• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com MGTT

    Friday, February 25, 2011
    Apa itu MGTT?
    MGTT stands for Meal Glucose Tolerance Test atau bahasa senangnya minum air gula.

    Kenapa perlu ujian MGTT?
    Untuk wanita-wanita yang mempunyai risiko diabetes disebabkan berat badan berlebihan semasa mengandung.

    Mengapa diabetes merbahaya untuk para ibu yang mengandung?
    Jika pregnant lady ada diabetes semasa mengandung, ia akan meyebabkan early labor(miscarriage), birth defect atau baby nanti menjadi terlalu besar.

    Dalam 3 ke 4 orang daripada 100 orang wanita mengandung akan mengalami diabetes dipanggil sebagai "gestational diabetes". Gestational diabetes ialah penyakit kencing manis yang berlaku semasa mengandung dan akan hilang selepas melahirkan baby. bagaimanapun, ia akan meningkatkan risiko kita menghidapi diabetes dikemudian hari.

    Antara mereka yang berisiko tinggi mendapat diabetes ini ialah mereka yang mempunyai berat badan berlebihan serta sejarah kesihatan keluarga. "Lucky" me, I am both (overwight and my mom ada diabetes and hypertension), so thats make me one of the high risk individual yang boleh kena penyakit diabetes ini. huhu....Oleh kerana itulah, awal2 lagi dah kena minum air gula. alahai...

    Di sini aku nak cerita pasal first time pengalaman minum air gula. Mr Hubby tersayang sekali lagi mengorbankan masanya utk menemani aku ke Klinik Kesihatan Shah Alam untuk appoinment pukul 8am untuk minum air gula. Kami keluar sangatlah awal kali nie okay. Dalam pukul 730 pagi camtu, kami dah sampai kat klinik. Sampai sana rupanya dah ada orang menunggu time tu.

    Aku terus menuju ke kaunter dan bagitau yang aku perlu buat MGTT test harinie, then nurse suruh amek nombor, kepilkan kat buku merah dan letak buku merah tu atas meja dia. Then duduk jap tunggu dia panggil. Yelah,kalo ikutkan belum start shift dia kot, tak sampai pukul 8am lagi.

    5 minit camtu, dlm kol 750am, nurse dah panggil, bagi buku merah dan tabung uji dan suruh pergi ke bilik darah. Ada la dalam 6-8 orang tengah menunggu time tu. Tapi ambil darah nie cepat jer. lepas ambil darah, terus ke bilik "masakan" nombor 23 untuk minum air gula. Ada seorang attendant lelaki yang menyediakan air gula yang dibancuh dalam gelas besar. So letak je buku merah atas meja dan ambil gelas tu untuk minum air gula. Rasa air gula macam mana? Nama pun air gula, so tiadalah rasa lain melainkan kemanisan semata-mata (sangat-sangat manis okay :p).

    Kesian jugak aku tengok dua orang akak yang kena minum air gula tu. Macam susah je nak telan. Aku okay jer.. tiga kali teguk.. dah selesai.. pastu kena tunggu dua jam untuk ambil darah semula. Attendant lelaki tu tulis pukul 10.11am utk aku kembali ke bilik darah.

    Sementara menunggu, g lepak dalam kereta. Mr Hubby layan tido, aku lak layan movie.. hehekss..

    Dua jam selepas itu, terus pergi ke bilik darah semula, tunggu nama dipanggil. dalam 10minit kemudian, namaku dipanggil untuk ambil darah lagi. Nurse tu bagitao, lepas ambil darah nie dah boleh makan (oh yer.. kena puasa ye daripada pukul 10mlm sebelumnya, xleh makan atau minum) dan boleh balik. Nanti kalo ada apa2 masalah atau result tak okay ke apa, dorang akan call bagitahu.

    Akhirnya, selesai sudah MGTT. Time to get back to office and continue to work (aku amek time off je kali nie, cuti dah banyak pakai).

    Thank you Mr Hubby. Sian dia kena tunggu lama... :)

    www.tips-fb.com Nak Cuti

    Wednesday, February 23, 2011
    Seriously rasa macam nak pergi vacation. Tetiap hari kalau selak surat khabar, mesti mata melilau-lilau carik promotion pakej percutian atau penerbangan. Bessnya kalau dapat g bercuti time nie, tapi nak dapat cuti pun macam susah. Sebabnya, kerja sangat banyak. Pastu asek stumble upon jalan mati jek... set meeting, discussion, paham kejap, pastu bila buat balek, ader je benda yang meng-confuse-kan diri...

    Mana nak pergi bercuti yer...? sebenarnya teringin sangat nak naik kapal. Takdelah kapal mewah sehebat Titanic ke ape... tapi teringin nak naik Star Cruises(Star Cruises pun mahal jugak... tapi memang sgt teringin)...kalau g Phuket dalam RM3000 utk pelayaran 3hari... bile lah boleh menabung utk tabung Vacation nie....

    Hehe... bess kan naik kapal.. tengok laut..seluas-luas alam... romanticnyerrr... tak pergi jauh pun takpe.. nak merasa naik kapal jek :)

    untuk masa terdekat.. hanya mampu dreaming je lah... selagi keje tak siap... huhuhukss..
    :-(

    www.tips-fb.com On Off

    Monday, February 21, 2011
    I don't really feel too good today. Actually last week was better, then on weekend, I could feel like I am a bit weak.

    On 16 Feb, was my second visit to Clinic. The nurse said that I have low count of hemoglobin (the red cell) which mean I have anemia, low blood pressure and I lost 1kg of weight. I do feel a bit dizzy at that time, because I haven't had any meal yet.

    The doctor perscribe me with Iron tablet and advice me to continue to take acid folic (i hate medication, afraid it would effect the baby). I am taking the medication as perscribe, but still I feel my body weak and tired. Is it because of the medication? I wonder...

    This Friday have to go to Clinic again for MGTT. Work to be completed, chasing deadline, tiredness, but on top of everything, I don't really care. I just hope that baby is fine and healthy...

    www.tips-fb.com Time for Milk?

    Friday, February 11, 2011
    Alhamdulillah, I am now 13 weeks pregnant and feeling much better than before. My food selection atleast has widen it range.. that definitely a positive thing. :)



    Well, I was contemplating whether to start taking any milk for pregnant mother. One of my biggest concern is of course whether I can consume it or not and of course, afraid that it would add to my increasing body weight. So I search the internet and decide to give Anmum Materna a go.



    After work today, my dear husband and I went to Carrefour, actually I wanted to go to watson to buy my contact lens solution but end up in Carrefour as I wanted to buy fish and lady's finger to make my "Asam Pedas" for dinner. As we walk pass by the milk section I stop to look at Anmum Materna milk to get some information about it and one of the Dumex promoter came to us and introduce us to Mamil Mama instead. After much comparison (found out that it contain much lesser fat than its competitor which is 8% less than fresh milk), and I am keeping an open mind to hear about it nutrition value (don't wanna be biase or anything), I finally decided to try Mamil Mama (I took the vanilla flavour.. hoping very much that I would like the flavour).



    So coming out of Carrefour, we had this with us :)



    At home, after opening the container, i dip my finger into the powder and suck to taste. To my surprise, it taste very nice... sweet vanilla. I am going to start drinking it tonight and i'll update the taste later. As for now, I do remain very positive that I would love it :)

    edit on 13feb2011: ~definitely loving the taste. Six scoops of milk powder for 1 mug... taste like frsh milk with a hint of vanilla and not so sweet.

    www.tips-fb.com Valentine Day VS Maulidur Rasul

    First of all, I am not going to talk about the history of Valentine but more on my own perspective of current issue. And let me emphasize here that it is not wrong for non-muslim to celebrate Valentine Day as they like, but as for muslim, we do have our own limitation, especially when the celebration itself actually can cause unwanted consequences. It is not because Islam such a conservative and old fashion religion, but it is more on to protect ourself from this consequences that in a way will affect us whole as devoted muslim.

    I too used to celebrate Valentine before this. What we do during Valentine day? We go out on a date, have a romantic dinner, exchange gift, we hold hand, make out and then out of the romantic feeling and love, it was just too easy for us to lose ourself and we end up doing something most of us regret later on (U can guess what I mean). Yes, you know what you are doing, it is not wrong to celebrate Valentine as long you did not do anything wrong with your love one... but what if, suddenly you say its okay because everybody is doing it? You don't what to be accuse of being conventional and not open-minded. You might end-up being the victim of your own consequences. You cannot read the future. Now you say it is imposibble to happen, but if you open a room, just a tiny space for opportunity to squeeze in, even a 0.01% chances, there is still a chance that it could happen. Furthermore, you can't be certain 100% that your love one is really THE ONE you are going to marry, unless until the time you actually get marry of course.

    Everyday in the paper, we can find news about baby being dump, it really breaks my heart. And the research say that most cases (lost of virginity) happen during Valentine and New Year Celebration (how sad!!!) Its look like that our youths nowdays are really sick. Blame it on lack of education, blame the parents, blame the government and soon enough you realize the blame actually falls on you. We are what our choices in life make us. We make bad choices, good choices, stupid choices but whatever choices we make, its not ultimate. we can change, we can ask help, now is a good time to take responsibility of our choices.

    Let all those people argue among themselves whether to celebrate or not celebrate Valentine, whether it going to bring harm or unwanted pregnancy or some people say "come on laa.. no harm done... I know what I am doing", as Muslim, we should know our limitation in socializing, no matter how old fashion or modern we are, we should know what's good for us. The path has been laid bright and clear. We do not need Valentine day to shower our love one with lot of loves, we have many other way, 365days a year to show it :)

    Furthermore, our beloved Prophet Muhammad SAW birthday is coming up. That is much more excited to be waiting for and to be celebrated.

    "Let love and be loved every seconds, minutes, hours and days"

    www.tips-fb.com Aiyah.. Auntie...

    Aiyah..auntie..
    u work in office or wet market meh..
    why need talk so loud-loud one..
    your customer deaf one meh...


    Aiyah... auntie..
    u think ur voice like angel one meh..
    what I hear more like an old cranky engine one..
    need to torture me with your noise everyday meh...

    Aiyah.. auntie..
    don't u know I am so fed-up of you...
    Aiyaaaah... stupid inconsiderate auntie..


    www.tips-fb.com Cerita Balik Kampung

    Tuesday, February 08, 2011
    Cuti CNY selama 4 hari dimanfaatkan sepenuhnya untuk balik kampung. Jenguk menjengah ke blog kawan2 lain..semuanya cite pasal cuti CNY kan.. dan ramai balik kampung.. tak kurang jugak yang gie jenjalan.. dan menceritakan perihal seksanyee lah stuck dlm jem.

    Bagi aku dan suami, kami bergerak balik dari rumah Kajang (in law house) pada pukul 8pagi (konon2 nak gerak kol 6 pagi.. hehe..tapi biasalah.. tung tang tung tang... dah kol 8 pagi). Perjalanan boleh dikatakan lancar, walau terstuck juga la dalam jam.. perjalanan yang biasanya amek masa 5 jam je, dah makan masa 7 jam..biasala kan time peak macam nie...

    Sampai exit Kuala Kangsar, Mr Hubby dah tensen ngn jam, so kami amek jalan dalam jer.. dari Kuala Kangsar-> Grik-> Baling. Perut time tuh dah bernyanyi2, so masa kat Grik kami berhenti makan kat gerai kampung tepi jalan. Alhamdulillah, sedap dan kenyang sudah. Dalam pukul 3.30ptg gitu, kami pun sampai ke rumah.

    Esoknya, semua kakak2 dan adik2 ku balik. 1st time setelah sekian lama keenam-enam adik beradik kami berkumpul skali.. kalo tak mesti ada satu, dua MIA.. Jumaat tu memang dihabiskan untuk membeli barangan hantaran dan membuat gubahan hantaran sama2. Hehe.. menjadik juga ah... tengah hari tu mak masak Sayur Keladi, Sambal terung belanda, ada ikan pekasam, sambal tempoyak.. memang sangat berselera.. sayur keladi tu memang tak cukup.. xpuas aku makan.. huhu..


    Lauk masakan mak yang simple tapi sangat best :)

    Sabtu plak rombongan g meminang untuk adikku Sabri. Sebelum pergi (sebab majlisnya petang), kami singgah majlis kenduri dan akad nikah sepupu Mr Hubby (rombongan orang2 Kajang semua ada sekali) di Sama Gagah, Permatang Pauh. Majlisnya memang simple jek..tapi alhamdulillah..lauk kenduri memang best. bagi aku yang asyik tak berselera makan, bila dapat benda yang dapat aku makan...sangatlah happy rasa jiwa raga ini :p

    Hasil kreativiti MrHubby, Kak Kinah, Kak Suhaini and Me (^^)

    Dari kenduri, kami bergerak ke Parit Buntar untuk join rombongan meminang adikku pula. Kami dijamu mee rebus dan kuih muih pada majlis tu. Nasib baik perut dah kenyang sebab aku tak boleh nak makan mee rebus tu... aku "bantai" makan tembikai jer. Ada tapai pulak tu.. aduh..dugaan sebab aku memang suka makan tapai..tapi tapai is a No-No okay untuk ibu mengandung... jgn nak cari pasal.

    Rombongan Meminang



    Mee Rebus

    My Bro Tunang with my Family

    Dah selesai apalagi, jom baleekk!!

    Selesai semua, kami bergerak kembali ke Kupang. Malam tu kami gerak g rumah kakak aku plak kat Kg Selamat, sebab nak tidur sana ja. Senang nak gerak awal pagi esoknya, di mana kami berjaya memulakan perjalanan seawal jam 5.15pagi. Alhamdulillah, selamat daripada menempuh jam yang berjam2.. Kami selamat tiba di Kota Kemuning pada pukul 10pagi.

    www.tips-fb.com Bunny Funny Rabbity Rabbit Year

    Tuesday, February 01, 2011
    Lagi dua hari nak CNY dan lagi dua hari jugaklah aku akan berangkat kembali ke kampung halaman di Kedah. Lamanya xbalik, last time balik haritu pun masa cuti raya haji, bulan November tahun lepas. Kira-kira 3 bulan jugak la tak balik kampung... Miss nyer kat kampung. Balik nie mesti nak amek kesempatan p berjalan2 atau berpiknik.

    Perjalanan ke tempat keje hari nie agak bess, sebab bilangan kenderaan yang sentiasa memenuhi jalan raya kian berkurangan. Rasa-rasa esok mesti lagik best sebab makin ramai orang amek cuti. Biasalah kan, nama 1Malaysia, so tak kisah la cuti sempena perayaan bangsa apa, mesti semua excited (pasal cuti panjang.. hohoho...)

    Balik kampung kali nie, adikku Sabri akan melangsungkan pertunangannya. So aku pun excited gak la nak join rombongan pertunangan itu. Pejam celik pejam celik, cepat betul adik2ku membesar, dulu salu memboncengku untuk pegi ke sekolah, skang aku plak membonceng motosikal dia... hehehe... xlama lagi nak jadik suami orang dah.. cepat betul masa berlalu.

    Salah satu lagi perkara best, sebelum ini kalau balik kampung, rata-rata aku dihujani oleh soalan bila nak dapat anak.. alhamdulillah kali nie aku dah ada jawapannya dah.. hahaha... padan muka dorang xleh sibuk2 dah :p

    Untuk menghabisi entry kali ini, aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru Arnab kepada semua bangsa Cina yang menyambutnya.