• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

    Thursday, August 25, 2011




    www.tips-fb.com Voucher

    Tuesday, August 23, 2011


    Tanggal 23 Ramadhan, so lagi 7 hari jek nak raya. Semangat raya dah ada... tapi baju raya belum beli lagi.. hehehe.. nk kena tunggu mr hubby beli baju dia dolu, sebab baju dia punya lah susah nak dapat... sabar je la kan...

    Hari Sabtu lepas, kitorang menghabiskan voucher yang aku dapat.



    Kan tempat keje aku salu jek buat contest. selalunya tak pernah menang pun. Tapi bulan nie, alhamdulillah, rezeki aku plak. Walau tak banyak, jadilah kan. Rezeki...

    Voucher KFC aku dapat dalam contest teka siapa pemenang perlawanan bola sepak antara staff Spansion. Kitorang guna buat berbuka puasa di KFC, dapat la merasa O.R Quater Chicken yang dengan black pepper sauce tu. Aku tak suka sangat sebab sangat masin. Nasib baik kitorang order snake plate jugak.

    Voucher RM50 sebab menang photo contest. Gambar aku hantar dapat tempat ketiga ja. Ok la kan.. hehe... dapat la aku beli handbag satu di Parkson. Tambah another RM50 jek... parkon kan tengah sale. Belian RM150 akan dapat voucher RM10. So dapat plak extra voucher RM10. Belum guna lagi. Nantilah, time cari baju raya.

    Lastly voucher Jusco, dapat sebab menang game time TeamBuilding. aku guna untuk beli 2 kotak air Peel Fresh dan 3 katon Vitagen. Ingat ke nak amek la kasut atau baju di Jusco, malangnya, satu pun aku tak berkenan... tak pe... buat beli air jer untuk berbuka puasa. Janji free kan..

    Itulah saje update saye kali nie.. sekian...

    www.tips-fb.com update Jumaat

    Friday, August 19, 2011


    Nak update..nak update gakk... banyak citer nie.. tpkan.. gambar xder dlm laptop ni lak...

    Kena tunggu balik rumah lah nampaknyerr..

    [update selepas balik umah]

    Nak update pasal:
    1) Buka puasa ngn best fren masa sekolah rendah dan sekolah menengah dolu.. siyes.. dh berpuluh tahun tak jumpe (always feels old when I said this.. hehe)
    -- inilah gambar kitorang.. dah ada anak pun dorang, aku ja masih blom ada rezeki..

    Tengah2 tu namanya Ann, satu kampung ngn aku dolu. satu kelas masa sekolah menengah sampai form 3. Memang rapat sangat dolu. dolu ayah dan mak aku selalu keje shift malam, so Ann dan Olynn (sorang lagi kawan kami, xder kt dlm gambar nie) yang selalu teman aku. Kitorang kalo dah lepak sekali, macam2 gossip. Kuat merayau dengan basikal sampai seharian, balik ja kena marah ngn ayah Ann... hahaha padan muka.

    Yang tepi tu Zura. Member sejak sekolah rendah. Dari darjah 1 xsilap aku. sampai sekolah menengah kitorang rapat. Selalu gie camping sama2, masak beger tepi sungai, buat kajian tempatan sama2. Memang bess sangat dolu.

    Malam tu, kitorang first time jumpa setelah lama lost contact. Wajah nya xbanyak berubah, tapi style of course dah berubah. makin ayu dan cantik kan. Anak-anak dorang, Afrina(anak zura) dan Husna (anak Ann) sangat comel kan??

    2) Biskut MIL (tart nanas) and Mr Hubby (choco chip cookies) buat... I cuma jadi pembantu merangkap tukang sibuk.. hehee
    -- Ini dia biskut yang berjaya disiapkan. MIL kasi kitorang satu balang satu jenis. TQ mama... hehe...dapat la buat bekal balik kedah nanti..




    3) Muka buku - antara kebaikannya, dapat contact balik budak2 belajar masa sekolah rendah.. oo bestnyerr... harap2 balik kg raya nie dapat jumper some of them.
    --Ini lak photo masa sekolah rendah... darjah 4Merah, sekolah Kebangsaan Tasek Gelugor, Pulau Pinang... boleh teka tak yang mana satu aku.. :p

    Aku no 3 dari kiri.. baris depan sekali..comel kan [ahhh, perasannyer!!!]

    4) Atos; time for service again
    Esok masa untuk service Atos. Tukar timing belt,alternator belt, aircond belt,ATF, tayar pe semua... sebab..?? kan nak balik raya nanti... lagipun korang nak tau usia tayar belakang aku. Kat tayar tu tertera tahun 2005, means dah 6 tahun usianya... hahahaa... gila kan pakai tayar sampai 6 tahun.. nasib baik xde apa2. Sebab dolu setiap kali nak tukar, tengok bunga dia tebal laei..skang pun bunga still tebal, tapi dah keras nak mampus laa tayar tu..amik selekoh kalu laju2.. mau buang tayar tuu.. mintak simpang la jauh2 kan. Tayar depan dah 3 kali tukar, cepat betul botaknya. Memang tayar belakang lansung xmakan bunga, tapi tayar depan... hurm.. maybe sebab berat engine kat depan kot..entahlaaa.. Anyway, service kali nie sangat penting. Banyak benda kena tukar la tu.. boleh nampak $$$ melayang..tapi satgie nak p cari barang kat kedai sparepart jer.. jimat sket kan.. bw bengkel bayar labour charge jek..

    Hopefully nanti selamat perjalanan pergi dan balik berhari raya.. Insha-Allah..



    www.tips-fb.com Diabetes?

    Monday, August 15, 2011


    On last saturday, I have this dizzy and light-headed feeling that lasted until Sunday. Mr Hubby suggested maybe because I slept too much (normally I do not sleep during day time because it would cause me headache) due to lack of sleep (lack?? hehe.. it's more to pushing my self to sleep later than I usually does). But I just don't feel good.

    So after 2hours of breaking fast on Staturday, which we have singgang daging, sambal belacan with ulam kacang botol and fried chicken, with homemade soy beans drink, as our menu, I did some blood test. The result is quite shocking because it reads 8.5 while my husband only 6.1 (and we have the same thing, with the same amount)...

    This really gets me worry. You know, I really afraid if I had diabetes. It one of the disease I was really afraid of. So for now on, back to watching whatever I ate. Especially white rice. I know its not THAT BAD, but I just have to take precaution as I don't want it to be worst.

    Really hope I could control this. :(

    www.tips-fb.com Nasi oh nasi...

    Friday, August 12, 2011


    Memang, kalo ikutkan, bulan puasa nie tak nak makan nasi, tapi disebabkan Mr Hubby kurang suka makan benda2 berasaskan noodles, susah sket kan. Lagi pun kat cafe tempat keje nie, xbanyak pilihan lain kecuali nasi (amboi..banyak nyer alasan...)

    Actually, my workplace memang ada sponsor RM4/day untuk meal allowance. So sebab bulan puasa kan xmakan, so biasanye akan tapau bawa balik lauk atau kuih ke rumah. Dolu dah try amek kuih-muih, balik pulak masak pasta, atau makanan western lain, tapi selalunyer kuih muih tu cam terbuang jer sebab dah kenyang makan benda lain. Nak tak nak, untuk elakkan pembaziran (dan tak payah susah2 masak kat rumah... hehe), kire dterpaksalah aku tapau nasi dan lauk balik.

    Memang dah dua hari nie makan nasi, tapi aku ambil nasi sebungkus jer, share dua orang ngn mr hubby (saja xnak masak nasi.. kang nasi terbuang jer), then amek lauk. Semalam, aku tapau nasi sebungkus, isi ikan sweat sour, kari ikan tongkol (ikan amek seketul jer) dan bubur lambuk satu. Niat hati biarlah bubur lambuk tu makan untuk sahur. Tapi, on second thought, biler dh sampai rumah, terfikir, best nie kalo beli roti cicah kari ikan tu... hahaha...

    Sayur kat cafe memang dorang xder buat, so balik semalam just masak sayur jer, cendawan and broccoli, masak dengan sos tiram, letak lada hitam sket. Done! Berbukalah kami dengan nasi sorang separuh, sayur cendawan broccoli, dan ikan sweet sour. Itu pun punyalah kenyang. Mr Hubby kata, bulan puasa perut jadik kecik, tu sebab makan sket pun dah kenyang... memang betullah tu.

    Bubur lambuk tak bersentuh pun, letak dalam peti ais jer bersama dengan kari ikan. bangun sahur, aku panaskan bubur lambuk dan kari ikan. Mr Hubby makan roti cicah kari jek, aku lak makan bubur lambuk separuh, pastu roti dua keping. Kesian bubur lambuk tu, tak dapat dihabiskan jugak. Simpan dalam peti ais lagik... nak buang sayang, rasa membazir pulak.

    Hari nie memang kena beli sket jer. Dah tahu selalu makan tak banyak pun. Kang membazir je makanan tu... sayang...

    Sahur esok pula, niat nak buat Banana oat milk shake. Banana bekalkan tenaga, dan oat mengeyangkan, rasa cukup kot untuk bertahan sepanjang hari...

    Hehe..panjang lak membebel di pagi Jumaat nie... macam la korang nak tau sangat apa yang aku makan kan... apapun, bulan Ramadhan mengingatkan kita agar bersederhana. Ambil kesempatan nie kaji balik diet harian kiter. Kita orang Malaysia nie memang banyak dapat penyakit disebabkan makanan. Kena jaga sangat apa yang masuk perut.

    Makanan asas kesihatan. :)

    www.tips-fb.com Envy

    Thursday, August 11, 2011


    "Each time you look at other people's life, and the envy creep in your heart, know that there's someone out there, envying your life. Anyway, you choose how to live your life, so no point in envying others"

    Hehe... entry tak boleh blah... nak sedapkan hati...

    Happy 11th Ramadhan!! Semoga Allah menjauhkan kita dari rasa cemburu dan iri hati pada orang lain. :)

    p/s: korang penah rasa tak, tetibe macam sayang sangat kat hubby? Sesungguhnya Allah memang mengetahui pasangan yang terbaik utk kita kan... dan menghembuskan rasa cinta kita pada pasangan kita <3


    www.tips-fb.com Menu Sihat ke?

    Wednesday, August 10, 2011


    Alhamdulillah, dah sepuluh hari kita berpuasa kan... ntah nape ntah...puasa tahun nie rasa bess sket.. hari 1st puasa, siyes perut lapar giler.. dalam kol 10pagi camtu dah pening kepala, rasa loya dan perut berbunyi2..tapi dah masuk hari ke-4 , ke-5, dah okay... pastu makan sket pun dah kenyang. Makanan walaupun dah masak sket atau beli sket jer, punyer la susah utk kami laki bini habiskan. Hehe.. ada chance turun beratla nie kan nanti... :p

    Disebabkan Mr Hubby nyer kolestrol naik, (berat pun naik jugak.. hehe), aku try la nak kontrol diet dia, (diet aku jugak la). Sebolehnya, nak bagi menu2 sihat jerr.. tapi susah juga tao nak sediakan menu sihat. Masakan melayu tahu-tahu jelah, tak bersantan, mesti berminyak, bergoreng... yang berlemak dan berminyak tu lah yang sedap.

    Ingredient utama adalah oat. Baru aku tahu rupanya oat nie boleh masak banyak benda. Kata orang, masak apa pun, campak je masuk oat. Asam pedas, sup sayur, bubur nasi, lempeng, cucur, dan banyak2 lagi la... tapi kata nak sihat, so kalo makan oat tapi asyik bergoreng je, dah jadik tak sihat... kena yang berebus la kan.

    Pilihan pula terhad, sebab Mr Hubby nyer luka operation kat ibu jari kaki belum heal lagi. Jahitan pun belum buka, so xleh la nak masukkan seafood or ayam. Asyik2 ikan.. takpelah.. ikan kan baik untuk kesihatan. Rehatkan sikit perut nie dari bekerja keras. :D

    Tak de ape pun nak cerita sebenarnyer. hehe ..tengah malas nak buat keje, sebab otak blur.. buntu takde idea.. so rehat kejap..

    back to work now!!


    www.tips-fb.com Eye Test

    Monday, August 08, 2011
    Alhamdulillah, weeken lepas dapat jugak balik rumah in-law buka puasa di sana. Niat awalnya, hari Sabtu nak berbuka puasa di sana, sampai2 saja, MIL suruh buka puasa umah nenek, sebab atuk asyik sebut2 jer.. laeipun, haritu waktu buat makan2 umah nenek sebelum puasa tu, kitorang tak dapat datang. Anyway hari Ahad tu, dapat jugak buka puasa umah in-laws sebelum gerak balik Shah Alam.

    Nak cerita..pasal ape nyer.. okay, first, yesterday, Sunday, pergi lah ke MINES untuk beli contact lens yang dah habess.. Jauh kan pergi nak beli contact lens, kenapa.. kat Shah Alam xder ke? Sebenarnyer..waktu awal2 lagi, back in 2007 memang aku sangat suka g kedai spec tu, Sunglasses and Vision World kat Mines. Salah satu sebab ialah customer service dia sangat bagus. Laeipun, masa dia check mata, dia check betul2. Last time aku malas nak pergi Mines, buat spec kat kedai dalam Carrefour Bukit Rimau, baru last year, tapi power macam dah xbetul dah, betul ke time dia check mata? Dia buat eye test gitu2 jek... tak detail pun...


    Test card untuk test mata ... hehe

    Berbalik pada eye test, nasib baik hari aku pergi, dia punyer senior optometrist ade. Memula niat nak amek colour lenses macam biasa... biasa lah aku sangat suka kaler2 kan... but then after eye test sangat terkejut tengok power... last time aku di perscribe dengan power -5.75(R) dan -6.25(L), sekarang check2, dia cakap dah naik sampai -6.50(R) dan -7.50(L)... ayoyo... pastu dia terangkan yang mata aku makin teruk sebab lapisan paling luar mata dah makin menghilang, so mata cepat kering terutama kalu xpakai contact lens. So dia advice guna extended wear contact lens untuk dapatkan oxygen flow yang bagus. Kang takut mata lagi teruk. Dia jugak advice aku buat eye test every 6 months. Huhu, sedihnyerr... Hati mula terfikir nak kumpul duit buat laser treatment untuk betulkan mata. Xyah pakai spec or contact lens dah.

    Nak tak nak... aku terpaksa lupakan colour lenses dan amek yang clear punyer for extended wear. Normal wear walaupun lebih murah, it's not good for long run. Tak apelah... still boleh pakai untuk special occasion kan.. :)

    Tapi optometrist tu explain sangat details. Dia cakap if nak lagi bagus pakai yang daily punyer, tapi maintainance sangat tinggi kan kalo nak guna tu, so dia suruh tunggu next month biler new product keluar, lenses yang last for two weeks. One year would only cost around RM400. Kira okay sangat la kan... :D Sebab dia nak aku tahu rasa perbezaan antara daily and montly lense, dia bagi 3 pair daily lense as trial.

    Itulah cerita pasal test mata aku. Kena banyak2 makan carrot pas nie.




    Untuk berbuka tu, kitorang pergi bazaar ramadhan kat Bangi. Beli Roti John satu, Murtabak Singapura satu (lebih kurang sama ngn yang masuk jalan2 cari makan tu, tapi aku rasa biasa jek, murtabak biasa lagik best), mee bandung muar satu, dan air lai chee kang. Kat umah lak, my MIL dah masak bihun goreng, kari ayam dan pizza. FIL amek bubur lambuk kat masjid. Pastu ada cucur udang lagi. Banyak kan makanan... hehee.. tak apelah sekali-sekala, makan ramai2...

    picture credit to mr google

    www.tips-fb.com Have we become careless or CARE LESS now...

    Thursday, August 04, 2011


    Story nie baru je happen yesterday. Pity mr hubby sebab kena admit hospital to remove his toenail yang rosak teruk. So after 1day admitted into the ward for the operation at KPJ Specialist @Shah Alam, mr hubby dah boleh keluar. Kesian dia jalan henjut2 sebab masih berbisa lagi kesan pada toenail tu. Bayangkan toe yang memang akan terasa tekanannya biler kite berjalan kan. Bertambah kesian sebab kena check out sendiri sebab time tu aku keje... :(

    Then tengahari semalam, after check out, mr hubby berjalan la dengan terhenjut-henjutnya, slow sangat dia jalan nak pergi ke kereta di parking. This is at PARKING LOT yer, yang normally people would put sign like 20kmph, most of us never follow the speed limit, right? That's include me as well, but we never speeding in parking lot, especially in hospital compound. Well, mr hubby wanna cross the parking road to his car, when a lady driver, instead of give way to him to pass first, she just drive thru, almost hitting mr hubby. What's the rush for? Imagine if you are at his place??



    It would do great different if you give ways to sick, pregnant lady, elderly, kids when they are crossing the road. I remember having a cute boy rewarding me a wave and a smile of thanks when I gave way to him to cross, and it make me smile a whole day because I have did something good that day.

    Come to think, I do admit that some Malaysian drive like mad, and this people are so selfish that they never think of other driver. Having a maniac skill of I-am-the-best-driver-in-town attitude, and exposing others to danger everyday. No wonder you can read about fatal accident on the road, daily in the newspaper.

    Just try your best to be courteous, not becoming too coward by driving extra slow in highway or take forever to enter a roundabout or too brave until not caring about other safety. After two times involved in accident and having an awful time having the car stranded in workshop for months, I seriously don't want to experience it again.


    Yes, I am in support of courteous driving skill and a better parking skill.


    www.tips-fb.com Factory Shutdown

    Monday, August 01, 2011


    Start sudah hari pertama bekerja masa Factory Shutdown. Memula ingat mmg besh nie wat keje xder org nak ganggu2.. ataupun telingaku diterjah oleh suara hi-pitch Aso itu, namun, reality xseindah fantasi. Memanglah electricity ader, tapi aircond... NO AIRCOND!!! dah ler hari pertama start puasa kan... sabar yerr..sabar...

    Panas nie.... memang panas.. xder kipas lak tu..suffocate giler... kepala sile jgn start sakit yer... [napelah boss xkasik jer permission work from home] sedih...sedih... demi mencari sesuap nasi.. xapelah... ada orang siap kena kerja di bawah matahari terik lagi, takpun kena berdiri seharian... bersyukurlah dengan pekerjaan yg kuperolehi ini :)

    Masih ada 4 hari to go bagi menghadapi situasi ini... Moga dapat bertahan hingga ke akhirnyerr... [macam lerr trukss sgt kondisi nyer kan... hehehe]

    okay2... kepada semua yang beragama Islam, selamat menjalani ibadah puasa. Doakan supaya puasa kita tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya. Ingat, puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, hati, mata, anggota badan, percakapan, etc... semuanya kena jaga yer. Insha-Allah :)