihatan Zulaikha la paling penting, syukur sangat sebab Zulaikha belum pernah sakit lagi. Dua tiga enjak nie, mommy struggling sket nak bekalkan EBM kat Zulaikha, tp mommy akan terus berusaha untuk anak mommy sedaya mungkin, semuga dimurahkan rezeki susu mommy buat Zulaikha.

    Oh ye, Zulaikha dah dapat Kazen baru 1/9/2012 aritu. Makcik Ida, isteri Pakcik Sabri, dah selamat lahirkan baby Shahir Amirul. Nanti kita balik kampung raya haji nanti bolehla kita melawat Shahir... xsabarkan...

    Okay, mommy nak continue work. Nanti mommy cerita lagi pasal Zulaikha ye. :)



    www.tips-fb.com Raya dh nak dtg lagi

    Tuesday, August 14, 2012
    Oh rupe2 nyer dh nk penghujung bulan puasa dah..
    Sekejap jerr... Cabaran trbesar ramadhan kali ni adalah utk bf baby. Stok susu memang habis.. Sebabnye pam xdpt byk...sdgkn bb lak kuat menyusu.. Ni ibarat pam hari nie utk guna esok.. Nasib baik juz few days tinggal nk puasa.. Kalo x.. Xrasa stok boleh support... Anyway..tetap bersyukur Ya Allah... Masih diberi rezeki utk susukan Zulaikha...

    Baju raya tahun nie lega dh settle. Baju Zulaikha awal2 lg dh beli..siyes rambang mata tgk dresses n gown yg sgt2cute!!! Terpakse tahan gelojak nafsu.. Kalau x..sure kering wallet mummy nk borong semua... Baju daddy pun tahun ni alhamdulillah senang cari... Maybe sebab shopping awal kan..kalau mcm tahun2 lepas... Esok nk raya baru kelam kabut cr baju.. Size pun dh xder..heheeee...
    Xsabar raya tahun nie sbb dpt raya ngn baby... Xsabar juga nk bergambar bertiga utk raya...
    :-)

    www.tips-fb.com Back to Software House

    Saturday, August 04, 2012
    Finally... I dh mula bekerja kembali. It has been 1busy week. First day keje dah dapat task. But I like...normally bila baru masuk keje..akan ada dua tiga hari yg boleh dipanggil honeymoon day or week sebab xder keje dan salu kena baca dokumen la..buat revision...study system background.. Kat sini.. My superior brief me...tell me how the manage their task around there then i immediately have a task. An Asp.net project using vb as code behind.

    Yeah...another new stuff la kan..sebab I nie orang c#.. Dh kena wat in vb pulak... But its okay..i find it just different interm of syntax. I am enjoying my first task... ;-)

    Basically I like working there. The benefit is okay and they do give project based bonus on top of annual bonus. All the other standard benefit like medical,insurance,dental,optical,maternity &etc.

    Hopefully this one would be my final employer... Malas sebenarnyee nak kena tukar keje. One thing for sure.. I dont like being a new person... But kat sini... So far so good.. Xsusah nk adapt pun.

    Thank you Allah for rewarding me this job. Semoga aku dapat jalankan tanggungjawabku sebagai pekerja dengan baik. Amin.

    www.tips-fb.com Kerja... Kerjaya

    Monday, July 16, 2012
    Alhamdulillah... Akhirnyer dah dpt keja setelah 3 kompeni aku g interview. Sempat juga dpt kerja sblm raya kan... Wpun 1st salary lps raya... Terpaksalaa beli dulu bayar kemudian utk persediaan raya.. Apa lg, guna duit plastik la... :-P

    Okay.. My job is ofcoz as a programmer... Cume nk bg dgr cm canggih sket... Senior Analyst Programmer...haha..bunyi cm hebat je kan tp sbnrnya hanya seorg programmer. My to-be-boss punyerlah emphasize how stressful the job is and he actually offer me another position as QA but with RM700 lesser..for me thats a lot laaa.. Money does matter kan..good things come with a hefty price tag...sadly... Altho the salary still higher than what i earned before... But now need to add toll and fuel expenses and now with our darling princess.. I choose as a programmer..stress pun stress lah...

    Anyway.. I hav another interview on Wednesday and yes.. I will still going bcoz of it such good reputation.. Why not.. Flexi hour.. 15% profit sharing... 1month contractual bonus and a promise of fun working environment... Try je lah kan..manatau dpt n dia offer lg tinggi... Hahaha.. Berangan jer aku nie..

    Oklah.. Wish me luck. Doakan aku berjaya jwb soalan n test dia nnt yer...

    :-)

    www.tips-fb.com Senyum... Tak perlu kata apa-apa...

    Thursday, July 12, 2012

    www.tips-fb.com I have hands

    Thursday, July 05, 2012
    Recently our baby doll just "discover" her hands. Now..she's really fascinated by her new discovery :-)


    www.tips-fb.com Seram

    Friday, June 29, 2012
    Okay...diakui aku bukan peminat tegar crita seram... tapi sebab malam khamis selalunyer xder program menarik... aku tertengok jugaklaa slot seram tv3. Mulanya dok layan Amukan Pocong... bukan apa.. nk tau sangat saper Awang n camner ending cerita nie... cerita dia kira slow jugakla sebab balik2 tiap episode dok tunjuk mangsa2 dibunuh pocong... misteri kepada kenapa ia terjadi direveal sket2 jek...

    Pas amukan pocong...sambung cerita waris... crite ni kire kesinambungan kekasihku seru.. dolu xpenah layan kekasihku seru sebab org kata seram giler. kena pulak aku still bujang dan menyewa rumah sorang2... kire xberape berani la nk layan... tapi tengok crite waris nie dh terasa cm bes... awal2 lagi cm dh tertanya2 dan ternanti2 jwpn setiap persoalan... haha.. cam ter addicted plak... harusla pasni nk kena temgok kekasihku seru..nk faham cerita ni cam maner... agak outdated aku nie... tak kisahla kan...

    www.tips-fb.com Zulaikha shopping spree...

    Last Saturday, the plan was to go and get our photobook which was ready for collection. The place was in Bdr Sri Damansara.

    As I was a bit bored being a fulltime housewife right now... I asked Mr Hubby to bring me and Zulaikha along. Zulaikha is such an adorable baby when she's in car. Whether she'll sleep or she will just look around... of coz when she's hungry... she will be very impatient and want it right here and there immediately... hehe... not a single second to waste..

    After collecting the photobook... next destination.... one utama? too many people... ikea? ikano? curve? hurm... same reason... I don't like exposing Zulaikha to such crowded place yet... so in so many places... we still choose the one close to home... Alamanda... suitable for family... not many people...

    Zulaikha was acting pretty decent... except that she really taking her nursing time... must remember next time to bring spare EBM so won't waste so much time in nursing room...

    We manage to bought some clothes for our baby doll... yea.. i just realize that most of her clothes only for daily wear... and not suitable enough for outing. Now she has a cute dress for her outing... raya shopping? sorry ya baby doll... we do it next month...sponsored by daddy as this poor mommy still jobless dear...

    Really can't wait for baby doll to grow up. Zulaikha... you are so cute and precious!

    www.tips-fb.com Buai Laju2

    Monday, June 18, 2012
    Memang seronok bile Zulaikha taknak tidur siang... maknanye malam kang lena la tidurnye... xde la jadik night owl lagi... hehe... but the problem is... zulaikha nie suker dilayan orang... dengar org bercerita... xjadi mommy buat keje kan... so mommy pun cam biasa... susukan zulaikha kenyang2...layan zulaikha kononnye sampai penat... the tepuk2 dia... ye... baby doll mommy nie tertido... tp 5 mins je la.. kekadang xsampai 5mins pun...akhirnya... mommy mengalah... dan mommy terpaksa letakkan zulaikha di.......




    BUAIAN

    Hehe... barulah baby doll nie tido lama sket... dpt mommy bereskan keje2 mommy akhirnyer... mula2 letak buai... bukan main suke.. asyik tersenyum2 je... too cute!

    tapi baby doll... xboleh biasakan sgt tido buai yek... nnt kalau g umah org xder buai... susah pulak... but for now... buai tinggi2, sampai cucur atap, belum tumbuh gigi, dah pandai baca kitab...


    www.tips-fb.com School Holidays n Wedding

    Friday, June 15, 2012
    Tiap kali cuti sekolah ramai yg kawin.. Musim kenduri katakan. Well... Remember one person who said to me being married would be the most important thing to measured happiness... Now that the person is also finally married... I wish finally happiness is as expected.

    Kepada kawan2 ku yg baru dirikan masjid... Selamat pengantin baru... Semoga berbahagia bersama pasangan masing2 :-)

    www.tips-fb.com Mommy please... Jgn pakse sy tidur plz!

    Sunday, June 10, 2012
    Anak sayang nie... Kalau taknak tido... Usah disusu, dibelai... ditepuk... Semua tak jalan ye... Mata terkebil2 jee...

    You are too cute. Mommy love you so much!!!


    www.tips-fb.com Annisa Zulaikha binti Ahmad Khalil

    Wednesday, May 30, 2012











    www.tips-fb.com Seorang Ibu

    Pengalaman menjadi ibu sangat menakjubkan. Pertama kali mendengar tangisan bayi dan rasa lega apabila doktor mengesahkan bayi dilahirkn sihat tanpa komplikasi dan apabila bayi diletakkn di dada buat pertama kali untuk skin kontek... mengalir air mata kegmbiraan dan kesyukuran.

    Memang mulanya terasa kekok, namun aku cuba sedaya upaya mengaplikasikan apa yg aku belajar utk menyusukan bayi. Susu ini mmg utk anak ibu. Ini adalah hakmu, sayang. Awal2 lagi aku dinasihatkn supaya memberi susu formula kerana kononnye awal2 nie susu tiada. Sedikit sebanyak ia mempengaruhi aku. Aku mula risau, apalagi bila payudara terasa lembik mcm tiada susu dan baby meminta disusukan setiap 15minit. Baby hisap ade susu ke? Aku tau ape yg aku belajar.Susu awal hanya colostrum. Sikit sangat tp cukup utk bayi... perut bayi kecil.. sebesar guli kecil jer.. xperlu susu tambahan atau air.

    Disebabkan itu.. aku cekalkan hati dan pekakkan telinga.Aku berdoa kepada Allah supaya susuku cukup utk baby. Bila org tanye, susu ade ke... aku cume menjawab... InshaAllah ader. Pada hari ke-3 payudara ku mula membngkak dan terasa panas. Alhamdulillah... susu putih sudah mulai ade. Nasib baik juga baby pandai menghisap susu dan tidak banyak ragam.

    Cabaran penyusuan penuh susu ibu mmg.byk cabaran. terutama berhadapan dgn org tua yg telah byk kali melahirkan bayi.. tapi utk ank ibu ini... inshaAllah... ibu akan pertahankan... hanya susu ibu yg terbaek utk anak ibu. Biarlah org kata ibu nie degil... ibu akan terangkan yg susu ibu ini sudah cukup utk anak ibu.

    Jadi seorg ibu... hati mmg sgt mudah tersentuh. Bila nurse cucuk ambil darah atau lakukan suntikan bcg... ibu pulak yg nangis... baby xnangis pun. Nasib baikla baby tiada kuning... kalau tak.. byk kali kena cucuk ambil darah.. mesti ibu sedih dan xsanggup hati.

    Setelah bergelar ibu.. barulah aku faham bagaimana rasa kasih ibu pada anaknya. Semuga kita semua lebih menghargai ibu kita. Sentiasa.

    www.tips-fb.com Detik lahirnya puteri kesayangan kami...

    Friday, May 25, 2012
    Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang menciptakan keseluruhan alam. Dengan limpah kurnia-Nya, serta berkat doa keluarga, dan juga rakan2, akhirnya selamat aku melahirkan anugerah Allah ini, yang sekian lama aku dan suami nantikan. Semuga dengan kehadirannya bakal menceriakan kehidupan kami dan sesiapa yg berdamping dengannya.

    Seperti dijadualkan, aku dimasukkan wad pada hari Ahad, 6 Mei 2012 untuk persiapan bersalin memandangkan tarikh jangkaan bersalinku telah lepas, namun baby masih belum menunjukkan tanda2 mahu keluar. Sepnjang malam nurse memonitor pergerakan jantung baby bagi memastikan tiada tanda2 distress. Keesokan pagi aku masih belum merasakan apa2 kontraksi, jadi doktor memasukkan ubat (induce) bagi merangsang kontraksi pada pukul 6. Pada waktu tengahari aku mula merasakan sedikit kontraksi dan doktor mengatakan bukaan servik sudah 3cm, jadi doktor tidak akan memasukkan ubat lagi. Doktor mengatakan perlu tunggu sakitnya makin kuat. Jika tidak, mereka akan memecahkan air ketuban bagi meransang sakit. Peliknya, selepas itu sakit kontraksi hilang. Sementara itu, jantung baby sesekali dipantau oleh nurse.

    Keesokannya, doktor check bukaan os sudah 4cm, namun aku masih belum sakit, jadi doktor sarankan aku dihantar ke labor room. Pukul 10pg, doktor memecahkan air ketuban di labor room. Aku juga di masukkan drip bagi mencetus rasa sakit. Tak lama selepas itu, aku mulai merasakan kontraksi. Suami sentiasa di sisi memberikan semangat. Makin lama, sakitnya makin kuat. Akhirnya, tepat pukul 3.13ptg, terdengarlah tangisan pertama puteri kami. Alhamdulillah, syukur sangat kepada Allah kerana bayi kami ini sihat dan sempurna.

    Terima kasih kepada para doktor dan nurse di hospital Serdang atas dorongan semangat dan layanan yang baik sepanjang 4 hari 3 malam aku di sana.

    www.tips-fb.com Fetal heartbeat monitored...

    Wednesday, May 02, 2012
    Actually dah dua mlm... Bila check hb baby is way above normal reading... Its 165 n 175... So of coz i'm a bit worry... Normally baby nyer hb dlm 138-150 cmtuh. Depend dia tgh move or resting. So last night, i drag mr hubby with me to the clinic... Unfortunately, i never do any check up in any kajang or bangi private clinic or hospital... So we r not very confident. We decide to go to Umra, bjt it is too far and by the time ww reach there, we gonna b charge double (after 930pm). But i still very worried.. So not to take any changes, we decided to go to Serdang Hospital directly.

    First time pegi Serdang Hospital at night time. Tatao pun nak kena refer ke bahagian mana, so mr hubby suruh i turun tanya kat bahagian dewan bersalin. Nervously, i follow the suggestion.

    Masa tanya kat kaunter pendaftaran, nurse tu terua suruh i isi form utk admit ke ward jika perlu. Oh tolongla jgn admit lagi... Seriously i am mentally not ready yet. Then i terangkan pasal hb baby. All the nurses are very friendly and helpful... And smiling... I like that. Nobody saying anything like i am being over reacting or anything. The nurse take my blood pressure reading... And runs the urine test. After that they place me in bed #6, where i was attached to a fetal heartbeat monitor machine. Instead of having the round thingy placed in my chest, they placed it on my tummy and the machine recorded the heartbeat with a line graph reading... That sort of reading u can see from a lie detector. The reading was taken for 20 mins. Boy am i so nervous at that time of waiting. I can see other people waiting for labor and some runs some test to see if they are ready... And suddenly it occur to me how i am not ready yet. I started to feel very...very nervous.

    After more than 20mins, the nurse came back to get the reading and doc gonna see me afterward.

    To cut the story short, alhamdulillah the heartbeat is okay at 145. And the MO explain to me that sometimes baby hb do increased like that.

    I was to admit to hospital on 4/5/2012 for labor, buti dunno why the MO change the date to 6/5/2012. Maybe because i did not have any sign of labor yet? But i dun really mind, i just wnt baby to be healthy and safe. Because i know i couldn,t handle anymore lost. Not at this stages. So please pray for my baby. Pray she will be born safely and healthy. :-)

    www.tips-fb.com My 1st interview

    Wednesday, April 25, 2012
    Alhamdulillah... Selamat pergi n balik dr interview. 1st time berdepan dgn interviewer japanese. Selama nie ngan "mat salleh" je... Kira pengalaman baru jugak la... Tambahn slanga nye yg xbiasa didengar...

    Sudahnyer terkial2 menjawab soalan dan berharap betulla apa yg dijawab. Kang lain ditanya... Lain dijawab.

    Mmg typical, selalu lepas je inteeview mesti rasa menyesal... Eh napelah aku tak sebut key point itu... ini... Sblm interview dah visualise dh nak jawab camtu... Tak pe lah... Dh lepas pun...

    Ada rezeki mungkin dapat.. Kalau tiada rezki di situ... Mksudnya ada rezki ditempat lain la kan.

    Overall im happy for give it a try. Now pray and tawakkal.smuga Allah permudahkan dpt keje baru. InshaAllah.

    www.tips-fb.com check up

    Friday, April 20, 2012


    continuing antenatal checkup @ kk sg chua after move back to kajang. Don't really like the service day... Nurses in kk sect 19 way better and doctor in kk sect 7 has far better experience.

    Scan baby today and she weight approx 2.9kg.. Which is normal.. I'm so glad.
    Doc also refer me to Serdang Hospital, for appoinment but after two rounds of failure to find parking, i finally give up and went home. So need to revisit the hospital on Monday to get an appoinment.

    Why not gov spent money to build multitier parking... Hospitals always been so crowded and always lack of parking..

    Nervously waiting for baby darling and hope she is safe ans healthy.

    www.tips-fb.com 17 days to go...

    Wednesday, April 18, 2012
    Not long now. I guess i should b pretty excited by now, but not tonight. What i am feeling right now is what i detest most of the time. Why?

    I am feeling so mad, frustrated and bored. I wanna go some place alone, b by myself and just chill. Would it seem such a strange thing when all u want is to be alone, in a crowded place?

    Mayb the hormone are playing their tricks again after a long retreat from the lost land.

    Just try to forget the feeling... it would be gone soon enough... i hope.
    Tuesday, April 17, 2012
    Seriously, it has been ages since this blog has been updated. Its kinda hard since my pc hasn't been installed and i hav no laptop. *sigh

    Theres a lot to story. First, mr hubby bought me the yummylicious baskin robbin icecream cake for my bday. then we hav our last dinner at kota kemuning in spicy crab.. its a portugis cuisine restaurant, one day before we officially mov back to kajang...

    and i am now in kajang... 37 weeks and counting... not long bfore our baby would finally make her first debut to the world...

    no job and juz stay home.. filling my mind with thousand of posibility and probably worry about nothing.. hahaha...

    i am updating from my galaxy fit, so its kinda limit what i wanna write.

    till next update... pray that my baby would be healthy and perfect... :-)

    www.tips-fb.com Finally: The Last Week

    Wednesday, March 21, 2012


    I have to take 2 days medical leave because of refluxs and gastric. The pain started on Friday night where I have to wake up every 2hours to go to toilet. At first, it just having diarrhea, and it turn out to be worsen, no matter what I eat.

    My parents came down here on that Saturday afternoon. So despite having diarrhea, I try my best to entertain them (only manage to bring them to i-City and Putrajaya, and dine in arabic restaurant, a bit dissapointed but I was too weak to really bring them jalan-jalan) . While handling the pain which keep getting worst(from diarrhea to reluxs, heartburn and gastric), I finally go and seek treatment on Sunday, after my parents go back home to Kedah. The doctor advice me on the food intake and luckily, when the doctor scan the baby, baby is okay. Doctor also ensure me that the baby is doing quite well (she's now 2kg already), all the growth is normal, the amniotic fluid is suffice, the palcenta looks good, and there's no access fat in the skin layer, which could indicate an uncontrol diabetic condition. Thanks Allah, Alhamdulillah!

    The doctor gave me gastric medications and 2days medical leave which I used for bed-rest, and only eat porridge the whole day. Mr Hubby also has to go Terengganu on that Monday, so I am alone at home. Quite sad but atleast after resting and taking medication, the pain is getting lesser and lesser.

    Today, I am back to work. Not much to do, after all only two more days to go. Can't believe all the waiting is gonna be over soon. So SAD!!! Only two days at home being sick, I am already feeling bored, now can't imagine the life without work. Hopefully, I can do something to fill my time.

    2 more days... Good Bye Spansion!! I am gonna miss you, miss being an employed staff, miss going and returning from work, miss complaining about work... miss everything....!!!

    Hu waaaa!!!! :'(

    www.tips-fb.com Preparation...

    Monday, March 05, 2012


    Tak sangka dah masuk 31weeks sudah. Dulu, sebelum 20weeks, memang rasa lambat benar masa berlalu, berdebar2 menunggu masa detail scan, takut sangat, macam2 persoalan timbul... alhamdulillah, our baby membesar dengan sihat dalam perut mommy. Sesekali teringat dekat baby Firdaus, mommy xpernah lupakan Firdaus walaupun dengan kehadiran baby... semuga dapat jumpa semula dengan Firdaus nanti di syurga...

    Okay, after series of detail scans (@3month, 5month and 7month) and peekaboo look in 3D, so far, alhamdulillah, semuanya nampak normal (Ya Allah, Kau sihatkan dan sempurnakanlah zuriat kami ini, dan Kau mudahkanlah jalan keluarnya nanti), masa untuk book antenatal class pulak. Mommy memang suka get ready, for any scenario or situation. Biar kita ada knowledge yang mencukupi, takdelah menyusahkan diri sendiri atau lebih teruk menyusahkan orang dengan ketidaktahuan kita, betul tak?

    So akhirnya, hari nie, dengan pertolongan daddy, dah dapat book antenatal class di PPUM, which cost RM50 per couple, dari pagi hingga tengahari, pada 24hb March nie (26March tu birthday mommy..hehee...saje je nak interprem). Lega rasanya, sebelum nie masih tercari-cari nak cari kat mana antenatal class. Kat Hospital Serdang pun ada, foc je, tp sessi selama 1 jam je, maybe tak banyak yang dicover.

    Persiapan dari segi barangan baby and mommy, boleh dikatakan dah 90% ready (luckily get ready awal, kalau baru sekarang nak shopping, dengan kaki yang membengkak macam orang sakit gout nie, *faint* memang give up). cuma tinggal benda2 kecil je lagi... yang rasanya daddy pun boleh g beli kalu mommy tak larat nak join :)

    Persiapan mental, hurm, masih lagi rajin mencari info di internet, baca semula majalah Pa&Ma yang dibeli, harap2 ilmu tu kekal dan mommy tak mudah lupa. (juga harap sangat nanti mommy dapat breastfeed baby exclusively selama 6 bulan)

    Hujung bulan nie kembali berpindah ke Kajang. so every weeken akan diisi dengan mengemas barang seberapa daya, mana taknye... susah nak duduk bangun sekarang, kaki cepat kebas, cramp, tak ape...tu semua dugaan kecil aje, asalkan baby sihat... laeipun daddy banyak membantu tanpa sebarang rungutan. sayang kat daddy <3

    Masih ada 3 minggu bekerja, lepas nie, mommy dah boleh berehat di rumah dan buat persiapan apa yang patut. Bila dah masuk 36weeks, antenatal checkup pun kena seminggu sekali, nasib baik dah xkeja..so dah tiada masalah kekangan masa.. dan boleh terus prepare bilik baby cantik2... tak sabarnye nak sambut baby datang ke dunia nie...

    Baby, terus membesar dengan sihat yerr.. kami semua tunggu kehadiran baby dengan penuh rasa teruja dan kasih sayang ...