• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com The Return of Atos

    Tuesday, December 28, 2010
    Ya, memang benar... Atos dah kembali selepas 4 hari berada di workshop. Maklumlah masuk 'ward' time Krismas, lambat la sket nak check out sebab 'Doctor' nyer takder. Apapun semalam Mr Hubby dah tolong p amek Atos. Alhamdulillah, drive balek smlm and dtg keja tadi, takda apa2 masalah, engine pun raser power sket ah, almaklumlah tukar engine head kan... $$$ terbang.. xpa.. janji Atos okay...

    Nak tao apa sebab utama Atos rosak terukss... ceritanya begini, ingat tak yg accident arituh, kiter hantar lah Atos ke G.* Auto kat USJ, area kilang-kilang tu.. dipendekkan cerita, dia kata gasket head rosak pasal overheat, so dia skim gasket head tu. Oleh sebab dia dah skim sampai baik punya nipis, dia letak 2 GASKET kat situ nak bagi tebal. Sebab pakai 2 Gasket, of coz dia xrapat sepenuhnya, so minyak leak lah ikut situ menyebabkan kereta Atos kesayangan I ni rosak teruk (nasib baik xbagi dorang repair lagi, kalo tak, ntah ape jadiknyer).

    Aku end up hantar Atos ke B.M Auto Service kat USJ juga, area parking bas metro tu. Mmg authorise service agent untuk Hyundai. Baru puas hati, dia quote harga pun not bad, labour charge amek rm280, okay sangat la kan.. :) tukar semua ORI parts okay, from Korea.. so lesson learn, jgn hantar kereta ke tempat tak sepatutnya... konon nak jimat, lagi $$$ melayang...

    Aku ada tangkap gambar part yang dia tukar, nanti malam kang aku upload sini.. hehe..boleh belajar pasal benda2 dlm kereta sket kan...

    Semuga pasni Atos sihat sejahtera, takmo sakit-sakit dah yerr (^^)V


    Hyundai Genuine Parts :)
    Coolant Hose that need replacing because contaminate badly by engine oil edi..
    This is the two gasket that the first workshop used
    under gasket head
    Top of gasket head
    Lastly.. the bill $$$


    www.tips-fb.com First Visit

    Monday, December 27, 2010
    Last Saturday, Mr Hubby and I ke Pusat Perubatan dan Bersalin UMRA, kat Shah Alam. Memang dua-dua clueless, tatao ape nak buat dolu, masuk jer ke clinic, alhamdulillah, xramai orang, maybe sebab waktu tengahari kot. So pergi ke kaunter dan bagitao Missy cakap nak check pregnancy (ye..ye jek ayat aku).. lepas registration, dia amek blood pressure then berat badan. Ya Allah berat naik lagi 2.5kg. Biar betul!!! Then dia soh buat ujian air kencing. Aku cam blur2.. nape nak buat UPT test lagik.. rasanyer 2 kali buat dah cukup.. maybe explaination aku kat dia masa registration tadi mengelirukan, nasib baik sebelum masuk restroom, Doctor keluar dan hold aku. Cakap xperlu buat UPT, terus jer masuk bilik dia.

    Macam biasalah Doctor interview, tanya last date period, cycle period camner, tarikh berkahwin, berat sebelum kawin berapa.. macam malu ja nak bgtao bab berat tuh. Doctor tu cerita yang because of hormon imbalance after marriage, tu sebab aku easily gain weight. doctor pesan, please don't eat Nasi Lemak in the morning, don't eat for two person, jgn habiskan makanan suami atau sebaliknye :p, byk amek sayur dan protein, kurangkan makanan karbohidrat cam nasi sebab yang nie lah yg menyebabkan kita rasa cepat lapar.. dan soh amek cereal instead. Tak lalu pun paksa juge sebab nak healthy kan.. huhu...

    Then tibalah masanya buat ujian ultrasound untuk tengok baby... or embryo... yea.. bestnyer.. confirm ade baby bile nampak embryo kecil sebesar kacang kat dalam rahimku. Doctor terangkan yang embryo terletak agak hampir dengan tiub fallopio.. alamak, time tuh jantung cam berdegup sgt kencang, air muka dah start berubah.. then Doctor asyik tanye.."are you okay, girl?" aku dok angguk2 je.. dia cakap kena tengok perkembangan embryo for next week, whether dia makin ke atas atau turun kebawah (better turun bawahlah). Untuk pengetahuan, embryo takleh terlalu dekat dengan tiub fallopio, sebab nanti takut bila membesar, boleh menggangu saluran fallopio, dan saluran leh pecah... [tapi dah talk with my sister, dia cakap it's okay, still early, kedudukan embryo akan berubah, lagipun embryo mmg ader dlm rahim].. harap2 semuanya okay lah.

    Panjang embyro sekarang ialah 16mm sahaja. Terlupa nak cakap doctor kata nak gambar, so xdapatlah letak gambar embryo kat sini. Berdasarkan size embryo yang still kecil, Doctor anggarkan kandunganku baru berusia 5 minggu 2 hari pada 25 december 2010.

    Setakat nie, segalanya masih berjalan dengan baik. Cuma paling teruk adalah mengalami flatulance (asyik nak kentut :">) dan sembelit.Kaki pula selalu cramp, maybe disebabkan badan yang terlalu gemuk.. aish... Kena jaga lepas nie, xnak nanti berlalu apa2 komplikasi plak.

    Okaylah... diharap semoga segalanya dipermudahkan Allah. Amin.

    www.tips-fb.com Good Morning

    Saturday, December 25, 2010
    Its a wonderful Saturday morning and I am up and awake and full of energy for today, but my dear Mr Hubby is still asleep. waiting for him to go to do my first check up.[ yes, I haven't went to see Doctor yet... but I do taking asid folic everyday..even before pregnancy :)]

    I am planning to go and do check up today. 1st I wanna know the condition of my pregnancy .. really-really-really hope that all is fine. 2nd, I just still cannot believe that I am pregnant and there's a baby growing inside of me [is this for real? the pregnancy test really is accurate?].. I am so nervous about this [ is it even allow to be this excited?] 3rd, I wanna know how old is my baby (foetus) inside of me, on what week, what does she/he look like now? I am having irregular period lately [ before marriage is okay, but now I can't even predict it] I already on my day 75 from my first day last period.

    Please pray that everything will go well for me. I admit that I am scared if anything wrong happen. Is it normal to feel like this? I know it is not good to worry too much. I do hope that my first visit to the clinic will ease my mind and push away all my worriness down the drain. :)

    www.tips-fb.com Merry Christmas!!

    Thursday, December 23, 2010
    I would like to wish a Merry and Happy Christmas to all who will be celebrating it!!


    Enjoy the season holidays! (^^)V



    Picture courtesy of my dear colleague, Eunice.

    www.tips-fb.com When Reality Sets In

    Wednesday, December 22, 2010
    I still can't quite believe that I am pregnant. I didnot really have all those pregnancy symptom yet.. maybe it's too early, but Mr Hubby already very excitedly told our parents and relatives. Having people leaving messages, calling and talking about it, make me realize that THIS IS ACTUALLY HAPPENING!! The fact slowly sink-in and now I feel excited, nervous, happy and worry at the same time.

    I pray to Allah to let the baby inside me grow healthy and safely. This is gonna be my in-laws first grandchild, and from my side, next year my mom actually gonna welcome two grandchildren, [my eldest sister is also two-month-pregnant now].

    I hope I can practise this:-

    Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
    Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
    Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
    Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin

    Doa semasa hamil – Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

    Jaga lidah, jaga sikap, jaga hati, jaga pemakanan...

    For Mr Hubby, kenalah memperbanyakkan amalan sunat, mengaji, bersedekah, bersabar, tenang dan sentiasa gembira

    (sumber dari mysuperkid.net)

    Alhamdulillah.. syukur sangat... Semoga semuanya selamat dan sihat.. Insya-Allah (^^)V

    www.tips-fb.com Positive

    Monday, December 20, 2010
    Friday, 17 Dec 2010, 6.00am
    Monday, 20 Dec 2010, 6.30am

    www.tips-fb.com BKK Trip Photos

    Suvarnabhumi Airport
    Day view from my hotel window

    Somtam (Advance punyer.. bau baek punyer)


    Somtam (biasa punyer.. for beginner :))



    This is where I stay (Centara Grand)




    Kena tangkap gambar sendiri lorr.. @centralWorld shopping Complex

    Night view from my hotel window

    Everywhere there's a picture of the King. All Thais love and respect their king so much! He turn 84year-old on 5th Dec.

    View from the taxi...

    View from taxi 2.. only the rider is compulsary wearing helmet, the pillion rider don't need to wear one..





    @KLIA... check in counter...


    KLIA Express...














    www.tips-fb.com Bila Kereta Meragam

    Wednesday, December 15, 2010
    Hari Isnin lepas, dah ler Mr Hubby kena g outstation ke Terengganu, so mood pun mcm kurang sket lah, kena tinggal sengsorang. So dalam perjalanan balik keje, aku singgah bank (masukkan payment utk insurance), pastu singgah Econsave beli sayur (xder mood nak makan sebenarnyer, so aku plan nak buat sup sayur simple jer), then sampai rumah, bukak pintu pagar dan parkir kereta kat dalam. Masa nak keluar tu, aku dengar macam bunyi orang bertukang. Aku ingat jiran sebelah yg dok buat renovation tuh, so buat xkisah lah. Aku matikan engine dan keluar dari kereta.. then...jeng..jeng..jeng... sungguh shocking.. keluar jek terkejut aku tengok tumpahan cecair (nampak macam muntah orang pun ader, macam teh tarik basi pun ader) keluar dari kereta.

    "Eh aku terlanggar plastik or bekas minuman ke" hati dh mula berdebar-debar. Tiba2 hidungku tercium bau yg kurang menyenangkan... bau minyak.. ahh sudah...

    Aku bukak bonet kereta dan confirm, leaking tu dtg dr tiub overflow coolant reservoir. Aku bukak cap coolant reservoir tu dan tengok coolant ku dah jadik teh tarik basi... dah bercampur ngn minyak itam. Aku check plak dipstick minyak itam... confirm kering kontang akunya minyak hitam. Aku masuk balik keta dan on suiz kereta. Terus mencanak temperature melepasi tahap normal, tp xsampai takat merah lagik. Peliknya, apsal masa drive tadi aku langsung xperasan apa2 perubahan... sedey nyer hati time tu.

    Dua hari tu, aku dok google jer carik sebab kenapa jadik camtuh.. ader kata blown gasket head (baru arituh je aku skim, tak kan problem lagik), ada kata sebab oil cooler gasket kat radiator, yang pastinya, memang ada leak lah somewhere, tatao mana lagik.. aku harap jgnlah worst case scenario.. mana aku nak cekau duit nie.. :-(

    Arini baru nak g workshop survey. Kite dengar plak apa komen pomen. Aku kena pastikan pomen yg bagus dan honest sebelum aku nak tow atos p bengkel tuh..yalah..takkan nak tow ke sana sini kot.. aku jugak berkira2 nak hantar terus p workshop hyundai jek..dorang kan lagik tao pasal engine atos kan.. kenalah tgk harga camner dolu...

    bright side... nasib baik aku selamat sampai rumah, kalo atos rosak tengah jalan lagilah kalut.. dah la mr hubby outstation.. nk mintak tolong sapa.. gaji pun xmasuk lagi..

    beginilah nasib... kalo Atos cam teruk gile dah..terpaksa lah jual lepas repair... pakai motor je lah pas nie.. senang cerita... hahaha...

    www.tips-fb.com Unifi Internet Service Down

    Friday, December 10, 2010
    Dah dua malam dah Unifi kat umah ku problem. Tension betul. Malam sebelumnya lagi teruk, sampai TV dan telefon pun xleh pakai. Dah ler telefon hotline dia asek bz memanjang.. asek kena put on hold... pastu nanti dengan gembiranye mereka akan menchargekan panggilan nie masuk dlm bil.. napernyer..sepatutnye, its their fault we have this faulty service, then nak kena bayar panggilan mereka plak.. dah ler kebiasaannya..bukan membantu sangat pun.. letih menjawab soalan2 cliche' yg agak mencabar ku sebagai seorang programmer (mcm la aku tatao pasal komputer kan...


    Tengok malam nie connection camner plak.. sungguh memenyampahkan... kenapalah TM xpenah nak improve.. baru jek nak raser selesa ngn service mereka, dah ler kena bayar tambahan utk premier channel dan VOD (baik download je movie..free.. opss!!).. skang dah start buat hal.. ampeh..ampeh..ampeh sungguh....

    www.tips-fb.com Bangkok Trip in a Flash...

    Thursday, December 09, 2010
    My first for a lot of things.. that is the main conclusion of my trip to Bangkok.

    1) First time boarded a plane. On my trip to Bangkok, I was seated in the middle of two guys. Not a bad trip, but can be better. The served-meal was quite good.At that time, quite frustrated because I really wanted a window seat so I could see outside. I was feeling a bit dizzy when the plane was descending down. Tired but I have bunch of helpful Thai's that direct me safely to the taxi and to hotel.

    2) 6-day stays at a 5 star hotel seriuosly would be more enjoyable if my husband were there, but I still enjoy the worry-free stay. Have people to tidy up the room, large shower, great water pressure and absolutely soothing bubble bath. For the guest comfort, we can actually choose from their 6 different pillow-type but I settle for the default (the one already in the room). The view was great and the night view was awesome. The hotel locate exactly in the middle of the city. It's like "Bukit Bintang" or Star Hill in Malaysia. The hospitality was absolutely amazing. I did not feel scare or awkward at all. But the breakfast was mediocre. I only take breakfast (bread and cereal) on my first three days there.

    3) Spansion Thailand has a very nice landskap. All the colleagues there were friendly and very helpful. They brought me to a nice Muslim Restaurant where they served one of the most excellent meals I ever had. I really love the soup. Exactly to my liking (sour and extra spicy). I don't even have to pay for any meals as they always insist of paying for me. They also brought me for shopping and help me to retrieve the money from the bank (my husband sent money using moneygram). Many Thai's don't talk good English and it is very helpful to have somebody who talked in native tongue to assist you everyday. :) Altho I spent more than 8 hours a day to gather the much needed requirement and business logic from them and end up going back feeling extra tired and information overload.

    4) Most taxi driver don't understand English. They also don't understand when I asked for receipt which make me quite difficult to do my claim later. The toll is THB110/ day, that is approximately RM11. Quite expensive I think. And for taxi is THB500/day, which is equal to RM50/day. They always rounded the amount. If the meter show THB275 or THB260, they would ask for THB300 (luckily I can claim this), if THB 160, they asked THB200, that's why it cost me THB500 for a return trip from Hotel to Spansion

    5) The shopping mall close at 9pm and I always arrived at hotel around 8.35pm. So not much to do at night (even if the mall closed late, I am still too tired to do any shopping). There's a lot of walking distance shopping complex. Even my hotel is attached to a shopping complex, The Central World that was partly burned down by the Red T-Shirt protestant in May 2010. But it was okay now. Also close by is the Siam Paragon which I went to buy the durian chips on my last night in Bangkok (walking distance as well).

    6) They have sky train, same as our very own "PutraLine LRT". The only different is, you must buy the ticket at the ticketing machine. The counter is used to exchange coins only. I learn this the hard way as I stare blurly at the counter lady, asking for my ticket :p. I took the skytrain to get to ChatuCha Market, it's a weekend market where they sold a-lot-of-thing. when I said a lot, I do mean A LOT. The market was HUGE and you can get almost everything there. It's quite cheap. Lucky for me as well, as my colleague, Darin, spent some time on that Saturday morning to accompany me there. She did a very good bargain for me and I have safe a lot of money because of her :). I am very bad at bargaining!! Very BAD!

    7) Finally, taking flight back to KL. I arrived at the airport quite early, afraid that I would missed the plane. As I check in, the girl asked if I wanted a window-seat, and of course the answer is YES :). I just sit around waiting for the flight and figuring where is the boarding gate. I actually manage to work it out on my own, and after going through the Imigration process, I walked very slowly through a lot of retail store along the corridor, window shopping and thinking I have a lot of time. It was a long walked. When I reached at the gate, nobody was there, everyone is on the plane already. And I am the last person to board!! :p. Then I had my first real experience when the plane take off. Wow, it's really amazing, to see the plane getting higher and higher and the people, house, building, getting smaller and smaller... until I am above the cloud...

    8) I'm home finally when the plane touch down in KLIA where my darling husband was waiting for me and my trip finally end. :)

    --Until next trip --