• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com aahh... technology

    Thursday, November 25, 2010
    I always welcome new innovative invention that rapidly taking over our lifestyles today. Thanks to them, we are now more lazy and fat.. it should save us a lot of time but we end up complaining do not have enuff time /:)


    Well, while using the optical mouse, I suddenly become sentimental and GOOGLE the image of..
    jeng..jeng..jeng..
    a roller mouse... hahahaakss.. at least my mouse is still attached with a string..

    Picture taken from FIXYA.com






    www.tips-fb.com Bercakaplah baik-baik...

    Suatu hari di pasaraya... cerita nie sebenarnyer dah lama terjadi.. a few months back, tapi ntah nape raser macam nak bercerita plak arinie.. aku ngn mr hubby berjalan2 sambil cuci mata di pasaraya.. bukannya nak beli ape2 pun, saje-saje jek membelek2 lambakan pakaian yang kononnye sales sampai 70%, tetiber telinga ku menangkap bunyi yang kurang besh, ada seorang ibu tu tengah marahkan anak dia, aku memalingkan muka ke arah ibu dan anak itu. Anaknya nampak macam seorang pesakit Autisma. Yang xbeshnyer telinga aku bila menangkap ayat "Babi betul budak nie" [ sorry yek..ayat xsensor ] kata ibu itu pada anaknya. marah betul dia, apa yang dimarahkan pun aku tak tahu. Sian aku lihat budak tu...

    Then cerita beberapa kanak-kanak yang aku kenali suka sangat sebut perkataan mencarut dan maki hamun. Becok mulut mengalahkan orang dewasa, tapi bila selidik2 balik, apa taknyer, mereka membesar dalam persekitaran begitu. Si ibu sangat lancang menghamburkan kata-kata seperti "bangsat", "celaka", "anak haram", "anak derhaka", "babi" dan sebagainya pada anak apabila marah. Si bapa pula langsung tak tapis ayat bila bergaduh dengan isteri walaupun ada anak-anaknya dekat situ, apa taknya, bapa pun sama menghambur kata kesat pada anak. Pincanglah institusi kekeluargaan bila perkara macam nie berlaku.

    Bila anak-anak dah besar, tak hairanlah kalau mereka boleh maki-hamun mak ayah mereka kembali. Teringat cerita Mama... kata mama, dulu dia tak pernah bercakap kasar dengan anak-anak dan memang, aku akui yang mr hubby tak pernah bercakap menggunakan perkataan tak sepatutnya denganku walaupun dia sangat marah. [Terima kasih Mama :)]

    Anak-anak juga punyai hati dan perasaan, sebagaimana kita tak boleh memilih anak, anak juga tak dapat pilih orang tuanya, tapi ibu bapa boleh mencorak perilaku anaknya dengan menjadikan diri sendiri sebagai tauladan.

    "Ya Allah, semoga aku bakal menjadi seorang ibu yang baik pada anak-anakku dan juga menjadi anak yang baik kepada ibu bapa ku" AMIN

    :)

    www.tips-fb.com Create Service using CMD

    Monday, November 22, 2010
    Create windows service using the cmd command:
    \sc create "Service Name" binPath= "C:\Service.exe"

    ** just a note for a forgetful me :) **

    Another note.. if has error on service that say "... service on local computer started and then stopped..." clear out the application log.

    Go to Event Viewer in Administrative Tools, Application Log.. right-click and CLEAR.. :)

    www.tips-fb.com Selamat Hari Raya Korban

    Tuesday, November 16, 2010
    salam semua,

    Selamat hari raya korban... ari ini saye sungguh excited sebab malam nie saye akan balik kampung ke Baling, Kedah. Doakan perjalanan saya selamat sampai yek ;)

    Hari raya puasa lepas kitorang pulang ke kg mr. hubby kat Johore, so this time its my turn. Agak lama juge tak balik kg sebenarnyerr.. rindunyer kat kampung... tapi dah boleh terbayang soalan2 cliche' yang agak malas dilayan nanti seperti:-

    ~ dah berisi belum
    ~ bile nak dapat baby (mcm le saye nie ahli nujum boleh tao semua jawapan nie)
    ~ tengok skang badan dah gemuk la (ni mesti hubby pun terima tempias skalik nih)

    macam tu lah kan... kekadang terfikir juge, maybe diorang xtao soalan lain nak tanye atau topik yang lebih menarik, lagipun dah jadek cam satu benda yang menjadek kebiasaan masyarakat kiter. (saye sebolehnyer mengelak tanye org soalan privacy camtu, unless orang tu yg buke citer dolu :p)

    So saye amek cuti pada Esok dan Lusa, arinie balik awal, dah mintak time off kt Boss, pasal nak packing barang semua utk balek mlm nie.

    BTW, semalam mr.hubby terpakse amek MC, sian mr hubby. Hari Ahad tu kami kemas2 rumah sket. Mr hubby kemas kat luar, masa nak buang rumput, terpijak paku plak. Panjang juge pakunye.. berkarat plak tu, so terus bergegas saye bw mr hubby gie clinic, sebab seingat saye, amat bahaya kena paku karat nie, sebab ape ntah..tak ingat, tapi doktor penah citer dolu...

    So malam tu kaki mr hubby dah bengkak. terpakselah kembali ke clinic tu utk dptkan mc sebab mr hubby xdapat nak jalan sebab kaki sakit...camne nak gie keje...

    Hari ni alhamdulillah, bengkak dah surut, kaki pun dah kurang sakit. So mr hubby kenalah pegi keje.

    So balek kang, kemas rumah, packing barang dan tunggu mr hubby pulang. Harap2 dalam pukul 8mlm dah boleh mulakan perjalanan. Biar keluar awal, boleh bawa slow and steady, xyah rushing2 kan. :)

    lastly,

    Selamat Hari Raya Korban kepada semua warga Muslimat dan Muslimin semua...

    p/s: mak cakap kalo tak hujan, malam nie mak nak bakar lemang.,.. bessnyer balek kg dpt makan lemang =p~

    www.tips-fb.com Running [No Doubt]

    Monday, November 15, 2010
    *** It's so easy to fall in LOVE but to keep feeling like love for first time, is another story ***

    Run, running all the time
    Running to the future
    With you right by my side

    Me, I'm the one you chose
    Out of all the people
    You wanted me the most

    And I'm so sorry that I've fallen
    Help me up, let's keep on running
    Don't let me fall out of love

    Running, running as fast as we can
    Do you think we'll make it?
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    Be, be the one I need
    Be the one I trust most
    Don't stop inspiring me

    Sometimes it's hard to keep on running
    We work so much to keep it going
    Don't make me want to give up

    Running, running as fast as we can
    I really hope we make it
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    Running as fast as we can
    I really hope we make it
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    The future

    Running, running as fast as we can
    Do you think we'll make it?
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    Running as fast as we can
    I really hope we make it
    Do you think we'll make it?
    We're running, running, keep holding my hand
    So we don't get separated


    *** Let us always feel like falling in love for the first time ***

    ~Baggie Sue in Celebrating Love and Appreciating Love~

    www.tips-fb.com Pengalaman Baru...

    Thursday, November 11, 2010
    Ye.. saya akui.. saya xpenah ke luar daripada negara Malaysia. Ye.. saya juge xpenah naik kapal terbang lagi (terkejut kan??) Berusia 28tahun, tapi masih belum berpeluang travel ke oversea.

    Tapi minggu nie saye diberitahu, saya harus ke negara luar untuk urusan kerja. Saya harus berada di sana selama 5 hari. Dan saya bakal pergi ke sana SORANG2!!

    Perasaan saye ketika ini... Excited pasal diberi peluang dan trust oleh company... nervous pasal ini pengalaman baru bagi saya... risau takut gagal menjalankan tugas yang diberi dengan baik kerana company dah meletakkan kepercayaan dan memberi amanah untuk saya melakukan yang terbaik semasa berada di sana (ke sana buat keje tao..bukan attend seminar or training ke.. huhu)... berdebar-debar sebab tak tahu what to expect from the working environment or the people there..

    so wish me luck (really need it)... semoga perjalanan nya nanti bermula dengan baik, berjalan mengikut perancangan dan berakhir dengan selamat.. Amin!!!

    www.tips-fb.com Jadi Isteri...

    Monday, November 08, 2010
    Perempuan mudah nak masuk syurga..syaratnya jadik isteri yang baik..

    Skang, bile jek layan drama melayu, aku selalu merengus xsuke... citer wife tengking2 husband dia, citer wife tak hormat husband dia..tapi dalam dok mengomel komplen tu.. tercetus jugak kat hati yang aku pun kadang2 begitu..

    Dengar macam mudah jer nak jadik isteri yang baik..tapi tak semudah percakapan... yang paling penting kena SABAR...

    Mama ader citer... lelaki memang ego... biarpun salah, jarang nak mengaku salah dengan isteri.. kalo dengan orang lain takper... ketua keluargalah katakan...

    Mama cakap, kalau kite marah atau geram kat suami, minta doa pada tuhan "Ya Allah, Kau jauhilah aku dari perasaan marah ini. Semoga aku dapat sukakan hati suamiku dan menggembirakannya"

    Suami kalau ada masalah, susah benar nak berkongsi masalah dengan isteri. Takut bebankan isteri... isteri pula selalu jek dapat tangkap bile suami ada masalah... dan berkecil hati sebab si suami tak mahu berkongsi dengannya..sedangkan dia sentiasa berkongsi rasa dengan suami...

    Tapi isteri kena selalu beringat... mengambil tauladan Saidatina Khadijah, yang sentiasa menyokong dan membelai Rasullullah bila baginda bersusah hati...tidak pernah memaksa atau meleteri baginda untuk menceritakan masalahnya...

    Terlalu kuat pengaruh drama, si isteri kini memaksa persamaan taraf... dia bekerja juga.. dia juga melakukan apa sahaja yang si suami lakukan, kenapa dia saja yang perlu beralah? Jawapannya, kerana dengan cara itu, sebenarnya dia pasti mendapatkan tempat di syurga..bukankah itu nikmat segala nikmat yang diharapkan oleh semua...

    Peringatan kepada diri sendiri agar tidak bongkak, bossy, prejudis, atau kuat merajuk dengan suami.. :)

    www.tips-fb.com Ketika waktu ini

    Thursday, November 04, 2010
    Jam digital di laptopku menunjukkan pukul 4.03PM. Lagi 57 min lagi akan berakhirlah hari bekerja bagi minggu ini. Perasaan sangat lah malas sekarang, disebabkan kena menyiapkan design document nie. Aku memangg lemah sket bab2 nak menulis dokumen bab2 pekerjaan.. (tapi rajen plak nak berceloteh di blogku yg tak seberapa nie kan... ;P) perut plak memulas-mulas, dah 3x pegi toilet... nie mesti penangan minum green tea sebelum tido semalam, skang baru terasa kesannya.. alahai...

    Cerita pasal minggu nie... hari Isnin lepas, selepas assurance ketaku yang lama menolak untuk aku renew polisi.. (mesti sebab dorang tensen pasal baru empat tahun, dah total 15k aku claim dr dorang..apakan daya..bukan mahuku jugak nak accident2 nie, so aku pun mencari2 kat internet insurance kete ape lak aku nak amek lepas nie..almaklumlah, hari jumaat nie maka tamatlah riwayat roadtax keretaku...

    Cari punye cari, akhirnya aku pun call sorang agent nie, alhamdulillah, dia boleh dtg office aku nak uruskan perihal merenewkan roadtax. So pada hari Selasa, dia pun datang mengambil segala dokumen yg berkepentingan untuk process nak apply insurance kete. Dah selesai tu, aku tanya whether boleh buat roadtax skali ke tak, skalik dia bgtao, kalo nk wat roadtax, kena tambah another rm50 sebab itu caj yang runner amek, aku pun terus melupakan hasrat nak renew roadtax ngn dia... rm50 tuh.. roadtax keta aku baru rm55 setahun... dah 99% caj tuh...

    Hari Rabu aku menjenguk ke MyEG... salu aku guna benda alah nie nak semak saman jek, kali nie terpanggil untuk renew roadtax... malas dah aku nak ke JPJ atau agent seumpamanya...

    Aku pun buat bayaran roadtax (buat pengetahuan, aku hanya mampu renew utk 6 bulan.. huhu..sedey nyerr... pasal saman aku blom clear dr blacklist lagik).. myEG caj rm6 untuk delivery dan rm2.75 untuk sevis caj... yang aku sukenyerr.. aku telah membuat pembayaran pada pukul 11pagi Rabu, dan nasib baik aku balik awal rabu itu, sampai umah jek, tak sampai lima minit.. pin...pin... bunyi hon motor depan umah... rupanya mamat dari myEG datang deliver roadtax (masa tu dalam pukul 6petang) giler cepat..kataku seakan-akan tak percaya, mamat tu sengih je sambil tanya.. 1st time ye akak guna myEG... hehe.. dia siap bw mesin yg baca myKad ngn cap jari untuk pengesahan penerimaan..xmainlah sign2 paper nie.. :) okay ah.. next time boleh guna lagik..

    Oh yer..hari Selasa lepas, Atos dah kuar bengkel, bersinar2 je matanyer..apa taknyer lampu baru.. pastu dolu kalo pagi2 start engine, mesti belting aircond Atos berbunyi bising, skang dah xder bunyi langsung..oo aku suker.. cumer ku lihat tayar depan keta ku sudah botak.. alamak..nak kena tukar tayar plak.. nanti kepala aku pulak yang botaknyerr...

    Malam nie ingat nak ajak mr hubby g dating, makan2 tepi laut kat Port klang, almaklumlah..esok cuti.. apalagi..kita ENJOY!!!

    :) ~ HAPPY DEEPAVALI and HAPPY LONG WEEKEND!! XOXO

    www.tips-fb.com For The Rest of My Life (Maher Zain)

    Tuesday, November 02, 2010
    I praise Allah for sending me you my love
    You found me home and sail with me
    And I`m here with you
    Now let me let you know...
    You`ve opened my heart
    I was always thinking that love was wrong
    But everything was changed when you came along
    OOOOO
    And there's a couple words I wanna say

    For the rest of my life
    I`ll be with you
    I`ll stay by your side, honest and true
    Till the end of my time
    I`ll be loving you... loving you...
    For the rest of my life
    Thru days and nights
    I`ll thank Allah for opening my eyes
    Now and forever I, I`ll be there for you

    I know that deep in my heart
    I feel so blessed when I think of you
    And I ask Allah to bless all we do
    You`re my wife and my friend and my strength
    And I pray we`re together eternally
    and now when I find myself I feels so strong
    yes everything was changed when you came along
    OOOO
    And there's a couple word I wanna say

    For the rest of my life
    I`ll be with you
    I`ll stay by your side honest and true
    Till the end of my time
    I`ll be loving you. loving you...
    For the rest of my life
    Thru days and nights
    I`ll thank Allah for opening my eyes
    Now and forever I, I`ll be there for you

    I know that deep in my heart
    and now that you`re here
    Infront of me I strongly feel love
    And I have no doubt
    And I`m singing loud that I would love you eternally

    For the rest of my life
    I`ll be with you
    I`ll stay by your side honest and true
    Till the end of my time
    I`ll be loving you.loving you
    For the rest of my life
    Thru days and nights
    I`ll thank Allah for opening my eyes
    Now and forever I, I`ll be there for you

    I know that deep in my heart


    ~my dear husband ask me to listen (not just hear it) to the song and lyric, said that he dedicated this song for me.. while I am LISTENING to the song, I could feel tears rolling down my cheeks~

    www.tips-fb.com To My Beloved Husband

    Monday, November 01, 2010
    Dlm hati ini berbuku rasa cinta..
    Tak terucap syukur ke hadrat Ilahi kerana dijodohkan kita berdua...
    Biar segala kesedihan lalu, bakal terus menjadi peneguh kasih kita...
    dan kesedihan mendatang menjadi benteng penahan segala cabaran.

    Adakala syaitan cuba membisikkan derhaka...
    suaraku tertinggi, ego mendabik dada...
    emosi menguasai diri, rasionalku terlontar ke tepi...
    terlupa sejenak di mana tempatku sebagai seorang isteri.

    Wahai suamiku tercinta...
    terima kasih kerana sabar membimbing tanganku...
    genggamlah erat, jangan dibiarkan terlepas...
    pimpinlah aku menjadi kekasihmu, peneman hidupmu...
    selamanya..

    Maafkan segala kesalahanku...
    sesungguhnya.. Allah mengurniakan cinta ini..
    sebagai satu rahmat dalam meyusuri kehidupan ini..
    moga jalinan kasih ini sentiasa terjalin..
    hingga ke akhirnya..