• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Talk and Listen

    Thursday, September 30, 2010
    The more people talk... the less we would listen...

    www.tips-fb.com View Task Manager in Remote Desktop

    Tuesday, September 28, 2010
    so you use the remote desktop connection and you want to terminate a process,
    a [ctrl]+[alt]+[del] will only bring you own pc task manager.. so how??

    Just press [ctrl]+[shift]+[Esc]

    That should do the trick.

    It did... for me :)

    www.tips-fb.com A Stranger Story

    Wednesday, September 22, 2010
    She was engaged to a guy, arrangement by her family. At first everything seem like everything was going great for her. Then her fiancee unintendly make a hurtful remark about her, and she was immediately filled with rage. She called off the wedding, and the guy who was an owner of a restaurant, could not say sorry enough, he gave up on her.

    Then she met a guy who was at that time same age as her. The guy gave her love letter that took her high to the cloud nine, and she devoted her love to that guy. Soon enough they were engaged and got married.

    Those lovely early years of marriage has promise her happiness she always hope for. She love him and he love her too. Even though both of them were young, 17 years old, but they managed to build a place they both called home.

    They were blessed with two daughters and a son. And that was when the problem started. Her husband was a drinker and a gambler. He started to work for a gang, and his job was to beat people, whom his superior command him to. She still stay by her husband side, up until one day, a girl came by their house, and claim that she was pregnant with his child. She was devastated. She waited for her husband and confront him. Her husband swear upon a Quran that the story was not true and the girl just desperate to has him marry her. She believe her husband.

    Thing seem to be a bit better. She was pregnant with their fourth child. A daughter was born and she was lovely. They renovated their house to a bungalow. Her husband buy her gold accessories. She was happy. But then, because of his drinking and gambling habit, her husband took all her gold accessories away, and he beat her a lot. But she stayed.

    Then her husband accidently told her mother, that he has married another girl because she was already pregnant with his child and asked the mother not to tell her. The mother feel obliged to tell her daughter and broke the news to her. Once again she feel frustrated. But she's stay. She's stay for the sake of her daughters who never listen to her, who always side with the father who spoiled them with money. They even call their mother a lot of rudes names. Yet she stays.

    After 11years of marriage, enduring the blows and bruises from her husband and her children, she finally run away from the house. She took her youngest daughter with her and seek for safety.

    The husband swear to find her. Not because he wanted her back, but because he wants her child and he wanted revenge for his egoistic bruises. And the reason he wanted the child was, so she could not have anything.

    This is a true story. A stranger story. I really hope she would be brave and survive this ordeal. And one day, she would have a blissful life, like she always hope for.

    www.tips-fb.com Kenapakah?? WTF betul!!

    Monday, September 20, 2010
    Tell me why??

    Kenapa lah ko teragak2 nak masuk bulatan yang xder keta pun....
    Tengok..kan aku dah terlanggar belakang keta ko..
    huhukss... tak pasal2 ketaku kena tido dibengkel dan aku susah payah tunggu giliran buat report polis; pastu nak kena carik document per semua utk buat claim...

    1st time dapat surat CHENTA dari MR Polisi... Waaaaaaa!!! Tak mo!!!

    Alahai WTF... T.T

    www.tips-fb.com Subconscious

    Sunday, September 19, 2010
    Sometimes, I don't even realize that I am holding my breath... for some times...

    www.tips-fb.com Bila Mulut Terkunci...

    Thursday, September 16, 2010
    Saban hari kita mengorak langkah kehadapan. Melakar kanvas kehidupan dengan warna-warna yang kita inginkan, walau ada kalanya, warna yang terpalit, tidak secantik yang kita idamkan. Bayangan diminda, tidak terlahir dan tersimpan kejab didada.

    Si ibu jauh menyimpan seribu cerita, hendak diluah dirasakan serba tak kena. Takut membebankan pula si anak, nanti si anak fikir, ah, ibu nie, cerewet betul orangnya. Lantas kata-kata dikunci rapat. Mengharapkan si anak bisa menangkap raut wajahnya, memahami apa yang ingin dia cerita.

    Si anak mengharap si ibu menzahirkan sayangnya. Terasa benar benaknya kerana acapkali terasa dipinggir. Apakah ibu tidak pedulikannya lagi. Direnung teman disebelah, si ibunya memeluk mesra anaknya. Dimarah-marah anaknya, disuruh-suruh anaknya itu ini. Tersimpul senyum dia melihat gelagat mereka. Dia juga ingin dileteri, ingin dimarahi, ingin disuruh, ingin disayangi, ingin merasakan dirinya dipeduli.

    Megapakah dibataskan segala perbuatan, jika sayang, mengapa harus kita malu tunjukkan? Jatuhkan ego untuk menelefon, mengorak langkah pertama, memulakan satu hubungan mesra? Jauh benar terasa jaraknya. Walau usia menunjukkan kematangan, kita masih gagal menggarap bait-bait yang terputus, disimpulkan semula, moga menjadi benang kukuh.

    Hati yang terasa, biar jauh dibuang di sana. Bibir yang sekian lama kelu, senyumlah, dan zahirkanlah kata-kata dibenak hati. Tangan yang dicium, rangkul dan peluklah dengan penuh kasih sayang. Semoga silaturrahim, tidak hanya lahir sebagai taat dan hormat, tapi lahir dari kasih sayang yang suci dan penuh rahmat.

    www.tips-fb.com SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

    Wednesday, September 08, 2010


    ~SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA MUSLIMIN MUSLIMAT~
    ~SEMOGA KEMERIAHAN MENYAMBUT KEMENANGAN KITA BERPERANG MELAWAN NAFSU TIDAK DISELANGI BERITA-BERITA YANG MENDUKACITAKAN~
    ~BERHATI-HATI DI JALAN RAYA~
    ~PANDU CERMAT JIWA SELAMAT~

    Ikhlas daripada kami
    ~SueHanna(Mrs.Labu) dan Suami (Mr. Labu)~

    www.tips-fb.com Re-Quote

    Tuesday, September 07, 2010
    Hehe..this is a quote from the twilight series that I have posted earlier in my blog. I just re-read my previous entry (kind of a hobby of mine..crazy right?? It just I like to see how my life has evolved...from time to time...)

    "Before you, Bella, my life was like a moonless night. Very dark, but there were stars—points of light
    and reason… And then you shot across my sky like a meteor. Suddenly everything was on fire; there
    was brilliancy, there was beauty. When you were gone, when the meteor had fallen over the horizon,
    everything went black. Nothing had changed, but my eyes were blinded by the light. I couldn't see the
    stars anymore. And there was no more reason for anything."

    Link to the entry HERE

    www.tips-fb.com Chocolate & Butter & Cake

    Belum try belom tao!! dolu aku salu jek gune ayat nie..even kalo boss tanyer, you boleh buat ke task nie, boleh siap on time ke? Jawapan aku samada aku reti ke tidak, yakin ke tidak, would be "I try first and see lah, if cannot do, then I let you know"... tatao whtehr its a positive or negative thing..tapi aku macam tu lah... kena try dolu.. xreti nak assume2 nih...

    Cakap pasal menerai, semalam aku buat biskut nescafe ngn butter cake. Hasil kreativiti dan sikap suke mencube aku ini, maka akupun cuba untuk menyadur biskut ku ini dengan chocolate. Dengan separa yakin, aku mencairkan chocolate masakan tu menggunakan taktik double boil... bercampur dengan butter (seingat aku, mcm tu cara kakak aku buat dolu). Hasilnyer, of course, chocolate tu..ko tunggu sampai esok pun takkan mengeras..so people..don't try this at home. Rupenyer, kakak aku dolu guner taktik tu kalo buat cake jer..yalah..nak salutkan cake ngn chocolate.. cake kan simpan dalam peti ais..memang lah keras ... huhu...

    So dengan agak kecewa dan separa berputus asa, aku menggoogle teknik camana nak kasik chocolate tu keras. Oh yes... ada satu tips aku dapat, yakni cairan 200g chocolate masakan tu dengan satu camca vegetable fat (shortening). Keluarlah aku ke econsave dekat umah nie mencari shortening. Sambil tu aku beli tepung penaik sekali, boleh buat butter cake, xde lah membazir butter yang telah kubeli itu.

    Teragak-agak aku mencelup biskut nescafe ku dalam adunan chocolate yang kedua nih. (dicairkan pake double boil juge, chocolate + shortening). Setengah jam kemudian aku tengok, chocolate tu keras lah sikit tapi still melekit. Alamak..gagal lagik.. so aku pun malas nak amek pusing, celup jelah sampai abess... memang nanti biskut dan tangan orang yg nak makan tu comot, tapi pedulikan.. hehe..rasa2 malu nak jamu orang nanti, biarlah kami laki bini yang habeskan sisa2 biskut tuh..terutama bila semua biskut raya lain dah tinggal serdak :p

    So demi tidak mahu membazir bahan yang ada, aku pun membuat adunan butter cake. Senang je nak buat. Campurkan butter(150g), gula castor(100g), telur(3 biji), esen vanilla(1 sudu teh),dan tepung penaik(150g), sedikit susu segar.


    Cam biasalah.. pukul butter ngn gula sampai kembang, then masukkan esen vanila, pastu telur, sebiji demi sebiji diselang-seli ngn tepung. Pukul sampai betul2 sebati dan kembang... kalo rasa cam keras, tambahkan susu sampai adunan betul2 cun, xleh keras sangan atau cair sangat yek.

    Oleh sebab aku ade belen chocolate masak tu, aku campurkan saja dalam adunan sebelum masuk dalam bekas tin aluminium tuh. Baru ader patent sket, macam marblecake plak.. :)

    Aku bakar dalam suhu 180c selama 30minit. Dekat2 nak masak, lepas 20minit dlm oven tu, jenguk2 lah juge, cucuk2 tengah2 cake ngn lidi satay, tengok tepung dok melekat laei tak kat lidi tuh. kalo lekat tak masak laei..kalu lidi tu bersih, cantik jer.. dah siap lah tu.

    Tunggu sejuk dolu, baru kuarkan dari bekas. Boleh potong dan makan. :) Yummy =p~

    Skang nie tinggal kuih siput jek.. tatao lah sempat buat ke tidak. Lain2 kuih rasernyer cari biskut tunjuk je lah.. hahaa..xsempat dah. Laei 3 hari jek nak raya.. besnyer!!!


    ~Selamat Hari Raya semua~
    ~Maaf Zahir Batin~

    www.tips-fb.com Color Me Green

    We have talk about going green... Save The Environment... Plant More Tree.. almost everyday we heard people talking about this. Even the government has taken action to promote each Saturday as a No Plactic Bag Day and was amicably agreed and followed and supported by from a small retail store like Kedai Pak Abu, to Giants Hypermarket like Tesco.

    Sometimes, I found it quite troubling because this isn't one of our habit yet. I am sure like most of us, I usually forgot to bring my own shopping bag, so I either pay RM0.20 for one plastic bag (which the donation would go to an environmental conservation ogranisation) or simply carried it by hand or stuff it onto the trolly and later push it to my car.

    Well, I am trying my best to be an environmentalist, even I am very much a novice in it. We must together try to conserve what we have left. Afterall, the world is our responsibility... it's our home and it's our life.

    Please click here if you support the "COLOUR ME GREEN" campaign.

    Together, we make this world a better place.

    :)

    www.tips-fb.com The Bird That Has Flown

    Friday, September 03, 2010
    Small little birdie,
    sat upon a tree,

    she look down the alley,
    and quietly sing the song of mercy...

    Her small heart fill with pity..
    towards the wide world that she had seen,
    as she had flown across the country,

    looking down at the sorrow and misery,
    blood and cruelty...

    She saw how these human be,
    when they talked about peace,
    hands shake others in a promise of equality,
    to God they used to bow down humbly,
    now they wanted to be God themselves,
    promises made, now are left forgotten…

    In the name of defensive action,
    they punished the innocent,
    spilt out their guts,
    tore down their house,
    take away their child,
    killed their man,
    the slavery that never seem to have an end.

    Small little birdie,
    so far has she flew away,
    so many has she seen today,
    now she’s back,
    sat upon a tree,
    she look down the alley,
    and quietly sing the song of mercy...




    Kitty would not eat the birdie... Kitty feel sad for the human and the birdie...

    www.tips-fb.com Shamsuri

    Thursday, September 02, 2010
    Assalamualaikum, hi, nama saye Shamsuri, yang bermaksud Matahariku. Saye sowang budak kecik yang comel dan nakal. Ini blog MakTih saye, sajer jek saye nak tumpang gelamer kat sini kejap :p

    Saye nak citer pengalaman saye bawa kete. Tak percaye ke saye boleh bawa kete???!!??

    Cube tengok gambar kat bawah.. haaaa...kan dah ader bukti...

    "Eh mana lesen memandu adik nie, takde pun kat sini maktih??"


    "Tak kisahlah, adik nak bawa juge. Ye maktih, memula kite kena check dolu semua.. wiper boleh gune ke tak, lampu signal... betul tak MakTih?"



    "Jom Maktih... kite gie jalan2... adik dah terrer bawak kete.."
    ~Malacca 28August2010~

    www.tips-fb.com Hari Membuat Biskut Raya!!!

    Wednesday, September 01, 2010
    Sempena cuti kemerdekaan ke -53 Malaysia, aku dan mr hubby bertekad untuk membuat biskut raya. Ini merupakan percubaanku yang pertama untuk membuat biskut raye.. so kire neves gak ah takut tak jadik. Tambahan plak buat waktu tengah pose, taktaolah adunan nak rasa apa kan.

    Sebenarnya, memula kami takde la rancang nak buat biskut apapun..memandangkan kitorang takde oven dan mixer. Kalo buat pun, ingat buat kuih siput jer.. atao apa2 kuih yang xmemerlukan oven. Tapi oleh sebab masa gie melaka arituh, my sis soh amek jek oven ngn mixer dia sebab dia bukan buat kuih pun, aku apa lagik, dengan sukacitanya menerima. (macamlah aku rajin sangat buat kuih :p)

    Kami start buat kuih malam merdeka tuh, sambil2 melayan cerita kat tv. Mr Hubby soh buat kuih yang senang jek.. so kami buat biskut arab... nak dijadikan cerita, aku tersilap beli minyak sapi, aku amek yang campuran ngn minyak sawit, murah sket harganyer.. (minyak sapi sangat mahal okay!!).. tp disebabkan itu .. biskut kami malam tu xmenjadik.. hancuss... dengan sedih dan tak bersemangatnyer aku declare biskut arab kitorang sebagai cubaan yang gagal.. dan berakhir di tong sampah.. h uhuhu... sedey tao..

    Esoknyer, lepas je makan sahur, aku mula melihat2 resepi biskut kat internet yang kena dengan bahan2 sedia ada kat umah tuh, ye.. ader cornflakes, badam, coffemate, tepung jagung... so terdecidelah untuk buat biskut cornflake beralmond(ikut suke jek aku kasik nama...sebenarnyer ikut resepi kuih kuaci, tapi kuaci takde..ganti jek ngn badam sesedap raser aku :p)

    Yay... dengan pertolongan tulus dr mr hubby, akhirnya terhasillah biskut cornflakes almond dengan berjayenyerr... (berjaya dalam erti kata akulah, tak hancuss dan boleh makan).. adunan kena buat dua kali pasal mixer kecik jer.. dan oven pun kecik.. penat juge menguli2 nie...



    "Biskut Cornflakes Almond"

    Lps selamat buat biskut tuh, rehat jap sebab badan dah start raser penat dan ngantuk... tido jap...

    Petang tu kami continue laei. Lepas mengprocess tgk benda apa laei yang ada didapur, oohh.. ader kacang tanah, lebihan buat mee kuah bulan2 lepas... so apalaei, secara spontan, kami memilih untuk buat biskut kacang. Tapi minyak mazola xder, terpaksa lah improvise guna minyak campuran sapi ngn sawit sebagai ganti (berguna juge akhirnya minyak itu)... leceh sket buat kuih kacang nie.. bab paling leceh nak bersihkan kacang tu, buang selaput kulitnyer... setelah adunan siap, mr hubby sangatlah rajin membantu menguli dan membakar biskut kacang itu sementara aku plak.. kenalah masak nak berbuka puasa.. kang nak makan ape..

    iklan jap...
    Buka puasa semalam, sotong plastik ngn kerang masak sambal portugis (instant je nie..jenama mak nyonya..sedap!!!) ngn sayur bayam. Pastu makan bersama sambal tempoyak dan ikan pekasam.. memang bessttt!!

    sambung balik.

    Lepas masak je..aku tengok dah siap mr hubby membakar semua biskut kacang tuh. Dia soh aku buat adunan kedua, sebab xcukop katanyerr.. So lepas berbuka, kami sambung buat biskut kacang.


    "Inilah rupe biskut kacang yang berjaya dihasilkan"

    Memang sangat penat... tapi aku raser bess... sebab baru terasa nak raya bile bau biskut raya nie.. tambahan pula..tengok mr hubby bersungguh-sungguh menolong...

    I love you dear. Malam nie kite sambung buat biskut laei yek :->

    ~Selamat Berpuasa~