• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com Blank

    Tuesday, June 29, 2010
    This white piece of paper is blank. But if you see it closely, thoroughly, u could see a small faint black dot on it. U put your thumb on the dot, try to hide it, to pretend that it's no there, as if it's not exist, but obviously it is still there, the fact really annoy you.

    You really hate that black dot that appear out of nowhere and smear the perfect blank white paper. Out of rage, you took a bottle of black ink, and paint the white paper black.

    See... now you have a blank black paper. This paper now is perfect again.

    "This entry is written merely out of my sleepiness, after lunch... but some how I felt that I do intend to tell you something. Guess you have to figure it out yourself"

    www.tips-fb.com Teringin

    Friday, June 25, 2010
    Gara-gara iklan Mayonis yang ader Sheila Rusli tu, teringin plak nak try telur dadar mayonis.

    Arituh, campak2, berjaya juge masak ikan bawal sweet sour. Hubby kata sedap.. tapi semua benda aku masak dia kata sedap.. tak kisahlah.. yang penting aku suke makan..

    Pelik kan.. selalunya..orang xsuka makan masakan sendiri, tapi aku pula, memang prefer masakan sendiri, bukan pasal sedap ke aper.. tapi pasal aku leh buat ikut suke selera aku, nak pedas ke, masam ke, masin ke.. well you got what I mean.

    Tetiap ari balek, mulanya memang penat, tapi aku tak dapat menahan diri dari memasak, tak sangka pula aku suke masak..ke sebab utama ialah hubbyku jenis suke makan bile aku masak.. :) Boleh tahan badan kitorang sakng

    Berbalik pada telur dadar mayonis, aku ingat balik kang nak gie cari telur.. nak try llah.. tambah udang sket..mesti bess... sedapnyerr tengok iklan tu kan. Sungguh berjaya iklan tersebut mempengaruhi orang ramai.

    Menghitung masa jek nak balik nie, laei soploh minit!!!

    www.tips-fb.com 5 Years has passed

    Thursday, June 17, 2010
    Diam tak diam dah 5 Tahun 3bulan aku bergelar Programmer. Sewaktu awal2 melangkah ke alam pekerjaan, cita2 melangit tinggi, ingin menjadi seorang Project Manager, ingin menguasai programming language dan mempunyai skill set yang akan memberiku kepuasan dalam melakukan pekerjaan.

    Setahun pertama, bukan main bersemangat aku ingin memenuhi cita2 ini. Tapi disebabkan tiada peluang dan pengalaman yang masih mentah, fresh grade la katakan, aku mula give up dengan programming. Aku cuba ubah ke bidang lain, tapi akhirnya, terpanggil semula utk terus menjadi programmer bila aku dapat offer kerja yang lain pula.

    Kompeni kedua, tempat aku bekerja kali ini sebuah MNC. Gajiku naek sedikit, tapi disebabkan taraf hidup yang tinggi, tak banyak bezanya dari pekerjaan ku yang lama. Yang bagusnya, kali ini aku lebih banyak belajar. Di sini aku mula didedahkan dengan bagaimana berinteraksi dengan orang luar. Waktu bekerja sangat fleksibel, dan bos serta rakan sekerja lain semuanya baik dan sporting belaka. Pada mulanya, hanya aku seorang sahaja melayu yang bekerja di sini, manakala semua yang lain berbangsa Cina. Apa yang menariknya, tidak sedikitpun aku rasa tersisih atao dilayan berbeza oleh mereka semua. Even bos yang paling besar pun selalu memastikan restaurant atau makanan itu adalah halal jika mahu belanja kami makan.

    Disebabkan kerja sentiasa sibuk, ditambah pula dengan kehidupan kerja yang rutin, mula membuatkan aku berasa bosan setelah bekerja selama 2 tahun di sana. Waktu itu, rakan sekerja bertambah. Aku pun bukan lagi satu2 nya melayu di situ. Dan disebabkan aku merasakan yang aku masih ditakuk lama, serta keinginan bf ku yg berhasrat agar kami settle down di Penang, bertambah pula dengan kesan hutan-piutang yang aku tanggung akibat berbelanja berlebihan, akhirnya aku meukar kerja sekali lagi ke Kulim.

    Awalnya, memang aku sangat tidak sukakan Kulim. Apalagi bile aku berkrisis dengan jiran sebelah rumah sewaku, ditambah pula dengan kejanggalan tinggal di kawasan yang tiada entertainment, serta kemudahan2 lain yang mudah didapati di KL. Namun, lama-kelamaan aku mula menyesuaikan diri. Teman sekerja semuanya baik dan aku bernasib baek ditempatkan dalam team yang sgt efficient dalam membuat kerja. Aku mula belajar mengenai SDLC. Didedahkan dengan lebih meluas dalam bidang kerjaku. Disini, aku memang banyak sekali belajar selok belok software process, design document serta didedahkan dengan training yg meluaskan knowledgeku.

    Tapi setelah berkahwin, aku meminta ditukarkan ke KL supaya tidak berjauhan dengan suami. Aku masih lagi berada didalam team yang sama, cuma berjauhan sahaja. Namun baru 3 bulan aku disana, aku dipanggil utk kembali bertugas di Bdr Kinrara.

    Disebabkan aku sudah biasa dengan suasana office yang teratur, serta involve dalam project yang terdiri dr team yang cukop berpengalaman, aku sekali lagi mula terasa bosan. Baru 3 bulan disana tanpa diberi tugasan yang sebenar, aku akhirnya sekali lagi berhenti kerja.

    KINI, setelah 3 minggu di sini, aku mula menyesuaikan diri. Setakat ini semuanya okay. Tugasan yang diberi tidak stress dan tidak juga sangat mudah. Team kami tidak besar dan semuanya sangat baik dan tidak lokek membantu.

    Aku harap, semuanya menjadi lebih baik. Biarpun di sini agak ketat dan tidak sefleksible tempat kerjaku yang lain, tapi its not that bad. :)

    After all, aku hanya seorang Programmer.

    www.tips-fb.com 11 Days has passed by

    Friday, June 11, 2010
    A week has gone. I am getting on quite okay here. Most inmportant thing, I do spent like 98% of my time in the office doing my work. It's really productive cause if you know me, usually I can't concentrate much on work during office hour, if not I would lost focus and feel stress out. I normally spent some time surfing the net, waste time on facebook and even play online games. So it's good. I can do a lot and when I go back home, normally, I don't need to think about work anymore. Still it really early to say.

    I am looking forward to finish up my task and work on my next project. The good thing about my work right now is, it is totally 100% under the .Net environment. So I could concentrate on enhancing my skill, thus saying good bye to Java programming for good. I never really do any programming in Java anyway. I guess, I am a microsoft people after all.

    One thing for sure, I do wait eagerly for weekend. Because I got to rest, and most importantly, has that extra sleeping hours that I am longing for. Because my office hour right now is 8-5pm, I got to wake up early. It because I am stuck at the 20mins traffic jam, just right before that left turn to my workplace. An 30mins trip for 10km, so you could just imagine the traffic condition. I usually used that same amount of time going to my former office in Bdr. Kinrara.

    I better get back to work now. Adios!

    www.tips-fb.com After Weekend

    Monday, June 07, 2010
    Monday is here again. It's not like I hate Monday, but Monday always seem like a very tiring day. Despite the fact that school holiday has started, I was greeted by a traffic jam early in the morning. Maybe people don't need to sent their children, then they all come to work early and add to the congestion.

    However, the main reason that make it more tiring is, the fact that our weekend has been tiring :).

    On Saturday, finally we managed to clear the small piece of land area in front of the house, which before this has a human-tall grass. Now it has been clear, it look tidy and nice. I also managed to do a lot of laundry, washing the comforter, bedsheet, sofa's cover and etc. We clean the house and finally went out to Sunway Pyramid, to do some shopping and have our early dinner there.

    On Sunday, it's wedding and a wedding. Two weddings attended and we also went by my In-Laws house. Sunday should be declared as eating day also, coz we ate alot. After the wedding we went home, feeling full and tired.

    Just wish today is still weekend. :)

    www.tips-fb.com Pesta Nasi Lemak, Precint 2, Putrajaya (4June-6June2010)

    Friday, June 04, 2010
    Pesta Nasi Lemak 1Malaysia akan diadakan pada:

    Tarikh : 5Jun 2010 (Sabtu)

    Masa : 10.00 pagi - 11.00 malam

    Tempat : Tapak Pasar Tani Presint 2, Putrajaya

    Tarikh : 6 Jun 2010 (Ahad)

    Masa : 10.00 pagi - 5.30 petang

    Tempat : Tapak Pasar Tani Presint 2, Putrajaya

    Antara acara yang diadakan adalah:
     
    1- Pertandingan memasak nasi lemak 1Malaysia
    2- Pertandingan Menari
    3- Kehadiran Celebrity Chef
    4- Karaoke
    5- 10,000 bungkus nasi lemak percuma untuk pengunjung
    6- Persembahan artis
    7- Gerai Jualan
     
    So apalagi, yok ler.. beramai-ramai ke sana :)

    www.tips-fb.com First Step @ new workplace

    Tuesday, June 01, 2010
    Today mark the first day I work here. Like usual, not much to do. And yes, IM is prohibited here, so I'm kinda lost communication with the outside world.

    The colleagues all seem friendly and smiley. I didn't get any problem reporting duty this morning. Haha.. but I do take a wrong lane, the lane was for people to make U-turn, and I end up squeezing my car back at the front lane, at the traffick lite junction. I hope people behind me would forgive me for accidently cutting queue.. sorry!!

    I am still getting to know ways around here, the procedures, policies. Haven't had breakfast, the lunch hour here is 1pm-1.45pm. And most probably lunch would be free because according to Shirrene (new colleague), price of food and drink kinda within the meal allowance budget, but if we order something like western or fried thingy, then has to pay more.

    The factory is big. I have to walk quite a distance to reach the department. A good exercise maybe. The parking are plenty which is good. Some more, no need to pay for parking. I take about 30minutes also to reach here from home, because of the traffic. I need to go out much earlier tomorrow so I could make it on time.

    Well, I could feel how boring my entry is today, so I'm gonna stop writing now.