• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • www.tips-fb.com The Return of Atos

    Tuesday, December 28, 2010
    Ya, memang benar... Atos dah kembali selepas 4 hari berada di workshop. Maklumlah masuk 'ward' time Krismas, lambat la sket nak check out sebab 'Doctor' nyer takder. Apapun semalam Mr Hubby dah tolong p amek Atos. Alhamdulillah, drive balek smlm and dtg keja tadi, takda apa2 masalah, engine pun raser power sket ah, almaklumlah tukar engine head kan... $$$ terbang.. xpa.. janji Atos okay...

    Nak tao apa sebab utama Atos rosak terukss... ceritanya begini, ingat tak yg accident arituh, kiter hantar lah Atos ke G.* Auto kat USJ, area kilang-kilang tu.. dipendekkan cerita, dia kata gasket head rosak pasal overheat, so dia skim gasket head tu. Oleh sebab dia dah skim sampai baik punya nipis, dia letak 2 GASKET kat situ nak bagi tebal. Sebab pakai 2 Gasket, of coz dia xrapat sepenuhnya, so minyak leak lah ikut situ menyebabkan kereta Atos kesayangan I ni rosak teruk (nasib baik xbagi dorang repair lagi, kalo tak, ntah ape jadiknyer).

    Aku end up hantar Atos ke B.M Auto Service kat USJ juga, area parking bas metro tu. Mmg authorise service agent untuk Hyundai. Baru puas hati, dia quote harga pun not bad, labour charge amek rm280, okay sangat la kan.. :) tukar semua ORI parts okay, from Korea.. so lesson learn, jgn hantar kereta ke tempat tak sepatutnya... konon nak jimat, lagi $$$ melayang...

    Aku ada tangkap gambar part yang dia tukar, nanti malam kang aku upload sini.. hehe..boleh belajar pasal benda2 dlm kereta sket kan...

    Semuga pasni Atos sihat sejahtera, takmo sakit-sakit dah yerr (^^)V


    Hyundai Genuine Parts :)
    Coolant Hose that need replacing because contaminate badly by engine oil edi..
    This is the two gasket that the first workshop used
    under gasket head
    Top of gasket head
    Lastly.. the bill $$$


    www.tips-fb.com First Visit

    Monday, December 27, 2010
    Last Saturday, Mr Hubby and I ke Pusat Perubatan dan Bersalin UMRA, kat Shah Alam. Memang dua-dua clueless, tatao ape nak buat dolu, masuk jer ke clinic, alhamdulillah, xramai orang, maybe sebab waktu tengahari kot. So pergi ke kaunter dan bagitao Missy cakap nak check pregnancy (ye..ye jek ayat aku).. lepas registration, dia amek blood pressure then berat badan. Ya Allah berat naik lagi 2.5kg. Biar betul!!! Then dia soh buat ujian air kencing. Aku cam blur2.. nape nak buat UPT test lagik.. rasanyer 2 kali buat dah cukup.. maybe explaination aku kat dia masa registration tadi mengelirukan, nasib baik sebelum masuk restroom, Doctor keluar dan hold aku. Cakap xperlu buat UPT, terus jer masuk bilik dia.

    Macam biasalah Doctor interview, tanya last date period, cycle period camner, tarikh berkahwin, berat sebelum kawin berapa.. macam malu ja nak bgtao bab berat tuh. Doctor tu cerita yang because of hormon imbalance after marriage, tu sebab aku easily gain weight. doctor pesan, please don't eat Nasi Lemak in the morning, don't eat for two person, jgn habiskan makanan suami atau sebaliknye :p, byk amek sayur dan protein, kurangkan makanan karbohidrat cam nasi sebab yang nie lah yg menyebabkan kita rasa cepat lapar.. dan soh amek cereal instead. Tak lalu pun paksa juge sebab nak healthy kan.. huhu...

    Then tibalah masanya buat ujian ultrasound untuk tengok baby... or embryo... yea.. bestnyer.. confirm ade baby bile nampak embryo kecil sebesar kacang kat dalam rahimku. Doctor terangkan yang embryo terletak agak hampir dengan tiub fallopio.. alamak, time tuh jantung cam berdegup sgt kencang, air muka dah start berubah.. then Doctor asyik tanye.."are you okay, girl?" aku dok angguk2 je.. dia cakap kena tengok perkembangan embryo for next week, whether dia makin ke atas atau turun kebawah (better turun bawahlah). Untuk pengetahuan, embryo takleh terlalu dekat dengan tiub fallopio, sebab nanti takut bila membesar, boleh menggangu saluran fallopio, dan saluran leh pecah... [tapi dah talk with my sister, dia cakap it's okay, still early, kedudukan embryo akan berubah, lagipun embryo mmg ader dlm rahim].. harap2 semuanya okay lah.

    Panjang embyro sekarang ialah 16mm sahaja. Terlupa nak cakap doctor kata nak gambar, so xdapatlah letak gambar embryo kat sini. Berdasarkan size embryo yang still kecil, Doctor anggarkan kandunganku baru berusia 5 minggu 2 hari pada 25 december 2010.

    Setakat nie, segalanya masih berjalan dengan baik. Cuma paling teruk adalah mengalami flatulance (asyik nak kentut :">) dan sembelit.Kaki pula selalu cramp, maybe disebabkan badan yang terlalu gemuk.. aish... Kena jaga lepas nie, xnak nanti berlalu apa2 komplikasi plak.

    Okaylah... diharap semoga segalanya dipermudahkan Allah. Amin.

    www.tips-fb.com Good Morning

    Saturday, December 25, 2010
    Its a wonderful Saturday morning and I am up and awake and full of energy for today, but my dear Mr Hubby is still asleep. waiting for him to go to do my first check up.[ yes, I haven't went to see Doctor yet... but I do taking asid folic everyday..even before pregnancy :)]

    I am planning to go and do check up today. 1st I wanna know the condition of my pregnancy .. really-really-really hope that all is fine. 2nd, I just still cannot believe that I am pregnant and there's a baby growing inside of me [is this for real? the pregnancy test really is accurate?].. I am so nervous about this [ is it even allow to be this excited?] 3rd, I wanna know how old is my baby (foetus) inside of me, on what week, what does she/he look like now? I am having irregular period lately [ before marriage is okay, but now I can't even predict it] I already on my day 75 from my first day last period.

    Please pray that everything will go well for me. I admit that I am scared if anything wrong happen. Is it normal to feel like this? I know it is not good to worry too much. I do hope that my first visit to the clinic will ease my mind and push away all my worriness down the drain. :)

    www.tips-fb.com Merry Christmas!!

    Thursday, December 23, 2010
    I would like to wish a Merry and Happy Christmas to all who will be celebrating it!!


    Enjoy the season holidays! (^^)V



    Picture courtesy of my dear colleague, Eunice.

    www.tips-fb.com When Reality Sets In

    Wednesday, December 22, 2010
    I still can't quite believe that I am pregnant. I didnot really have all those pregnancy symptom yet.. maybe it's too early, but Mr Hubby already very excitedly told our parents and relatives. Having people leaving messages, calling and talking about it, make me realize that THIS IS ACTUALLY HAPPENING!! The fact slowly sink-in and now I feel excited, nervous, happy and worry at the same time.

    I pray to Allah to let the baby inside me grow healthy and safely. This is gonna be my in-laws first grandchild, and from my side, next year my mom actually gonna welcome two grandchildren, [my eldest sister is also two-month-pregnant now].

    I hope I can practise this:-

    Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
    Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
    Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
    Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin

    Doa semasa hamil – Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

    Jaga lidah, jaga sikap, jaga hati, jaga pemakanan...

    For Mr Hubby, kenalah memperbanyakkan amalan sunat, mengaji, bersedekah, bersabar, tenang dan sentiasa gembira

    (sumber dari mysuperkid.net)

    Alhamdulillah.. syukur sangat... Semoga semuanya selamat dan sihat.. Insya-Allah (^^)V

    www.tips-fb.com Positive

    Monday, December 20, 2010
    Friday, 17 Dec 2010, 6.00am
    Monday, 20 Dec 2010, 6.30am

    www.tips-fb.com BKK Trip Photos

    Suvarnabhumi Airport
    Day view from my hotel window

    Somtam (Advance punyer.. bau baek punyer)


    Somtam (biasa punyer.. for beginner :))



    This is where I stay (Centara Grand)




    Kena tangkap gambar sendiri lorr.. @centralWorld shopping Complex

    Night view from my hotel window

    Everywhere there's a picture of the King. All Thais love and respect their king so much! He turn 84year-old on 5th Dec.

    View from the taxi...

    View from taxi 2.. only the rider is compulsary wearing helmet, the pillion rider don't need to wear one..





    @KLIA... check in counter...


    KLIA Express...














    www.tips-fb.com Bila Kereta Meragam

    Wednesday, December 15, 2010
    Hari Isnin lepas, dah ler Mr Hubby kena g outstation ke Terengganu, so mood pun mcm kurang sket lah, kena tinggal sengsorang. So dalam perjalanan balik keje, aku singgah bank (masukkan payment utk insurance), pastu singgah Econsave beli sayur (xder mood nak makan sebenarnyer, so aku plan nak buat sup sayur simple jer), then sampai rumah, bukak pintu pagar dan parkir kereta kat dalam. Masa nak keluar tu, aku dengar macam bunyi orang bertukang. Aku ingat jiran sebelah yg dok buat renovation tuh, so buat xkisah lah. Aku matikan engine dan keluar dari kereta.. then...jeng..jeng..jeng... sungguh shocking.. keluar jek terkejut aku tengok tumpahan cecair (nampak macam muntah orang pun ader, macam teh tarik basi pun ader) keluar dari kereta.

    "Eh aku terlanggar plastik or bekas minuman ke" hati dh mula berdebar-debar. Tiba2 hidungku tercium bau yg kurang menyenangkan... bau minyak.. ahh sudah...

    Aku bukak bonet kereta dan confirm, leaking tu dtg dr tiub overflow coolant reservoir. Aku bukak cap coolant reservoir tu dan tengok coolant ku dah jadik teh tarik basi... dah bercampur ngn minyak itam. Aku check plak dipstick minyak itam... confirm kering kontang akunya minyak hitam. Aku masuk balik keta dan on suiz kereta. Terus mencanak temperature melepasi tahap normal, tp xsampai takat merah lagik. Peliknya, apsal masa drive tadi aku langsung xperasan apa2 perubahan... sedey nyer hati time tu.

    Dua hari tu, aku dok google jer carik sebab kenapa jadik camtuh.. ader kata blown gasket head (baru arituh je aku skim, tak kan problem lagik), ada kata sebab oil cooler gasket kat radiator, yang pastinya, memang ada leak lah somewhere, tatao mana lagik.. aku harap jgnlah worst case scenario.. mana aku nak cekau duit nie.. :-(

    Arini baru nak g workshop survey. Kite dengar plak apa komen pomen. Aku kena pastikan pomen yg bagus dan honest sebelum aku nak tow atos p bengkel tuh..yalah..takkan nak tow ke sana sini kot.. aku jugak berkira2 nak hantar terus p workshop hyundai jek..dorang kan lagik tao pasal engine atos kan.. kenalah tgk harga camner dolu...

    bright side... nasib baik aku selamat sampai rumah, kalo atos rosak tengah jalan lagilah kalut.. dah la mr hubby outstation.. nk mintak tolong sapa.. gaji pun xmasuk lagi..

    beginilah nasib... kalo Atos cam teruk gile dah..terpaksa lah jual lepas repair... pakai motor je lah pas nie.. senang cerita... hahaha...

    www.tips-fb.com Unifi Internet Service Down

    Friday, December 10, 2010
    Dah dua malam dah Unifi kat umah ku problem. Tension betul. Malam sebelumnya lagi teruk, sampai TV dan telefon pun xleh pakai. Dah ler telefon hotline dia asek bz memanjang.. asek kena put on hold... pastu nanti dengan gembiranye mereka akan menchargekan panggilan nie masuk dlm bil.. napernyer..sepatutnye, its their fault we have this faulty service, then nak kena bayar panggilan mereka plak.. dah ler kebiasaannya..bukan membantu sangat pun.. letih menjawab soalan2 cliche' yg agak mencabar ku sebagai seorang programmer (mcm la aku tatao pasal komputer kan...


    Tengok malam nie connection camner plak.. sungguh memenyampahkan... kenapalah TM xpenah nak improve.. baru jek nak raser selesa ngn service mereka, dah ler kena bayar tambahan utk premier channel dan VOD (baik download je movie..free.. opss!!).. skang dah start buat hal.. ampeh..ampeh..ampeh sungguh....

    www.tips-fb.com Bangkok Trip in a Flash...

    Thursday, December 09, 2010
    My first for a lot of things.. that is the main conclusion of my trip to Bangkok.

    1) First time boarded a plane. On my trip to Bangkok, I was seated in the middle of two guys. Not a bad trip, but can be better. The served-meal was quite good.At that time, quite frustrated because I really wanted a window seat so I could see outside. I was feeling a bit dizzy when the plane was descending down. Tired but I have bunch of helpful Thai's that direct me safely to the taxi and to hotel.

    2) 6-day stays at a 5 star hotel seriuosly would be more enjoyable if my husband were there, but I still enjoy the worry-free stay. Have people to tidy up the room, large shower, great water pressure and absolutely soothing bubble bath. For the guest comfort, we can actually choose from their 6 different pillow-type but I settle for the default (the one already in the room). The view was great and the night view was awesome. The hotel locate exactly in the middle of the city. It's like "Bukit Bintang" or Star Hill in Malaysia. The hospitality was absolutely amazing. I did not feel scare or awkward at all. But the breakfast was mediocre. I only take breakfast (bread and cereal) on my first three days there.

    3) Spansion Thailand has a very nice landskap. All the colleagues there were friendly and very helpful. They brought me to a nice Muslim Restaurant where they served one of the most excellent meals I ever had. I really love the soup. Exactly to my liking (sour and extra spicy). I don't even have to pay for any meals as they always insist of paying for me. They also brought me for shopping and help me to retrieve the money from the bank (my husband sent money using moneygram). Many Thai's don't talk good English and it is very helpful to have somebody who talked in native tongue to assist you everyday. :) Altho I spent more than 8 hours a day to gather the much needed requirement and business logic from them and end up going back feeling extra tired and information overload.

    4) Most taxi driver don't understand English. They also don't understand when I asked for receipt which make me quite difficult to do my claim later. The toll is THB110/ day, that is approximately RM11. Quite expensive I think. And for taxi is THB500/day, which is equal to RM50/day. They always rounded the amount. If the meter show THB275 or THB260, they would ask for THB300 (luckily I can claim this), if THB 160, they asked THB200, that's why it cost me THB500 for a return trip from Hotel to Spansion

    5) The shopping mall close at 9pm and I always arrived at hotel around 8.35pm. So not much to do at night (even if the mall closed late, I am still too tired to do any shopping). There's a lot of walking distance shopping complex. Even my hotel is attached to a shopping complex, The Central World that was partly burned down by the Red T-Shirt protestant in May 2010. But it was okay now. Also close by is the Siam Paragon which I went to buy the durian chips on my last night in Bangkok (walking distance as well).

    6) They have sky train, same as our very own "PutraLine LRT". The only different is, you must buy the ticket at the ticketing machine. The counter is used to exchange coins only. I learn this the hard way as I stare blurly at the counter lady, asking for my ticket :p. I took the skytrain to get to ChatuCha Market, it's a weekend market where they sold a-lot-of-thing. when I said a lot, I do mean A LOT. The market was HUGE and you can get almost everything there. It's quite cheap. Lucky for me as well, as my colleague, Darin, spent some time on that Saturday morning to accompany me there. She did a very good bargain for me and I have safe a lot of money because of her :). I am very bad at bargaining!! Very BAD!

    7) Finally, taking flight back to KL. I arrived at the airport quite early, afraid that I would missed the plane. As I check in, the girl asked if I wanted a window-seat, and of course the answer is YES :). I just sit around waiting for the flight and figuring where is the boarding gate. I actually manage to work it out on my own, and after going through the Imigration process, I walked very slowly through a lot of retail store along the corridor, window shopping and thinking I have a lot of time. It was a long walked. When I reached at the gate, nobody was there, everyone is on the plane already. And I am the last person to board!! :p. Then I had my first real experience when the plane take off. Wow, it's really amazing, to see the plane getting higher and higher and the people, house, building, getting smaller and smaller... until I am above the cloud...

    8) I'm home finally when the plane touch down in KLIA where my darling husband was waiting for me and my trip finally end. :)

    --Until next trip --

    www.tips-fb.com aahh... technology

    Thursday, November 25, 2010
    I always welcome new innovative invention that rapidly taking over our lifestyles today. Thanks to them, we are now more lazy and fat.. it should save us a lot of time but we end up complaining do not have enuff time /:)


    Well, while using the optical mouse, I suddenly become sentimental and GOOGLE the image of..
    jeng..jeng..jeng..
    a roller mouse... hahahaakss.. at least my mouse is still attached with a string..

    Picture taken from FIXYA.com






    www.tips-fb.com Bercakaplah baik-baik...

    Suatu hari di pasaraya... cerita nie sebenarnyer dah lama terjadi.. a few months back, tapi ntah nape raser macam nak bercerita plak arinie.. aku ngn mr hubby berjalan2 sambil cuci mata di pasaraya.. bukannya nak beli ape2 pun, saje-saje jek membelek2 lambakan pakaian yang kononnye sales sampai 70%, tetiber telinga ku menangkap bunyi yang kurang besh, ada seorang ibu tu tengah marahkan anak dia, aku memalingkan muka ke arah ibu dan anak itu. Anaknya nampak macam seorang pesakit Autisma. Yang xbeshnyer telinga aku bila menangkap ayat "Babi betul budak nie" [ sorry yek..ayat xsensor ] kata ibu itu pada anaknya. marah betul dia, apa yang dimarahkan pun aku tak tahu. Sian aku lihat budak tu...

    Then cerita beberapa kanak-kanak yang aku kenali suka sangat sebut perkataan mencarut dan maki hamun. Becok mulut mengalahkan orang dewasa, tapi bila selidik2 balik, apa taknyer, mereka membesar dalam persekitaran begitu. Si ibu sangat lancang menghamburkan kata-kata seperti "bangsat", "celaka", "anak haram", "anak derhaka", "babi" dan sebagainya pada anak apabila marah. Si bapa pula langsung tak tapis ayat bila bergaduh dengan isteri walaupun ada anak-anaknya dekat situ, apa taknya, bapa pun sama menghambur kata kesat pada anak. Pincanglah institusi kekeluargaan bila perkara macam nie berlaku.

    Bila anak-anak dah besar, tak hairanlah kalau mereka boleh maki-hamun mak ayah mereka kembali. Teringat cerita Mama... kata mama, dulu dia tak pernah bercakap kasar dengan anak-anak dan memang, aku akui yang mr hubby tak pernah bercakap menggunakan perkataan tak sepatutnya denganku walaupun dia sangat marah. [Terima kasih Mama :)]

    Anak-anak juga punyai hati dan perasaan, sebagaimana kita tak boleh memilih anak, anak juga tak dapat pilih orang tuanya, tapi ibu bapa boleh mencorak perilaku anaknya dengan menjadikan diri sendiri sebagai tauladan.

    "Ya Allah, semoga aku bakal menjadi seorang ibu yang baik pada anak-anakku dan juga menjadi anak yang baik kepada ibu bapa ku" AMIN

    :)

    www.tips-fb.com Create Service using CMD

    Monday, November 22, 2010
    Create windows service using the cmd command:
    \sc create "Service Name" binPath= "C:\Service.exe"

    ** just a note for a forgetful me :) **

    Another note.. if has error on service that say "... service on local computer started and then stopped..." clear out the application log.

    Go to Event Viewer in Administrative Tools, Application Log.. right-click and CLEAR.. :)

    www.tips-fb.com Selamat Hari Raya Korban

    Tuesday, November 16, 2010
    salam semua,

    Selamat hari raya korban... ari ini saye sungguh excited sebab malam nie saye akan balik kampung ke Baling, Kedah. Doakan perjalanan saya selamat sampai yek ;)

    Hari raya puasa lepas kitorang pulang ke kg mr. hubby kat Johore, so this time its my turn. Agak lama juge tak balik kg sebenarnyerr.. rindunyer kat kampung... tapi dah boleh terbayang soalan2 cliche' yang agak malas dilayan nanti seperti:-

    ~ dah berisi belum
    ~ bile nak dapat baby (mcm le saye nie ahli nujum boleh tao semua jawapan nie)
    ~ tengok skang badan dah gemuk la (ni mesti hubby pun terima tempias skalik nih)

    macam tu lah kan... kekadang terfikir juge, maybe diorang xtao soalan lain nak tanye atau topik yang lebih menarik, lagipun dah jadek cam satu benda yang menjadek kebiasaan masyarakat kiter. (saye sebolehnyer mengelak tanye org soalan privacy camtu, unless orang tu yg buke citer dolu :p)

    So saye amek cuti pada Esok dan Lusa, arinie balik awal, dah mintak time off kt Boss, pasal nak packing barang semua utk balek mlm nie.

    BTW, semalam mr.hubby terpakse amek MC, sian mr hubby. Hari Ahad tu kami kemas2 rumah sket. Mr hubby kemas kat luar, masa nak buang rumput, terpijak paku plak. Panjang juge pakunye.. berkarat plak tu, so terus bergegas saye bw mr hubby gie clinic, sebab seingat saye, amat bahaya kena paku karat nie, sebab ape ntah..tak ingat, tapi doktor penah citer dolu...

    So malam tu kaki mr hubby dah bengkak. terpakselah kembali ke clinic tu utk dptkan mc sebab mr hubby xdapat nak jalan sebab kaki sakit...camne nak gie keje...

    Hari ni alhamdulillah, bengkak dah surut, kaki pun dah kurang sakit. So mr hubby kenalah pegi keje.

    So balek kang, kemas rumah, packing barang dan tunggu mr hubby pulang. Harap2 dalam pukul 8mlm dah boleh mulakan perjalanan. Biar keluar awal, boleh bawa slow and steady, xyah rushing2 kan. :)

    lastly,

    Selamat Hari Raya Korban kepada semua warga Muslimat dan Muslimin semua...

    p/s: mak cakap kalo tak hujan, malam nie mak nak bakar lemang.,.. bessnyer balek kg dpt makan lemang =p~

    www.tips-fb.com Running [No Doubt]

    Monday, November 15, 2010
    *** It's so easy to fall in LOVE but to keep feeling like love for first time, is another story ***

    Run, running all the time
    Running to the future
    With you right by my side

    Me, I'm the one you chose
    Out of all the people
    You wanted me the most

    And I'm so sorry that I've fallen
    Help me up, let's keep on running
    Don't let me fall out of love

    Running, running as fast as we can
    Do you think we'll make it?
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    Be, be the one I need
    Be the one I trust most
    Don't stop inspiring me

    Sometimes it's hard to keep on running
    We work so much to keep it going
    Don't make me want to give up

    Running, running as fast as we can
    I really hope we make it
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    Running as fast as we can
    I really hope we make it
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    The future

    Running, running as fast as we can
    Do you think we'll make it?
    Do you think we'll make it?
    We're running, keep holding my hand
    So we don't get separated

    Running as fast as we can
    I really hope we make it
    Do you think we'll make it?
    We're running, running, keep holding my hand
    So we don't get separated


    *** Let us always feel like falling in love for the first time ***

    ~Baggie Sue in Celebrating Love and Appreciating Love~

    www.tips-fb.com Pengalaman Baru...

    Thursday, November 11, 2010
    Ye.. saya akui.. saya xpenah ke luar daripada negara Malaysia. Ye.. saya juge xpenah naik kapal terbang lagi (terkejut kan??) Berusia 28tahun, tapi masih belum berpeluang travel ke oversea.

    Tapi minggu nie saye diberitahu, saya harus ke negara luar untuk urusan kerja. Saya harus berada di sana selama 5 hari. Dan saya bakal pergi ke sana SORANG2!!

    Perasaan saye ketika ini... Excited pasal diberi peluang dan trust oleh company... nervous pasal ini pengalaman baru bagi saya... risau takut gagal menjalankan tugas yang diberi dengan baik kerana company dah meletakkan kepercayaan dan memberi amanah untuk saya melakukan yang terbaik semasa berada di sana (ke sana buat keje tao..bukan attend seminar or training ke.. huhu)... berdebar-debar sebab tak tahu what to expect from the working environment or the people there..

    so wish me luck (really need it)... semoga perjalanan nya nanti bermula dengan baik, berjalan mengikut perancangan dan berakhir dengan selamat.. Amin!!!

    www.tips-fb.com Jadi Isteri...

    Monday, November 08, 2010
    Perempuan mudah nak masuk syurga..syaratnya jadik isteri yang baik..

    Skang, bile jek layan drama melayu, aku selalu merengus xsuke... citer wife tengking2 husband dia, citer wife tak hormat husband dia..tapi dalam dok mengomel komplen tu.. tercetus jugak kat hati yang aku pun kadang2 begitu..

    Dengar macam mudah jer nak jadik isteri yang baik..tapi tak semudah percakapan... yang paling penting kena SABAR...

    Mama ader citer... lelaki memang ego... biarpun salah, jarang nak mengaku salah dengan isteri.. kalo dengan orang lain takper... ketua keluargalah katakan...

    Mama cakap, kalau kite marah atau geram kat suami, minta doa pada tuhan "Ya Allah, Kau jauhilah aku dari perasaan marah ini. Semoga aku dapat sukakan hati suamiku dan menggembirakannya"

    Suami kalau ada masalah, susah benar nak berkongsi masalah dengan isteri. Takut bebankan isteri... isteri pula selalu jek dapat tangkap bile suami ada masalah... dan berkecil hati sebab si suami tak mahu berkongsi dengannya..sedangkan dia sentiasa berkongsi rasa dengan suami...

    Tapi isteri kena selalu beringat... mengambil tauladan Saidatina Khadijah, yang sentiasa menyokong dan membelai Rasullullah bila baginda bersusah hati...tidak pernah memaksa atau meleteri baginda untuk menceritakan masalahnya...

    Terlalu kuat pengaruh drama, si isteri kini memaksa persamaan taraf... dia bekerja juga.. dia juga melakukan apa sahaja yang si suami lakukan, kenapa dia saja yang perlu beralah? Jawapannya, kerana dengan cara itu, sebenarnya dia pasti mendapatkan tempat di syurga..bukankah itu nikmat segala nikmat yang diharapkan oleh semua...

    Peringatan kepada diri sendiri agar tidak bongkak, bossy, prejudis, atau kuat merajuk dengan suami.. :)

    www.tips-fb.com Ketika waktu ini

    Thursday, November 04, 2010
    Jam digital di laptopku menunjukkan pukul 4.03PM. Lagi 57 min lagi akan berakhirlah hari bekerja bagi minggu ini. Perasaan sangat lah malas sekarang, disebabkan kena menyiapkan design document nie. Aku memangg lemah sket bab2 nak menulis dokumen bab2 pekerjaan.. (tapi rajen plak nak berceloteh di blogku yg tak seberapa nie kan... ;P) perut plak memulas-mulas, dah 3x pegi toilet... nie mesti penangan minum green tea sebelum tido semalam, skang baru terasa kesannya.. alahai...

    Cerita pasal minggu nie... hari Isnin lepas, selepas assurance ketaku yang lama menolak untuk aku renew polisi.. (mesti sebab dorang tensen pasal baru empat tahun, dah total 15k aku claim dr dorang..apakan daya..bukan mahuku jugak nak accident2 nie, so aku pun mencari2 kat internet insurance kete ape lak aku nak amek lepas nie..almaklumlah, hari jumaat nie maka tamatlah riwayat roadtax keretaku...

    Cari punye cari, akhirnya aku pun call sorang agent nie, alhamdulillah, dia boleh dtg office aku nak uruskan perihal merenewkan roadtax. So pada hari Selasa, dia pun datang mengambil segala dokumen yg berkepentingan untuk process nak apply insurance kete. Dah selesai tu, aku tanya whether boleh buat roadtax skali ke tak, skalik dia bgtao, kalo nk wat roadtax, kena tambah another rm50 sebab itu caj yang runner amek, aku pun terus melupakan hasrat nak renew roadtax ngn dia... rm50 tuh.. roadtax keta aku baru rm55 setahun... dah 99% caj tuh...

    Hari Rabu aku menjenguk ke MyEG... salu aku guna benda alah nie nak semak saman jek, kali nie terpanggil untuk renew roadtax... malas dah aku nak ke JPJ atau agent seumpamanya...

    Aku pun buat bayaran roadtax (buat pengetahuan, aku hanya mampu renew utk 6 bulan.. huhu..sedey nyerr... pasal saman aku blom clear dr blacklist lagik).. myEG caj rm6 untuk delivery dan rm2.75 untuk sevis caj... yang aku sukenyerr.. aku telah membuat pembayaran pada pukul 11pagi Rabu, dan nasib baik aku balik awal rabu itu, sampai umah jek, tak sampai lima minit.. pin...pin... bunyi hon motor depan umah... rupanya mamat dari myEG datang deliver roadtax (masa tu dalam pukul 6petang) giler cepat..kataku seakan-akan tak percaya, mamat tu sengih je sambil tanya.. 1st time ye akak guna myEG... hehe.. dia siap bw mesin yg baca myKad ngn cap jari untuk pengesahan penerimaan..xmainlah sign2 paper nie.. :) okay ah.. next time boleh guna lagik..

    Oh yer..hari Selasa lepas, Atos dah kuar bengkel, bersinar2 je matanyer..apa taknyer lampu baru.. pastu dolu kalo pagi2 start engine, mesti belting aircond Atos berbunyi bising, skang dah xder bunyi langsung..oo aku suker.. cumer ku lihat tayar depan keta ku sudah botak.. alamak..nak kena tukar tayar plak.. nanti kepala aku pulak yang botaknyerr...

    Malam nie ingat nak ajak mr hubby g dating, makan2 tepi laut kat Port klang, almaklumlah..esok cuti.. apalagi..kita ENJOY!!!

    :) ~ HAPPY DEEPAVALI and HAPPY LONG WEEKEND!! XOXO

    www.tips-fb.com For The Rest of My Life (Maher Zain)

    Tuesday, November 02, 2010
    I praise Allah for sending me you my love
    You found me home and sail with me
    And I`m here with you
    Now let me let you know...
    You`ve opened my heart
    I was always thinking that love was wrong
    But everything was changed when you came along
    OOOOO
    And there's a couple words I wanna say

    For the rest of my life
    I`ll be with you
    I`ll stay by your side, honest and true
    Till the end of my time
    I`ll be loving you... loving you...
    For the rest of my life
    Thru days and nights
    I`ll thank Allah for opening my eyes
    Now and forever I, I`ll be there for you

    I know that deep in my heart
    I feel so blessed when I think of you
    And I ask Allah to bless all we do
    You`re my wife and my friend and my strength
    And I pray we`re together eternally
    and now when I find myself I feels so strong
    yes everything was changed when you came along
    OOOO
    And there's a couple word I wanna say

    For the rest of my life
    I`ll be with you
    I`ll stay by your side honest and true
    Till the end of my time
    I`ll be loving you. loving you...
    For the rest of my life
    Thru days and nights
    I`ll thank Allah for opening my eyes
    Now and forever I, I`ll be there for you

    I know that deep in my heart
    and now that you`re here
    Infront of me I strongly feel love
    And I have no doubt
    And I`m singing loud that I would love you eternally

    For the rest of my life
    I`ll be with you
    I`ll stay by your side honest and true
    Till the end of my time
    I`ll be loving you.loving you
    For the rest of my life
    Thru days and nights
    I`ll thank Allah for opening my eyes
    Now and forever I, I`ll be there for you

    I know that deep in my heart


    ~my dear husband ask me to listen (not just hear it) to the song and lyric, said that he dedicated this song for me.. while I am LISTENING to the song, I could feel tears rolling down my cheeks~

    www.tips-fb.com To My Beloved Husband

    Monday, November 01, 2010
    Dlm hati ini berbuku rasa cinta..
    Tak terucap syukur ke hadrat Ilahi kerana dijodohkan kita berdua...
    Biar segala kesedihan lalu, bakal terus menjadi peneguh kasih kita...
    dan kesedihan mendatang menjadi benteng penahan segala cabaran.

    Adakala syaitan cuba membisikkan derhaka...
    suaraku tertinggi, ego mendabik dada...
    emosi menguasai diri, rasionalku terlontar ke tepi...
    terlupa sejenak di mana tempatku sebagai seorang isteri.

    Wahai suamiku tercinta...
    terima kasih kerana sabar membimbing tanganku...
    genggamlah erat, jangan dibiarkan terlepas...
    pimpinlah aku menjadi kekasihmu, peneman hidupmu...
    selamanya..

    Maafkan segala kesalahanku...
    sesungguhnya.. Allah mengurniakan cinta ini..
    sebagai satu rahmat dalam meyusuri kehidupan ini..
    moga jalinan kasih ini sentiasa terjalin..
    hingga ke akhirnya..

    www.tips-fb.com B.E.L.I.E.V.E

    Friday, October 29, 2010
    I'm not afraid to take a stand
    Everybody come take my hand
    We'll walk this road together, through the storm
    Whatever weather, cold or warm
    Just let you know that, you're not alone
    Holla if you feel that you've been down the same road



    You've been through the deepest shithole,
    although you managed to climb up,
    brush it all clean with clean pure water,
    still you feel like the smell linger,
    still you feel dirty...


    Yeah, It's been a ride...
    I guess I had to go to that place to get to this one
    Now some of you might still be in that place
    If you're trying to get out, just follow me
    I'll get you there


    You wanna cry out to the world,
    to get it off your chest,
    to fill that deep black hole inside you,
    with the sense of belonging and serenity,
    but you are too afraid to tell the tale,
    afraid it won't make sense,
    and you could only hear the insanity in your voice...

    And I just can't keep living this way
    So starting today, I'm breaking out of this cage
    I'm standing up, Imma face my demons
    I'm manning up, Imma hold my ground
    I've had enough, now I'm so fed up
    Time to put my life back together right now


    The accusation that flaring in the peoples' eyes,
    watching over each step you take,
    waiting for you to make mistake,
    to jump off the bridge and say " I told you so "


    It was my decision to get clean, I did it for me
    Admittedly I probably did it subliminally for you
    So I could come back a brand new me, you helped see me through
    And don't even realise what you did, believe me you
    I been through the ringer, but they can do little to the middle finger
    I think I got a tear in my eye, I feel like the king of
    My world, haters can make like bees with no stingers, and drop dead
    No more beef flingers, no more drama from now on, I promise
    To focus soley on handling my responsibility's as a father
    So I solemnly swear to always treat this roof like my daughters and raise it
    You couldn't lift a single shingle on it
    Cause the way I feel, I'm strong enough to go to the club
    Or the corner pub and lift the whole liquor counter up
    Cause I'm raising the bar, I shoot for the moon
    But I'm too busy gazing at stars, I feel amazing


    If you are reading this,
    you are not alone,
    somewhere, someplace,
    beneath the same bright blue sky,
    there's someone having the same share,
    and try the hardest..
    thinking...
    believing...
    EVERYTHING WILL BE ALRIGHT

    ~ Lyric from NOT AFRAID (Eminem) ~

    www.tips-fb.com Keretaku Overheat????

    Thursday, October 28, 2010
    Semalam aku pulang awal dari office. Minta Time off dr mr boss sebab nak pegi menziarah Atos di workshop. Mr hubby cakap atos dah siap... tapinyerr.....

    "Orang bengkel cakap kereta sue overheat, kena tukar gasket, head dia maybe kena skin kalo lekuk, tu pun kalo tak teruk, kalo tak kena tukar head.." bla..bla...bla.. dia terus membebel dengan bahasa kereta yang agak susah untuk aku fahami...

    Dalam kepala otakku berputar2 memikir segala macam sebab macam mana keretaku boleh overheat. Disebabkan perlanggaran yang nyata2 tak terkena engine.. pelik... radiator pun tak rosak pun.. huh.. panas betul otak ku menterjemahkan apa yang berlaku...

    So bulan depan... kena bayar saman sebanyak rm300, kena renew insurance dan roadtax kereta dengan NCB ku yang kembali kosong semula dan sekarang kos baikpulih tambahan keretaku yang diluar jangkaan yang mungkin melangkau angka dua kosong... mana nak carik duit nih... perit2..

    Ku sejukkan hati. Setiap yang buruk pasti ada perkara baik yang menyusul. So aku harus terus bersabar dan redha dengan musibah yang berlaku ini. Things will always get better and better... :)

    www.tips-fb.com New Lappy

    Tuesday, October 26, 2010
    Yay... arinie dapat new lappy. Laptop yg aku guna pakai skang mmg agak daif... berbekalkan procesor AMD Turion64 dengan kelajuan 795Mhz dan 1.46GB RAM, dan sudah menjadik kebiasaan aku yang suker sangat multi-tasking, memang dah jadik turtle-lappy dah laptop nih.. hehekss..

    Sebenarnye, manager aku tanyer dah lama, nak tukar laptop ke, sebab kesian tengok aku yg lebih suke buat keje gune laptop compare to desktop, (aku siap guna laptop utk remote ke desktop ku.. hehe).. tapi sebab aku dah install pelbagai macam kat laptop nih, dan dah set dia punyer look and feel ikut aku punyer style, aku asyik tangguhkan jek. So tadi bile dia kata, dah ader laptop available, nak atao nak tunggu yang baru (yg available tu pun baru jugak, baru beberapa bulan) bulan Jan atau Feb 2011, aku pun mengalah lah.. memandangkan lepas nie, lagik banyak task kena handle, kang dari turtle, terus tukar jadik sloth pulak.. hehe..

    So, harinie, sambil2 buat keje, aku menginstall dan mentransfer ape yg patut ke laptop baruku. Dari Laptop Fujitsu yang menggunakan AMD Turion64, aku kini beralih kembali ke DELL Intel i5. Ok lah kan? :)

    Mr hubby kebetulan ade plak training lepas keje nie, nak tak nak terpaksa lah berkampung kat office tunggu dia..ntah kol bapelah baru dia abes.. tapi tak kisahlah.. ade masa jugak aku siapkan ape yang patut.

    Kekadang tak sangka jugak..aku boleh jadek seorang workaholic.. xpercaya?? aku sendiri pun tak percaya.. tapi hakikatnyerr... begitulah.. I am starting to enjoy what I do for a living!!!

    www.tips-fb.com Window of Life

    Monday, October 25, 2010
    Looking out the window of life...
    seven-coloured rainbow seem near yet so far away..
    try to touch the cotton candy cloud..
    only to get my fingers wet by rain...
    the cold rain drip to the dry earth...
    and all the flowers smile in celebrating...
    the bees dancing in synchronization..
    a fantasy dream, in living reality...
    looking out the window of life...
    not knowing the surprises awaits us....

    www.tips-fb.com Hari Mengemas

    Sunday, October 24, 2010
    Our home is a small, two storey terrace house. Our furniture although not much, were quite big and bulky, and by having an uncreative brain, I was not good on deciding how to arranged the furniture in the house. Sadly, that part of creativity, was inherited to my dear sister, while I am more on logic (that's figure why I end up as a GEEK and my sister as the HOT one at school) :p

    Well, altho I am no creative person, I was feeling quite suffocated by our house arrangement. It makes our small house seem more smaller that it already is. It is always dark and gloomy (the only good thing is, it is cooler), so I decided to change the furniture arrangement with my husband.

    At first, I was too stubborn to listen to my dear husband and wanted to place the TV near the sliding door. Obediently (he always too lazy to argue with me), he help me move the furniture around. And as the final result, I hate that arrangement more, because I was blinded by the outside light by having to face the sliding door (look like the curtain can't blocked all the light after all).

    So innocently and playing fool, I now seek mr hubby opinion. After having a discussion together, and sketch down the setting first, Finally we kinda follow my sister advice (she did mention it when she spent the night here, but I was too ignorant to listen to her :D), and mr hubby think that it is better to place the three seated sofa near the staircase to give more space to the room, we finally satisfied with the arrangement.

    Now, it look much, much better, and I could sit at the dining table to use my lappy.

    Thanks Mr Hubby and Dear Sister for your suggestion. :)

    www.tips-fb.com The Other Guys (Movie 2010)

    Thursday, October 21, 2010
    Semalam g tengok citer nie ngn mr. Hubby. Seriously beshhh dan lawak gile.

    Ada satu part dia yang aku paling suke...

    Check out the below quote from "The Other Guys"

    Terry Hoitz : If we were in the wild, I would attack you. Even if you weren’t in my food chain, I would go out of my way to attack you! If I were a lion and you were a tuna, I’d swim out in the middle of the ocean and freakin EAT YOU! And then I’d bang your tuna girlfriend.

    Allen Gamble : Okay, First off: A lion? Swimming in the ocean? Lions don't like water! If you placed it near a river, or some sort of fresh water source, that'd make sense. But you find yourself in the ocean? 20 foot waves — I'm assuming it's off the coast of South Africa — coming up against a full grown 800-pound tuna with his 20 or 30 friends? You'll lose that battle. You'll lose that battle 9 time out of 10. And guess what? You've wondered into our school of tuna, and we now have a taste for lion. We've talked to ourselves! We've communicated! And I said "You know what? Lion tastes good! Let's go get some more lion!". We've developed a system to establish a beachhead and aggressively hunt you and your family. And we will corner your pride, your children, your offspring...

    Terry Hoitz : And how you gonna do that?

    Allen Gamble : We will construct a series of breathing apparatus, with kelp. We'll be able to trap certain amounts of oxygen...it's not going to be days at a time. But an hour? Hour forty-five? No problem! That'll give us enough time to figure out where you live, go back to the sea, get more oxygen, and then stalk you. You just lost at your own game. You're out-gunned and out-manned. Did that go the way you thought it was gonna go? Nope.

    www.tips-fb.com Rindu laaa...

    Tuesday, October 19, 2010
    Semalam balik keje gie lawat ATOS di bengkel.. banyak giler kete kat bengkel tuh... apa taknyer..M'sia kan terkenal ngn kemalangan jalan rayanyer... tambahan plak di bandar yang rata2 semua orang memiliki kereta sendiri.

    Masuk jer bengkel, mataku dah meliar-liar mencari kelibat Atos.. mana nie si buah hatiku nie.. cari punyer carik (siyes bengkel dia besar gile, macam warehouse.. tapi punyerlah pack ngn kereta), akhirnyer ternampaklah Atos berwarna biru.. aku pun pergi merapati kesayanganku itu.. bonet depan nampaknya dah dibetulkan, cuma belum dicat lagi, then bumper bhgn hadapan, dangan lampu belum diletakkan lagi. Harap2 minggu depan Atos dah dapat keluar...


    Rindu sangat kat ATOS, rindu sangat nak drive!!! apa taknyer.. rasa cam patah kaki jer.. tak dapat nak berdikari.. huhu..

    www.tips-fb.com Pretending

    Monday, October 18, 2010
    Yes, I can hear you VERY CLEAR...
    yes, you really make sense...
    yes, the word you utter are like WISDOM from a WISE man...
    yes, your word really touch me excatly ON the CORRECT spot...
    yes, you are right as always...
    yes, you know EXACTLY how I FEEL...
    yes, you can read me like a book...
    yes, you are always welcome to come and barging in into my life...

    AND YES, I AM JUST PRTENDING THAT IT IS OKAY

    www.tips-fb.com ...

    Thursday, October 14, 2010
    Can't believe that I just realize how obselete my playlist is. Acknowledging that, last night, I spent my time to browse through the chart toppers from US and UK to get the "Today Hits" songs.

    Beside that, my car still in the workshop. Last time I went there, I felt so sad to look at Atos, all dented and broken. I miss Atos, really. This is the second time I have to be apart from Atos. I really hope of getting Atos back, SOON...

    I miss my family too. It have been really long time since I went back to Kedah. Sometimes I feel lonely. Eventho people said that In-Laws are like my real parents too, but it's not. I do missed my mother, although I rarely mention it. Can't wait for Raya Haji to go back. Wonder if she miss me too?

    I miss my nephew, Syamsuri too. Deep within me, I admit that I really can't wait to have a child of my own, but I have not been that lucky. Is it because.... (try not to think too much about it) but people like to ask, as if I'm purposely do not want to get pregnant now... I just feel heart-broken and sad right now...

    I can't remember last time I have the feeling of depression. I guess I am just too tired of being happy all the time... when the truth is I am a gloomy and dark person... or is this my depression speaking...

    I am tired...

    www.tips-fb.com Vacancy kat Spansion Shah Alam

    Actually dah agak lama ader opening kat opis i nie (dua vacancy ganti engineer yg baru berhenti arituh).. tpi still belum dapat candidate laei...

    So sape2 yang tengah mencari kerja, dalam bidang IT, ada experience dalam .NET atau Oracle atau MYSQL dan berminat.. Budak fresh grade pun boleh apply jugerr...

    Nak tahu lebih lanjut ke..

    boleh emailkan kat saye yek -> salbiahsaidin@yahoo.com

    (^^)V PEACE

    www.tips-fb.com Currently on My Playlist

    Love The Way You Lie (Eminem ft. Rihanna)

    Just gonna stand there
    And watch me burn
    But that's alright
    Because I like
    The way it hurts
    Just gonna stand there
    And hear me cry
    But that's alright
    Because I love
    The way you lie
    I love the way you lie
    I love the way you lie

    I can't tell you what it really is
    I can only tell you what it feels like
    And right now there's a steel knife
    In my windpipe
    I can't breathe
    But I still fight
    While I can fight
    As long as the wrong feels right
    It's like I'm in flight
    High of a love
    Drunk from the hate
    It's like I'm huffing paint
    And I love it the more that I suffer
    I sufficate
    And right before im about to drown
    She resuscitates me
    She fucking hates me
    And I love it
    Wait
    Where you going
    I'm leaving you
    No you ain't
    Come back
    We're running right back
    Here we go again
    It's so insane
    Cause when it's going good
    It's going great
    I'm Superman
    With the wind in his bag
    She's Lois Lane
    But when it's bad
    It's awful
    I feel so ashamed
    I snap
    Who's that dude
    I don't even know his name
    I laid hands on her
    I'll never stoop so low again
    I guess I don't know my own strength

    Just gonna stand there
    And watch me burn
    But that's alright
    Because I like
    The way it hurts
    Just gonna stand there
    And hear me cry
    But that's alright
    Because I love
    The way you lie
    I love the way you lie
    I love the way you lie

    You ever love somebody so much
    You can barely breathe
    When you're with them
    You meet
    And neither one of you
    Even know what hit 'em
    Got that warm fuzzy feeling
    Yeah them chills
    Used to get 'em
    Now you're getting fucking sick
    Of looking at 'em
    You swore you've never hit 'em
    Never do nothing to hurt 'em
    Now you're in each other's face
    Spewing venom
    And these words
    When you spit 'em
    You push
    Pull each other's hair
    Scratch, claw, bit 'em
    Throw 'em down

    Pin 'em
    So lost in the moments
    When you're in 'em
    It's the rage that took over
    It controls you both
    So they say it's best
    To go your separate ways
    Guess that they don't know ya
    Cause today
    That was yesterday
    Yesterday is over
    It's a different day
    Sound like broken records
    Playin' over
    But you promised her
    Next time you'll show restraint
    You don't get another chance
    Life is no Nintendo game
    But you lied again
    Now you get to watch her leave
    Out the window
    Guess that's why they call it window pane

    Just gonna stand there
    And watch me burn
    But that's alright
    Because I like
    The way it hurts
    Just gonna stand there
    And hear me cry
    But that's alright
    Because I love
    The way you lie
    I love the way you lie
    I love the way you lie

    Now I know we said things
    Did things
    That we didn't mean
    And we fall back
    Into the same patterns
    Same routine
    But your temper's just as bad
    As mine is
    You're the same as me
    But when it comes to love
    You're just as blinded
    Baby please come back
    It wasn't you
    Baby it was me
    Maybe our relationship
    Isn't as crazy as it seems
    Maybe that's what happens
    When a tornado meets a volcano
    All I know is
    I love you too much
    To walk away though
    Come inside
    Pick up your bags off the sidewalk
    Don't you hear sincerity
    In my voice when I talk
    Told you this is my fault
    Look me in the eyeball
    Next time I'm pissed
    I'll aim my fist
    At the dry wall
    Next time
    There will be no next time
    I apologize
    Even though I know it's lies
    I'm tired of the games
    I just want her back
    I know I'm a liar
    If she ever tries to fucking leave again
    I'mma tie her to the bed
    And set the house on fire

    Just gonna stand there
    And watch me burn
    But that's alright
    Because I like
    The way it hurts
    Just gonna stand there
    And hear me cry
    But that's alright
    Because I love
    The way you lie
    I love the way you lie
    I love the way you lie

    www.tips-fb.com Peti Ais

    Wednesday, October 13, 2010
    Alhamdulillah, kekalutan yang berlaku sepanjang dua minggu yang lepas sudah beransur pulih. Lega sangat ... barulah boleh breathe easy sket.. sket jelah.. heehe.. incoming task byk tengah dok beratur tunggu giliran... alahai...

    Kali nie tak mau cerita pasal kerja.. penat dah nie memikir hal keje..(tp saye suker keje.. :)).. nak cerita pasal semalam akhirnya dah beli peti ais baru. Alhamdulillah, ader rezeki untuk membeli peti ais juge akhirnyer. Dolu aku memang ader peti ais, kecik je lah, satu pintu, beli pun daripada my sis pasal dia malas nak bw pindah waktu dia dah tamat KPLI dolu. Nak dijadikan cerita, waktu menetap kat kulim, peti ais kat kg akhirnye kaput, kesian plak kat kg xder peti ais, nak beli baru, belum mempunyai budget, jadi aku pun bagilah peti ais ku tu kat mak jek, dan sebagai gantinye aku gune peti ais yg sgt kecil (mini bar org panggil, kalo xsilap aku) milik tunang aku time tu (now my dear husband lah).

    Sejak kawin dan pindah ke rumah sewa sendiri, kitorang terus menggunakan peti ais kecik tuh..kesian kan.. :( So kitorang meletakkan pei ais sebagai top list barang yg kitorang kena beli... mcm aircond pe semua tu..have to hold dolu lah.. itupun kalo ader belanja lebey...

    Perasaan dapat peti ais baru?? sangat happy.. bukan ape, sebab selama nie xboleh pun nak simpan bahan mentah, salu sayur, ikan dan daging kena beli sket2. Makanan left over pun byk buang sebab xtahan lama... jadek agak berlakulah pembaziran jugerr..

    Kitorang beli peti ais dua pintu, jenama Samsung sebab design dia cantik... nak beli Panasonic...mahal sangat, over budget lah plak. Laeipun, baca brochure dia, samsung nie not bad jugak function dia.. ader triple booster, silver nano deodorizer, green zone, dan tray dia semua senang nak dicuci.. xder lekuk2 kat bhgn dalam pintu... oh yer.. dia gune tempered glass yang boleh hold sampai 100kg, tp aku raser semua peti ais skang mcm tu. Salesman dr Harvey Norman yang recommend itu, pergi HSL dia recommend Toshiba, pergi OnKing direcommendkan LG, lastly beli Samsung sebab aku suker design dia plus memang dlm budget kitorang.

    Tp OnKing yang offer harga paling rendah, so kitorang beli kat OnKing dekat kawasan kota kemuning jek. Aku juger dapat tebus rm100 untuk maybank nyer treatspoint, so sangat suke sebab dpt jimat rm100 lagik, plus free delivery..and dpt free gift satu set tupperware (ade 10pieces kalo xsilap aku).

    Lpas nie boleh la buat pudding and choclate cake.. yahooo!!

    www.tips-fb.com Looking Up Ahead

    Tuesday, October 05, 2010
    ~ We could never know what lies in the future, the best to do is use whatever information we had in hand and make the best decision~ wedding crasher~

    www.tips-fb.com Thank You Love

    Monday, October 04, 2010
    My Love,



    Thank you for helping me to do the house chores...

    Thank you for accompanying me through the night when I am doing my work at home...

    Thank you for not complaining when I have no time to entertain or take care of you properly...

    Thank you for being understanding of my situation...

    Thank you for being patience with me...



    Thanks so much...



    I love you... yesterday, today, tomorow and forever <3





    www.tips-fb.com Hectic

    Friday, October 01, 2010
    These few days hass been very hectic for me. For the very first time I have to get my hand dirty with all of the stored procedures and database query. I never had real experence toying with database before, but the database failure incident that happen at my work place, really got me forcing my brain to digest the information, to restore everything back to normal.

    Last night, after running the never-seem-to-end procedure, I finally went back home at 12.30am, hoping dearly in my heart that when I come back in the morning, I could see some progress to it. Dissapointed to see that the query is still running, with the data slowly being populated (estimate to end is about 9days!!!), my leader know we have to find some other solution.

    Now we have to rstore back the corrupt data, and try to approach this with a new sight.

    Look like no weeken for me this week... but sometimes it's good to have to confront all of this issues. This is where the learning began :)

    After all, being busy is always 100% more better than being bored!

    :) Happy Working

    www.tips-fb.com Talk and Listen

    Thursday, September 30, 2010
    The more people talk... the less we would listen...

    www.tips-fb.com View Task Manager in Remote Desktop

    Tuesday, September 28, 2010
    so you use the remote desktop connection and you want to terminate a process,
    a [ctrl]+[alt]+[del] will only bring you own pc task manager.. so how??

    Just press [ctrl]+[shift]+[Esc]

    That should do the trick.

    It did... for me :)

    www.tips-fb.com A Stranger Story

    Wednesday, September 22, 2010
    She was engaged to a guy, arrangement by her family. At first everything seem like everything was going great for her. Then her fiancee unintendly make a hurtful remark about her, and she was immediately filled with rage. She called off the wedding, and the guy who was an owner of a restaurant, could not say sorry enough, he gave up on her.

    Then she met a guy who was at that time same age as her. The guy gave her love letter that took her high to the cloud nine, and she devoted her love to that guy. Soon enough they were engaged and got married.

    Those lovely early years of marriage has promise her happiness she always hope for. She love him and he love her too. Even though both of them were young, 17 years old, but they managed to build a place they both called home.

    They were blessed with two daughters and a son. And that was when the problem started. Her husband was a drinker and a gambler. He started to work for a gang, and his job was to beat people, whom his superior command him to. She still stay by her husband side, up until one day, a girl came by their house, and claim that she was pregnant with his child. She was devastated. She waited for her husband and confront him. Her husband swear upon a Quran that the story was not true and the girl just desperate to has him marry her. She believe her husband.

    Thing seem to be a bit better. She was pregnant with their fourth child. A daughter was born and she was lovely. They renovated their house to a bungalow. Her husband buy her gold accessories. She was happy. But then, because of his drinking and gambling habit, her husband took all her gold accessories away, and he beat her a lot. But she stayed.

    Then her husband accidently told her mother, that he has married another girl because she was already pregnant with his child and asked the mother not to tell her. The mother feel obliged to tell her daughter and broke the news to her. Once again she feel frustrated. But she's stay. She's stay for the sake of her daughters who never listen to her, who always side with the father who spoiled them with money. They even call their mother a lot of rudes names. Yet she stays.

    After 11years of marriage, enduring the blows and bruises from her husband and her children, she finally run away from the house. She took her youngest daughter with her and seek for safety.

    The husband swear to find her. Not because he wanted her back, but because he wants her child and he wanted revenge for his egoistic bruises. And the reason he wanted the child was, so she could not have anything.

    This is a true story. A stranger story. I really hope she would be brave and survive this ordeal. And one day, she would have a blissful life, like she always hope for.

    www.tips-fb.com Kenapakah?? WTF betul!!

    Monday, September 20, 2010
    Tell me why??

    Kenapa lah ko teragak2 nak masuk bulatan yang xder keta pun....
    Tengok..kan aku dah terlanggar belakang keta ko..
    huhukss... tak pasal2 ketaku kena tido dibengkel dan aku susah payah tunggu giliran buat report polis; pastu nak kena carik document per semua utk buat claim...

    1st time dapat surat CHENTA dari MR Polisi... Waaaaaaa!!! Tak mo!!!

    Alahai WTF... T.T

    www.tips-fb.com Subconscious

    Sunday, September 19, 2010
    Sometimes, I don't even realize that I am holding my breath... for some times...

    www.tips-fb.com Bila Mulut Terkunci...

    Thursday, September 16, 2010
    Saban hari kita mengorak langkah kehadapan. Melakar kanvas kehidupan dengan warna-warna yang kita inginkan, walau ada kalanya, warna yang terpalit, tidak secantik yang kita idamkan. Bayangan diminda, tidak terlahir dan tersimpan kejab didada.

    Si ibu jauh menyimpan seribu cerita, hendak diluah dirasakan serba tak kena. Takut membebankan pula si anak, nanti si anak fikir, ah, ibu nie, cerewet betul orangnya. Lantas kata-kata dikunci rapat. Mengharapkan si anak bisa menangkap raut wajahnya, memahami apa yang ingin dia cerita.

    Si anak mengharap si ibu menzahirkan sayangnya. Terasa benar benaknya kerana acapkali terasa dipinggir. Apakah ibu tidak pedulikannya lagi. Direnung teman disebelah, si ibunya memeluk mesra anaknya. Dimarah-marah anaknya, disuruh-suruh anaknya itu ini. Tersimpul senyum dia melihat gelagat mereka. Dia juga ingin dileteri, ingin dimarahi, ingin disuruh, ingin disayangi, ingin merasakan dirinya dipeduli.

    Megapakah dibataskan segala perbuatan, jika sayang, mengapa harus kita malu tunjukkan? Jatuhkan ego untuk menelefon, mengorak langkah pertama, memulakan satu hubungan mesra? Jauh benar terasa jaraknya. Walau usia menunjukkan kematangan, kita masih gagal menggarap bait-bait yang terputus, disimpulkan semula, moga menjadi benang kukuh.

    Hati yang terasa, biar jauh dibuang di sana. Bibir yang sekian lama kelu, senyumlah, dan zahirkanlah kata-kata dibenak hati. Tangan yang dicium, rangkul dan peluklah dengan penuh kasih sayang. Semoga silaturrahim, tidak hanya lahir sebagai taat dan hormat, tapi lahir dari kasih sayang yang suci dan penuh rahmat.

    www.tips-fb.com SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

    Wednesday, September 08, 2010


    ~SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA MUSLIMIN MUSLIMAT~
    ~SEMOGA KEMERIAHAN MENYAMBUT KEMENANGAN KITA BERPERANG MELAWAN NAFSU TIDAK DISELANGI BERITA-BERITA YANG MENDUKACITAKAN~
    ~BERHATI-HATI DI JALAN RAYA~
    ~PANDU CERMAT JIWA SELAMAT~

    Ikhlas daripada kami
    ~SueHanna(Mrs.Labu) dan Suami (Mr. Labu)~

    www.tips-fb.com Re-Quote

    Tuesday, September 07, 2010
    Hehe..this is a quote from the twilight series that I have posted earlier in my blog. I just re-read my previous entry (kind of a hobby of mine..crazy right?? It just I like to see how my life has evolved...from time to time...)

    "Before you, Bella, my life was like a moonless night. Very dark, but there were stars—points of light
    and reason… And then you shot across my sky like a meteor. Suddenly everything was on fire; there
    was brilliancy, there was beauty. When you were gone, when the meteor had fallen over the horizon,
    everything went black. Nothing had changed, but my eyes were blinded by the light. I couldn't see the
    stars anymore. And there was no more reason for anything."

    Link to the entry HERE

    www.tips-fb.com Chocolate & Butter & Cake

    Belum try belom tao!! dolu aku salu jek gune ayat nie..even kalo boss tanyer, you boleh buat ke task nie, boleh siap on time ke? Jawapan aku samada aku reti ke tidak, yakin ke tidak, would be "I try first and see lah, if cannot do, then I let you know"... tatao whtehr its a positive or negative thing..tapi aku macam tu lah... kena try dolu.. xreti nak assume2 nih...

    Cakap pasal menerai, semalam aku buat biskut nescafe ngn butter cake. Hasil kreativiti dan sikap suke mencube aku ini, maka akupun cuba untuk menyadur biskut ku ini dengan chocolate. Dengan separa yakin, aku mencairkan chocolate masakan tu menggunakan taktik double boil... bercampur dengan butter (seingat aku, mcm tu cara kakak aku buat dolu). Hasilnyer, of course, chocolate tu..ko tunggu sampai esok pun takkan mengeras..so people..don't try this at home. Rupenyer, kakak aku dolu guner taktik tu kalo buat cake jer..yalah..nak salutkan cake ngn chocolate.. cake kan simpan dalam peti ais..memang lah keras ... huhu...

    So dengan agak kecewa dan separa berputus asa, aku menggoogle teknik camana nak kasik chocolate tu keras. Oh yes... ada satu tips aku dapat, yakni cairan 200g chocolate masakan tu dengan satu camca vegetable fat (shortening). Keluarlah aku ke econsave dekat umah nie mencari shortening. Sambil tu aku beli tepung penaik sekali, boleh buat butter cake, xde lah membazir butter yang telah kubeli itu.

    Teragak-agak aku mencelup biskut nescafe ku dalam adunan chocolate yang kedua nih. (dicairkan pake double boil juge, chocolate + shortening). Setengah jam kemudian aku tengok, chocolate tu keras lah sikit tapi still melekit. Alamak..gagal lagik.. so aku pun malas nak amek pusing, celup jelah sampai abess... memang nanti biskut dan tangan orang yg nak makan tu comot, tapi pedulikan.. hehe..rasa2 malu nak jamu orang nanti, biarlah kami laki bini yang habeskan sisa2 biskut tuh..terutama bila semua biskut raya lain dah tinggal serdak :p

    So demi tidak mahu membazir bahan yang ada, aku pun membuat adunan butter cake. Senang je nak buat. Campurkan butter(150g), gula castor(100g), telur(3 biji), esen vanilla(1 sudu teh),dan tepung penaik(150g), sedikit susu segar.


    Cam biasalah.. pukul butter ngn gula sampai kembang, then masukkan esen vanila, pastu telur, sebiji demi sebiji diselang-seli ngn tepung. Pukul sampai betul2 sebati dan kembang... kalo rasa cam keras, tambahkan susu sampai adunan betul2 cun, xleh keras sangan atau cair sangat yek.

    Oleh sebab aku ade belen chocolate masak tu, aku campurkan saja dalam adunan sebelum masuk dalam bekas tin aluminium tuh. Baru ader patent sket, macam marblecake plak.. :)

    Aku bakar dalam suhu 180c selama 30minit. Dekat2 nak masak, lepas 20minit dlm oven tu, jenguk2 lah juge, cucuk2 tengah2 cake ngn lidi satay, tengok tepung dok melekat laei tak kat lidi tuh. kalo lekat tak masak laei..kalu lidi tu bersih, cantik jer.. dah siap lah tu.

    Tunggu sejuk dolu, baru kuarkan dari bekas. Boleh potong dan makan. :) Yummy =p~

    Skang nie tinggal kuih siput jek.. tatao lah sempat buat ke tidak. Lain2 kuih rasernyer cari biskut tunjuk je lah.. hahaa..xsempat dah. Laei 3 hari jek nak raya.. besnyer!!!


    ~Selamat Hari Raya semua~
    ~Maaf Zahir Batin~

    www.tips-fb.com Color Me Green

    We have talk about going green... Save The Environment... Plant More Tree.. almost everyday we heard people talking about this. Even the government has taken action to promote each Saturday as a No Plactic Bag Day and was amicably agreed and followed and supported by from a small retail store like Kedai Pak Abu, to Giants Hypermarket like Tesco.

    Sometimes, I found it quite troubling because this isn't one of our habit yet. I am sure like most of us, I usually forgot to bring my own shopping bag, so I either pay RM0.20 for one plastic bag (which the donation would go to an environmental conservation ogranisation) or simply carried it by hand or stuff it onto the trolly and later push it to my car.

    Well, I am trying my best to be an environmentalist, even I am very much a novice in it. We must together try to conserve what we have left. Afterall, the world is our responsibility... it's our home and it's our life.

    Please click here if you support the "COLOUR ME GREEN" campaign.

    Together, we make this world a better place.

    :)

    www.tips-fb.com The Bird That Has Flown

    Friday, September 03, 2010
    Small little birdie,
    sat upon a tree,

    she look down the alley,
    and quietly sing the song of mercy...

    Her small heart fill with pity..
    towards the wide world that she had seen,
    as she had flown across the country,

    looking down at the sorrow and misery,
    blood and cruelty...

    She saw how these human be,
    when they talked about peace,
    hands shake others in a promise of equality,
    to God they used to bow down humbly,
    now they wanted to be God themselves,
    promises made, now are left forgotten…

    In the name of defensive action,
    they punished the innocent,
    spilt out their guts,
    tore down their house,
    take away their child,
    killed their man,
    the slavery that never seem to have an end.

    Small little birdie,
    so far has she flew away,
    so many has she seen today,
    now she’s back,
    sat upon a tree,
    she look down the alley,
    and quietly sing the song of mercy...




    Kitty would not eat the birdie... Kitty feel sad for the human and the birdie...

    www.tips-fb.com Shamsuri

    Thursday, September 02, 2010
    Assalamualaikum, hi, nama saye Shamsuri, yang bermaksud Matahariku. Saye sowang budak kecik yang comel dan nakal. Ini blog MakTih saye, sajer jek saye nak tumpang gelamer kat sini kejap :p

    Saye nak citer pengalaman saye bawa kete. Tak percaye ke saye boleh bawa kete???!!??

    Cube tengok gambar kat bawah.. haaaa...kan dah ader bukti...

    "Eh mana lesen memandu adik nie, takde pun kat sini maktih??"


    "Tak kisahlah, adik nak bawa juge. Ye maktih, memula kite kena check dolu semua.. wiper boleh gune ke tak, lampu signal... betul tak MakTih?"



    "Jom Maktih... kite gie jalan2... adik dah terrer bawak kete.."
    ~Malacca 28August2010~

    www.tips-fb.com Hari Membuat Biskut Raya!!!

    Wednesday, September 01, 2010
    Sempena cuti kemerdekaan ke -53 Malaysia, aku dan mr hubby bertekad untuk membuat biskut raya. Ini merupakan percubaanku yang pertama untuk membuat biskut raye.. so kire neves gak ah takut tak jadik. Tambahan plak buat waktu tengah pose, taktaolah adunan nak rasa apa kan.

    Sebenarnya, memula kami takde la rancang nak buat biskut apapun..memandangkan kitorang takde oven dan mixer. Kalo buat pun, ingat buat kuih siput jer.. atao apa2 kuih yang xmemerlukan oven. Tapi oleh sebab masa gie melaka arituh, my sis soh amek jek oven ngn mixer dia sebab dia bukan buat kuih pun, aku apa lagik, dengan sukacitanya menerima. (macamlah aku rajin sangat buat kuih :p)

    Kami start buat kuih malam merdeka tuh, sambil2 melayan cerita kat tv. Mr Hubby soh buat kuih yang senang jek.. so kami buat biskut arab... nak dijadikan cerita, aku tersilap beli minyak sapi, aku amek yang campuran ngn minyak sawit, murah sket harganyer.. (minyak sapi sangat mahal okay!!).. tp disebabkan itu .. biskut kami malam tu xmenjadik.. hancuss... dengan sedih dan tak bersemangatnyer aku declare biskut arab kitorang sebagai cubaan yang gagal.. dan berakhir di tong sampah.. h uhuhu... sedey tao..

    Esoknyer, lepas je makan sahur, aku mula melihat2 resepi biskut kat internet yang kena dengan bahan2 sedia ada kat umah tuh, ye.. ader cornflakes, badam, coffemate, tepung jagung... so terdecidelah untuk buat biskut cornflake beralmond(ikut suke jek aku kasik nama...sebenarnyer ikut resepi kuih kuaci, tapi kuaci takde..ganti jek ngn badam sesedap raser aku :p)

    Yay... dengan pertolongan tulus dr mr hubby, akhirnya terhasillah biskut cornflakes almond dengan berjayenyerr... (berjaya dalam erti kata akulah, tak hancuss dan boleh makan).. adunan kena buat dua kali pasal mixer kecik jer.. dan oven pun kecik.. penat juge menguli2 nie...



    "Biskut Cornflakes Almond"

    Lps selamat buat biskut tuh, rehat jap sebab badan dah start raser penat dan ngantuk... tido jap...

    Petang tu kami continue laei. Lepas mengprocess tgk benda apa laei yang ada didapur, oohh.. ader kacang tanah, lebihan buat mee kuah bulan2 lepas... so apalaei, secara spontan, kami memilih untuk buat biskut kacang. Tapi minyak mazola xder, terpaksa lah improvise guna minyak campuran sapi ngn sawit sebagai ganti (berguna juge akhirnya minyak itu)... leceh sket buat kuih kacang nie.. bab paling leceh nak bersihkan kacang tu, buang selaput kulitnyer... setelah adunan siap, mr hubby sangatlah rajin membantu menguli dan membakar biskut kacang itu sementara aku plak.. kenalah masak nak berbuka puasa.. kang nak makan ape..

    iklan jap...
    Buka puasa semalam, sotong plastik ngn kerang masak sambal portugis (instant je nie..jenama mak nyonya..sedap!!!) ngn sayur bayam. Pastu makan bersama sambal tempoyak dan ikan pekasam.. memang bessttt!!

    sambung balik.

    Lepas masak je..aku tengok dah siap mr hubby membakar semua biskut kacang tuh. Dia soh aku buat adunan kedua, sebab xcukop katanyerr.. So lepas berbuka, kami sambung buat biskut kacang.


    "Inilah rupe biskut kacang yang berjaya dihasilkan"

    Memang sangat penat... tapi aku raser bess... sebab baru terasa nak raya bile bau biskut raya nie.. tambahan pula..tengok mr hubby bersungguh-sungguh menolong...

    I love you dear. Malam nie kite sambung buat biskut laei yek :->

    ~Selamat Berpuasa~



    www.tips-fb.com Weekend in Malacca

    Monday, August 30, 2010
    Last Friday was Nuzul Quran day, which ,for people who don't know, it remarks the day that our Prophet, Muhammad SAW was given the first Quran verse, which was the surah Al-Alaq.

    Anyway, for us who work in Selangor, it's a public holiday for us. Actually, we already had planned ahead for this long weekend. First, "berkebun" - gardening on Friday, then go to Malacca to Shopping and to Buka Puasa with my Sister and her family on Saturday, then go to Nilai on the way back, and also drop by at my In-Law's house for bukak puasa on Sunday.

    I woke up quite early that Friday morning. After Sahur, I started cleaning up the house. Then, went to wake mr hubby up and remind him that we need to plant the banana trees, lemongrass, and pokok kari that we took from Kajang last week. Berkat my continuous effort to water it everyday (more like soaking the newspaper which I thrust into the basket, where I put the plants), the plants actually manage to survive for 1 whole week. Even the banana tree start to grow new fresh leaf. :)

    First thing first, cleaning up the area which are full of wild grass and God-knows-what-else. Sian Mr Hubby, have to do that even fasting, but I helped!! :pAfter clearing the area, I started planting the banana tress's and also the lemongrass and pokok kari. To our surprise, we found a lime tree grow among the grass, so we re-planted it next to our lemongrass plant. Oh ya, we also plant the sugar-cane and pandan plant. This two, dont know can survive or not...

    Then I had a call from my sis that asked us to go to Malacca on that day because her husband has to go for his classes in KL on Saturday, and she want us to join her bukak puasa in Umbai. Seafood ... yummy!! =p~

    After promised her that we'll go after Friday Prayer, mr hubby had a called from his sister saying that my MIL and FIL would be spending the nite at her new house and they also would probably stop by at our house. They never come to our house before. But a promise is a promise and I have promised to my sister first. Sorry dear, and sorry ayah and mama... kena next time lah...

    So we travel to Malacca at about 3.30pm and reach around 5.00pm. Luckily the traffic was smooth. At 6pm, all of us started the journey to go to Umbai for buka puasa, but was stuck in the traffic jam. Wow, so many people come to Malacca. My sister say because people come to do shopping for Raya. We manage to arrive at Umbai 7++pm. We had to stop to buy drinks first because its already buka puasa time.

    The food was okay, not great. We had Ketam black pepper, Lala Sambal, Senangin Sweet Sour, Kangkung goreng belacan, Kerang Rebus, Udang black pepper (and we actually order for buttered prawn.. sigh).. one jar of watermelon and one jar of orange juice... 7 plain rice and 7 nasi lemak (rm1/piece).. total is RM195.00.. consider okay, the fish alone price is rm60...

    I was really dissapointed for the Ketam because it's not fresh. It feel dry and lost it juicy sweetness... the udang just okay, because I couldn't really taste the black pepper.. kangkung goreng belacan on the other hand is too saucy, look like asam pedas already... it's not bad, just not great!! I remember having a better day eating here at Umbai, maybe we pick the wrong stalls.. :P

    Oh well.. there's a lot to story, but my entry already too long. I'll continue later... tatataaaaaaa...
    p/s: we end up going back on Sunday and straight went to Putrajaya Pasar Ramadhan, buka puasa in the car and reach home around 8.30pm.

    ~Selamat Berpuasa~
    Added Photo Entry ~2Sept2010~

    ############## Photo Berkebun ##############################


















    ########## Buka Puasa Di Umbai Photo ##########################









    ############### Malacca Town - Shopping ####################









    www.tips-fb.com No Internet Day

    Wednesday, August 25, 2010
    Last night I definitely full of spirit to finish off my pending task, and deploy it to production today. Though I went back at 5pm, because mr hubby come to fetch me, I immediately open up my lappy to continue my work while waiting for buka puasa. But I was quite dissapointed that the connection was unaccessible. Owh, the server must be down and I had this hundreds of email coming it. That confirm my assumption that the server was definitely down.

    Oh well, look like the job has to be completed in the morning.

    As I reached the office this morning, I was greeted by the news that we are cutt off from the network and internet. The news was the construction that was going on near the office, accidently damage the communication cable, hence no internet nor telephone for us. It was quite hectic with a lot of report fail to generate and we felt like totally isolated from the outside world (lol.. yea.. I was aggregating) Finally, we managed to work out the local (intranet) to work, but still I could not finish up my task. If not, I could have closed it today. Too bad...

    So work still pending for tomorrow and the network already totally up at 3pm today.

    And tomorrow will be the last day of the week, which I am totally glad to remind my self of that.

    Hello long weekend!!! :)

    www.tips-fb.com BIG RAT <:3)~~~~

    Tuesday, August 24, 2010
    Oh.. Big big rats..
    running up and down..
    here and there..
    when the lights out..
    it's playtime for you..
    and you shyly hide away...
    when its bright and sunny...


    Oh.. Big big rats...
    what a big feast you had..
    each night enjoying yourself..
    when the morning come...
    you left the leftover for us to see..

    Oh.. big big rats...
    Oh..big big rats... *sigh!!
    Wait till this annoyed kitty got a bit of you <:3)~~~~

    www.tips-fb.com Half Moon Restaurant (Arab Food- Seri Kembangan)

    Friday, August 20, 2010
    Yesterday, I joined my hubby and his friend Aidi for bukak puasa. They choose an Arab Restaurant located in Seri Kembangan. The restaurant is located near the shoplots beside the south city plaza. If you could see a PapaRich Restaurant, so you are in the right area. The restaurant is located further behind the PapaRich.
    The restaurant was named "Half Moon Restaurant". We reached there at about 6pm, only to find that it still closed. So we take a walk around the area and come back again near 7pm. At that time, we could see that they already placing table outside the restaurant (open-air). But we choose to sit inside, in an air-conditioned room.

    At first, there still just a few people. But people seem to keep on pouring in. Most of them are of course, the Arabians.According to Aidi, this was the best Arab Restaurant, even better than Saba Restaurant in Cyberjaya. Yes, I've been to Saba before so maybe I could make a comparison there.

    Not being a fan of Arab's Food, I just hope that this one would simply make a different to me. Anyway, I must gave them compliments for giving out free lemonade and believe me, the drink was really nice and refreshing. If I've known earlier, I might not need to order any other drink at all.

    So, our order are, Kabsah Lamb for my hubby (RM12), Maggdut (hope I spell this correctly) Lamb (RM18) for Aidi, and of course the most expensive one for me , Mixed Grilled (RM22), which at first I thought it also come with rice, based on the photo beside the menu, but was dissapointed when the food come and see that it actually a "roti" with chunk of grill chicken, lamb, and beef with one green chilly and 1/4 slice of tomato.

    The Kabsah Lamb was definitely better than the one in Saba, while Maggdut Lamb, well the rice for Kabsah taste better, and the beef just taste as same.. hehe... I try it all!! My own food, it was too dry to my liking without any sauce or soup to go with it. Haa.. I still failed when it come to Arabs food.

    Oh yeah, we also order Sambosa, price RM1/piece and you need to pay first to take it. It look like Malaysian Popiah but taste like "Murtabak". Not bad, except of course, feel too dry for me. And also mixed vegetable with yogurt. Eat alone it's too sour but go quite nicely with the rice. It price at RM5 per plate. Also need to pay for it first.

    For drink, my hubby ordered the Lemon flavoured Barbican (RM3), a bottle drink, but it was sold out, so he just cancelled it, Aidi ordered the Mango Juice (RM4) and I ordered the Cocktail Juice (RM4). I shouldn't use the word juice there because the drink was so thick and have a heavy flavour of banana. Not really suitable for Buka Puasa (thank GOD they provided the tasty lemonade for free!!!!!)

    So the total of all of our food is RM60. Looking at the portion, this is consider REALLY REASONABLE, just that I am still leaving the restaurant, not being a fan of Arabs food. I must admit by now that I don't like Arabs food, sorry to mr hubby because he is the biggest fan of Arabs Food.

    Sorry that no picture is taken because I didn't bring the camera with me and mr hubby phone are out of memory edy to take picture.

    note: This is 100% writer personal view. The restaurant was being circulated as being one of the best Arab Restaurant by people who love Arab food. It just merely because I am not a fan of it :)