• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Change of Life Style

    Thursday, June 30, 2011




    Senangnye cakap... susahnyer nak buat kan.. especially if wanna change the lifestyle to the healthy one..why.. for person like me who really love food and has been brought up by family who also love to eat... susahnyerrr.... camne yek... badan makin membesar... nak diet.. cam susah jer.. nak exercise..cam xder masa jer... alasan2.. teruk kan?? :p

    www.tips-fb.com Quick Update

    Monday, June 27, 2011



    Okay.. super quickie.. update weekend lepas.....

    Jumaat (after work):
    1- @Carrefour beli bahan2 nak picnic keesokannya

    Sabtu:
    1- Brunch kat Mamak Asiba - kedai mamak feberet kami laki bini pasal kuah kari dia punyer lerr pekat (last time I used to hate curry.. can you ever believe it.. hehe).. makan nasi kandaq... aku amek kari kambing.. sedhapnyerr layan.. =p~
    2- Mr Hubby g setelkan kete dia yang overheat kat bengkel
    3- Aku start masak for picnic - Lasagna ngn Tempura Prawn. End up kena masak sengsorang juga sebab Mr Hubby tak abess2 lagi setelkan kete. Lepas setel keta, dia layan hindustan plak.. huhu
    4- Petang dalam pukul 5.30, bertolak ke lokasi picnic bersama bekalan. Dekat tasik Shah Alam je... bentang tikar mengadap tasik.. dan makan.. pastu lawan cari perkataan dalam WordSearch.. confirm2 aku menang.... hahahhaaa. Ternampak orang naik perahu dan kayak.. so nampaknya aktiviti seterusnya, haruslah pegi berperahu atau berkayak kat tasik tu plak :p
    5- Dah maghrib, masa untuk pulang rumah.... dan tunggu hari esoknyerrr

    Ahad:
    1- Breakfast makan lasagna semalam sebab buat banyak giler.. hehe then semalam makan tak banyak pasal dah kenyang pekena nasi kandaq
    2- Keluar dalam pukul 10 pagi ke Summit, semangat giler nak dermakan darah nie. Kuar lambat sebab merata rumah carik buku donor tak jumpe. Aku punya nasib baik last2 jumpe, Mr Hubby terpakse buat buku baru sebab xjumpe buku dia. Arrive kat summit, pusing punyer pusing cari booth derma darah. Aku tao pasal blood donation nie pun sebab semak laman web Pusat Darah Negara. Kira penat jugalah berpusing akhirnya kami jumper. Alhamdulillah orang tak ramai. 1st - Form; 2nd- Weight; 3rd- BloodType; 4th- blood pressure; 5th- Verified; 6th- proceed to donater chair cum bed. Yg lawaknya, dorang boleh switch borang aku n mr hubby masa ambil berat, so waktu kaunter amek blood pressure, dia terkejut tengok nama kat form aku, baru perasan borang tertukar, kelam-kabut tukar balik dan betulkan info.. hehe.... last skali dapatla biscuit, folic asic, iron tablet, dan air 100Plus satu tin.


    Mr Macho Man yg baru selesai derma darah... :)

    3- Merayau-rayau survey harga aircond - ye dah lama dah planning nak pasang aircond nie.. biler ntah nak pasang... :D
    4- Balik masak keowteow tomyam untuk dinner

    Next week time for Transformers... bessnyerr... tak sabar nak gie tengok.. tiket pun dah beli.. oF COURSE its 3D.. harap2 3D dia okay..

    Chow!! ;)

    www.tips-fb.com Durian..Durian...

    Thursday, June 23, 2011



    Alhamdulillah... last night Mr Hubby and I finally got to devour the King of all Fruit, all that we can eat... and it's all F.O.C!!!!

    Freshly imported from Balik Pulau, Penang... there were severals type of durian.. high graded one... we have the D604, Tumeric King, Musang King, Red Prawn, and many more la ... which unfortunately I cannot recognised one.. hahahaa... I only know how to eat.

    Oh yea.. where did we luckily landed the invitation from? Yes, Thanks to Maxis for organizing the Maxis Customer Appreciation Party and invite Spansion (I am Spansion representative anyway to the event, not many people wanna volunteer to come, I wonder why??).. where the theme of the night is Meet the King: Maxis Durian Party. The Durian party was held at Mount Kiara Equestrian & Country Resort by the poolside. Make you wonder, maybe after all the heatiness from eating durian, you might find yourself jump into the pool to cool off :p









    I must say that I ENJOYED the durians VERY MUCH. The aromatic smell, the creamy, bittersweet taste, the tender flesh... it's truly the KING!! Mr Hubby and I ate about four durians (very big size one) ... never think that I could be so full of durian. You know why.. because each time you think you had enough, then you say.. maybe I have just one final piece and you end up eating more and more... hahahahaakss.

    Some of the durians that we had... enjoy the pixs!! (^^)....


























    www.tips-fb.com Which channel???

    Wednesday, June 22, 2011
    All this built up frustration and anger, expanding every second of the day... where could I posibbly channel it to..?? aishh.. tension jerr...

    www.tips-fb.com Selamat Hari Bapa - 19June 2011

    Monday, June 20, 2011
    Semalam merupakan Hari Bapa. Mr Hubby memula rancang nak masakkan char Keow Teow kat my FIL, but last2, my FIL terpaksa attend delegasi Nigeria yang nak ke Genting.. xsempat pun masakkan. Kitorang masakkan untuk family yg ader jer.. heehee... sedap ke tak, entahlah..depend kat lidah yang rasa.. lagipun pakai premix jek... kuah segera yang diimport khas original mai dari Penang :)

    Bercakap pasal bapa, of course lah agak sayu hati bile teringatkan my late father. He passed away in 2005, masa minggu terakhir berpuasa. Moga rohnya dicucuri rahmat.

    My father, seorang yang sayangkan anak-anaknya. Kitorang boleh bersembang apapun dengan ayah sebab ayah sporting. Ayah jarang marah berbanding dengan mak. Tapi sekali ayah marah, kami adik-beradik semua diam, tak berani langsung melawan.

    Ingat lagi, dolu nak pergi ke mana-manapun, naik motor dengan ayah sebab kami tak ade kereta. Ayahlah yang jadi pemandu setia aku menghadiri mana2 motivasi atao camping. Ayah sangat suka menonton movie, aku rasa bab nie, memang aku ngn ayah sama ja. Lagi satu, ayah sangat sukakan kucing. Sebab itulah akupun jadik sukakan kucing. Sebenarnya bukan kucing saja, hampir semua binatang ternakan ayah suka. Ayah bela itik nila, itik jawa, angsa, ayam, puyuh, arnab, ayam belanda, ayam selasih, ayam botak(hehe..nama apa ntah), ayam gajah, ayam daging, kambing... rasanya sebab tu juga aku pun sukakan binatang...

    Masa aku kecil dan kami tinggal di Butterworth, ayah pernah membawa aku dan kakak ke Bukit bendera dengan berpakaian selekeh, sampai sana, beli baju baru, kata ayah, barulah nampak macam orang local.. hahaha..

    Ayah juga kekadang berperangai macam anak kecil, merajuknya boleh tahan. Ingat sewaktu kami pulang dari Pahang. Kami naik bas sampai KL untuk ambil train ke Butterworth. Time tu ayah merajuk dengan mak, aku lupa dah sebab ape ntah... ayah taknak balik. Tiba-tiba ayah takde, kami semua sibuk cari mana ayah, rupa-rupanya, ayah merajuk dan duduk bersembang dengan seorang penjaja jalanan. Lepas dipujuk mak, baru ayah okay...

    Walaupun tua dan kerap sakit, ayah tak pernah duduk diam. Ayah sangat rajin. Kekadang aku pun marahkan ayah sebab masih mahu buat kerja berat sedangkan badan sudah sakit2. Tapi ayah tetap dengan perangainya. Sewaktu ayah masih ada, kawasan semak-samun hutan sekeliling rumah, semua cerah. Ayah tanam sayur-sayur. Ayah memang suka sangat berkebun. Dolu aku pun selalu tolong ayah, sebab aku tak suka buat kerja rumah (mengemas, cuci pinggan etc), aku lagi suka duduk luar tolong ayah bagi ayam, itik makan, menggembur tanah, cari cacing bagi anak itik makan, atau bagi kambing makan.

    Ayah suka bercerita perihal zaman jepun. Yalah, ayah dilahirkan pada tahun 1935. Masa zaman jepun, ayah time tu dah budak2. Ayah cerita pasal kena menyanyi lagu jepun, kena salute jepun, kena makan ubi kayu saja.

    Disebabkan ayah berkerja sebagai guard, ayah selalu tidur atas kerusi je. Ayah takut kalau tidur dekat tilam, nanti terlalu lena, apa-apa pun boleh jadik. Tidur di kerusi senang nak berjaga. Aku tak pernah malu dengan ayah biarpun kami miskin sebab ayah sentiasa berusaha bekerja keras mencari rezeki untuk kami keluarga. Kekadang bila melihat peminta sedekah yang tua, aku teringatkan ayah. Walaupun dolu ayah susah dan sudah tua, ayah tak pernah meminta-minta dengan orang. Semua duit ayah hasil titik peluhnya sendiri.

    Aku tak sempat nak membalas jasa ayah yang menggunung tinggi. Tak sempat nak memberikannya hidup yang senang. Aku doakan semoga ayah ditempatkan dikalangan orang yang soleh dan beriman. Aku rindu ayah. Aku sayang ayah.

    Selamat hari Bapa buat semua ayah-ayah diseluruh dunia.

    www.tips-fb.com U.B.A.T

    Thursday, June 16, 2011
    Balik kerja... g klinik... tak tahan dah batuk ngn selsema nie... huhu...




    so taa daaa... nie lah ubat yg doktor kasi...

    -antibiotik-batuk (request tablet punyer, tak suker la ubat liquid)-sakit tekak-

    -selsema (malam)- selsema (pagi)-demam-


    dinner sudah.. time for ubat malam punya... Mohon pada Allah supaya disegerakan sembuh sakitnya.. Insya-Allah...









    www.tips-fb.com SNeeeZZeee!!!

    Tuesday, June 14, 2011
    sneeze...sneeze .. sneeze...

    aaa...syuh!!! aaa..syuh!!

    Runny nose!! throbbing head!!

    I hate COLD!! Please go away soonest!! :(

    www.tips-fb.com Sakit Tekak

    Monday, June 13, 2011
    Skang nie maybe musim sakit tekak dan batuk kot. kat office... asyik dengar orang batuk sana sini... aku tak terkecuali... semalam macam nak demam... kat office tadi pun sebab sejuk aircond.. bertambah2 ler selsema dan sakit tekak dan batuk... aduhai... nak bagi lengkap laei pakej... sakit kepala sekali... terpaksa juga memaksa diri yang sedia maklum malas untuk terus bekerja demi negara...hehe....

    Semalam, my sister's family singgah rumah kejap, on da way balik melaka... sebelum balek tu.. dorang join skali kitorang g memancing udang.. dalam nak demam dan sakit tekak... sanggup jugak aku nie nak pergi memancing. Nasib baik petang, so tak panas... yang geramnya, kitorang beli joran baru, yg 4 meter punya.. tapi joran itu hanya mampu menaikkan 4 ekor udang sahaja... bayangkanlah.. ada sedikit sakit hati dan jelous di situ, sebab my sis yang pakai joran lama kitorang, asyik dapat udang jer.. takpelah.. bagi chance kat dorang...

    okaylah.. takde menda pun nak cerita... saja ja nak tulis entry sambil2 tunggu mr hubby balik keja... nasi dan lauk dah sejuk.. batang hidung dia tak nampak laei.. nasib laa..

    www.tips-fb.com MovieDay: XMEN First Class

    Saturday, June 11, 2011
    Because my youngest brother is here and I don't know where else to bawa him jalan2.. so as usual.. we end up planning for a movie.. the choices are XMen, Kungfu Panda 2 or ... (can't remember the other choice).. majority wins.. we pick XMen..

    I was a bit sceptical.. yea.. the story al, about the youngling.. the start point at where the becoming the XMen and how prof X and Magneto no longer see eyes to eyes.. so I do not expect much action...

    After movie.. the movie is revealing... like always I love how Mystique change form.. and Xaxier was so gentlemen.. and to see Hank turn to the Beast... Magneto was handsome..

    and a glimpse of the hearthrob of most ladies, Wolverine...

    The submarine act was superb... lifting a submarine into the air.. wow.. so cool.. and vanishing act by azazel.. do I need to say more..

    Overally.. I enjoy the movie.. I would give it 3 and 1/2 star... simply because there's more story than action... :)

    Worth watching at the cinema tho.. while we wait for Transformers and Harry Potter to be out.. and I do look forward for Green Lantern as well.. the trailer really something :)

    www.tips-fb.com Super GT JAPAN ROUND 3 Sepang.. Here we come ... :)

    KAMI ADA 4 jer tickets lagi untuk di let go dengan 1/2 price [xtermasuk cap n t-shirt]!!!
    Sapa2 berminat boleh email atao tinggalkan komen... :)

    TICKET SOLD OUT!!! -update 15June2011-

    Needless for words.. hehe... :)



























    Jumpa di Sepang (^^)

    www.tips-fb.com Happy Milk Day...

    Wednesday, June 01, 2011
    Semua-semua.. mari kita minum susu.. susu nie bukan saja baik untuk tulang (kalsium) dan gigi, juga bagus utk kulit... nanti kulit cantik la kalu rajin minum susu... hehehekss..


    Sempena hari susu sedunia nie, aku dedicatekan entry nie semua dairy product yang aku suka sangat makan/minum :)


    Ranking ke-5:



    Ini Kraft Single Hi-Calcium Cheese... boleh kata hampir setiap hari makan nie ngn roti campur daun salad untuk breakfast... aku memang sangat gilakan cheese.. apa2 cheese pun layan..



    Ranking ke-4:



    Yogurt Low Fat dari Marigold.. aku suka hampir semua perisa, tapi yang paling suka adalah kalo perasa daripada suku sakat buah berry.. xkisahlah.. blueberry ke..rasberry ke..strawberry ke.. semua2 berries lah.. :p

    Ranking ke-3:
    Minuman Yogurt Nestle Bliss... especially perisa buah-buahan campuran... memang terbaek!!





    Ranking ke-2


    Susu UHT Marigold HL perasa asli... xmo yg strawberry atao coklat... memang sangat bess sebab dia ader manis sket2... macam bervanilla cenggitu...



    Ranking 1ST:


    Inilah susu yang paling aku suka... DutchLady perasa Chocolate.. sedapnyer xterkata... kalo beli, minum jap jer dah habis.. lagi bess kalo campur dalam cereal Fitness... sgt syiok dan sihat.





    Sebagai seorang peminum susu yang tegar... aku nak seru semua supaya banyak2 lah minum susu... supaya kita tak terkena penyakit osteoporosis (betul ke eja nie??) atau kerapuhan tulang.... MINUM SUSU ANDA JADI SIHAT DAN CANTIK :)

    www.tips-fb.com MovieDay: Karak- Laluan Puaka

    The story is from KRU production, so of course the expectation is a bit high. IMAO, I think it's quite good. Not a major dissapointment.

    The scoring point would be:
    1) very nice sound effect
    2) some of the ghosts is pretty decent
    3) there's storyline, bukan hantam kromo carca marba belaka.. :p
    4) I like they put Tok Malam character as native people... but his roles in the film not much.. kinda funny the way he helped them
    5) The suspense element is there, enough to scare people in some of the part
    6) The opening was really good
    7) The headbanging ghost.. that's pretty funny LOL

    The major downpoint:
    1) the ending is so cheesy, should improve like there's no script needed and the Nik guy should juz vanish like that while Zura was looking at the corpse, that should wrap it out cool (we the audience are intelligent enough to figure it out ourself)
    2) the script was really shaggy... saper penulis skrip nie.. aduhai
    3) the actor and actresses.. well they can pick better but they are not that bad.. i dont really like Jack character when he turn to ghost... not scary dol
    4) Oh yeah.. there's also bunch of Monkeys loose in the cinema.. (kenapalah asal tengok cerita hantu melayu, mesti ader monkey, hallo... if you don't know how to enjoy scary movie.. don't watch it okay... kita-kita nie xperlu sound effect tambahan dari monyet-monyet okay)


    Overall, aku kira leh enjoy jugak ah movie nie. It is slightly above the par if we are to compare it with other Malay Ghost movie (jgn compare dengan filem2 luar yer) :)