• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com end of earth year

    Wednesday, December 28, 2011


    pejam mata, buka mata, pejam lama sket, pejam lagi...pejam lagi, buka mata... oh sudah nak habes rupanya taun nie. Tinggal tak sampai 4 hari ja lagi (3hari lebih sket..hehee)...

    Kalau ikut Mayan Calendar dan cerita 2012, tahun depan kiamat la dunia nie.. hehee... mana ada.. soal akhir dunia nie hanya maha pencipta yang tahu, sebagai manusia yang sangat naif nie, kita hanya boleh prepare je... manatao..ntah2 esok dah kiamat...

    Dah nak end nie macam nak re-cap ja apa terjadi sepanjang 2011 nie.. nak cuba try ingat balik nie...

    1)Resolusi nak jaga kandungan baik-baik dan jadi seorang ibu yang baik sebab masa dah masuk tahun 2011, aku dah 2bulan mengandung
    2) Majlis Pertunangan adikku sabri tanggal 5Feb2011
    3) Majlis Perkahwinan adik iparku, Asmah pada 13March2011
    4) March 2011, dapat tahu kandunganku menghidap Multicystic Dysplastic Kidney
    5) 4April2011, 10.10pm, aku melahirkan baby Firdaus melalui induction ubat. He was a stillborn.
    6) 22-25April2011, Mr Hubby and I pergi bercuti ke Tioman untuk menenangkan fikiran
    7) 5June2011, Majlis Perkahwinan adikku sabri
    8) 24August2011, pregnancy test come out positive. I'm pregnant again!!
    9) 6-26Sept2011, Mr Hubby went Offshore to T'ganu
    10) 27Sept2011, 1st visit to clinic to confirm pregnancy (dating scan @7W2D)
    11) 20October2011 - Detail Scan to screen for Down Syndrom risk at UMRA
    12) 23-25Oct2011, percutian ke Cameron Highland bersama Mr Hubby
    13) 28October2011, Spansion announce to close down KL Facilities in December 2011
    14 14November2011, My car was broken-in and my laptop, camera, pendrive was stolen
    12) 1Dec2011 - My SIL lahirkan baby Adam
    13) 23Dec2011- Anomaly Scan for baby. Found out baby gender :)

    hehee... itu saja yang ingat (hahaa..tu pun sebab ada tulis dalam organizer).. lain2 event tu, kalo ingat nanti boleh la update kat sini.

    Maka inilah entry penamat bagi tahun 2011. Semoga tahun 2012 nanti menjadi tahun yang lebih cemerlang lagi. Perkara yang dinanti tahun 2012 nanti:-

    1) Move out from Shah Alam
    2) Find a new job (probably start in July/August
    3) Selamat melahirkan baby in early May nanti :)

    www.tips-fb.com Anomaly Scan aka Detail Scan

    Tuesday, December 27, 2011


    Last Friday, was our appoinment to check for any abnormalities with baby, and finding out the gender as a bonus. I was very excited, not to mention was very-very anxious and nervous.

    Straight away after work, Mr Hubby come to fetch me, and we arrived around 7.15pm, just in time as the appoinment is at 7.30pm.

    However, my excitement was short live as I was dissapointed with the sonographer, who seem too serious, (not friendly, no smiling) and she just point here and there, and when we asked question, she seem bothered and relucted to answer us :(

    I am still happy tho, because currently everything seem normal, even the kidney and the amniotic fluid looks normal. The sonographer keep on repeating that even it seem normal, I need to re-scan again because we might missed some other problem. I understand that, but for her to keep repeating it, not only make me feel stupid, but it also tend to make me worry. What I want to know if the current growth, I know the possiblity that anything can go wrong along the way, but still, doesn't she understand my concerns. Why she need to make me more worry when everything right now is proved to be fine.

    Okay, just let put that aside (I would never wanted her to be my sonographer ever again!!!), thank to Allah that baby is growing normal and heatlhy. And for my next detail scan, I have to ensure not to be perform by her, or maybe do it some where else.

    To add to my dissapoinment, when I went home, and inserted the CD to see the image, it was BLANK!!! yes, she gave me a BLANK CD!!!! Sorry to say but I am really not happy with the service. How could they let somebody like her perform the scan, it is not a government clinic, its a PRIVATE!!! and I PAID for the service!!

    Just hope my next visit would be more pleasant. really2 glad the baby healthy!!! :)

    BTW, we got to see the gender as well... just as we expected!! :)

    www.tips-fb.com Spansion Last Day Phase 1

    Friday, December 23, 2011


    Akhirnya harinie datang jugak. Hari di mana majority staff Spansion perlu datang keja. Pasnie... bye..bye..bye...

    Sedih.. everybody take2 pictures. Hanya tu la nanti bekalan memori dan kenangan di masa hadapan. Ingat ke boleh la keja lama di sapnsion kan, tapi life goes on.

    Sekejap lagi pukul 4.30petang ader farewell party untuk semua staff office. Yang shift punyer turn, dah selesai sudah. Ahhh... pasti syahdu-shahdan je nanti. Eventho baru setahun lebey kat sini ... dan tak sempat nak kenal semua orang... ooo... sayu..sayu...

    But beside that, aku still rasa sedikit excited. Bukan excited sebab semua orang dah nak pergi, nanti tinggal je lah beberapa kerat ja staff nak melakukan tugasan terakhir sebelum Spansion officially tak wujud lagi di Shah Alam ini...siyes sunyi nanti... tapi aku excited sebab harinie adalah hari yang dinanti untuk detail scan...

    Semuga semuanya berjalan lancar... neves gilerrr!!! and harap2 boleh tahu gender baby jugak (br boleh start shopping for baby clothes!!


    www.tips-fb.com Appoinment

    Friday, December 16, 2011


    Yay! Dah berjaya dapatkan appoinment untuk buat 3D scan kat Vision College. Lambat lagi, bulan february nanti, sebab 3D scan kalo buat dlm WW26-WW30 baru dapat imej yang cantik. Saja je set appoinment awal2 sebab orang cakap kat situ selalu penuh jer jadual dia, sebab murah (RM90) dan service nyer bagus. Gambar pun banyak diorang bagi.

    Vision College nie lokasinya kat Kelana Jaya. Aku tahu pasal college nie pun masa buat detail scan kat klinik kesihatan hari tu... dan dia ada offer buat FOC detail scan kat vision college juga.. tp memandangkan tak boleh nak amek cuti buat sementara waktu nie and detail scan is more because of fetal health concerns, so better let the expert do it. So detail scan proceed kat UMRA je.. sebab hari tu baby firdaus nyer complication pun didetect oleh sonographer kat UMRA. So I have much more faith with them.

    Exact date untuk 3D Scan appoinment adalah 3 February 2012. Ahh.. lambat lagi... tak sabar rasanya... pas nie boleh la masukkan gambar tu dalam scrap book baby.. :)


    www.tips-fb.com Happy 2nd Anniversary!!!

    Tuesday, December 13, 2011


    Alhamdulillah, mommy n daddy dah 2 tahun bergelar suami isteri. Dalam masa 2 tahun nie, banyak juga dugaan yang mendatang. Pahit manis kehidupan... tak lari jugak dari gaduh kecik2, sampai gaduh besar2... tapi semuanya hanya mematangkan fikiran, dan merapatkan lagi hubungan suami isteri. Kalau tak bergaduh, macam mana nak berbaik kan.. hehee...

    Malangnya, Sabtu tu daddy kena food poisoning... kesian daddy, seharian muntah2 dan cherry-berry... mommy pun hanya masakkan bubur nasi untuk daddy, perut tengah sakit, nak makan apa pun tak best kan... but on Sunday, daddy feels a bit better so we went to ikea, keluar pun dah tengah hari. Ramainya orang... sedangkan takde pun sales kat ikea tuh... and mommy really hates crowded places. We end up buying nothing, cuma Jalan-jalan cari makan... hehe... dah lama tak makan kat Thai Express The Curve tu... makanannyer.. okay lah, the green curry was a bit overcooked, and the SomTam have too much garlic and peanut to my liking...

    Anyway, enough about that. What we do during the anniversary day... hehe, mommy manage to persuade daddy to go to zoo... lamanya tak pergi zoo... Kami sampai dalam pukul 10.30pg. Just in time untuk Animal Show @11am. Pertunjukan Singa Laut, Binturong, Burung Kakak Tua... menarik jugak sebab the animals so cute. Then, berjalan pusing2 sampai kaki mommy cramp. Penat betul.

    so lastly... setelah yakin dah habis pusing satu zoo, mommy and daddy go get the tram ticket. Sesajer nak pusing satu round lagi sebelum balik. Harga tiket RM3 sorang. mahal jugak. Seingat mommy, dolu last time pergi (sebelum berkahwin ngn daddy), tram tu naik free je. Tak pelah, mahal kan nak maintain haiwan2 dalam tu. Yang tak bestnyer, haiwan2 kat situ pun macam dah kurang. Zoo Melaka lebih menarik kot sebab haiwan nya lagi banyak kan.

    Mommy and Daddy headed back to the car @4.30pm. Lamakan kitorang jalan2 kat zoo. Bukan selalu datang, so kena make sure cover semua...walaupun mommy feet really is killing me.

    Oh ya, the best present we had for the anniversary... sebenarnya, on that Saturday night, baby was kicking quite hard. To mommy surprise... mommy could feel baby kicking when put mommy hand on tummy. Mommy quickly ask daddy to feel it to. Amazing!!!! Rasa seronok sangat sebab before this hanya rasa baby kick gently inside, never got to feel that hard kick like that night. Mommy just can't stop laughing because feel so happy. Surely the best present for mommy and daddy and we are so excited and happy.

    Mommy doakan semoga Allah sentiasa merahmati famili kecil kita dengan penuh rasa kasih-sayang, saling menghormati dan melengkapi satu sama lain. :)


    www.tips-fb.com 3Day-Weekend again

    Friday, December 09, 2011


    Kurang lebey satu jam lagi maka tamatlah sessi bekerja bagi minggu ini. Because the Selangor Sultan Birthday falls on Sunday, so on Monday (12/12/11), Selangor dapatlah public holiday. What makes it great, mestilah, hari Isnin itu adalah Wedding Anniversary ke-2 bagi aku dan Mr Hubby (bessnyer cuti on anniversary). Cepatnyer masa berlalu...rasa macam baru semalam kawin (hehe..ngadenyer ayat!!)

    Apa yang penat memikir... how to make our second anniversary meaningful. Yalah, inilah masa dapat green-light nak romantik lebih2 sket kan... (bukan hari2 ke mmg mengade nak romantik lebih2 :p)...

    If our dear unborn son, Ahmad Firdaus survive the tragic ordeal, mesti sekarang dia dah berusia 4 bulan... dan pastinyer would be great having a son celebrating our anniversary... but God Most Merciful, baby Firdaus dah pastinye masuk syurga... hati ibu mana tak happy bile tahu anak nyer jadi penghuni syurga kan :) dan dengan rahmat Allah juga, kandungan ku pun dah masuk 5 bulan... Alhamdulillah.. semoga selamat dan dipermudahkan hingga ke akhirnya..

    Okay back to anniversary planning... so pilihannya samada nak masak and have romantic dinner at home atau makan luar di restoren dalam suasana romantik... atau set a picnic basket and went off to some place quiet and serene to spend time together... atau jalan2 pusing KL, pergi taman ke, zoo ke, atau museum ke... ataupun tengok movie, karaoke, main pool... shopping boleh masuk dlm list jugak ke... ataupun buat semuanya sekali... hahahaaa...

    entahlah..undecided lagi.. harap2 mr hubby ader idea yg lebih bess kan.. :)

    p/s: to mr hubby, thank you for two wonderful years of being such a faithful, loving, caring, and understanding husband. you are the best... and I wanna spend today, tomorrow and forever more with you by my side.



    www.tips-fb.com Nak Poyos Sebentar...

    Wednesday, December 07, 2011


    Honestly, today is really makan2 day... Rasa macam semua makanan sedhap sesangat(squid, prawn, chicken, fish)... tambah sedhap sebab bos belanja kan.. makan free.... hahahaa...suka...

    Terfikir juga, naper sekarang macam byk makan ye... then kalo cuba control( sebab nk control blood sugar), mesti badan rasa lemah... lapar sangat... susah jugak.. badan minta makanan, otak bilang ngak boleh sih...

    Then terfikir... oh my growing belly, it must have everything to do with my growing belly. Seriusly, when most of the clothes no longer fit, and u r having trouble sitting properly because ur belly gets in the way... I am pretty much happy actually.. to see my belly getting bigger and bigger... seriously, no word can describe the excitement... Can I say that the growing belly is an indication that my baby is growing big and healthy?

    Semalam malam first guna fetal doppler, excitednyer dengar baby nyer heartbeat, eventho bunyi dia agak faint.. and kejap2 hilang... I know my baby is in there... Seronoknya jadi perempuan, dapat merasai pengalaman macam nie.

    Sekarang really2 can't wait for my next detail scan. Semoga Allah sentiasa memelihara kesihatan baby dan melindunginya dari sebarang penyakit. Amin.

    www.tips-fb.com Tekanan Darah (Blood Pressure) - How To

    Monday, December 05, 2011



    Perkara yang patut kita tahu jika nak ambil tekanan darah (BP) sendiri.

    1) Nak ambil tangan mana, kiri atau kanan ye?
    - Kedua-dua tangan kita boleh memberi bacaaan yang berbeza ketika kita mengambil bacaan. Untuk tentukan tangan mana yang perlu digunakan, pada mulanya kita perlu mengambil bacaan dari kedua-dua belah tangan. Selepas itu, pastikan, tangan mana yang memberi bacaan lebih tinggi. Untuk bacaan seterusnya, sentiasalah gunakan tangan yang memberi bacaan lebih tinggi tadi. Jika perbezaan antara kedua belah tangan adalah melebihi 20mmHg systolic (bacaan atas/top number) ataupun melebihi 10mmHg diastolic (bacaan bawah/ bottom number), segeralah merujuk kepada doktor mengenai bacaan anda.


    2) Bagaimana nak ambil bacaan?
    - pakai baju lengan pendek atau mempunyai lengan baju yang longgar yang boleh disenteng dengan selesa
    - sebelum mengambil bacaan, berehatlah selama 5 minit. Seeloknya duduk di kerusi yang bermeja, dalam suasana tenang dan merehatkan lengan di atas permukaan meja yang rata. Pastikan "cuff" di lengan anda sama aras dengan bahagian jantung. pastikan lengan dalam keadaan relax dan tidak tegang
    -cuff dendaklah dipasang rapat tetapi tidak terlalu ketat (pastikan kita boleh memasukkan dua jari diantara cuff dan kulit)
    - semasa bacaan diambil, jangan bergerak atau bercakap.
    - ambil dua atau tiga bacaan berasingan selang 2 minit. Jika anda mengambil dua bacaan, pedulikan bacaan pertama, dan hanya mengambil kira bacaan kedua. Jika anda mengambil tiga bacaan, pedulikan bacaan pertama, kemudian kira purata bacaan kedua dan ketiga sebagai bacaan BP anda.


    3) Berapakah bacaan normal bagi saya?
    - target bagi pesakit tekanan darah tinggi adalah mengurangkan bacaan. Jika diukur di klinik oleh nurse atau doctor, bacaannya mestilah dibawah 140/85mmHg. Jika di rumah, dimana anda lebih relax, bacaan sepatutnya di bawah 130/80mmHg. Kadang-kala bacaan ini sukar dicapai dan doctor anda mungkin meletakkan target berbeza untuk anda.


    4) Apakah faktor yang boleh mempengaruhi bacaan BP saya?
    - Antara faktor sementara yang menyebabkana tekanan darah naik ialah senaman, mengambil minuman beralkohol, merokok, pundi kencing penuh, bercakap, gelisah, gembira, dalam kesakitan dan banyak lagi. Adalah dinasihatkan untuk merekodkan aktiviti yang anda lakukan sebelum mengambil bacaan sebagai rujukan untuk doktor anda


    Untuk informasi lebih lanjut, boleh klik disini


    www.tips-fb.com Health Gadget



    Ada masanya, mesti kite tertanya-tanyakan... tubuh kita nie betul2 sihat ke? Takut sebenarnya bila dengar cerita yang orang seawal 30-an dah boleh kena serangan jantung, dan yang paling menakutkan, bile kite tak tahupun kita ada sakit tu, bile dah tahu, dah sampai tahap kronik pun.. yelah... siapa yang betul2 pergi jumpe doktor saja2 untuk buat medical check-up kan... kite jumpe doktor pun bila kita dah tak tahan sakit tu.. takat pening, migrain sikit2, selalu ambil panadol, takpun ponstan je.. doktor pun tiap kali kiter pegi atas sebab kecil2 nie, dia check kite nak tak nak je (dh la bayar duit konsultasinyer), bile minta MC, boleh la pulak buat muka yg seolah-olah menuduh kita nie saje2 buat sakit nak dapatkan MC (dh pernah kena nie, last2 terpaksa ambil unpaid leave sebab betul2 sakit, tp doktor takmau jugak bagi MC)

    Anyway, disebabkan faktor-faktor ingin memonitor kesihatan sendiri (almaklumlah, usia pun makin meningkat, lifestyle lak memang laaa sangat tidak sihat..xder perkataan exercise pun dalam kamus harian), dan kebetulan ada PWP offer kat Guardian, so akhirnya Mr Hubby and I beli juga Blood Pressure Monitor (niat nak beli Omron, tapi dah Guardian punya murah giler... jadi laa..). Disebabkan ia barangan PWP, harganya cuma RM99.

    (Yay!! dah ada BP monitor... hehe..so Mr Hubby, please watch out ur BP... bahaya kalau tinggi sangat ye)

    Dan untuk my GDM condition, memang dah beli Glukometer, AccuCheck Performa pada pregnancy lepas. So tak perlulah nak ulang-alik kena ke KK buat BSP test setiap minggu. Sorry la ye Doc, keje saya nie tak boleh selalu ambil cuti, terpaksa la monitor sendiri and gi private je untuk check up sekarang.

    Oh ye, hari ni juga aku purchase (online) Fetal Doppler, mungkin esok dah sampai (excitednyerr!!). Fetal Doppler nie gunanya untuk dengar heart beat baby dalam perut nie, juga boleh baca berapa bacaan pulse dia. If baby distress, bacaan terlalu tinggi or rendah, tak payah tunggu next appoinment doktor, boleh terus jumpa doktor untuk elak kejadian yang tak diingini. Kita hanya berusaha sehabis baik untuk pantau dan jaga kesihatan baby, yang lain, terserah kepada Allah. Lepas dh berusaha, of course la kena panjatkan doa pada Pencipta kita, semoga semuanya sihat dan selamat. :) Boleh baca pasal Fetal Doppler disini --> FETAL DOPPLER


    So, lepas nie, nak beli apa pula... :p