• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com end of earth year

    Wednesday, December 28, 2011


    pejam mata, buka mata, pejam lama sket, pejam lagi...pejam lagi, buka mata... oh sudah nak habes rupanya taun nie. Tinggal tak sampai 4 hari ja lagi (3hari lebih sket..hehee)...

    Kalau ikut Mayan Calendar dan cerita 2012, tahun depan kiamat la dunia nie.. hehee... mana ada.. soal akhir dunia nie hanya maha pencipta yang tahu, sebagai manusia yang sangat naif nie, kita hanya boleh prepare je... manatao..ntah2 esok dah kiamat...

    Dah nak end nie macam nak re-cap ja apa terjadi sepanjang 2011 nie.. nak cuba try ingat balik nie...

    1)Resolusi nak jaga kandungan baik-baik dan jadi seorang ibu yang baik sebab masa dah masuk tahun 2011, aku dah 2bulan mengandung
    2) Majlis Pertunangan adikku sabri tanggal 5Feb2011
    3) Majlis Perkahwinan adik iparku, Asmah pada 13March2011
    4) March 2011, dapat tahu kandunganku menghidap Multicystic Dysplastic Kidney
    5) 4April2011, 10.10pm, aku melahirkan baby Firdaus melalui induction ubat. He was a stillborn.
    6) 22-25April2011, Mr Hubby and I pergi bercuti ke Tioman untuk menenangkan fikiran
    7) 5June2011, Majlis Perkahwinan adikku sabri
    8) 24August2011, pregnancy test come out positive. I'm pregnant again!!
    9) 6-26Sept2011, Mr Hubby went Offshore to T'ganu
    10) 27Sept2011, 1st visit to clinic to confirm pregnancy (dating scan @7W2D)
    11) 20October2011 - Detail Scan to screen for Down Syndrom risk at UMRA
    12) 23-25Oct2011, percutian ke Cameron Highland bersama Mr Hubby
    13) 28October2011, Spansion announce to close down KL Facilities in December 2011
    14 14November2011, My car was broken-in and my laptop, camera, pendrive was stolen
    12) 1Dec2011 - My SIL lahirkan baby Adam
    13) 23Dec2011- Anomaly Scan for baby. Found out baby gender :)

    hehee... itu saja yang ingat (hahaa..tu pun sebab ada tulis dalam organizer).. lain2 event tu, kalo ingat nanti boleh la update kat sini.

    Maka inilah entry penamat bagi tahun 2011. Semoga tahun 2012 nanti menjadi tahun yang lebih cemerlang lagi. Perkara yang dinanti tahun 2012 nanti:-

    1) Move out from Shah Alam
    2) Find a new job (probably start in July/August
    3) Selamat melahirkan baby in early May nanti :)

    www.tips-fb.com Anomaly Scan aka Detail Scan

    Tuesday, December 27, 2011


    Last Friday, was our appoinment to check for any abnormalities with baby, and finding out the gender as a bonus. I was very excited, not to mention was very-very anxious and nervous.

    Straight away after work, Mr Hubby come to fetch me, and we arrived around 7.15pm, just in time as the appoinment is at 7.30pm.

    However, my excitement was short live as I was dissapointed with the sonographer, who seem too serious, (not friendly, no smiling) and she just point here and there, and when we asked question, she seem bothered and relucted to answer us :(

    I am still happy tho, because currently everything seem normal, even the kidney and the amniotic fluid looks normal. The sonographer keep on repeating that even it seem normal, I need to re-scan again because we might missed some other problem. I understand that, but for her to keep repeating it, not only make me feel stupid, but it also tend to make me worry. What I want to know if the current growth, I know the possiblity that anything can go wrong along the way, but still, doesn't she understand my concerns. Why she need to make me more worry when everything right now is proved to be fine.

    Okay, just let put that aside (I would never wanted her to be my sonographer ever again!!!), thank to Allah that baby is growing normal and heatlhy. And for my next detail scan, I have to ensure not to be perform by her, or maybe do it some where else.

    To add to my dissapoinment, when I went home, and inserted the CD to see the image, it was BLANK!!! yes, she gave me a BLANK CD!!!! Sorry to say but I am really not happy with the service. How could they let somebody like her perform the scan, it is not a government clinic, its a PRIVATE!!! and I PAID for the service!!

    Just hope my next visit would be more pleasant. really2 glad the baby healthy!!! :)

    BTW, we got to see the gender as well... just as we expected!! :)

    www.tips-fb.com Spansion Last Day Phase 1

    Friday, December 23, 2011


    Akhirnya harinie datang jugak. Hari di mana majority staff Spansion perlu datang keja. Pasnie... bye..bye..bye...

    Sedih.. everybody take2 pictures. Hanya tu la nanti bekalan memori dan kenangan di masa hadapan. Ingat ke boleh la keja lama di sapnsion kan, tapi life goes on.

    Sekejap lagi pukul 4.30petang ader farewell party untuk semua staff office. Yang shift punyer turn, dah selesai sudah. Ahhh... pasti syahdu-shahdan je nanti. Eventho baru setahun lebey kat sini ... dan tak sempat nak kenal semua orang... ooo... sayu..sayu...

    But beside that, aku still rasa sedikit excited. Bukan excited sebab semua orang dah nak pergi, nanti tinggal je lah beberapa kerat ja staff nak melakukan tugasan terakhir sebelum Spansion officially tak wujud lagi di Shah Alam ini...siyes sunyi nanti... tapi aku excited sebab harinie adalah hari yang dinanti untuk detail scan...

    Semuga semuanya berjalan lancar... neves gilerrr!!! and harap2 boleh tahu gender baby jugak (br boleh start shopping for baby clothes!!


    www.tips-fb.com Appoinment

    Friday, December 16, 2011


    Yay! Dah berjaya dapatkan appoinment untuk buat 3D scan kat Vision College. Lambat lagi, bulan february nanti, sebab 3D scan kalo buat dlm WW26-WW30 baru dapat imej yang cantik. Saja je set appoinment awal2 sebab orang cakap kat situ selalu penuh jer jadual dia, sebab murah (RM90) dan service nyer bagus. Gambar pun banyak diorang bagi.

    Vision College nie lokasinya kat Kelana Jaya. Aku tahu pasal college nie pun masa buat detail scan kat klinik kesihatan hari tu... dan dia ada offer buat FOC detail scan kat vision college juga.. tp memandangkan tak boleh nak amek cuti buat sementara waktu nie and detail scan is more because of fetal health concerns, so better let the expert do it. So detail scan proceed kat UMRA je.. sebab hari tu baby firdaus nyer complication pun didetect oleh sonographer kat UMRA. So I have much more faith with them.

    Exact date untuk 3D Scan appoinment adalah 3 February 2012. Ahh.. lambat lagi... tak sabar rasanya... pas nie boleh la masukkan gambar tu dalam scrap book baby.. :)


    www.tips-fb.com Happy 2nd Anniversary!!!

    Tuesday, December 13, 2011


    Alhamdulillah, mommy n daddy dah 2 tahun bergelar suami isteri. Dalam masa 2 tahun nie, banyak juga dugaan yang mendatang. Pahit manis kehidupan... tak lari jugak dari gaduh kecik2, sampai gaduh besar2... tapi semuanya hanya mematangkan fikiran, dan merapatkan lagi hubungan suami isteri. Kalau tak bergaduh, macam mana nak berbaik kan.. hehee...

    Malangnya, Sabtu tu daddy kena food poisoning... kesian daddy, seharian muntah2 dan cherry-berry... mommy pun hanya masakkan bubur nasi untuk daddy, perut tengah sakit, nak makan apa pun tak best kan... but on Sunday, daddy feels a bit better so we went to ikea, keluar pun dah tengah hari. Ramainya orang... sedangkan takde pun sales kat ikea tuh... and mommy really hates crowded places. We end up buying nothing, cuma Jalan-jalan cari makan... hehe... dah lama tak makan kat Thai Express The Curve tu... makanannyer.. okay lah, the green curry was a bit overcooked, and the SomTam have too much garlic and peanut to my liking...

    Anyway, enough about that. What we do during the anniversary day... hehe, mommy manage to persuade daddy to go to zoo... lamanya tak pergi zoo... Kami sampai dalam pukul 10.30pg. Just in time untuk Animal Show @11am. Pertunjukan Singa Laut, Binturong, Burung Kakak Tua... menarik jugak sebab the animals so cute. Then, berjalan pusing2 sampai kaki mommy cramp. Penat betul.

    so lastly... setelah yakin dah habis pusing satu zoo, mommy and daddy go get the tram ticket. Sesajer nak pusing satu round lagi sebelum balik. Harga tiket RM3 sorang. mahal jugak. Seingat mommy, dolu last time pergi (sebelum berkahwin ngn daddy), tram tu naik free je. Tak pelah, mahal kan nak maintain haiwan2 dalam tu. Yang tak bestnyer, haiwan2 kat situ pun macam dah kurang. Zoo Melaka lebih menarik kot sebab haiwan nya lagi banyak kan.

    Mommy and Daddy headed back to the car @4.30pm. Lamakan kitorang jalan2 kat zoo. Bukan selalu datang, so kena make sure cover semua...walaupun mommy feet really is killing me.

    Oh ya, the best present we had for the anniversary... sebenarnya, on that Saturday night, baby was kicking quite hard. To mommy surprise... mommy could feel baby kicking when put mommy hand on tummy. Mommy quickly ask daddy to feel it to. Amazing!!!! Rasa seronok sangat sebab before this hanya rasa baby kick gently inside, never got to feel that hard kick like that night. Mommy just can't stop laughing because feel so happy. Surely the best present for mommy and daddy and we are so excited and happy.

    Mommy doakan semoga Allah sentiasa merahmati famili kecil kita dengan penuh rasa kasih-sayang, saling menghormati dan melengkapi satu sama lain. :)


    www.tips-fb.com 3Day-Weekend again

    Friday, December 09, 2011


    Kurang lebey satu jam lagi maka tamatlah sessi bekerja bagi minggu ini. Because the Selangor Sultan Birthday falls on Sunday, so on Monday (12/12/11), Selangor dapatlah public holiday. What makes it great, mestilah, hari Isnin itu adalah Wedding Anniversary ke-2 bagi aku dan Mr Hubby (bessnyer cuti on anniversary). Cepatnyer masa berlalu...rasa macam baru semalam kawin (hehe..ngadenyer ayat!!)

    Apa yang penat memikir... how to make our second anniversary meaningful. Yalah, inilah masa dapat green-light nak romantik lebih2 sket kan... (bukan hari2 ke mmg mengade nak romantik lebih2 :p)...

    If our dear unborn son, Ahmad Firdaus survive the tragic ordeal, mesti sekarang dia dah berusia 4 bulan... dan pastinyer would be great having a son celebrating our anniversary... but God Most Merciful, baby Firdaus dah pastinye masuk syurga... hati ibu mana tak happy bile tahu anak nyer jadi penghuni syurga kan :) dan dengan rahmat Allah juga, kandungan ku pun dah masuk 5 bulan... Alhamdulillah.. semoga selamat dan dipermudahkan hingga ke akhirnya..

    Okay back to anniversary planning... so pilihannya samada nak masak and have romantic dinner at home atau makan luar di restoren dalam suasana romantik... atau set a picnic basket and went off to some place quiet and serene to spend time together... atau jalan2 pusing KL, pergi taman ke, zoo ke, atau museum ke... ataupun tengok movie, karaoke, main pool... shopping boleh masuk dlm list jugak ke... ataupun buat semuanya sekali... hahahaaa...

    entahlah..undecided lagi.. harap2 mr hubby ader idea yg lebih bess kan.. :)

    p/s: to mr hubby, thank you for two wonderful years of being such a faithful, loving, caring, and understanding husband. you are the best... and I wanna spend today, tomorrow and forever more with you by my side.



    www.tips-fb.com Nak Poyos Sebentar...

    Wednesday, December 07, 2011


    Honestly, today is really makan2 day... Rasa macam semua makanan sedhap sesangat(squid, prawn, chicken, fish)... tambah sedhap sebab bos belanja kan.. makan free.... hahahaa...suka...

    Terfikir juga, naper sekarang macam byk makan ye... then kalo cuba control( sebab nk control blood sugar), mesti badan rasa lemah... lapar sangat... susah jugak.. badan minta makanan, otak bilang ngak boleh sih...

    Then terfikir... oh my growing belly, it must have everything to do with my growing belly. Seriusly, when most of the clothes no longer fit, and u r having trouble sitting properly because ur belly gets in the way... I am pretty much happy actually.. to see my belly getting bigger and bigger... seriously, no word can describe the excitement... Can I say that the growing belly is an indication that my baby is growing big and healthy?

    Semalam malam first guna fetal doppler, excitednyer dengar baby nyer heartbeat, eventho bunyi dia agak faint.. and kejap2 hilang... I know my baby is in there... Seronoknya jadi perempuan, dapat merasai pengalaman macam nie.

    Sekarang really2 can't wait for my next detail scan. Semoga Allah sentiasa memelihara kesihatan baby dan melindunginya dari sebarang penyakit. Amin.

    www.tips-fb.com Tekanan Darah (Blood Pressure) - How To

    Monday, December 05, 2011



    Perkara yang patut kita tahu jika nak ambil tekanan darah (BP) sendiri.

    1) Nak ambil tangan mana, kiri atau kanan ye?
    - Kedua-dua tangan kita boleh memberi bacaaan yang berbeza ketika kita mengambil bacaan. Untuk tentukan tangan mana yang perlu digunakan, pada mulanya kita perlu mengambil bacaan dari kedua-dua belah tangan. Selepas itu, pastikan, tangan mana yang memberi bacaan lebih tinggi. Untuk bacaan seterusnya, sentiasalah gunakan tangan yang memberi bacaan lebih tinggi tadi. Jika perbezaan antara kedua belah tangan adalah melebihi 20mmHg systolic (bacaan atas/top number) ataupun melebihi 10mmHg diastolic (bacaan bawah/ bottom number), segeralah merujuk kepada doktor mengenai bacaan anda.


    2) Bagaimana nak ambil bacaan?
    - pakai baju lengan pendek atau mempunyai lengan baju yang longgar yang boleh disenteng dengan selesa
    - sebelum mengambil bacaan, berehatlah selama 5 minit. Seeloknya duduk di kerusi yang bermeja, dalam suasana tenang dan merehatkan lengan di atas permukaan meja yang rata. Pastikan "cuff" di lengan anda sama aras dengan bahagian jantung. pastikan lengan dalam keadaan relax dan tidak tegang
    -cuff dendaklah dipasang rapat tetapi tidak terlalu ketat (pastikan kita boleh memasukkan dua jari diantara cuff dan kulit)
    - semasa bacaan diambil, jangan bergerak atau bercakap.
    - ambil dua atau tiga bacaan berasingan selang 2 minit. Jika anda mengambil dua bacaan, pedulikan bacaan pertama, dan hanya mengambil kira bacaan kedua. Jika anda mengambil tiga bacaan, pedulikan bacaan pertama, kemudian kira purata bacaan kedua dan ketiga sebagai bacaan BP anda.


    3) Berapakah bacaan normal bagi saya?
    - target bagi pesakit tekanan darah tinggi adalah mengurangkan bacaan. Jika diukur di klinik oleh nurse atau doctor, bacaannya mestilah dibawah 140/85mmHg. Jika di rumah, dimana anda lebih relax, bacaan sepatutnya di bawah 130/80mmHg. Kadang-kala bacaan ini sukar dicapai dan doctor anda mungkin meletakkan target berbeza untuk anda.


    4) Apakah faktor yang boleh mempengaruhi bacaan BP saya?
    - Antara faktor sementara yang menyebabkana tekanan darah naik ialah senaman, mengambil minuman beralkohol, merokok, pundi kencing penuh, bercakap, gelisah, gembira, dalam kesakitan dan banyak lagi. Adalah dinasihatkan untuk merekodkan aktiviti yang anda lakukan sebelum mengambil bacaan sebagai rujukan untuk doktor anda


    Untuk informasi lebih lanjut, boleh klik disini


    www.tips-fb.com Health Gadget



    Ada masanya, mesti kite tertanya-tanyakan... tubuh kita nie betul2 sihat ke? Takut sebenarnya bila dengar cerita yang orang seawal 30-an dah boleh kena serangan jantung, dan yang paling menakutkan, bile kite tak tahupun kita ada sakit tu, bile dah tahu, dah sampai tahap kronik pun.. yelah... siapa yang betul2 pergi jumpe doktor saja2 untuk buat medical check-up kan... kite jumpe doktor pun bila kita dah tak tahan sakit tu.. takat pening, migrain sikit2, selalu ambil panadol, takpun ponstan je.. doktor pun tiap kali kiter pegi atas sebab kecil2 nie, dia check kite nak tak nak je (dh la bayar duit konsultasinyer), bile minta MC, boleh la pulak buat muka yg seolah-olah menuduh kita nie saje2 buat sakit nak dapatkan MC (dh pernah kena nie, last2 terpaksa ambil unpaid leave sebab betul2 sakit, tp doktor takmau jugak bagi MC)

    Anyway, disebabkan faktor-faktor ingin memonitor kesihatan sendiri (almaklumlah, usia pun makin meningkat, lifestyle lak memang laaa sangat tidak sihat..xder perkataan exercise pun dalam kamus harian), dan kebetulan ada PWP offer kat Guardian, so akhirnya Mr Hubby and I beli juga Blood Pressure Monitor (niat nak beli Omron, tapi dah Guardian punya murah giler... jadi laa..). Disebabkan ia barangan PWP, harganya cuma RM99.

    (Yay!! dah ada BP monitor... hehe..so Mr Hubby, please watch out ur BP... bahaya kalau tinggi sangat ye)

    Dan untuk my GDM condition, memang dah beli Glukometer, AccuCheck Performa pada pregnancy lepas. So tak perlulah nak ulang-alik kena ke KK buat BSP test setiap minggu. Sorry la ye Doc, keje saya nie tak boleh selalu ambil cuti, terpaksa la monitor sendiri and gi private je untuk check up sekarang.

    Oh ye, hari ni juga aku purchase (online) Fetal Doppler, mungkin esok dah sampai (excitednyerr!!). Fetal Doppler nie gunanya untuk dengar heart beat baby dalam perut nie, juga boleh baca berapa bacaan pulse dia. If baby distress, bacaan terlalu tinggi or rendah, tak payah tunggu next appoinment doktor, boleh terus jumpa doktor untuk elak kejadian yang tak diingini. Kita hanya berusaha sehabis baik untuk pantau dan jaga kesihatan baby, yang lain, terserah kepada Allah. Lepas dh berusaha, of course la kena panjatkan doa pada Pencipta kita, semoga semuanya sihat dan selamat. :) Boleh baca pasal Fetal Doppler disini --> FETAL DOPPLER


    So, lepas nie, nak beli apa pula... :p

    www.tips-fb.com Vision Scan @ KK

    Tuesday, November 29, 2011


    Alhamdulillah, baby sekarang dah masuk WW18. Hari ni kite g check up kat klinik kesihatan. Lama betul, dari pukul 7.30am sampailah kembali ke kereta pukul 12.30pm.

    Hari ni juga patutnya mommy dh kena buat BSP, tp dah ader appoinment check perut, then buat Vision Scan lagi, kalau nak buat BSP lagi.. ahh..penatnyer nak berkampung kat klinik tu.

    Tadi check semuanya nampak normal. Lega hati mommy bile doktor kate baby okay je semua. Tapi biasalah, mommy kena tegur sebab tak buat BSP hari nie, terus bagi appoinment untuk buat BSP esoknya. Penatnye memikir nak menunggu kat klinik tu, tambahan pula, BSP ni memang asek nak kena tunggu selama dua jam untuk setiap test, lepas makan...

    Okay cerita pasal vision scan pulak. Tunggu lama biasala kan, tapi semasa scan pun sangat lama... mommy raser ade la lebih satu jam sonographer tu scan baby. Mommy pun sampai dah tertido kat situ.. hehee.. Kata sonographer, baby ni active sangat, asyik bergerak2 je, so sangat susah ambil measurement. Kesian baby, mesti baby gerak2 sebab lapar kan, hehe... sebab waktu tu mommy pun lapar, tak sempat breakfast, pastu dah masuk time lunch pun... confirm lapar... nasib baik bawa air kosong, so teguk air je, habis satu botol air...

    Yang agak melegakan hati mommy, bila sonographer kata no abnormalities detected... meaning semua organ-organ baby (kidney, bladder, heart, femur, ulna & etc), kedudukan uri dan baby position, saiz dan bentuk semuanya nampak normal. Heart rate dalam 146bpm. Dalam erti kata lain, alhamdulillah, syukur ya Allah sebab baby dalam keadaan sihat2 sahaja. Still, nanti kita akan check up on baby lagi week20, tak tahu lah nak buat detail scan kat private yang bayar rm100-rm120, ke nak ke vision colleage je which is FOC, kena tengok masa la camner.. kalo tak dapat nak manage masa, kite ke private je, laeipun mommy dah buat appoinment on 26 Dec nanti.

    Esok kena ke klinik lagi... tak apelah, untuk baby.. walaupun terpaksa kena ambil unpaid leave esok sebab mommynyer leave dah tinggal zero... huhuhu...

    As long as baby is fine and healthy, everything else doesn't matter much. Love you baby darling!!!

    www.tips-fb.com Mari Tambah Vocab :)

    Friday, November 25, 2011


    ESPOUSED

    Synonym :- take up, adopt, support, back, advocate, promote, champion
    Antonym :- oppose

    ESPOUSED VALUE

    Definition:-
    Corporate values and morals important to an organization. Espoused values contribute to the development of normal standards of the organization for how it conducts business now and in the future

    ESPOUSED VALUE vs ENACTED VALUE
    Espoused values stated values and norms preferred by organization meanwhile enacted values are norms that are exhibited by employees

    www.tips-fb.com Minum Air

    Wednesday, November 23, 2011


    Percaya atau tak, antara perkara penting yang agak susah buat aku adalah untuk minum air. Mana taknya... aku mampu bertahan seharian hanya dengan meminum segelas air saja. Bulan puasa pun tidak begitu payah bagiku sebab selalunya aku jarang merasa dahaga (kalau dahaga pun selalu dapat je tahan sebab dh biasa tidak minum).

    Pernah juga aku kena demam panas yakni suhu melebihi 39C, gara-gara mengambil ubat yang memerlukan aku minum banyak air, tapi aku biarkan je... suhu badan pun naiklah. So apabila doktor menyarankan aku untuk minum air antara 1.5liter ke 2liter sehari, memang ini suatu tugas yang berat.

    Untuk tingkatkan semangat agar aku lebih berusaha mendapatkan jumlah liter air yang disarankan, aku membawa botol mineral 1.5liter ke office dan misi ku setiap hari adalah untuk mengosongkannya (kadang2 gagal jugak, tinggal 1/2 atau 1/3 lagi but I try my best). Mr Hubby pun selalu bagi semangat dan berpesan... minum air... minum air... hehe.. yalah darling...

    Aku ada juga mencari di internet, sebab mengapa aku memerlukan jumlah air sebegitu dan kesannya jika aku tak ambil benda nie seriously. Apabila dah faham kenapa dan mengapa kena buat macam tu, semangat makin berkobar... yalah... untuk kesihatan baby kan, so no kompromi... kalau babitkan aku je.. hehe..keje nak mengelat ja lah...

    Conclusion, I must teach myself to love water and consume water volunteerly and making it a habit. :)

    www.tips-fb.com My Year End Luck

    Wednesday, November 16, 2011



    Actually, it is not really of a luck, but more to misfortune. Each year end, I always had a misfortune. May it be car accident or my car tyre being stolen. This time, it was my car being broken in and they stole my laptop bag, along with the company laptop, my digital camera, usb broadband, handphone, pendrives and my loose change purse. Not to mention, all my documents and pictures (which is priceless) in the laptop. And they spoil my car lock as well.

    Yes, a split second decision and a 10 minutes stupidity. Normally, I won't leave my laptop bag in the car, but on 14/11/2011, 5.30pm, in Econsave Kota Kemuning, I decided to leave it because I would only be fast as I only want to buy some prawn to cook for dinner. Reason, because it gonna be quick, it's still early, 5.30pm and usually a lot of people, I park at the front side of Econsave and I hide my laptop bag under the carseat. All that doesn't prevent this misfortune happening, as if they already know I have laptop in the car (I am a frequent visitor to Econsave, maybe they have seen or aim me before :(

    Yes, it is stupid. Now it was never really safe anywhere, even in broad day light or with a lot of people. I should have KNOWN BETTER... What done is done... My total estimation lost is RM6k and I need to repay for the company laptop, which is less than 1-year-old, and the secureID Device which cost around rm300. (there goes my bonus, and my severance package payment)

    One thing I can say about this experience is, the police was really helpful, last time I remember accompanying my friend for police report and that's it, no follow up or what ever, but after I lodge a police report, I was directed to Section 9 Police Station to see the Sergeant who's gonna handle my case as they have open the case for investigation. My statement was recorded and I was also given the contact and need to provide them the laptop serial number, just in case...

    I never hope of getting my things back, but it surely would bring me great satisfaction if the criminal are caught. There are too many bad and evil people nowadays. Before they burned in hell, I do hope they would suffer a lot of pain and misery and pay for what they've done in this life as well.


    www.tips-fb.com Materialistik

    Monday, November 14, 2011
    Semalam, masa mr hubby and I dalam keta, tetiba je kuar topik nie... pasal kenapa budak sekarang, kecik2 pun dah perlukan duit yang banyak? Biasalah ada generation gap kan, so we compared dengan zaman kitorang dulu.

    Dulu-dulu, mak bagi duit sekolah masa sekolah rendah rm0.50 je. Sebab bila makan kat kantin, beli nasi/ laksa rm0.30, air sirap/ kordial apa2 perasala rm0.20. Bukan sekadar sebab duit dolu lebih besar, sekarang mana nak dapat laksa atau nasi lemak sepinggan rm0.30 kan... tapi kalo naik harga pun xbeza sangat rasanye... yang beza adalah portion. Dolu ada la tiga empat urat laksa untuk rm0.30 tu, tapi xkisah, makan jer. Then nasi lemak dengan telur yang dipotong spuluh(hehe..yeker), tapi mmg kecik benarla.. ikan bilis dua tiga ekor dan sambal, okay rm0.30. okay la... kalo nak beli gula-gula pun sebiji lima sen, so rm0.10 dapat la dua biji. Aiskrim coklat vanila kegemaran aku dulu rm0.40. Aiskrim Cornetto dah dianggap cam luxury item dah sebab mahal.

    Kalo mintak duit kat mak pun sebab nak beli keropok atau gula-gula. Xpun pergi makan laksa kat gerai PakLong... dalam RM2.00 dah cukup... Laksa sepinggan harga rm1.00 je. Barang lain mungkin nak beli alatan sekolah, pemadam rm0.10, pensel rm0.20... benda2 macam tu lah... then baju t-shirt yang sehelai rm5-rm10.

    Sekarang, selain bebudak mintak duit nak hang out dengan kawan2 kat paling lekeh pun KFC la kan... then nak tengok movie lagi, karoeke jamban la... oh yer.. xlupa jugak duit untuk beli top up handphone utk bergayut ngan awek (dolu pakai fix line jer, xleh gayut lama2, kang mak check bil tinggi, konfem kena rotan, dulu2kan mana ada handphone)... nak duit mintak jer... sekali mintak mesti rm10 ke atas (rm10 standard org susah la kan)... so tak terkejutla... kalo budak usia 12tahun dah pecah rumah, jadik pencuri, gangster, kaki buli, pemeras ugut... sebab kecik2 dah banyak pula keperluan yang menginginkan duit. Kita dulu xpeduli sangat benda tu semua. Kalo ayah dan mak ada duit lebih, diorang bawa la kita jalan-jalan dan makan-makan, kalo tak, tak ade la jawabnyer.. xder nak demand2 kan.

    Dolu masa darjah 2, aku kena tampar dengan cikgu dihadapan kelas... malu sangat dengan kawan2. Rasa marah sangat dengan cikgu, balik beritahu ayah, siap kena marah balik sebab bagi cikgu marah, kalo sekarang mesti jadik kes polis sebab cikgu dera pelajar...

    Entah la... banyak bezanya, dolu kalo budak2 berkumpul mesti bermain kejar2 atau masak-masak, sekarang setiap orang dengan handphone tak pun ipad, xpun psp ditangan. Macam dah xkisah nak bersosial secara in-person... nak bersosial pun dalam facebook, takpun twitter... Parent pun nak diamkan anak senang je.. kasik je main handphone, iphone, ipad dan apa2 gadget la.. bila anak dah leka... diam lah mereka... Ada baik dan ada buruknya, tapi macam tak betul pula bila tengok, di restaurant.. makan ramai2 satu keluarga tapi masing2 sibuk belek iphone atau ipad... macam tak kena je.. bukan masa tu lagi sesuai kita berborak2 dengan ahli keluarga?

    Memang dunia sekarang tanpa sempadan, tapi sempadankanlah diri kita ikut akal, ilmu, iman, dan juga berdasarkan sempadan agama. Jangan lihat siapa yang nasihatkan kita, tapi dengar intipati nasihat tu, kalo ada betulnya..tak salah kita ikut kan...

    Hehe.. konten bercampur baur... itulah.. hanya menulis ikut suka ja.. apa saja yang terlintas di kepala.. :p

    www.tips-fb.com Hari Raya Korban

    Wednesday, November 09, 2011


    Alhamdulillah, Ahad lepas dapat juga kita meraikan hari raya aidiladha. kali nie beraya di Kajang, rumah mertua. dan kat rumah mertua ada buat korban.

    Lepas sembahyang raya, kami semua pergi beraya rumah nenek di Kajang, kemudian singgah di rumah bapa saudara Mr Hubby, Pak Mad. Hampir semua orang ada di situ sebab moyang, nenek, bapa dan ibu saudara dari Johor semua turun situ, almaklumla, esoknya Pak Mad ada buat kenduri, sempena rumah barunya. Cantik Pak Mad renovate rumah. Nampak besar dan selesa.

    So lepas beraya di rumah Pak Mad, kami kembali ke rumah my MIL untuk persiapan korban. Lembunya dari semalam dah sampai, muka dia cool je, maybe dah tau nak dikorbankan kerana Allah, alhamdulillah, lembunya xder buat perangai sangat. :D

    First time aku tengok orang sembelih lembu, dah lama teringin nak tengok, tapi selalunya korban buat di masjid, dan seperti biasa kalau di kampung asyik sibuk di dapur dan layan tetamu, tak sempat nak ke masjid nak tengok pun. Memang excited jugak la.

    Dalam keseronokkan nak tengok lembu dikorbankan, aku terlupa. Aku terlupa yang aku dah mengajak mak (mak dan ayah tiri bersama dengan adikku dan isteri nya ke Melaka pada hari Jumaat tu) untuk singgah Kajang dalam perjalanan balik dari Melaka hari Ahad tu. Masuk saja ke bilik untuk solat Asar, aku tengok di telefon ada 6 misscall. Semua dari mak. Panggilan terakhir pukul 4.16ptg. Aku tengok jam di hadphone sudah pukul 5.09ptg. Ya Allah, mesti dorang telefon sebab nak datang. Hati dah rasa bersalah sebab terlupa bawa handphone bersama... rasa terkilan juga sebab tak dapat jumpa mak dan adikku. Mak dah bawakan sayur keladi yang aku pesan sebelum mak pergi Melaka dan pulut untuk aku.

    Aku call mak balik tapi mak dah berada di sungai buluh. Ada nada kekesalan dan marah sebab aku tak menjawab panggilan sedangkan mereka dah bersungguh-sungguh nak datang. Adikku pula tak teringat jalan nak ke rumah MIL ku. Aku rasa bersalah sangat. Macam mana aku boleh terlupa langsung. Mungkin sebab kesibukan dan rasa excited sangat nak tengok orang sembelih lembu.

    Malam tu aku telefon lagi. Mak macam dah okay. Alhamdulillah, harap mak tak marah lagi. Minta maaf ya mak, memang tak disengajakan. Aku sendiri harap sangat mak dapat singgah di Kajang sebelum pulang ke Kedah.

    Itulah, memang kita tak boleh seronok sangat, sebab nanti kita terlupa sesuatu yang penting. Ini memang patut dijadikan peringatan dan pengajaran untuk diriku yang tak terlepas dari kelemahan manusia, iaitu sikap lupa.

    Teringat sayur keladi mak. Kempunan la tak dapat makan... huhuhu...

    www.tips-fb.com Test

    Wednesday, November 02, 2011


    Life has its millions of tests and we would never know which one would belong to us, in any given time.

    As much as life has granted us with many beautiful surprises, some of it is not too pretty and most probably make us end up questioning, why did this has to happen to me, especially when we are already in a tight spot.

    The best thing to do is to take on anything positively. Each thing has two side, the good and the bad. While lingering on the bad side, and not venture through the good one, we may forget, maybe there's a more exciting path lie ahead, and we would never know if we stop too long and never make that very difficult first step.

    Reminder to myself, hang on there. Believe everything gonna be alright and everything happen for a reason. :)


    www.tips-fb.com 3D/4D DetailScan

    Wednesday, October 19, 2011


    Date: 19 October 2011

    Tomorrow is the day we gonna have our second prenatal visit. On the first visit, the doctor advice us to go for detail scan when my pregnancy has reached 3-month or in week12. We agreed as this is to screen out any possible abnomalities that could occured. The appoinment is set for tomorrow and God knows, how nervous I am waiting for tomorrow.

    My first pregnancy, my baby was diagnose of having multicyst dysplastic kidney which affect both of the kidney and drop the survival rate to zero percent, means that the baby cannot survive after birth because there is no treatment to fix the problem. Although it was a very hard decision to terminate the pregnancy at 5months, knowing that my baby heart still beating strongly, we were left with no choice.

    You can read about the condition here and here.

    After the confinement, we have been trying hard to conceive again as the lost was too painful to bear. And Alhamdulillah, Allah is truly Merciful and Loving. I feel so blessed when after two cycles of my period, the test result come back positive. Thank you Allah for granting our wish.

    So tomorrow would be the first detailscan to detect any abnormalities, although it still cannot detect the multicycst kidney problem. We are gonna have another detail scan schedule for that purpose when my pregnancy reaches 5 or 6 months.

    I am so nervous but pray hard everything would turn out alright. I love you baby. Please be strong and healthy.



    The details scan turn out to be good news. The reason for the scan is to screen out down syndrom by measuring the nuchal length. Thankfully, baby measurement is 0.8mm, which is really low risk. The risk would be high if the measurement is more than 3.0mm. Thank you, Allah.


    www.tips-fb.com Surprise



    Date : 20 September 2011

    Suatu hari di bulan Ramadhan.

    Sebelum berbuka puasa.
    Isteri: abang, raya dah nak dekat. nanti abang bagi kad raya kat saya boleh? Kita main tukar2 kad raya.
    Suami: hahaaa... bolehlah, nanti abang bagi ayang kad raya.
    Isteri: guna ja yang dah ada. kat dalam drawer ada banyak, yang lama2 tu. Saja ja nak seronok2...
    suami: OK

    Selepas berbuka puasa.
    Isteri: Nah, kad raya kat abang
    Suami: eh cepatnyer
    Isteri: abang bacalah cepat...
    Suami: Nanti tunggu raya la abang baca
    Isteri: Ala.. abang bacala sekarang

    (Suami pun membuka sampul kad dan buka kad)
    Suami: eh, apa nie?
    (Si isteri hanya tersenyum tak menjawab)
    Suami: apa maksud ayang?
    Isteri: hehehe.. positive laa...

    (Si suami masih melihat kad raya kosong tak tertulis apa2 kecuali tertampal dua test strip (pregnancy test) yang menunjukkan dua garis purple)

    Suami : Alhamdulillah (suami masih lagi tersenyum)


    That is how I told the good news to my dear husband... wanna wait for a later while but was too excited that need to let it out soonest. Now I am 2-month-happily-pregnant. Alhamdulillah.

    www.tips-fb.com When tomorrow comes...




    Truly can't wait for tomorrow... *wink...wink... :)

    www.tips-fb.com "Jar Of Hearts"(Christina Perri)

    Sunday, October 16, 2011



    I know, I can't take one more step towards you
    'Cause all that's waiting is regret
    Don't you know I'm not your ghost anymore
    You lost the love I loved the most

    I learned to live, half a life
    And now you want me one more time

    [Chorus:]
    And who do you think you are?
    Runnin' 'round leaving scars
    Collecting your jar of hearts
    And tearing love apart
    You're gonna catch a cold
    From the ice inside your soul
    So don't come back for me
    Who do you think you are?

    I hear you're asking all around
    If I am anywhere to be found
    But I have grown too strong
    To ever fall back in your arms

    I've learned to live, half a life
    And now you want me one more time

    [Chorus:]
    And who do you think you are?
    Runnin' 'round leaving scars
    Collecting your jar of hearts
    And tearing love apart
    You're gonna catch a cold
    From the ice inside your soul
    So don't come back for me
    Who do you think you are?

    Dear, It took so long just to feel alright
    Remember how to put back the light in my eyes
    I wish I had missed the first time that we kissed
    'Cause you broke all your promises
    And now you're back
    You don't get to get me back

    Who do you think you are?
    Runnin' 'round leaving scars
    Collecting your jar of hearts
    And tearing love apart
    You're gonna catch a cold
    From the ice inside your soul
    So don't come back for me
    Don't come back at all

    [Chorus:]
    And who do you think you are?
    Runnin' 'round leaving scars
    Collecting your jar of hearts
    And tearing love apart
    You're gonna catch a cold
    From the ice inside your soul
    Don't come back for me
    Don't come back at all

    Who do you think you are?
    Who do you think you are?
    Who do you think you are?


    www.tips-fb.com Project Started

    Monday, October 10, 2011


    Finally, Sabtu lalu kitorang melancarkan plan 101.... destinasi pertama... (kedai dia nama PhotoCraft, kat Asian Avenue, Sunway Pyramid).


    And I get this...




    and macam biasa Bhutan nak interprem skali :p



    Lens kecil tu Macro Lens and self-mirror. Kenapa aku pilih Instax Mini7s... hehe.. memula I am thinking between Mini 25 and Mini7s, then I got to know that we can attached Holga Wide Lens and Holga Fish Eye lens kat Mini7s, tapi susah nak dapat kat Malaysia, tanyer2 asyik takde stock je.. takpe..nanti turun Johor, boleh g Singapore, dengar kata kat sana ada. Mr Hubby cadangkan amek Instax 210, guna wide film, besar sket gambar nyer, instead of credit card size picture, but then film besar, kamera dia pun besar jugak laa kan... and I really wanna have those fish eye extension lens which only Mini 7s have...


    Banyak lagi benda nak kena beli tapi nampaknyer akan bermulalah project a.k.a hobby baru tak lama ja lagi... nak tau ape dia... heheee..tunggu bile dah siap nanti ;)


    p/s:- thinking of buying another analogue camera... lomography is gonna be a great new hobby...





    www.tips-fb.com Darah

    Thursday, October 06, 2011


    Rasenyer ramai yang tau kan, baru2 nie ada kes kat hospital yang si ibu yang baru lepas C-zer utk lahirkan baby, telah dimasukkan darah yang berlainan dengan kumpulan darah beliau dan meyebabkan berlakunya komplikasi. Apa taknya, darah O di masukkan darah A, mana boleh... bahaya sangat.. mcm manalah benda macam nie boleh terjadi...

    Kalo diikutkan, kesilapan kecil macam silap cucuk jarum sampai tangan lebam2 ke, boleh dimaafkan, tapi kecuaian macam nie yang boleh membawa maut jika tak dikesan... bayangkan kalo jadi kat kita atao keluarga kite...

    Nape cakap pasal darah harinie... hehe..sebabnyer semalam Mr Hubby dok mengomel kata nak derma darah. Last time derma darah time sebelum bulan puasa, so sekarang ni dah dua bulan, boleh la nak derma lagi... w/pun seeloknya 3 bulan, tapi dah biasa, xder masalah ape.. okaylah...

    Mr Hubby darah O, so elok sangatla nak derma kan... semua orang boleh pakai darah dia, kalo aku perlukan darah pun boleh amek kat dia... heheee... penderma universal la katakan. Aku pula darah A. Yang peliknya, selalu bank darah nie kekurangan darah A dan memerlukan darah A. Tak ramai orang darah A g derma darah ke? Apa pun, Mr Hubby tak dapat guna darah aku... sedihkan... so dia kena derma banyak2 so nanti kalo dia perlu darah, banyak darah O kat bank (hehe..boleh ke nak fikir macam tu... mcm kelakar jek :p)

    Derma darah nie seronok... sebab lepas tu badan kita dapat bina darah-darah baru, so kita pun lebih sihat. Tak sakit pun. Moral diri pun rasa bes sebab rasa macam dah membantu orang, walaupun kita tak tahu siape yg kita bantu.

    Sekarang nak godek2 kat mana ader roadshow kempen derma darah nie, nak gie PDN susah, maklumla...kitorang jauhkan. Selalu cari2 kat web dia tengok mana lokasi terdekat dorang buat. Harap2 adalah nanti. :)

    Untuk Jadual Dan Lokasi Pendermaan Darah boleh rujuk di SINI


    www.tips-fb.com My Sister's Keeper (Jodi Picoult)

    Tuesday, October 04, 2011
    It have been a very long while since I have done any reading. I love reading so much, as much as I love writing (tho not being very good at it), but time always a constraint and I found myself more and more difficult to finish reading even one book a week. Last time, it only takes me one to three days to complete reading a book. However, last weekend, I bought myself a book. Actually, I am not planning of buying any book (most book I bought recently are about cooking, and I seldom cook too... hahaaa).

    It was Mr Hubby idea to enter the bookstore and get a book for him. while he was on his never ending conquest, I went on and browse a few book on the shelf. Browsing through the title, and reading some of the synopsis that the title interest me. Then I come to this book "My Sister's Keeper". Reading the synopsis then read few of it pages and it got me hook. Nevertheless, I pick it up and went over the counter. Keshing!!! The book is mine.

    It really quite interesting. It's a story of a mother (Sara), who has a child (Kate) suffer from leukimea... because there's no matching donor, the doctors and the parent decided to try "create" a donor. So the mother, Sara actually have the doctor's create a specific embryo, with a genetic that would suit her sister without any complication. And Sara would gain another daughter (Anna) as a result. After series of blood tranfusion, tests, to the point that Anna need to give up one of her kidney, Anna decided that it's enough. So she file a suit to her parents for the right over to her own body.

    The emotional and drama really keep me reading on and on. Cannot imagine what I'll do if I am in the same situation. I am still in the first chapter (only reading few pages at night before sleep), just can't wait until it get to the juicy part.

    A good reading. It already been made to a movie, eventho I never knew bout the movie. Hope can finish it before end of this week. :)



    A Short Synopsis

    Anna is not sick, but she might as well be. By age thirteen,
    she has undergone countless surgeries, transfusions, and shots so that her older
    sister, Kate, can somehow fight the leukemia that has plagued her since
    childhood. The product of preimplantation genetic diagnosis, Anna was conceived
    as a bone marrow match for Kate - a life and a role that she has never
    questioned… until now.

    Like most teenagers, Anna is beginning to
    question who she truly is. But unlike most teenagers, she has always been
    defined in terms of her sister - and so Anna makes a decision that for most
    would be unthinkable… a decision that will tear her family apart and have
    perhaps fatal consequences for the sister she loves. My Sister's Keeper examines
    what it means to be a good parent, a good sister, a good person. Is it morally
    correct to do whatever it takes to save a child's life… even if that means
    infringing upon the rights of another? Is it worth trying to discover who you
    really are, if that quest makes you like yourself less?

    SOurce FROM JODIPICOULT

    www.tips-fb.com Plan

    Thursday, September 29, 2011


    Remembering the good ol days, when I was very ambitious, full of passion, and on top all of that, I like being very spontaneous. Meaning, if I wanna do something, I just go and do it without second thought, because the only thing that matter is whatever happening at that precise time. Never think of any consequences. And of course, it landed me in a big pile of mess, most of the time. I am bless though as whenever I've messed up, there's always someone or some event that turn up to get me out of it. Talk about being lucky (of course not all the time, life isn't full of bed of roses after all).

    Learning from the mistakes, I adore the benefit of having a plan. Therefore, whatever I am doing now, especially if it's a big thing, I would prefer having a plan laid out first before ever thinking of diving into the hot water. Some people may interupt now and then, without knowing, they actually are messing up with the plan and sometimes instil some lingering thoughts that keep swimming in my head. Once a while, whether I realize or not, it influence my decision making ability, and I would have a change of plan (don't really like it when it happen, but maybe it is the Plan of the bigger forces, Allah know the best plan there is for us, we just need to believe and pray hard).

    But, nothing beats of having a plan. One of the goodness of it is having time to prepare. May it be financially , physically or mentally. We need to be prepared in all aspects, so no matter if the result is good or bad, we can contained the consequences, and strive towards living a better life. It is so easy to succumb to our injured heart or soul and blame the world for letting it happened because the right things were never the easiest thing to do in the first place, but if we choose the right way, be rest assure that everything would be alright. A year or two from now, we would be looking back and be thankful that we have make the right choice after all. :)

    www.tips-fb.com Home

    Wednesday, September 28, 2011


    On Tuesday, around 1am, my other half have safely arrived home (alhamdulillah, syukur for his safe journey home). Funny tho, because he has those unkept face, with mustache and goatie... ayayayaaaiii... i never saw this kind of image before... luckily, the next morning, it's all gone... now that the face I've been longing to see... clear, smiling face...

    so one by one my checklist are being uncheck. We sent the washing machine for repair.. quite expensive tho, around rm280 but to buy new one would cause more so maybe we try repair first, if it broke down again, then it's time to buy new one. My washing machine is now 6 years old already... 5 years warranty also expired edi. (I always find that things only go wrong/ broken just after its expiry date, hurm, then why I always bought that extra warranty period? haha... I am a consumer after all)

    what else to write?? oh my mind so blur... actually just wanna go home. so lazy to work today... apalah... asyik terbayang2 katil je.. sleepy head..sleeepyy head...

    nanti2 la merepek lagi.. bye..

    www.tips-fb.com Finally...

    Monday, September 26, 2011


    Tonight is the moment I've been waiting for, inshaAllah Mr Hubby gonna be back home.. yay!!!

    Now I can continue with all my pending plan, which include... I wanna treat myself again @Famous Thai Restaurant... I wanna eat SOMTAM... shedapnyerrr... meleleh2 air liur (drooling abess!!) juz by thinking about it...

    So happy and excited to welcome Mr Hubby home.. It has been 3 very long weeks since I saw him... oh sangat menyeksakan... macam mana la pasangan yang terpaksa berjauhan berbulan2 tu survive yek...

    Last night I have trouble getting sleep. Imagine my eyes were still wide open @4am.. I don't know at what time did I sleep but I woke up again @5.45am. No, can't go back to sleep after that. And I am anticipating that I would be super drowsy at work today, to my surprise, I am more alert that I usually was. Weird!!! Maybe it was the excitement of waiting for my Pumpkin Pie, Honey Bunny, Labu... hehee...

    Last Saturday, my sister came here and we went to my niece's house in Telok Gong, Klang. It was my first time going there even tho the place is quite near to my house... maybe after the first time, there'll be many2 visit to come. My sister cooked her special Soto Ayam, and my niece served us her Rendang Ayam kampung, eaten with Nasi himpit... I memang sukerr giler ayam kampung... after kambing and itik laa..

    She doesn't stay overnight @ my house so on Sunday, I am all alone again. It was very bad since I am not feeling well. Nobody to take care of me... so sedey :'(
    Oh, that might be one of the factor I can't sleep as well...

    so there's a lot of reason to be excited when knowing my other half coming back. I hate being alone for so long... Now my mind could only think of taking off for vacation... why?? Stress work and etcetera..etcetera....

    Pray that mr hubby would have a smooth and safe journey home. Amin.

    www.tips-fb.com Malacca Again

    Monday, September 19, 2011


    Sudah hampir dua minggu Mr Hubby offshore, really hope by this week, he could already come home. There are so many pending items nak buat, tp saja ja nak tunggu Mr Hubby (bukan xleh buat sendiri).. biasa la..org dh kawin nie manja sket, dolu masa belum kawin boleh ja independent. Orang nak tolong pun takmau..semua nak buat sendiri.. girl power la katakan... hehee

    Last weekend adalah a long weekend (3-day-weekend) sempena hari Malaysia. So following initial plan before Mr Hubby knows that he need to go offshore, our plan was to go to Malacca... konon nak raya rumah2 sedara mara kat sana... sadly, tak jadi, but I still went to Malacca, it's great that my friend can accompany me until Malacca (she's going back Muar, so her sister would fetch her from Malacca), kalo tak drive sorang2... bosan...

    Okay cerita pasal weekend di Malacca, sampai sana on Friday around lunch time, so take lunch, send off my friend to her pick up point, then lepak2 doing nothing at my sister house. On saturday, all of us go to Blue Lagoon, PD, picnic and BBQ. Memula cuaca memang nampak sangat macam nak ujan, then tetiba, rintis2 hujan itu di bawa pergi oleh angin yang berlalu, alhamdulillah, so acara BBQ kitorang dapat berjalan dengan lancar.

    Ada macam2 seafood for BBQ, ketam, udang, ikan merah, ayam dan sosej... then my sister masak nasi goreng and keowteow goreng some more. Wallaweh... banyaknyerr makan... Pas perut masing2 dah kekenyangan, apalagi... kite ke laut laaa untuk MANDI!!!!! Masa kitorang turun mandi, air yang pasang tadi dah surut... so JAAUHHHH benor laaa kena berjalan mencari kawasan yang agak2 dalam... hahaaa..penat berjalan tao! Dah siap mandi, bedal satu round lagi makan, then balik.

    Esoknya pulak, my sister masak laksa and bihun sup sebab kawan my sister's hubby nak datang. Sedapnya layan laksa... dh lama xmakan laksa cam tu... really taste like homemade cooking. Dua pinggan laksa dan 1 pinggan bihun sup tao, aku sempat makan sebelum bersiap untuk balik KL. (banyak nyer makan kan)

    Still continue journey home with my dear friend. Seb baik jugak sebab there was a traffic jam along Seremban - Nilai road. Ada eksiden la pulak. So perjalanan 1j45min telah memakan masa 2j30min... xper2, asalkan selamat sampai, syukur alhamdulillah...

    Kalau cuti, time really flies... kejap je dah Isnin and back to work with the headache and stress of never ending task. Makan gaji..macam tu lahh...

    Hope2, one day dapat jadik boss sendiri... Insha-Allah :)


    www.tips-fb.com Reading Alert!!!

    Thursday, September 15, 2011


    Don't believe everything you read on the internet. I am, as many of us are, love to get my information from dear Mr.Google. Almost everything from programming issues, romantic surprise ideas, how to DIY, to the point of self diagnose for any health complication or concerns.

    I remember meeting up with my Gynae and when I explain to him what I have read and ask him to verify my finding, he really just laugh at me. He said, people love to be their own doctor and it's not good. We put ourself in a difficult position where we would worry ourself to SICK (death is too harsh a word :p)...

    After laughing he finally explain in great details of what and what. Yeah, he's the expert, that's why I pay for the high fee consultation... hahahaaa... so DONT BELIEVE EVERYTHING YOU READ!! Your doctor would know best :)

    Same goes with every other things. As for DIY to see it works or not, you just gotta try yourself. especially any tips people claim to works miracles... aight!!!


    www.tips-fb.com Void

    Monday, September 12, 2011


    Sad...sad...
    sebab Mr Hubby still outstation... still super lonely @home... :(

    Sad... sad...
    sebab ari sabtu lepas, waktu nak cuci laundry, washing machine broke down... sebab dah letak air n detergent, end up kena cucian tangan... takkan nak hantar dobi lak baju yg dah basah dan berdetergent... alahai...

    Sad... sad...
    task @work now overdue... back to being delayed... bad2 reputation...

    actually... I'm not really that sad... small matter la benda2 atas tu, but the top list tu yg tak tahan... really2 miss Mr Hubby... baru 1 week berjauhan, dah rasa lama giler.. and Mr Hubby said it's gonna be for another 3weeks... alahai... lama nyerrr!!!

    Hurry back home darl, really2 missing you a great lot!!!

    www.tips-fb.com Otak

    Sunday, September 11, 2011


    Dalam otak, ada macam2 benda... yg gelap, hitam, kelam... yang putih, terang, cerah... yang indah, berwarna-warni, dan penuh misteri...

    Hurm... banyak benda kan.. semua bercampur baur... happy, yes, skang mmg happy... Alhamdulillah, syukur sangat dengan segala kurniaan Allah... dlm happy2, terselit jugak rasa risau, sedih.. macam2 lah... tapi normal lah kan... bess sangat kalo kita boleh choose apa yg kita nak keep dan yg mana nak delete... oh mana ada thrill hidup kalo macam tu kan...

    yes, yes, life dan cabarannya... Insha-Allah, +ve thinking lead to +ve outcome

    Tak mo stress2... be happy..happy... even if sad, make it a happy-sad (macam citer amitha bachan tu.. hehee)....

    www.tips-fb.com Entri Lepas Beraya di Kedah

    Tuesday, September 06, 2011


    Alhamdulillah, kehadiran 1syawal lepas terasa meriahnya. Kali nie turn aku lak beraya di Kedah ngn Mr Hubby. Sebelum balik Kedah, kami singgah tido Kajang dolu hari Sabtu tu, then ari Ahad baru gerak balik Kedah.

    Nasib baik la trafik tak teruk sangat, cuma jem disesetengah tempat ja. Semua berjalan lancar dan kami selamat tiba kat umah kakak aku kat Kg Selamat dalam pukul 5petang kot. So kena tunggu jugak utk buka puasa. Then my sister bgtao buka puasa kat rumah SIL dia di Tasek Gelugor. Best betul makan. My Sis buat Soto ayam while her SIL buat lauk kerabu kacang botol, kari ikan, ikan goreng, bess sangat makan ramai2.

    Esoknya, hari Isnin, pagi2 lagi, kami ramai2 balik ke Kupang, Baling, Kedah. Esoknya kan rayerr.. :) Sampai kampung, semua dah sibuk2 prepare nak masak lemang. Mr Hubby excited betul nak buat lemang. Tok lapikkan buluh dengan daun pisang, PakLong Cop tukang sediakan buluh dan masuk beras pulut dalam buluh. Mr Hubby, me and my bro jugak sibuk2 nak masukkan beras pulut jugak. Then mak pulak masukkan santan dalam beras pulut tu.

    Dah siap, angkat g tempat bakar. Pak Tih lak bertanggungjawab naikkan tempat bakar. Org kedah panggil "Panggaq Lemang" hehehee Mr Hubby sekali lagi berjaya mensibukkan diri nak bakar lemang jugak. Banyak jugak lemang buat kali nie, dalam 50 batang ada kot, sebab PakTih dan Paklong Cop pun ada share depa sekali :p

    Pas dah siap lemang, buat ketupat palas pulak. First time aku pass balut ketupat palas. Sebelum nie buat asyik jadek ketupat betina ja.. so sonok gak aa sebab dah berjaya. jgn pasnie lupa lak dah laa.. heheee

    Hari Raya pertama, ramai2 g sembahyang raya di Masjid Kupang. Pastu biasa lah g raya umah sanak saudara yg lain. Uish.. makan ja kan hari2 raya niee...

    Kami balik semula Shah Alam hari Jumaat, tu pun terkena jem jugak... penat jugak laa.. penat makan plus perjalanan yg asyik sangkut2... xpelah..xjem, tak rasa meriah raya kan.. kata kakak aku.. :p

    Sebab hari raya asyik makan jer... so minggu nie aku terus sambung ganti puasa dan puasa sunnat. Bagi badan rehat sket. Nanti weeken makan lagi, open house lee katakan, so apa salahnya kan puasa waktu weekdays.

    Selamat hari Raya semua.. jgn makan banyak sangat time open house ;)

    www.tips-fb.com Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

    Thursday, August 25, 2011




    www.tips-fb.com Voucher

    Tuesday, August 23, 2011


    Tanggal 23 Ramadhan, so lagi 7 hari jek nak raya. Semangat raya dah ada... tapi baju raya belum beli lagi.. hehehe.. nk kena tunggu mr hubby beli baju dia dolu, sebab baju dia punya lah susah nak dapat... sabar je la kan...

    Hari Sabtu lepas, kitorang menghabiskan voucher yang aku dapat.



    Kan tempat keje aku salu jek buat contest. selalunya tak pernah menang pun. Tapi bulan nie, alhamdulillah, rezeki aku plak. Walau tak banyak, jadilah kan. Rezeki...

    Voucher KFC aku dapat dalam contest teka siapa pemenang perlawanan bola sepak antara staff Spansion. Kitorang guna buat berbuka puasa di KFC, dapat la merasa O.R Quater Chicken yang dengan black pepper sauce tu. Aku tak suka sangat sebab sangat masin. Nasib baik kitorang order snake plate jugak.

    Voucher RM50 sebab menang photo contest. Gambar aku hantar dapat tempat ketiga ja. Ok la kan.. hehe... dapat la aku beli handbag satu di Parkson. Tambah another RM50 jek... parkon kan tengah sale. Belian RM150 akan dapat voucher RM10. So dapat plak extra voucher RM10. Belum guna lagi. Nantilah, time cari baju raya.

    Lastly voucher Jusco, dapat sebab menang game time TeamBuilding. aku guna untuk beli 2 kotak air Peel Fresh dan 3 katon Vitagen. Ingat ke nak amek la kasut atau baju di Jusco, malangnya, satu pun aku tak berkenan... tak pe... buat beli air jer untuk berbuka puasa. Janji free kan..

    Itulah saje update saye kali nie.. sekian...

    www.tips-fb.com update Jumaat

    Friday, August 19, 2011


    Nak update..nak update gakk... banyak citer nie.. tpkan.. gambar xder dlm laptop ni lak...

    Kena tunggu balik rumah lah nampaknyerr..

    [update selepas balik umah]

    Nak update pasal:
    1) Buka puasa ngn best fren masa sekolah rendah dan sekolah menengah dolu.. siyes.. dh berpuluh tahun tak jumpe (always feels old when I said this.. hehe)
    -- inilah gambar kitorang.. dah ada anak pun dorang, aku ja masih blom ada rezeki..

    Tengah2 tu namanya Ann, satu kampung ngn aku dolu. satu kelas masa sekolah menengah sampai form 3. Memang rapat sangat dolu. dolu ayah dan mak aku selalu keje shift malam, so Ann dan Olynn (sorang lagi kawan kami, xder kt dlm gambar nie) yang selalu teman aku. Kitorang kalo dah lepak sekali, macam2 gossip. Kuat merayau dengan basikal sampai seharian, balik ja kena marah ngn ayah Ann... hahaha padan muka.

    Yang tepi tu Zura. Member sejak sekolah rendah. Dari darjah 1 xsilap aku. sampai sekolah menengah kitorang rapat. Selalu gie camping sama2, masak beger tepi sungai, buat kajian tempatan sama2. Memang bess sangat dolu.

    Malam tu, kitorang first time jumpa setelah lama lost contact. Wajah nya xbanyak berubah, tapi style of course dah berubah. makin ayu dan cantik kan. Anak-anak dorang, Afrina(anak zura) dan Husna (anak Ann) sangat comel kan??

    2) Biskut MIL (tart nanas) and Mr Hubby (choco chip cookies) buat... I cuma jadi pembantu merangkap tukang sibuk.. hehee
    -- Ini dia biskut yang berjaya disiapkan. MIL kasi kitorang satu balang satu jenis. TQ mama... hehe...dapat la buat bekal balik kedah nanti..




    3) Muka buku - antara kebaikannya, dapat contact balik budak2 belajar masa sekolah rendah.. oo bestnyerr... harap2 balik kg raya nie dapat jumper some of them.
    --Ini lak photo masa sekolah rendah... darjah 4Merah, sekolah Kebangsaan Tasek Gelugor, Pulau Pinang... boleh teka tak yang mana satu aku.. :p

    Aku no 3 dari kiri.. baris depan sekali..comel kan [ahhh, perasannyer!!!]

    4) Atos; time for service again
    Esok masa untuk service Atos. Tukar timing belt,alternator belt, aircond belt,ATF, tayar pe semua... sebab..?? kan nak balik raya nanti... lagipun korang nak tau usia tayar belakang aku. Kat tayar tu tertera tahun 2005, means dah 6 tahun usianya... hahahaa... gila kan pakai tayar sampai 6 tahun.. nasib baik xde apa2. Sebab dolu setiap kali nak tukar, tengok bunga dia tebal laei..skang pun bunga still tebal, tapi dah keras nak mampus laa tayar tu..amik selekoh kalu laju2.. mau buang tayar tuu.. mintak simpang la jauh2 kan. Tayar depan dah 3 kali tukar, cepat betul botaknya. Memang tayar belakang lansung xmakan bunga, tapi tayar depan... hurm.. maybe sebab berat engine kat depan kot..entahlaaa.. Anyway, service kali nie sangat penting. Banyak benda kena tukar la tu.. boleh nampak $$$ melayang..tapi satgie nak p cari barang kat kedai sparepart jer.. jimat sket kan.. bw bengkel bayar labour charge jek..

    Hopefully nanti selamat perjalanan pergi dan balik berhari raya.. Insha-Allah..



    www.tips-fb.com Diabetes?

    Monday, August 15, 2011


    On last saturday, I have this dizzy and light-headed feeling that lasted until Sunday. Mr Hubby suggested maybe because I slept too much (normally I do not sleep during day time because it would cause me headache) due to lack of sleep (lack?? hehe.. it's more to pushing my self to sleep later than I usually does). But I just don't feel good.

    So after 2hours of breaking fast on Staturday, which we have singgang daging, sambal belacan with ulam kacang botol and fried chicken, with homemade soy beans drink, as our menu, I did some blood test. The result is quite shocking because it reads 8.5 while my husband only 6.1 (and we have the same thing, with the same amount)...

    This really gets me worry. You know, I really afraid if I had diabetes. It one of the disease I was really afraid of. So for now on, back to watching whatever I ate. Especially white rice. I know its not THAT BAD, but I just have to take precaution as I don't want it to be worst.

    Really hope I could control this. :(

    www.tips-fb.com Nasi oh nasi...

    Friday, August 12, 2011


    Memang, kalo ikutkan, bulan puasa nie tak nak makan nasi, tapi disebabkan Mr Hubby kurang suka makan benda2 berasaskan noodles, susah sket kan. Lagi pun kat cafe tempat keje nie, xbanyak pilihan lain kecuali nasi (amboi..banyak nyer alasan...)

    Actually, my workplace memang ada sponsor RM4/day untuk meal allowance. So sebab bulan puasa kan xmakan, so biasanye akan tapau bawa balik lauk atau kuih ke rumah. Dolu dah try amek kuih-muih, balik pulak masak pasta, atau makanan western lain, tapi selalunyer kuih muih tu cam terbuang jer sebab dah kenyang makan benda lain. Nak tak nak, untuk elakkan pembaziran (dan tak payah susah2 masak kat rumah... hehe), kire dterpaksalah aku tapau nasi dan lauk balik.

    Memang dah dua hari nie makan nasi, tapi aku ambil nasi sebungkus jer, share dua orang ngn mr hubby (saja xnak masak nasi.. kang nasi terbuang jer), then amek lauk. Semalam, aku tapau nasi sebungkus, isi ikan sweat sour, kari ikan tongkol (ikan amek seketul jer) dan bubur lambuk satu. Niat hati biarlah bubur lambuk tu makan untuk sahur. Tapi, on second thought, biler dh sampai rumah, terfikir, best nie kalo beli roti cicah kari ikan tu... hahaha...

    Sayur kat cafe memang dorang xder buat, so balik semalam just masak sayur jer, cendawan and broccoli, masak dengan sos tiram, letak lada hitam sket. Done! Berbukalah kami dengan nasi sorang separuh, sayur cendawan broccoli, dan ikan sweet sour. Itu pun punyalah kenyang. Mr Hubby kata, bulan puasa perut jadik kecik, tu sebab makan sket pun dah kenyang... memang betullah tu.

    Bubur lambuk tak bersentuh pun, letak dalam peti ais jer bersama dengan kari ikan. bangun sahur, aku panaskan bubur lambuk dan kari ikan. Mr Hubby makan roti cicah kari jek, aku lak makan bubur lambuk separuh, pastu roti dua keping. Kesian bubur lambuk tu, tak dapat dihabiskan jugak. Simpan dalam peti ais lagik... nak buang sayang, rasa membazir pulak.

    Hari nie memang kena beli sket jer. Dah tahu selalu makan tak banyak pun. Kang membazir je makanan tu... sayang...

    Sahur esok pula, niat nak buat Banana oat milk shake. Banana bekalkan tenaga, dan oat mengeyangkan, rasa cukup kot untuk bertahan sepanjang hari...

    Hehe..panjang lak membebel di pagi Jumaat nie... macam la korang nak tau sangat apa yang aku makan kan... apapun, bulan Ramadhan mengingatkan kita agar bersederhana. Ambil kesempatan nie kaji balik diet harian kiter. Kita orang Malaysia nie memang banyak dapat penyakit disebabkan makanan. Kena jaga sangat apa yang masuk perut.

    Makanan asas kesihatan. :)

    www.tips-fb.com Envy

    Thursday, August 11, 2011


    "Each time you look at other people's life, and the envy creep in your heart, know that there's someone out there, envying your life. Anyway, you choose how to live your life, so no point in envying others"

    Hehe... entry tak boleh blah... nak sedapkan hati...

    Happy 11th Ramadhan!! Semoga Allah menjauhkan kita dari rasa cemburu dan iri hati pada orang lain. :)

    p/s: korang penah rasa tak, tetibe macam sayang sangat kat hubby? Sesungguhnya Allah memang mengetahui pasangan yang terbaik utk kita kan... dan menghembuskan rasa cinta kita pada pasangan kita <3


    www.tips-fb.com Menu Sihat ke?

    Wednesday, August 10, 2011


    Alhamdulillah, dah sepuluh hari kita berpuasa kan... ntah nape ntah...puasa tahun nie rasa bess sket.. hari 1st puasa, siyes perut lapar giler.. dalam kol 10pagi camtu dah pening kepala, rasa loya dan perut berbunyi2..tapi dah masuk hari ke-4 , ke-5, dah okay... pastu makan sket pun dah kenyang. Makanan walaupun dah masak sket atau beli sket jer, punyer la susah utk kami laki bini habiskan. Hehe.. ada chance turun beratla nie kan nanti... :p

    Disebabkan Mr Hubby nyer kolestrol naik, (berat pun naik jugak.. hehe), aku try la nak kontrol diet dia, (diet aku jugak la). Sebolehnya, nak bagi menu2 sihat jerr.. tapi susah juga tao nak sediakan menu sihat. Masakan melayu tahu-tahu jelah, tak bersantan, mesti berminyak, bergoreng... yang berlemak dan berminyak tu lah yang sedap.

    Ingredient utama adalah oat. Baru aku tahu rupanya oat nie boleh masak banyak benda. Kata orang, masak apa pun, campak je masuk oat. Asam pedas, sup sayur, bubur nasi, lempeng, cucur, dan banyak2 lagi la... tapi kata nak sihat, so kalo makan oat tapi asyik bergoreng je, dah jadik tak sihat... kena yang berebus la kan.

    Pilihan pula terhad, sebab Mr Hubby nyer luka operation kat ibu jari kaki belum heal lagi. Jahitan pun belum buka, so xleh la nak masukkan seafood or ayam. Asyik2 ikan.. takpelah.. ikan kan baik untuk kesihatan. Rehatkan sikit perut nie dari bekerja keras. :D

    Tak de ape pun nak cerita sebenarnyer. hehe ..tengah malas nak buat keje, sebab otak blur.. buntu takde idea.. so rehat kejap..

    back to work now!!


    www.tips-fb.com Eye Test

    Monday, August 08, 2011
    Alhamdulillah, weeken lepas dapat jugak balik rumah in-law buka puasa di sana. Niat awalnya, hari Sabtu nak berbuka puasa di sana, sampai2 saja, MIL suruh buka puasa umah nenek, sebab atuk asyik sebut2 jer.. laeipun, haritu waktu buat makan2 umah nenek sebelum puasa tu, kitorang tak dapat datang. Anyway hari Ahad tu, dapat jugak buka puasa umah in-laws sebelum gerak balik Shah Alam.

    Nak cerita..pasal ape nyer.. okay, first, yesterday, Sunday, pergi lah ke MINES untuk beli contact lens yang dah habess.. Jauh kan pergi nak beli contact lens, kenapa.. kat Shah Alam xder ke? Sebenarnyer..waktu awal2 lagi, back in 2007 memang aku sangat suka g kedai spec tu, Sunglasses and Vision World kat Mines. Salah satu sebab ialah customer service dia sangat bagus. Laeipun, masa dia check mata, dia check betul2. Last time aku malas nak pergi Mines, buat spec kat kedai dalam Carrefour Bukit Rimau, baru last year, tapi power macam dah xbetul dah, betul ke time dia check mata? Dia buat eye test gitu2 jek... tak detail pun...


    Test card untuk test mata ... hehe

    Berbalik pada eye test, nasib baik hari aku pergi, dia punyer senior optometrist ade. Memula niat nak amek colour lenses macam biasa... biasa lah aku sangat suka kaler2 kan... but then after eye test sangat terkejut tengok power... last time aku di perscribe dengan power -5.75(R) dan -6.25(L), sekarang check2, dia cakap dah naik sampai -6.50(R) dan -7.50(L)... ayoyo... pastu dia terangkan yang mata aku makin teruk sebab lapisan paling luar mata dah makin menghilang, so mata cepat kering terutama kalu xpakai contact lens. So dia advice guna extended wear contact lens untuk dapatkan oxygen flow yang bagus. Kang takut mata lagi teruk. Dia jugak advice aku buat eye test every 6 months. Huhu, sedihnyerr... Hati mula terfikir nak kumpul duit buat laser treatment untuk betulkan mata. Xyah pakai spec or contact lens dah.

    Nak tak nak... aku terpaksa lupakan colour lenses dan amek yang clear punyer for extended wear. Normal wear walaupun lebih murah, it's not good for long run. Tak apelah... still boleh pakai untuk special occasion kan.. :)

    Tapi optometrist tu explain sangat details. Dia cakap if nak lagi bagus pakai yang daily punyer, tapi maintainance sangat tinggi kan kalo nak guna tu, so dia suruh tunggu next month biler new product keluar, lenses yang last for two weeks. One year would only cost around RM400. Kira okay sangat la kan... :D Sebab dia nak aku tahu rasa perbezaan antara daily and montly lense, dia bagi 3 pair daily lense as trial.

    Itulah cerita pasal test mata aku. Kena banyak2 makan carrot pas nie.




    Untuk berbuka tu, kitorang pergi bazaar ramadhan kat Bangi. Beli Roti John satu, Murtabak Singapura satu (lebih kurang sama ngn yang masuk jalan2 cari makan tu, tapi aku rasa biasa jek, murtabak biasa lagik best), mee bandung muar satu, dan air lai chee kang. Kat umah lak, my MIL dah masak bihun goreng, kari ayam dan pizza. FIL amek bubur lambuk kat masjid. Pastu ada cucur udang lagi. Banyak kan makanan... hehee.. tak apelah sekali-sekala, makan ramai2...

    picture credit to mr google

    www.tips-fb.com Have we become careless or CARE LESS now...

    Thursday, August 04, 2011


    Story nie baru je happen yesterday. Pity mr hubby sebab kena admit hospital to remove his toenail yang rosak teruk. So after 1day admitted into the ward for the operation at KPJ Specialist @Shah Alam, mr hubby dah boleh keluar. Kesian dia jalan henjut2 sebab masih berbisa lagi kesan pada toenail tu. Bayangkan toe yang memang akan terasa tekanannya biler kite berjalan kan. Bertambah kesian sebab kena check out sendiri sebab time tu aku keje... :(

    Then tengahari semalam, after check out, mr hubby berjalan la dengan terhenjut-henjutnya, slow sangat dia jalan nak pergi ke kereta di parking. This is at PARKING LOT yer, yang normally people would put sign like 20kmph, most of us never follow the speed limit, right? That's include me as well, but we never speeding in parking lot, especially in hospital compound. Well, mr hubby wanna cross the parking road to his car, when a lady driver, instead of give way to him to pass first, she just drive thru, almost hitting mr hubby. What's the rush for? Imagine if you are at his place??



    It would do great different if you give ways to sick, pregnant lady, elderly, kids when they are crossing the road. I remember having a cute boy rewarding me a wave and a smile of thanks when I gave way to him to cross, and it make me smile a whole day because I have did something good that day.

    Come to think, I do admit that some Malaysian drive like mad, and this people are so selfish that they never think of other driver. Having a maniac skill of I-am-the-best-driver-in-town attitude, and exposing others to danger everyday. No wonder you can read about fatal accident on the road, daily in the newspaper.

    Just try your best to be courteous, not becoming too coward by driving extra slow in highway or take forever to enter a roundabout or too brave until not caring about other safety. After two times involved in accident and having an awful time having the car stranded in workshop for months, I seriously don't want to experience it again.


    Yes, I am in support of courteous driving skill and a better parking skill.


    www.tips-fb.com Factory Shutdown

    Monday, August 01, 2011


    Start sudah hari pertama bekerja masa Factory Shutdown. Memula ingat mmg besh nie wat keje xder org nak ganggu2.. ataupun telingaku diterjah oleh suara hi-pitch Aso itu, namun, reality xseindah fantasi. Memanglah electricity ader, tapi aircond... NO AIRCOND!!! dah ler hari pertama start puasa kan... sabar yerr..sabar...

    Panas nie.... memang panas.. xder kipas lak tu..suffocate giler... kepala sile jgn start sakit yer... [napelah boss xkasik jer permission work from home] sedih...sedih... demi mencari sesuap nasi.. xapelah... ada orang siap kena kerja di bawah matahari terik lagi, takpun kena berdiri seharian... bersyukurlah dengan pekerjaan yg kuperolehi ini :)

    Masih ada 4 hari to go bagi menghadapi situasi ini... Moga dapat bertahan hingga ke akhirnyerr... [macam lerr trukss sgt kondisi nyer kan... hehehe]

    okay2... kepada semua yang beragama Islam, selamat menjalani ibadah puasa. Doakan supaya puasa kita tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya. Ingat, puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, hati, mata, anggota badan, percakapan, etc... semuanya kena jaga yer. Insha-Allah :)

    www.tips-fb.com SETERESSS!!!!

    Monday, July 25, 2011


    Dah lama xder entry seteress kan.. dolu asyik2 stress, skang kurang stress sket.. tp arinie stress.. sebenarnyer ade je ari2 stress.. malas nak blog pasal tu.. sebab xmo layan stress, pujuk2 je ati supaye hepi2 je.. stress sangat2 pun, buat sakit jiwa jek...

    Arinie kenapa stress.. sebab database.. dorang tukar server.. abess dblink tak function.. dah add balik... tapi laei dua degil sangat..xnak function jugak... eiii..geram sangat... taktao sebab aperr... kalo semua access ditangan sendiri lain la.. nie diluar bidang kuasa... tp yg membuatnyer kata dah okay... still xboleh jugak tapi..salah kat mana.. nak buat ape laei nie... mencik sangat!!!

    hurm.. tunggu time nak balek jer.. siyes nak blah ontime arinie.. malas dh nak mikir.. buntu dah.. kiter tgg esok jerr... keje?? waste another 1 day..esok lusa, ader training..so khamis baru sambung buat balek... hahahaaakss...

    nex week kilang shutdown.. kena work from home... bagus jugak kena keje.. kalo tak abess cuti sebab kena amek force leave... khamis dan jumaat, office shutdown , tapi kena masuk ofice sebab production jalan, org office je kena cuti... so kena dtg wat keje kat office la.. hahaa.. xleh nak ngelat lelama yer... sila jgn over deadline yer...

    Keje memang best... yg tak bestnye bile keje tu dihalang menda yang tak sepatutnyer.. sabar je lah...

    www.tips-fb.com MovieDay: Harry Potter and the Deathly Hallows [Part 2]

    Thursday, July 21, 2011


    Frankly speaking, I was too darn excited to watch the final installment of Harry Potter. I've read the book like 8,9, 10 times? Well who's keeping the score. However the excitement really make me nervous. Of course I tried to get the early ticket to watch it on the day of the release, sadly, during my online e-payment with TGV, the website prompt out error. Sadly, eventhough has error, they still deduct the money in my account (I use MBB Debit Card). After calling them, they promised to refund the money within 3 weeks time. such a long time to wait. And more sad story, that was the only amount of money I have in my bank, (I don't like multiple withdrawal from ATM) I purposely left it there to buy Harry Potter ticket.

    Enough with the sad story, because I was so darn piss off and frustrated with the TGV Online Ticketing, I decide to just bought the ticket at the counter, so last weekend on Sunday, we went to Jusco Bkt Tinggi (to buy the kitty litter sands and renew my PLC membership too), we drop by the cinema to get the ticket. No surprise tho that the ticket mostly sold out and the available one all in front of the screen, so we bought the ticket for wednesday (because it's cheaper!!! and has a nice seat ;)). Feel so happy to get the ticket.

    After watching the movie last night, I was so happy. I always like the character in Harry Potter. The casting selection is excellent. (Except for Ginny, never like Bonnie Wright playing that role, she always look so emotionless... but did I ever mention that I am a big fan of Helena Bonham Carter.. yeah.. Bellatrix Lestrange... always been the one character I can't wait for the appearance).

    The movie kick off from the end of Part 1, where Voldemort took the Elder Wand from Dumbledore Tomb. My most awaited scene would be when they broke into Gringott was brilliant. Helena play an excellent part being Hermione under the polyjuice influence, transforming to Bellatrix Lestrage. The waterfall, the roller coster ride, Dragon, Geminion spell which cause multiplication. Oh... and when Potter and his friends escape from Gringott. The frustration on Voldermolt face expression when he knew they have been destroying the Hocruxes...

    And the King Cross scene seem so familiar, where did I saw it before?? Oh yeah, right in my head.. LOL... They maybe cut a lot of conversation and push some of the detail out (you really need to read the books to really understand each character, of why and why they did this and that), and straight away focus on the main story... the action... but I would say a very befitting ending, the Final Battle was captured just nicely (eventho not as detail in the books, but we already would be expecting something like that) with Prof McGinagall casting the Piertotum Locomotor spell and commanded the statues to defend Hogwart. And the protection spells cast to protect Hogwart... while Voldemort and Death Eater destroyed it and marched to attack. The refusal of Elder Wand to obey Voldemort...

    Can you hear my excitement of seeing the characters in Harry Potter book comes alive?? Neville Longbottom stands up before Voldemort, Luna Lovegood trying to make Harry listen to her, Prof McGonagall duelling with Prof Snape, Bellatrix Lestrage vs Molly Weasley and beautiful Helena Ravenclaw ghost and much much more ...

    Hehe.. enough say.. oh yeah... and this installment really make me cry, although we already know the ending, of who will die and story behind it, it still so sad and touching...

    Harry Potter.. I give 5 big shiny stars..simply because I love it..love it and love it :)

    p/s: The ending look funny tho cause it doesn't look like they've aged much !!


    www.tips-fb.com Good Night Sleep???

    Monday, July 18, 2011
    We have finally managed to install aircond in our room (finally, after much procrastinating .. hehe)

    Well, it surely make me have a better sleeping quality and I can get to sleep more easily this day, 10pm already feel so sleepy and already went to bed. The thing is now, I always wake up around 3-3.30am. And it feels so fresh like I already have all the sleep I needed. but of course, it is really early, and I need to force myself back to sleep to wake up at 6.00am.


    At 6.00am when the alarm rung, I felt so lazy to get up and just want to sleep a bit more. I feel tired like I did not have enough sleep. So... should I immediately wake up at 3am, instead of go back to sleep and try to wake up at 6am... gosh, my body clock is all messed up :p

    www.tips-fb.com The First Two

    Tuesday, July 12, 2011
    Nak tao ape agenda kitorang skang... hehe... ini dia... ta daaaaa!!!






    Van Milo... dah berjaya redeem 2... another 4 to go... chaiyok!! Harus kumpul keenam-enam becoz so cute!! I loike so much!


    Nasib baek Mr Hubby pun sama2 nak kumpul points Milo, kalo aku sorang2..teruk jugak nak kumpul 240points. Skang pun another 160points to go.. takpa..kita kumpul tetiap bulan slow2 naa... untuk bulan ini dan bulan akan datang... minuman wajib, panas atau sejuk.. MILO... hahahaahaaaaaa....



    www.tips-fb.com New Additional Blog

    Thursday, July 07, 2011


    Hi UOLS ^_^


    Baru2 nie aku tetiber je teringin nak buat blog pasal masakan dan jugak tempat jalan2 cari makan. Maka dengan itu lahir lah:





    Sile2 dan sudi-sudilah menjenguk yer...


    Peace No War XOXO


    www.tips-fb.com Depression (How it's start)



    Stress build up until whatever you wanna do is to block any light from entering your sight. If you are in a well lighted area, you would resort to putting a pillow, blanket or your hands over your eyes to block the light. Just keeping your lits shut would not be enough.

    Then come the surge of self-helplessness. You feel so low in moral and your brain keep on condemning how terrible person you are. Whatever negative feeling you've felt before, would form an association and attack your innerself. Then you resort to locking your lips tight to hold down this emotion before it lash out and hurt everything around you. While keeping your lips tight, you are begging for help. Any sign of love and affection to sooth your soul so all rages would cool off, and you can calm down until you can open up your mouth again to speak.

    Usually people wouldn't understand. They would force you to speak up. Because of the force that was put on you, the negative emotion would grow stronger. Whatever they said would sound like a criticism that feed your negative emotion like a hungry beast. Out of control, you started to plan ways to hurt yourself, so the physical pain would ease out the emotional burden. while you are calculating and rationalizing your action, you become more and more desperate.

    This is when you do stupid things to hurt yourself or the weakness would take over your body. Your brain shutdown and all of your energy fade away from you. Every bones in your body is aching, every muscles weaken and as you know it, you found yourself lying on the floor, praying for the help to come.


    www.tips-fb.com Bukan Siapa-Siapa

    Wednesday, July 06, 2011


    Aku ini bukan siapa-siapa. Suara aku, hak aku, pendirian aku bagaimanapun adalah milik aku. Dalam erti kata lain, aku ini bebas dan bukan hamba siapa-siapa. Hanya hamba Allah yang sentiasa cuba menjalani hidup seperti orang-orang biasa.

    Aku adalah seorang antara jutaan penduduk Malaysia yang amat sukakan keselesaan dan keamanan yang dikecapi sejak kemerdekaan pada tanggal tahun 1957. Aku mendapat pendidikan yang sepatutnya, bergraduasi, memperoleh pekerjaan, cukup makan minum dan pakaian, ada tempat tinggal, dan tidak ditindas mahupun menindas siapa-siapa.

    Aku tak suka sesiapa pun yang cuba-cuba mengganggu-gugat keselesaan yang dikecapi. Tidak kisahlah samada dari pihak kiri atau kanan. Selagi aku rasa hak aku tidak dicabuli dan selagi tiada siapa-siapa menyekat aku dari bersuara, aku rasa sudah cukup baik.

    Mahu tidak mahu kita perlukan seorang pemimpin yang mampu memberikan kita hak-hak ini. Selagi pemimpin itu mampu mengawal situasi semasa dari segi sosial mahupun ekonomi, itu sudah cukup baik. Setiap organisasi pasti ada "black sheep"nya, point of weakness, yang mencemari organisasi dan memburukkan reputasinya, itu masih boleh diterima sekiranya kebaikan melebihi keburukan organisasi itu. Kita nampak matlamatnya. Kita nampak tunjak perjuangannya.

    Aku tak faham mengapa sesetengah orang begitu taksub dengan seseorang pemimpin. Bagi aku setiap pemimpin ada buruk baiknya. Mereka hanya manusia macam kita-kita juga.

    Aku juga tak faham kenapa kita cepat sangat mengikut cara salah walaupun ia nampak sangat mudah, tapi kesannya bakal dirasa dalam tempoh sangat lama. Nanti aku boleh hilang kerja tao.. boleh hilang makan, pakai... siapa tahu, mungkin juga hilang tempat tinggal jika tergadai negara...

    Niat tak pernah menghalalkan cara. Biar apa jua alasannya, yang salah tetap salah. Tak payahlah nak digula-gulakan. Perkara sebegini, pasti ada saja pihak yang mempunyai kepentingan sendiri, akan mengambil kesempatan melaksanakan agenda mereka... ada mereka fikir pasal kita? ada mereka bantu jika kita susah nanti?

    Memang aku bukan siapa-siapa, tapi Malaysia ini juga milik aku. Bersyukur sangat yang buruk dapat dielakkan. kan bagus kalau semua boleh dilaksanakan secara aman.. :)


    www.tips-fb.com Berita Hari Ini

    Tuesday, July 05, 2011


    Hari nie macam biasa, lepas lunch je mulala aktiviti aku membrowsing news online. Yang aku selalu buka Harian Metro dan The Star. Berita kat metro, macam iasa laa..sentiasa mensensasikan berita-berita yang aku rasa memang banyak berlaku dalam masyarakat kita hari ini.

    Berita hari nie memaparkan pasal suami yang sanggup menumbuk, memukul dan memijak perut isterinya yang sedang mengandung 7 bulan, gara-gara si isteri mendesak suami membeli barangan menyambut bayi sulung mereka nie. Wahai sang suami, biarpun menghadapi masalah kewangan, biarpun serabut dengan seribu satu masalah, bagaimana tergamaknya memijak perut isteri yang mengandungkan anak sendiri.

    Satu lagi berita pasal si suami membelasah isteri gara-gara cemburu melihat isteri keluar makan bersama teman sekerja lelaki. Memang si isteri salah juga, sebab kalau suami tak benarkan keluar berdua je makan tengahari walaupun, dengan rakan office, berdosa buat macam tu, tapi membelasah isteri, dikhalayak ramai, tanpa perbincangan dulu sangat tidak patut...kan?

    Dunia sekarang, orang cepat marah, penuh dengan stress, cepat betul hilang pertimbangan. Dalam diam-diam, aku rasa bersyukur sangat sebab suamiku bukan jenis cepat naik tangan atau panas baran. Kalau tak, susah jugak...

    banyak orang.. banyak betul ragam nyer... hurm...

    www.tips-fb.com MovieDay: Transformers: Dark of the Moon (3D)

    Saturday, July 02, 2011


    Today, finally, the most awaited movie of the year (beside the final chapter of Harry Potter coming out soon), is HERE!! We are so excited about this movie...Why not, nobody does it like hollywood and Transformers is consider one of the masterpiece, with the details and advance CGI technology and all.

    My personal opinion on this movie.. LOVE IT.. LOVE IT.. LOVE IT!!!

    Although it doesn't have the best fight scenes compared to previous episode, but the storyline is totally THERE. The conspiracy, conflic, humor, hot babes (better than megan fox, IMAO :p), super SEXY cars...

    The 3D, at the beginning, not much.. and seriously, I hate the 3D SUBTITLE SO MUCH!!! I prefer watching a 3D movie without the annoying and disturbing appearance of subtitle, when the 3D not as popular as it is nowadays. However, near ending, when they were fighting in Ground Zero Chicago to destroy the main pillar, the 3D was awesome. Must see scene for me is when the Decepticon tore down the Trump Tower. I really like that scene.. and when they do the rescue thingy.

    Don't worry, no spoiler. I don't like giving spoiler or synopsis in my blog... just to say that I enjoy the movie (but not the guy behind me who keep on kicking my chair because he is so BIG and FAT!!!) Poor guy, must be really uncomfortable sitting in that tiny space of his...

    Conclusion, not the best Transformer movie but still a must see at the cinema. Come on guys, after all we are talking about transformer here, there's no way watching it in the DVD would be better.. unless you have a huge screen and super cool sound system...


    I gave 4 big shining stars for this :)

    www.tips-fb.com Kucing Saya

    Friday, July 01, 2011


    hari nie nak cerita pasal kucing saya.. hehe...

    Currently I have 6 cats at home, 1 adult, 1 big kitten, and 4 small kitten. Yang adult tu nama dia bhutan. Memang nilah penenmanku yang paling setia dan manja sekali. Tapi dengan aku je tao... dan beberapa orang yang dh lama dia kenal. Ramai orang konon nak test power ngn Bhutan, abess di cakarnyerr..hehe... waktu kenduri aku kat kampung dulu pun, habis tangan tukang pasang khemah tu kena cakar dan gigit. Bhutan nie nampak je macam manja, kalu orang pergi dekat pun tak lari... tapi cube sentuh dia... hurm kan dah kena...

    Kalau balik kg salu kena bagi warning dan jaga2 takut bebudak main, kang kena cakar, tak pasal2 mak budak marahkan bhutan plak..sian bhutan...

    Dolu ada sorang kawan mak, kononnye macam bomoh lah... katanya semua kucing sukakan dia. Aku dah cakap, bhutan nie garang, dia xpercaya...so dia suruh aku letak bhutan kat riba dia..masa mula2, aku still usap2 bhutan bagi dia tenang dan tak gigit orang tu. Lepas tu kawan mak macam berbangga la plak bhutan tak gigit dia so dia nak try angkat bhutan. Apa lagi Bhutan terus la gigit tanpa warning. Sekali kawan mak tu pukul Bhutan. Nak marah juga sebenarnye sebab dia yang cari pasal dolu... anyway..lepas tu puas memujuk bhutan sebab dengan aku2 dia marah xbagi pegang.. dah hilang percaya la tu... huhuu....

    Okay, berbalik pada yang 5 ekor lagi, semua anak Bhutan. Yang empat tu baru lahir, baru sebulan, tapi dah menampakkan kebuasan masing2. Si abangnyer plak, si Kopi O, bukan main seronok ada budak kecik dia boleh buli. Selalunye dia main ngn Bhutan teruk dia kena sebab Bhutan memang main kasar. Tapi yang 4 ekor nie nanti semua nak bagi orang, bukan tak sayang, tapi tak mampu nak jaga banyak2. lagi pun nie batch terakhir anak2 Bhutan. Lepas nie dah takde dah.


    Yang gray tu kena paksa tangkap gambar, tu yang muka tak bestt tu..


    Hehe.. bebudak nie dah beratur elok2 jer, posing untuk tangkap gambar


    Bhutan menumpang kasih kat KopiO sambil menyusu budak2 kecik tu


    Kata ayah dulu, bela kucing nie murah rezeki. Bagi aku pula, bela binatang nie bagus, terutama untuk budak-budak. tapi kena pantau la. Sebab dari sini boleh pupuk rasa kasih sayang, then rasa tanggungjawab. kalau boleh sayangkan binatang, mestilah boleh sayangkan orang lebih2 lagilah kan :)



    www.tips-fb.com Change of Life Style

    Thursday, June 30, 2011




    Senangnye cakap... susahnyer nak buat kan.. especially if wanna change the lifestyle to the healthy one..why.. for person like me who really love food and has been brought up by family who also love to eat... susahnyerrr.... camne yek... badan makin membesar... nak diet.. cam susah jer.. nak exercise..cam xder masa jer... alasan2.. teruk kan?? :p

    www.tips-fb.com Quick Update

    Monday, June 27, 2011



    Okay.. super quickie.. update weekend lepas.....

    Jumaat (after work):
    1- @Carrefour beli bahan2 nak picnic keesokannya

    Sabtu:
    1- Brunch kat Mamak Asiba - kedai mamak feberet kami laki bini pasal kuah kari dia punyer lerr pekat (last time I used to hate curry.. can you ever believe it.. hehe).. makan nasi kandaq... aku amek kari kambing.. sedhapnyerr layan.. =p~
    2- Mr Hubby g setelkan kete dia yang overheat kat bengkel
    3- Aku start masak for picnic - Lasagna ngn Tempura Prawn. End up kena masak sengsorang juga sebab Mr Hubby tak abess2 lagi setelkan kete. Lepas setel keta, dia layan hindustan plak.. huhu
    4- Petang dalam pukul 5.30, bertolak ke lokasi picnic bersama bekalan. Dekat tasik Shah Alam je... bentang tikar mengadap tasik.. dan makan.. pastu lawan cari perkataan dalam WordSearch.. confirm2 aku menang.... hahahhaaa. Ternampak orang naik perahu dan kayak.. so nampaknya aktiviti seterusnya, haruslah pegi berperahu atau berkayak kat tasik tu plak :p
    5- Dah maghrib, masa untuk pulang rumah.... dan tunggu hari esoknyerrr

    Ahad:
    1- Breakfast makan lasagna semalam sebab buat banyak giler.. hehe then semalam makan tak banyak pasal dah kenyang pekena nasi kandaq
    2- Keluar dalam pukul 10 pagi ke Summit, semangat giler nak dermakan darah nie. Kuar lambat sebab merata rumah carik buku donor tak jumpe. Aku punya nasib baik last2 jumpe, Mr Hubby terpakse buat buku baru sebab xjumpe buku dia. Arrive kat summit, pusing punyer pusing cari booth derma darah. Aku tao pasal blood donation nie pun sebab semak laman web Pusat Darah Negara. Kira penat jugalah berpusing akhirnya kami jumper. Alhamdulillah orang tak ramai. 1st - Form; 2nd- Weight; 3rd- BloodType; 4th- blood pressure; 5th- Verified; 6th- proceed to donater chair cum bed. Yg lawaknya, dorang boleh switch borang aku n mr hubby masa ambil berat, so waktu kaunter amek blood pressure, dia terkejut tengok nama kat form aku, baru perasan borang tertukar, kelam-kabut tukar balik dan betulkan info.. hehe.... last skali dapatla biscuit, folic asic, iron tablet, dan air 100Plus satu tin.


    Mr Macho Man yg baru selesai derma darah... :)

    3- Merayau-rayau survey harga aircond - ye dah lama dah planning nak pasang aircond nie.. biler ntah nak pasang... :D
    4- Balik masak keowteow tomyam untuk dinner

    Next week time for Transformers... bessnyerr... tak sabar nak gie tengok.. tiket pun dah beli.. oF COURSE its 3D.. harap2 3D dia okay..

    Chow!! ;)